Fórum témák
» Több friss téma |
Meg az marhára érdekel hogy mekkora az ellenálása, az lenne a lényeg hogy lemerítse az aksikat normálisan de mint kiderül nem normális. Az a baj hogy kevés az anyag és pár tranyót meg ellenálást nem rendelek meg mert többe kerül a posta mint az áru. Gondolkodtam olyanon is hogy egy step-up konvertert csinálok és egy ledet úgy hajtok meg vele hogy 1 voltos akufesznél kialudjon és akkor mehet a töltőbe.
Sziasztok! Segítségeteket, és fáradozásotokat szeretném kérni!
Egy 6 cellás 3000mAh-ás NiMH akkupackhoz szeretnék kisütőt! Tetszik a csipogós jelzős kapcsolás, de az 4 cellára van tervezve azt hiszem. Nem tenné meg valaki, hogy áttervezi nekem 6cellára? Elméletből nem vagyok a legjobb ! Balázs
Szia... kössz a gyors reagálást.... ne haragudj, de úgy értettem az áttervezést, hogy 6cellának megfelelő értékre süsse ki ne 4celááséra
Idézet: „És melyik az a csipogós...?”
Üdv mindenkinek ! Nekem olyan kisütő kellene ami az aksis fúrókhoz lehetne használni (12V, 15V, 16,8V,18V, stb.). Simán rádugom az akut a kisütőre majd ha végzett akkor átkapcsolom töltésre a kisütő és a töltő ugyan azon a csatlakozón lenne ( le sem kellene venni).
Sziasztok!
Íme a négycellás kisütőtálcám: http://forum.rcmodell.hu/index.php?topic=12921.msg162270#msg162270 De az ellenállások azóta 0,3V-os shotky diódákra lettek cserélve. A 0,6V és 0,3V dióda sorba kötve ellenállás nélkül meredek kisütéssel indít (gyorsan végez), ám 0,9V-hoz közelitve rohamosan leesik az áram, és alig meríti tovább az akkut, szemben a sima dióda+ellenállás párossal, ami "nem áll meg" 0,9V-nál és alámeríti a cellákat, károsítva azokat. Saját készítésű kisülési diagrammom: http://forum.rcmodell.hu/index.php?topic=12921.msg236499#msg236499 A kék grafikon a shotky+sima dióda páros. Messze ez a legjob a variációk közül.
Hello!
Ha az áramkörben a 270ohm-os és a 180ohm-os ellenállást felcseréled, akkor pont jó lesz a 6 cellához. De hogy érthető (más cellára is átszámolható) legyen: - A kisütési feszültség cellánként 1V, azaz 4db cella esetén 4V. - A kisütési feszültséghez, az LM317 stabilizátor ad "referencia" feszültséget. A komparátor IC ehhez hasonlítja hozzá az aksi feszültségét. És ha az kisebb lesz mint 4V, akkor kikapcsolja a tranyót (kisütést) és a Led-et, és bekapcsolja a csipogót. - Tekintettel arra, hogy a tényleges aksi feszültségét a 2db. 1kohm a felére (2V-ra) osztja le, így a referencia feszültségnek 2V-nak kell lenni. - A stabilizátor a kimeneti és az "ADJ" lába között, mindig 1,2V-ot állít be. (Tekintve, hogy annyi a belső referenciája.) Ez a feszültség lesz a 270ohm-os ellenálláson. - A 270ohm-on folyó áram : I=U/R azaz 1,2V/270=0,00444A illetve 4,44mA - A 180ohm-os ellenálláson is ez az áram fog átfolyni. Tehát a rajta eső feszültség: U=I*R azaz 0,00444A*180ohm=0,8V - A referencia feszültség a két ellenálláson eső feszültség összege. ( A mínusz tápfesz és az IC 6. lába között mérhető) 1,2V+0,8V=2V - És már meg is van a 2V referenciánk! Ha megfordítjuk a két ellenállást és újra számoljuk: - 6 cella esetén, 6V kell, de az 1kohm-1kohm leosztása miatt csak 3V. - A 180ohm-on folyó áram: 1,2V/180ohm=6,66mA - A 270ohm-on eső feszültség: 6,66mA*270ohm=1,8V - A két feszültség összege: 1,2V+1,8V=3V - És már meg is van a három volt referenciánk. Hát ilyen egyszerű a dolog. (persze, hogy felcserélve pont jó, az csak a véletlen műve!) Minden esetre, az áramkör élesztésénél, Hasznos, ha megérjük, hogy az osztó tényleg 1:2 arányban osztja le az aksi feszültségét, és a referencia feszültség, 3V-e. A lekapcsolási feszültség a referencia feszültség és az osztásarány szorzata lesz. (3V*2=6V) Azt mindig figyelembe kell venni, hogy az IC milyen tápfeszültség tartomány között tud működni! A kisütő áram értéke kb. az aksi feszültség osztva az 50hm-al. (A két 100ohm párhuzamos eredője) Ebbe azért a tranyó bétája és az 560ohm bázisellenállása is belebeszél. Tehát nem az aksi feszültségével, hanem annál kb. 1,2V-al kisebb feszültséggel kell számítani. üdv! proli007
Szia. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Még lenne néhány kérdésem!
1. Mennyivel süt ez ki? 2. Hogyan lehetne esetleg növelni a kisütőáramot?
Hello!
Ha elolvastad volna, ki tudnád számolni! De kb. 6cella esetén 100..120mA-el. A tranyót esetleg darlingtonra cserélni, és a két 100-ohm-os ellenállást kisebbre, vagy izzóra cserélni. üdv! proli007
kösszi a választ..... esetleg konkrét értékeket tudnál mondani? 0,5-1A már jó lenne.....
Esetleg valaki más? Az a 100mA elég kevés nekem
Kösszi szépen.... és így hány mA-rel süt ki?
Hello!
Ha BD139-re és 2db. 50ohm-ra cseréled az alkatrészeket, kb. 180..200mA kisütőáramot kapsz eredményül. Ejnye-bejnye Balázs! Semmi esetre nem lehet téged a logikus gondolkodásra bírni? üdv! proli007
Most én nem értem, hogy hogy kell ezt kiszámolni.... I=U/R
Eddig oké.... na de most mi az R? a 2 50ohoms párhuzamosan az 25ohm, ehhez még mit kell hozászámolni?
Hello!
Elvileg a kisütő áram, az aksi feszültsége, osztva az ellenállással.(ahogy írtad) Tehát a kisütést, minimum feszültségére számolva, 6V/25ohm=240mA lenne. De az ellenállásra, nem jut rá a teljes aksi feszültsége, az emitterkövető tranzisztoros áramkör veszteségei miatt. Ez két részből áll. - Egyrészt, a bázis-emitter nyitófeszültség miatt, az emitter feszültsége alacsonyabb a bázisnál, ami kb. 0.65V - Másrészt az 560ohm-on a bázisáram által létrejövő feszültségesés miatt. Ha 240mA kollektor áramot számolnánk és kb. 100-as bétát a tranyónak, akkor a bázisáram a kollektoráramnál 100-szor kisebb értékű, azaz 2,4mA. Ha ez átfolyik az 560ohm-os ellenálláson, akkor azon kb. 1,34V-ot ejt. - A két feszültséget összeadva, megkapjuk a tranyóra jutó veszteség feszültséget. 1,3V+0,65V kb. 2V - Ezt az aksi feszültségből levonva: 6V-2V=4V. Ez a feszültség jut a 25ohm-ra. - 4V/25ohm=160mA kisütő áramot jelent. Természetesen a számítás, csak közelítő értékű, mert nem tudható, pontosan a használt tranyó bétája, valamint a minimális aksifeszültséggel számoltunk. Nyilván kezdetben a magasabb aksi feszültség miatt az áram kicsivel magasabb. De ha egyszerűen gondolkodtál volna, is közel erre az eredményre jutottál volna. Ha 50ohm (2x100ohm)mellett ha 100mA a kisütés, akkor 25ohm (2x50ohm)mellett közel a kétszerese. Mivel nagyobb áram esetén a veszteségek is magasabbak, ezért ez az érték kicsit kisebbre adódik. üdv! proli007
Köszi
Na így már értem, hogy mit miért
Hello!
Hát ha érted, annak igazán örülök. Javaslom, ha elkészítetted az áramkört, mérd is meg, hogy valóságot állítottam vagy sem. Akkor többet már nem fogod elfelejteni. üdv! proli007
Kész van az áramkör. DE nem teljesen működik. Szóval rárakom a teli akksit, világít kisütés LED és fogyaszt 260mA-t... eddig okés, nagyon boldog voltam. DE ha adok neki 5V-ot akkor a hangszórócska kattan eggyet, ha leveszem a feszt akkor is(gonodlom egyenáramot kap), és fogyazt 50mA-t...... beraktam helyette egy zöld ledet, csak világít, és úgy is 50mA-t fogyaszt....
Tipp? Lehet, hogy olyan hangszóró kell hozzá, ami ha áramot kap rögtön sípol? Vagy az a baj, hogy nem piezoval csináltam?(Találtam egy kis 16os pici hangszórót, reméltem működni fog.
Hello!
Hát nem fog működni hangszóróval sem, mert az IC, csak kapcsolja rá a feszültséget, de nem oszcillál. Ide egy olyan piezo zümmer kell, amiben benne van az oszcillátor és csak táp kell nekei. Itt HESTORE-ban is találsz, aminél oda van odaírva, hogy "gerjesztő áramkörrel"! üdv! proli007
Sejtettem..... és hogy lehet lecsökkenteni azt az 50mA-t, amit fogyazt mikor "leáll" a kisütés? Egyébként ma mértem ki suliban, 5,2V-nál a kisütőáram 130mA-ről hirtelen leesik 50mA-re és akkor alszik ki a "kisütés folyamatban"LED......
Hello!
Nem akartam belemenni a kapcsolás problémáiba, de azt tudni kell, hogy amikor az IC kikapcsolja a kisütést, akkor az 560ohm-ot a GND-re húzza. Így azon mindig fog kb. 10mA plusz áram folyni. Plusz a zümmer fogyasztása is terhelni fogja az aksit. (De azért ricsajoz, hogy vedd le! ) üdv! proli007
Értem. És köszönöm.
Sziasztok!
Szereztem egy játékot, benne egy 8 db-os. 1,2V/cellás akksi"füzér" - 1700mAh NiCd /midi méret 17x48mm/. Töltő sajnos nincs hozzá. Viszont van egy töltő, ami ránézésre passzolna hozzá. 220~50Hz Out.11,2V -- 140 mA Hasonló paraméterű töltőt vehetnék egy zsák pénzért. / azon 300mA van / Szerintetek az enyém is jó hozzá? proli007 írja hogy: "..a töltést a következő módon is számolhatod ki: - megméred a töltőd hány mA-rel tudja tölteni az aksit - az aksira írt kapacitást megszorzod 1,2..1,4-el, majd elosztod a töltőárammal. Így órában megkapod a töltési időt." Nálam ez: 1700x1,2 / 140 = 14,5 Jól számoltam? 14 és fél óra alatt feltöltené? Köszi Üdv. Zoli
Igy van, ahogy irod: 14 óra altta feltölti.
Mindig hozzá szoktam tenni, hogy egy mechanikus kapcsolóórát érdemes hozzá venni, ami megszakitja a töltést. (Hidd el, el fogod felejteni lekapcsolni)
Köszönöm!
Majd teszek a konnektorba egy időkapcsolót. Most 8V-ot mutat a műszer az aksin. Írtátok itt, hogy cellánként 1V-ra érdemes kisütni. Akkor ezt már nem kell, igaz? A későbbiekben, kisütés helyett valami fogyasztót is ráköthetnék? Amíg le nem megy 8V-ra. Vagy a kisütés az tök más. Üdv. Zoli
Ha lehet, cellánként kell kisütni.
igy kevésbe fordulhat elő a túlságos kisütés, a cellék egyforma állapotba kerülnek. Akkupaknál a cellák eltérő "képessége" miatt az egyben kisütésnél előfordulhat, hogy átpolarizálódik a cella, ami nem egészséges. Már többször irtam: a kisütést nem kell túlspilázni: én egy másfél ohmos ellenállást sororsan egy mondjuk 1N4001 diódával használok CELLÁNKÉNTI kisütésre. Rákapcsolom egy éjszakára. A diófa véd meg a túlsütéstől. Valóban, pakkban cellánként 1V-ig sütnék, egyedi cella 0,8V-ig szokott lemenni.
Sajna ez össze van fóliázva.
Az egyetlen szabad fém az a csatlakozó végén van. A cellánkénti buli itt nem jön össze.
Sziasztok!
Kisütőt szeretnék, ami a javasolt szintig (tudtommal 0,9V) merít le egy db. 1,2 V-os Ni-MH ceruzaakkut, külső táp nélkül, lehetőleg jelezve is, ha a kisütést befejezte... Nem vagyok járatos... -de egyszerűbb kapcsolást esetleg meg tudok építeni, -ha valaki tudna megfelő kapcsolási rajzot... Köszönöm: Zsolt
Szia!
Idézet: „külső táp nélkül, lehetőleg jelezve is, ha a kisütést befejezte” Táp nélkül hogy jelezze, hogy kisült az akkud? Én úgy sütöm ki a celláimat, hogy rákötök egy Si diódát és egy 1 ohm körüli ellenállást sorosan kötve! A dióda megakadályozza a mélykisütést, műszerrel meg néha-néha rámérek a cellafeszültségre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |