Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   71 / 731
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

Az EBP tapogatózásra jó csak, amikor viszont a teljes T-S-t és a mech. paramétereket is hozzáveszed, az már egy másik szint. Gyakorlatilag másképp úgysem lehet doboz méretezni csak ha egyben nézed az egész hangszórót.

Nem harcolok, csak közöltem, h. rossz a megfogalmazás, és kissé félrevezető, de így hogy körbemagyaráztad, talán jobban megértik majd.
(#) Andreas89 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

de én a magast nem akarom lejebb engedni mint 4 khz...
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 26, 2008 /

erről a hangszóróról van valakinek tapasztalata??? "W"ben mien lenne??RH Sound 18" 99db/1m/1w

esetleg adatlap?
(#) Bassmester válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ez lemezkosaras?
Ha igen akkor felejtős.Egy ilyen nagy hsz amit ekkora többkilós bazinagy mágnessel látnak el, csak öntvénykosárban lehet eléggé masszív.Gondolj csak bele, ha véletlenül (szállítás közben) hanyattesne a láda...lehet hogy körberepedne a kosár a mágnes körül.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Ez poénnak nagyon jó volt. Másnak nem. Ha jól van elkészítve az a húzott acél kosár, és nem 0,5-ös lemezből van, akkor nem fog deformálódni. A készítéséhez is tonnák kellenek.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Nem baj, akkor lesz egy kis lyuk.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Nem poén volt. Sajnos én már jártam így, amit leírtam az nem egy légbőlkapott hülyeség volt hanem tapasztalat.A hangszóró egy 15"-os Eminemce volt, kb 1mm-es lemezből.A cseréje (azonos tipusra) 17 ezer Ft volt anno.
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 27, 2008 /

hát igen ezaz hogy nem öntvény hanem papir de igen olcsónak tűnik ennyiért emencé prof-ot sem lehet kapni...

A T-S adatait kéne valahonnan megszerezni és utánaszámolni egy programmal hogy nagyjából mit lehet belőle kihozni.A lemezkosaras is használható ám, csak jobban kell rá vigyázni, nem szabad hogy ütve-vágva legyen.Mire használnád? Szimpla mélyláda lenne,vagy párban építenél?
(#) Andreas89 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

w oldalanként 1. jah azért raktam be ide hogy kellene az adatai. de honnan nem találtam még googléba sem, bár egy rohadt kodja sincs a hangszórónak...

ha már beépíted mindegy.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

nem a neten kell keresni, mérni kell, mert ha a gyártó nem mond róla semmit, az már rossz jel.

20-30 ezer között már egész jó 15"-ost tudnál venni.Az ismertebb 18"-osok szinte mind 35 fölött vannak.Mielőtt választasz mindenképpen szimulálj egy csomó hangszórót pl a jbl speakershop-ban, nehogy bevásárolj valami olyan "jóképességű" hangszórót aminek köbméter körüli az elméleti térfogatigénye, mert sajna tele van ilyenekkel a piac.

vagy inkább kérdezz előbb, egy-két ránézésből én is megmondom, a programok nem mindig jófelől közelítenek.

Csak az a baj, hogyha méretni akarok egy hsz-t ami tetszik, azt előbb meg kell hogy vegyem...aztán ha a mérés eredménye jelentősen alulmúlná a támasztott kritériumokat, akkor rajtam maradna egy olyan hsz, amivel már nem szívesen építenék, aztán jöhetne az újabb hsz, újabb mérés...ördögi kör
Az olyan hsz-t amiről nem akarnak/nem mernek T-S adatot közölni zsákbamacska volna megvenni, azért hogy majd beméretem, mert hátha tök jó és még láda is tervezhető hozzá ezeknél a daraboknál még azt sem lehet tudni hogy van e a piacon olyan hangsugárzó amit ilyen hsz-val szerelnek.(szerintem nemigen akad)

nem még nem vettem, de mindenképpen tervezek, anélkül nem veszem meg, meg a tervezés jblben ingyen van

A leginkáb milyen programmal érdemes hangszórót számítani?Mert ahány fajta, annyi eredmény Így aztán mindegyikkel szemben akadnak kételyeim.
(#) Bassmester hozzászólása Nov 27, 2008 /

Van egy jó régi AudioTester nevű progim.Lehet ezzel érdemlegesen T-S paramétert mérni?Ha nem, akkor mi jó helyette?Az ábrán lévő mérőkört kell összerakni?

TSP.jpg

ha van nekik készleten, én elmegyek, és megmérem szívesen.

nem tudom, ha képes impedanciát viszonylag pontosan mérni széles tartományban, akkor igen.

ezt hogy érted pontosan?

A programról érdekelne a véleményed.Lehet ezt használni?Vagy tudsz helyette ajánlani mást esetleg?Az impedanciamérés pontossága szoftver vagy hangkártya függő? (vagy mindkettő? )
A hangszóróval sorbakötöm a 8 Ohmos ellenállatot és erről viszem a "jelet" a hangkártyára?Ilyet még nem mértem sosem azért értetlenkedek ennyit
(#) Bassmester hozzászólása Nov 27, 2008 /

Találtam egy online T-S számítót. Jó lehet ez?Bővebben: Link
(#) szabi83 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

szerintetek meik a legjobb.. papir 18" mélyre.

tervek.rar

(#) flaci76 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Pontatlanul számol impedanciát, nem számol a fázissal. (úgy számol mintha egyenáramú osztót alkotna az ellenállás a hangszóróval) Ennek az lesz a következménye, hogy ahol a fázis éppen 0 közelében van, ott pontos, de ahol eltér (pl.f1,f2 helyén) ott nagyon pontatlan. Így az összes jósági tényező is pontatlan lesz. (pl. nálam egy hsz-en Qts=0,404 helyett simán 0,348-at mért) Magasabb frekvenciák felé is csinál furcsa dolgokat, füleket rajzol az amúgy is kb 100%-os pontatlanságú fázisgörbére. Inkább töltsd le az Arta Limp nevű programot vagy kereds meg az LspCAD-ot. Sokan használják még a LoudSpeaker LAB-ot, SoundEasy-t, de ezeket kicsit nehezebb beállítani, kalibrálni. Az arta letölthető innen http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/index.htm A többi igényel némi keresgélést torrentezést a neten.
(#) ptesza válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

http://web.axelero.hu/whiteful1545/

Erre a leírásra gondoltál?

Whitefül véleményét is megtalálod a leírásban, miszerint a mérés pontossága megálja a helyét a többi program mellett.

Egyébként most aktuálisan többen is foglalkoznak , az LSP LAB -bal, vagy a Sound Easy-vel ,könyebben kaphatsz segítséget ,ha ezek közül választol.

Üdv Ptesza.
(#) Bassmester válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Köszi a hasznos infót
(#) Ronin válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Szia. Tulajdonképpen erről a hangszóróról lenne szó ami
ebben Link a dobozban van. Lehet hogy nem pont ugyanaz mint amit a múltkor linkeltem. A hangszóró már régen megvan, csak doboz kellene hozzá. Vagy az eredeti doboz a linkben, ami SAL-os, az is jó lenne hozzá? (magas hangszóró nélkül persze)
(#) Bassmester válasza Ronin hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Szia!
13.000 Ft nem sok egy komplett hangfalért, pláne ha ráadásul még hallgatható hangot is produkál...aztán ha még tartósnak is bizonyul a használat során akkor igen jó vétel lehet. A SAL-nál az bevett szokás hogy ugyanazt a ládát sokszor más-más hangszóróval is kínálják, tehát elég erős kompromisszumokat engednek meg meguknak.Tehát szerintem ne koppintsd az eredeti ládát, hanem a hsz adatai alapján tervezz neki egyet.Mire is használnád?Bassgitárhoz?
Következő: »»   71 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem