Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   341 / 3985
(#) vakera3 hozzászólása Nov 25, 2008 /

inverter sziasztok! abszolut kezdő vagyok de az lenne a kérdésem, hogy egy inverterről szeretnék 1 2000w-os fűtőszálat (villanyboyler) üzemeltetni. meddig bírja egy 100 Ah-akksiról??? hogy lehet ezt kiszámolni??? mekkora áramot vesz föl?? mennyivek kéne töltenem , hogy folyamatosan bírja ?? van valami képlet erre?? írjatok!! köszi a választ
(#) moltam válasza vakera3 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

p=u*i
Azaz 230V os*? A=2000W
2000:230=8.660 kerekitve.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Bocs 8.696 A
Ah
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

De jó is lenne egy 100%-os hatásfokkal üzemelő inverter/transzverter... És ha még a fogyasztó sem fogyasztana...
(#) Imi65 válasza vakera3 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Akkor számoljunk.
2000W 12V-on (nem számolva az inverter veszteségeit) 167A. Ezt egy 100Ah-ás akksi - elméletileg - 0,6 óráig, vagyis 36 percig bírná el. A 4-5 órás felfűtési időt számolva ezzel csak befürödni lehet, fürödni biztosan nem.
Ami a realitásokat illeti:
1, Egy akku kapacitása azt jelenti, hogy 20 órás kisütés esetén (100Ah-ás akksi esetében 5A, mert 20x5=100) képes ezt az akkumulátor produkálni. Ekkora terhelőáramnál (167A) a valós kapacitásának csak töredékét szolgáltatná.
2, Ilyen inverter elkészítése nagyon sok nehézségbe ütközik. Ekkora teljesítményekhez magasabb akkufeszültséget szoktak alkalmazni (pl.230V ---> 104 cella).
(#) jubilleum hozzászólása Nov 25, 2008 /

Hello!

Nem tudjátok hol tudnék venni PNP fóliát?
mert sehol sem találok.
(#) moltam válasza jubilleum hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Az meg mi kiváncsi vagyok sohasem találkoztam még vele.PNP tranyóval és fóliakondival igen de ezzel még nem.Mire lehet ezt használni?
(#) feki00 válasza moltam hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Press aNd Peel fóliára gondolt amivel nyákot készítenek.
(#) Szárnyas válasza jubilleum hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Emlékeim szerint a Sagax Kft-nél lehetett beszerezni, bár a honlapját megnézve nem találtam semmi információt róla. Ettől függetlenül lehet, hogy még továbbra is kapható náluk.

moltam: Bővebben: Link
(#) moltam válasza Szárnyas hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Ezkell akkor a vasalásos pcb készitéshez aszthittem eddig sim irásvetitő fólia elég.
(#) Szárnyas válasza moltam hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Igen, ezzel is lehet, de műnyomó papírral is, viszont az írásvetítő fóliát a fotós nyákkészítésnél lehet használni.
(#) Frankye válasza moltam hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Az írásvetítő fóliát vasaláshoz felejtsd el, mint egy rossz álmot. Nem arra való, nem bírja.
(#) Georgee hozzászólása Nov 26, 2008 /

Nincs kedvem témát nyitni, van egy UPS akksim amit töltenék amiket tudok róla 12v 4.5Ah a töltő 12v 500mA. A kérdés ebbe az akksiba kell valami löttyöt tölteni??? (boccs a kérdésért de akksit még nem töltöttem) a válaszokat köszönöm
(#) szamóca válasza Georgee hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Ezek zselés akkuk, nem is kell-tudsz után tölteni.
(#) Georgee válasza szamóca hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Köszzi a választ amugy szerintem megadta magát a jószág
(#) szarkamatthew válasza Szárnyas hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Hali!

Én nagyon kezdő vagyok, most készülök megcsinálni az első nyákomat.

Én elolvastam a fotós nyákkészítésről szóló cikket és minden világos kivéve egy dolog.: Ha megvan a nyomtatni valóm mire nyomtassam és azt majd hogyan kell felhasználnom?

Ha valakinek van ideje és kedve válaszolni azt megköszönöm.
(#) Moderátor hozzászólása szarkamatthew hozzászólására (») Nov 26, 2008

Csak mert nagyon kezdő vagy:
Két lehetőséged van:
1. Vasalással készítesz NYÁK-ot
2. Fotolitográfiai úton készítesz NYÁK-ot.
Az előbbi módszer akkor jó, ha van elérhető közelségben fénymásoló, vagy lézernyomtató. (Lézernyomtató helyett tintasugaras ezesetben nem jó!) Ilyenkor a kész rajzolatot egy ún. műnyomó papírra kinyomtatod (ezt hívják még tojáspapírnak is, egy fényes, viszonylag vastag papír.) Ha ilyened nincs, akkor helyette egy fényes magazin fedőlap is jó. Ezt a lapot ráhelyezed egy jó alaposan megtisztított, zsír- és pormentes NYÁK lemez réz felületére, és egy megeg vasalóval átvasalod. Amikor már érezhetően átnyomódott a minta, akkor leveszed a vasalót, és hagyod kihűlni a lemezt, majd a papírral együtt enyhén ecetes, langyos vízbe teszed. Kb. 1/4 óra múlva a papír leázott, lehúzod, majd - ha kell - javítod. (Alkoholos filccel, vagy lakkfilccel a szakadásokat eltűnteted.) A papír rostjait a vezető sávok közül el kell távolítani! A fénymásolás ugyan ez, csak akkor normál papírra nyomtatsz (ez lehet tintasugaras!), és fénymásolóval másolod a műnyomó papírra.
2. Fotolitográfiai eljárás esetén a NYÁK rézrétegét vonják be fényérzékeny lakkal, amely UV fény hatására elbomlik. Ez esetben egy áttetsző lapra kell a mintát kinyomtatni, majd azt a NYÁK lakkozott felületére fektetni, és UV fényben gazdag fénnyel megvilágítani. Ezután NaOH (nátrium-hidroxid) vizes oldatával a mintázat előhívható.
Mindkét esetben ez után következik a maratás, hidrogén-peroxid és sósav keverékével, vagy FeCl(III) (vas III klorid) vizes oldatával.

Bővebb infó: ebben a topicban!

Legközelebb használd a keresőt, és a megfelelő topicba írj!
(#) otto40 hozzászólása Nov 26, 2008 /

Nagyon kezdő,vagyok, az elektronika világában,ezért nézzétek el,hogy ilyen dolgot kérdezek,de a segítséget előre is köszönöm. Van egy trafó a csengőhöz, azt tudom,hogy hová kell kötni az áramot,meg a 0-lát de amásik oldallal van gondom,vagyis ,a kapuban van a csengő nyomógombja onnét jön be a vezeték , és azt hová kell kötni,hogy a csengő a nyomógomb megnyomásakor szolajjon meg,ja és magát acsengőt is. Valami kis rajzocska nagyon -nagyon segítene.
(#) Frankye válasza otto40 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Na akkor kezdjük az elején.
A trafó tetején van két szorító, ezekbe kerül a 230V-os hálózati feszültség.
A trafó alján van 2 (3) szorító. Ezek közül egy megy a csengő egyik szorítójába egy vezetékkel. A másik egy hosszabb vezetékkel megy a kapuhoz, ahol a nyomógomb van. A nyomógombnak is van két szorítója, amelyek közül az egyikbe jön az előbbi vezeték, a másikba egy másik, ugyan ilyen vezeték kerül, ami visszamegy a csengő másik, szabadon maradt szorítójába.
Az, hogy a trafó alján lévő 3 szorítóból melyikbe kell bekötni a vezetékeket, az attól függ, hogy a csengődnek hány V-os feszültségre van szüksége.

A 230V-os hálózat bekötése előtt FELTÉTLENÜL áramtalanítsd a lakást/házat, a villanyóránál lévő kismegszakítóval!!!!

(Ha így nem világos, akkor készítek egy "móricka-rajzot".)
(#) Georgee válasza otto40 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Mellékeltem a rajzot. Nézd el Paintben csináltam. A fenébe lassú voltam

csengő.JPG

(#) Frankye válasza Georgee hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Ezesetben már nem rajzolok...
Viszont a rajzot picit kiegészítettem...
(#) vtsoftware hozzászólása Nov 26, 2008 /

Sziasztok

Van egy hálókártyám (Realtek) amin a LED akkor NEM világít mikor forgalom van rajta.
Ezt hogy lehetne úm. átalakítani hogy akkor világítson mikor van forgalom.
Ezt tranyóval (ha igen hogy) vagy mivel lehet megoldani?

Köszi, Üdv, Tamás
(#) Dudus válasza vtsoftware hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Raksz bele egy NPN kapcsolótranzisztort némi sallanggal ( Bázisellenállás ) és máris invertálva lesz az eredeti működés.
(#) vtsoftware válasza Dudus hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

NPN? Ennyi?
Ha szabad kérnem, leírnád hogy a tranyó lábait hogy kössem?

Köszi szépen
(#) zoly15 hozzászólása Nov 26, 2008 /

Sziasztok!
Kéne készítenem egy olyan csengőt ("kapucsengőt") ami egy 555-ös IC vel valósulna meg és egy végfokozatot hajtana amire egy hangszóró lenne rákötve...
Azok a problémáim hogy:
- Nem tudom milyen frekvencián hajtsam az 555-öt hogy hallható de NE legyen zavaró.
- fogalmam sincs hogy milyen végfokot tegyek Esetleg elég lenne egy NPN tranzisztor is? Vagy legyen NPN és PNP párocska?
Az egésznek el kéne mennie 9V-ról.
Aki tud valami ötletet a fekire és egy végfok rajzot kérem segítsen!

üdv!
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Egy komplementer pár-kis BD-kkel, nem kell hűteni, összekötheted a bázisokat, akkor tuti nem lesz nyugalmi áram, mehet rá 4-8 Ohm -os hangszóró is. 400-1k közé, szerintem, meg éppen, hogy zavaró legyen. Ha zenét hallgatsz a tranzisztoros géperősítőddel , akkor igenis tűnjön fel, hogy most csengettek. A végére - persze - kicsatolókondit, 100-220 mikró bőven elég.
(#) DRoland hozzászólása Nov 26, 2008 /

Hello!

Éppen egy 13,8V-os 20 A körüli stabil tápot építek, van hozzá bika (630VA) trafóm. A mellékelt képen látszik, milyenek a secunder kivezetései. Az a problémám, hogyha a 24V-os kimenetet használom a tranzisztoroknak kb 160W-ot kell elfűteni (2 percnyi 17A-os terhelés után 2 ventillátorral a tranzisztorok hőmérséklete 80 fok körül volt). A 12V-os meg kevés.
Kérdésem az, hogy lehetséges-e terhelni mondjuk a 6V-os és a 24V-os kivezetés között? Erről 19,3V AC jön le, ami azért barátságosabb.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

trafo.jpg

(#) proli007 válasza DRoland hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Hello!

Úgy látom, ez egy univerzális trafó, tehát ha igaz, minden tekercse egyforma huzallal készült. Akkor nyugodtan leveheted a váltót bármely lábak közül.
De a 630VA-re ne számíts mindenhol. A trafóra rá kellene lenni írva, hogy melyik feszültségen mekkora lehet a terhelés.

üdv! proli007
(#) DRoland válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Igen, minden kivezetéshez ugyanolyan vastag "vezeték" jön föl kb 6-8mm2-es, közben kipróbáltam: leterheltem az említett két kivezetést 150W-al és csak 0,3V-ot esett a feszültség.
(#) proli007 válasza DRoland hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Hello!

Ha tényleg ilyen vastag spárgával van tekerve, gond egy szál sem, mert 6mm2-es dróttal, még 3,5A/mm2 áramsűrűséggel is kijön a 21A.

üdv! proli007
Következő: »»   341 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem