Fórum témák
» Több friss téma |
"Inverter építéssel nem érdemes foglalkozni. nem lehet olcsóbban kihozni a gyári ártól. Szabadonfutó oszcillátoros stabilizálatlan inverterek semmire sem jók, esetleg fénycsővilágításra. Komolyabbakhoz meg ki tekercseli meg a 100KHz-en működő trafót?"
Nálam huzalból mindenféle méret van,az nem okoz gondot.Már építettem sok invertert.Igaz,hogy eddig 400W-os volt a legnagyobb. De most már vannak magjaim és abból nem okozhat problémát. Az én prototípusom 50Hz-en megy,elég stabilan tartja is. 10,8V-nál van a határ a 12V-os rendszernél.Addig produkálja a 230V AC-t. Az a jó ennél,hogy terhelés nélkül szinte minimális a fogyasztás, a 400W-osnál olyan 120mA. Van egy figyelőtekercs a szekunderen,és azzal vezérelem. A magok: 4 pár orosz hiperszil mag régi színesekből. Ez már bevált,és persze áttérek 48V-os rendszerre az áramok miatt. Lehetne kapcsolóüzemű is 100kHz-en,de akkor még nincs 50Hz-es AC-d.Itt meg egyből van. Apropó! Itt valaki írta,hogy 400W-ot akar disszipálni vele fűtés gyanánt. Akkor már esetleg valami tárolós megoldás is jobb lenne. Pl. olajradiátor.(csak egy ötlet) Idézet: „Lehetne kapcsolóüzemű is 100kHz-en,de akkor még nincs 50Hz-es AC-d.Itt meg egyből van.” 50Hz de minyen? állítom hogy a szinuszt messzről nem ismeri... ha fűtőszálat kell fűteni, akkor ugyanmindegy mivel csinálod, SMPS nél legyen egyenirányítva az áram a skinhatás miatt (súlyra méretre is töredéke egy hálózatti trafósénak)... nekem van egy ötletem hogyan lehet megcsinálni az 50Hz "szinuszos" 230V ot kapcsolóüzemben. (teljesen szinuszt csak a generátorok tudnak csinálni..)
Már irtam kérdeztem másik topikban is de ugylátom itt is foglalkoztok ijesmivel szal:
Tud -e valaki kapcsolási rajzot adni 48->230v ra kb.4-4,5KW teljesitményere ? azért 48 vagy több (12 vel osztható ) bemeneti feszűltséggel mert aku-k rol van szó és vizmelegitésre lenne használva főleg, de ha véletlen működne vele más műszaki dolog is az se árt. A trafót egy kiszuperált hegesztő biztositaná már ezért is jó volna a 48V mert az űresjárási feszültsége 52-55V a terhelési 42-48V. Előre is köszönöm.
XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.
![]()
Neked fogalmad sincs róla,vagy csak megint kötekedsz?
Nézz bele a tükörbe és rájössz, hogy kis is kötekszik.
Magadat látod benne? A kérdésem arra irányult, hogy a szinusz nem igazán létkérdés. Legalább is, ahova nagyobb teljesítmény kell, oda nem fontos a szabályos jelalak. következésképpen. nagyobb teljesítményt egyszerűbb inverterrel is lehet produkálni. A szórakoztató elektronika esetleg igényli a szabályos jelalakot. Vagyis, két inveterrel gazdaságosan kivitelezhető a dolog. Szerintem, eddig egyszer sem állítottam hülyeséget. A rettentően bizonytalan sejtésed, amit te tudásnak hiszel láttatja veled az ellenséget ott is, ahol nincsen. Ellenvéleményemet akkor nevezhetnéd kötekedésnek, ha azok alaptalanok lennének. Mutass rá a tévedéseimre, ha kérhetnélek. Mire a jó szerinted a hangulatkeltésed? Gondolom, szakmai hozzászólásra nem futotta a részedről.
én el tudnám képzelni hogy megvalósítható fűtésre.
a szinuszoshoz kicsit nőlnek a költségek.. mondjuk 2*3 ilyen FET a trafót áttekerni dupla szekunderesre a pussh pull topológiához (a gyári szekunderét, ami most a primer lesz..) tisztességes fetmeghajtás, és 50Hz es négyszög, meg a fetekre valami védelem is kellene.. valamilyen ronda jel biztosan kijönne a kimeneten, ezt így kapásból lehetne fűtésre használni. de isten ments rákötni bármi mást, ami igényelné a szinuszos áramot!! ráfér még a világítás esetleg.. azt nemtudom hogy a gyári primer (230V) os tekercs hogyan lett leméretezve, lehet hogy azt is módosítani kellene, a mágneses söntöt meg szerinem ki kell belezni belőle.
Rajzot ugyan nem tudok, de tippet adhatok. Azért nem, mert hozzá sem fognék ilyen értelmetlen dologhoz.
Ha, nem középkivezetéses a trafód, (úgy értem, 2* akárhány volt) helyből bukott a mutatvány. A példád is mutatja, hogy értelmetlen erőlködni a 12-24V és társaival. Legalább is, nagyobb teljesítményre alkalmatlan a rendszer. Lehet szórakozni csili-vili inverterekkel, de marha drága és a hőt nem oda termeli, ahová szeretnéd. Azon kívül, nem győzöd aksikkal a dolgot. Tudom, ezzel a véleménnyel egyedül vagyok. Tudod, én fejbe számolok és csak a végeredményt közlöm, miután a számítást a gyakorlatban ellenőriztem.
Ha nem kötekedni akartál volna akkor a kérdést sem igy teszed fel,illetve rögtön rámutatsz azokra a területekre ahová tényleg nem szükséges a szinuszforma. De miután téged elsősorban a mások mondandójának kiforgatása,égetése,saját felsőbbrendűséged mindenáron való bizonyitása érdekel,nem pedig az elektronika.....na emiatt teszed fel ilyen formába a mondandódat (amire szerintem már egyre kevesebben kiváncsiak).
mex! Hagyd a fenébe! A tükörről jutott eszembe, hogy nem is tudom kinek figyel egy figyelmeztetés a neve mellet!?
![]()
Bocsi a poszt duplázásért először is.
@gulyi88. Szintén bocsi de konkrétan nem ismerem a FET-ek IC-k stb tulajdonságait mert csak amatör vok.Ezért is kérnék kapcsolási rajzot mert azon el szoktam menni gyalog.A trafó megbuherálása attol fűgg mit kér majd a rajz csak infó jellegel közöltem hogy miböl szeretném kivitelezni nehogy valami játék trafóra gondoljanak az emberek.Nem tudom jelent e valamit de a mostani funkciójában mono és 3 fázisú űzemben is használható. @kissanyi. Nem tudom miért kötözködsz mindenkivel a te dolgod ami engem illet ezzel a válaszal be is fejezem . 2000W gyári inverter 1500-2000 Eurós árban futkározik ha jól emlékszem vagy nem esett le az ára kritikus mértékben szal nem tudom hogy nem tudnám ettöl olcsóbban kihozni ha sikerűl Az pedig hogy nem egy 36Ah aksiban gondolkozok gondoltam magátol értetődik eleve a konverter nagyságábol ki indulva de hát az én hibám hogy nem irtam oda hogy min. 8x 100-160 Ah aksiban gondolkozok Az pedig hogy hol mit fűt nézőpont kérdése mert itt átlag mindenki alternativ energia lehetőségekben gondolkodik ha csak 50% megy hasznos fűtésre már szerintem kifizetődő a dolog.
Kedves Gulyi!
Kezd unalmas lenni a kötekedésed. Természetesen a négyszög jelalak módosított trapéz,ami hasonlít a sinusra. Érdekes,hogy engem kóstolgatsz a hülyeségeiddel,amikor ezek a már legyártott inverterek már működnek hálózat nélküli tanyákon. És képzeld el,hogy a TV,video,dvd minden tud menni róla.(és már 10 éve egyfolytában.) "nekem van egy ötletem hogyan lehet megcsinálni az 50Hz "szinuszos" 230V ot kapcsolóüzemben" Ötlete még egy óvodásnak is van... ![]()
hát így konkrétan kapacsolást nem fogsz kapni, sztem senki nem állt még neki otthon ekkora teljesítményű invertert csinálni. egyszer majd nekifogok énis de ekkora teljesíményt biztos nem fogok csinálni.
esetleg több invertert (több célra) akárhogy nézzük 100A az nem kevés! lehet hogy első indításnál csak egy halk pukkanás lenne fényleneség kiséretében... egyébként sok buktató van a dologban, tehát egy fejlesztést kell végigcsinálni, ami anyailag és időben sem kifizetődő..
csináld ahogy akarod, igazad van nem kell fejleszteni, nem kell gondolkozni se, lessük le valakiről, amit csinált.
csapjuk össze, lesz ami lesz.. -működik ? - működik hát! akko jóvan... kit érdekel, hogy miért megy, miért így megy oldalakon keresztül nekem ez a hozzáállásjött le belőled.. ennyi ha meg nem csak néznél hanem látnál is, akkor felfogtad volna, hogy a gyári ár alatt én egy szinuszos invertert próbáltam volna összehozni, NEM TRAPÉZT hogy esetlegy egy motor is mehessen róla mondjuk egy keringetőszivattyú.. de nemérdekes, ha esetleg csinálok valamit és jól működik majd legfeljebb lemásolod ![]() egyébként 50Hz en ha te trapéz kimenetet akarsz, akkor lesz egy rakás veszteséged a trapéz szárainál, mivel nem tudod sehogymáshogy csak disszipatívan megoldani, ellenben kapcsüzemben 70--100KHz en.... de ezt hiába is mondom neked, mert nemérdekel...
ég anynit hogy a TV videó DVD stb már mind SMPS táppla szerelt! egyenirányítással és pufferrel kezdődnek.
ezek négyszöggel is elmennének! de egy lemezes trafó, vagy egy motor nemigen díjazza a trapézt vagy még rondább jelalakokat..
Nem látom azt az önzetlen jótevőt, aki ingyen szeretne neked átadni egy akár több százezret, esetleg, milliót érő kapcsolást.
Érdekes elképzeléseid vannak a hobbyról. Jártam úgy, hogy ötletemet, pontosabban, kidolgozott megoldásomat nyúlták le és jól jövedelmező vállalkozást alapítottak rá. Valójában, ez az én problémám. Amúgy, várd a sült galambot nyugodtan.
Jelen pillanatban nem is érdekel sinusos.Nekem jó ez is, 400W-tal lehet terhelni nyugodtan.Ez van,már többszörösen bevált,hajszárító,kávédaráló...minden megy róla akár mit is mondasz.
Éppen a kapcsolóüzemű tápok közül nem mindegyik megy inverterről (nézz utána),ugyanis némelyik az 50Hz-es jelet is igényli. MŰKÖDŐKÉPES!
"2000W gyári inverter 1500-2000" Azt kicsit eltúloztad.
80ezer....160ezer Ft között mozog nálunk. Lökd be a Gúgliba és kijön pár 12-es, 24-es. (én kihozom 10-ből magamnak)
működik ez tény! de a terhelés szabja meg hogy milyen legyen az inverter! ezt rákötnéd egy aszinkron motorra (persze egyfázisú kondenzátoros)
nemtudom mit szólna hozzá, lehet hogy elindulna de annyi biztos hogy nem tetszene neki! míg egy fűtőszál vagy izzó esetleg SMPS táppal szerelt kütyü vígan elmegy róla.
a hajszárító motorja egyenirányítással működik DC motor, a kávédaráló meg egy univerzális soros motor! neki is mindegy mit kötsz rá egyent, váltót, szabálytalan jelalakot nem szólnak érte...
gyulyi88 és watt barátunk! Miért kell titeket itt egyáltalán olvasni?
Én már meguntam.
engem speciel azért, mert nemértesz az SMPS ekhez és alaptanan dolgokat álltasz!
nemomdom, hogy én hatalmas király vagyok ezen a téren, de azért van valami rálátásom a dolgokra! és nemteccik hogy olyan tanácsokat adsz, amik nem fedik a valóságot, ezzel félrevezeted azokat, akik kezdők, esetleg vennék a fáradtságot utánaolvasnak kiművelnék magukat a témában... ennyi ..egyébként a gulyi szóban csak 1db Y van..
Hát az sem fedi a valóságot,hogy nem értek a kapcsoló üzemű tápokhoz,mivel vannak olyan készülékeim, ahol +12V-ból kapcsolóüzemben állítok elő 400V DC-t, egy másik,ahol a 230V AC-ből +12,-12,+5,-30V-ot. Szóval nem is ismersz....
Én azt írtam,hogy ennek a kérdésnek a megoldásához én 50Hz-es invertert használok. Jó a kapcsolás, jó a hatásfoka, kicsi a nyugalmi árama - ezért. Szerintem itt az emberek nagy %-ának nem elméleti számítgatásokra és könyv ajánlásokra,hanem bevált,bátran megépíthető kapcsolásokra van szükségük. De ezt ti ketten nem értitek meg úgy látom,inkább topicrombolók vagytok a beszólásaitokkal. Egyáltalán ajánlottál már konkrét megoldást valakinek? Vagy csak hímezel hámozol mindig?
Van, aki szerint a villanymotor, csak szinusz feszültséggel tud működni.
Lehet ezt a butaságot überelni? Tessék mondani, akkor mi a helyzet a frekvenciaváltókkal? Kidobjuk?
Most néztem meg és igazad van a 2000w os valóban csak 74 E kb 1 éve amikor néztem és azóta próbálok rajzot szerezni akkor tényleg 1500 Eu volt az ára de nem számit mivel ez a készűlék nekem kicsi. Ami meg jó volna már az meg megint csak sok pénz.
http://store.altenergystore.com/Inverters/Off-Grid-No-Utility-Needs...p3845/
nem nem ajánlottam! nem is fogok.
elmondtam, hogy én hogyan képzelem el. tejesen más szemszögből nézzük a dolgokat! neked csak a kész kell, amit valaki más kitalált, megcsinált, szenvedett vele, keméyn pézt ölt bele. én nem építek semmit sem mások után. kezdőként 6-7 éve persze építettem... (namost ha mindenki, csak várna a megváltásra, akkor nem lenne semmi..) ha kiadnál egy kapcsolásirajzot, milenne utána? kérnének nyákrajzot, utána meg hogy kell mit kell, utána meg miért nem megy, esetleg szétrobbant mi volt a hiba, neagyisten megrázta! így nemlehet, tessékcsak utánaolvasni, tanulni, legalább tudjon róla, hogy milyen veszélyeket rejt, amit csinál! nem kotorászunk benne észnélkül! akit nem érdekel nem veszi a fáradtságot, az persze vegye meg! meg is érdemli... fogadni merek, hogy ha watt nek összejön amit tervez, akkor szivesen lenyúlnád a terveit!
és mi a helyzet a szinuszos frekvenciaváltókkal?
a villanymotor elég tág fogalom nem gondolod? mértél frekvenciaváltót autómatikán?
Szerintem, nem kellene tovább ragoznod, mert egetverő marhaságot állítottál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |