Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   318 / 2208
(#) MrBrown válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 10, 2008
Mindíg Pesten, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban.
Itt chekkolhatod hogy mikor is...:http://hg5crv.uw.hu/indexpuskas.html
(#) Ricsi1992 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 10, 2008
kicsit hülyén fogalmaztam.Szóval a könyvtárban lesz évkönyv,nem lehet venni,csak kölcsönözni
(#) Ricsi1992 válasza yello hozzászólására (») Dec 10, 2008
Szia.
Igazából nem én terveztem a kimenőt,Kocostól kértem el az adatokat,Ő számolta ki.
2szer 1800menet 0,2-es primer és 102menet szekunder.(Neki köszönd)
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 10, 2008
Értem. Akkor mese nincs, venni kell az embertől a börzén. A múltkor - ha jól emlékszem - 2500-ért adta volna, de akkor nem vettem, mire meg elhatároztam volna, hogy mégis, addigra eltűnt. Remélem, most ott lesz megint. És Te?
(#) PWM hozzászólása Dec 10, 2008
Sziasztok!
Multkor csináltam egy csöves erősítőt ECL82-vel. Sajnos nem működik, illetve működik csak nem úgy ahogy kéne. Van neki egy 50Hz-es brummja. Ha a potit maxra tekerem akkor nagyon hangos a brumm. Először a tápegységre gondoltam megmértem szkóppal, pici zaj volt rajta de az nem vészes. Az EZ80 csak 50u-t bír el. Azt hittem negyobb szűrés kell a rendszernek, kiszettem a csövet tettem be helyette diódát és nagyobb kondit. A brumm ugyanúgy megmaradt. Nincs ötletetek hogy honnan szedheti fel az erősítő ezt a zajt?

ecl82.jpg

(#) djhans válasza PWM hozzászólására (») Dec 10, 2008
A kapcsolásban nincs hiba. Ott vannak a szűrőtagok az előfoknál és a pentóda segédrácsánál is. Nem lehet brumm csak szerelési hiba miatt. Ha trióda rácsát a földre kötöd akkor is van brumm? Én módosítanék egy kicsit. A triódánál a soros 220ohm helyett egy kondit tennék 47n 400V és a trióda rácsa meg a föld közé egy 470K ellenállást. próbálj meg csillagpontos földelést használni.
(#) speccy válasza PWM hozzászólására (») Dec 10, 2008
Én kb egy hete pont ezzel a problémával küzdöttem, szintén EZ80-as egyenirányítást használok a PCL86 erősítőmben. Nálam Több kisebb hanyagság miatt egész nagy brumm jött össze. Először is minden fűtéshez vezető drótszálnak jól összefonva kell lennie, és csak akkora legyen a hosszuk, ami tényleg szükséges. Az audio jelet árnyékolt kábelen vezesd, és ne nagyon legyen a közelében semmilyen tápvezeték. Másik fontos elem a földhurok elkerülése végett a csillagpontos földelés. És végül ami nálam a legtöbbet segített az a fűtésközepelés volt, bár végül a potméter legvégső állásában volt a legkevesebb brumm, úgyhogy csak simán a PCL-ek 5ös lábát kötöttem a földre, és máris töredékére csökkent a brumm.

Ja és még valami: ellenőrizted, hogy nem-e a táptrafó szórja meg a kimenőket?
(#) PWM válasza djhans hozzászólására (») Dec 10, 2008
Ha a trióda rácsot földre kötöm akkor is búg. Köszi a tanácsok majd kipróbálom ész beszámolok az eredményről.
(#) Müszi válasza speccy hozzászólására (») Dec 10, 2008
a folytótrafó használata is sokat segít ám :yes:
(képkimenő primer tekercse )

üdv
(#) speccy válasza Müszi hozzászólására (») Dec 10, 2008
Ja tényleg, azt el is felejtettem leírni, mert nekem ugyanis vannak neoncső folytók, de fűtésközepelés hiánya miatt ennek ellenére is brummogott nálam.
(#) besi99 válasza PWM hozzászólására (») Dec 10, 2008
az erősítő 6.3V fűtéslábai közé 100-330ohm poti , közepe földön, bemenet rövidrezárt, potival brumminimumra állítsd
(#) nyikolaj válasza speccy hozzászólására (») Dec 10, 2008
Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak.
De szerintem a fojtó tekercseddel is lehetnek problémák.
A neon fojtó nem légréses és fel mágneseződik az egyen áramú kapcsolásban.
(#) besi99 válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 10, 2008
A fojtó jó ha van, és -leginkább pp nél - minek?
Ha valaki magnót épített, az tudja mi a brumm. Én csak kettőt építettem.
(#) speccy válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 10, 2008
Eddig még nem volt vele gond... Fűtésközepelés után már csak akkor hallható valami brumm, ha a fejemet közvetlenül a hangfalhoz teszem...
(#) vandorbot válasza PWM hozzászólására (») Dec 10, 2008
ma egy fél napot ilyen gonddal küszködtem.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve 90 fokkal elfordítottam az EI táptrafót és csoda történt.
Toroidnál soha 1dkg brumm sem jött még össze.
Még úgysem, ha a fűtést nem emelgettem, közepelgettem.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Dec 11, 2008
Szevasztok, ebben a topicban és a témában is kezdő lennék. Magához az elektronikához értek, és egyszer már egy csöves rádiót készítettem, de nemtudom milyen csövekkel, de az anódfeszúgy 180V körűli lehetett abban. Nagyon szépen szólt, de azóta az enyészeté lett sajnos!

A célom a következő: High End csöves erősítő építése, sztereo kivitelben. Nemtudom milyen csövet lehetne hozzá választani, illetve a kicsatoló, és főtáp transzformátort, hol lehet egyedi "mértekre" gyártattni? Az a nagy helyzet, hogy nemtudom milyen lemez lenne jó ide, mivel kb. 10Hz - 20Khz közötti frekvenciaátvitelről van szó, ezért a szliciumot el lehet felejteni, helyette már hipersilt kell alkalmazni, én úgy tanultam anno. A főproblémám a következő, nincsen megfelelő szerszámom, a vasmag legyártásához, föleg ha hipersil transzformátort kéne készíteni.
Az a nagy helyzet hogy, a félvezetős erősítők világát már megjártam, DE a csöves erősítőben van valami plussz, amiért high end csöves erősítőt szeretnék építeni.
Ötletek is jól jönnének, pl a kicsatólótranszformátor, tekercselésének módja, a szebb, dinamikusabb hangzást lehessen elérni. Illetve a csövek hirtelen anódfeszt nekapjanak, milyen késleltetéssel lehet megoldani, ami "magától avatkozik be.
A kollégám nem kétforintos erősítőjébe 15 percet kellett minig várni a tökéletes hatésfok elérése érdekében. Viszont ismerek olyan elnézést de csúnyát szólok, idiótát, aki fogta és a védőburkolatot nem távolította el az erősítőjéről, és a csövek a tulzott meleg miatt túlvezérlődtek. A barom mitcsinált, ...fogta kivágta, és rátett egy12cm -es ventilátort, és csodálkozott hogy ugyan olyan, sőt rosszabbúl szól. Atán késöbb rájött, hogy az csak porvédő,és használat közben mindig el kell távolítani a burkolatot a biztonságos üzemelés, és károsodás nélkül. Szóval vannak még hü**ék.

(#) vandorbot válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 11, 2008
A hipersil szóban a sil a szicíliumra hajaz.
10HZ ? keresed a barna hangot ?
Ez volt a humor rész.
.............
Ha akarsz valamit készíteni, először mindig a kritériumokat kell megfogalmaznod, hasonlóan, mint egy tendernél. Milyen paraméterei legyenek, mit tudjon, milyen célra lesz stb. Ha ez megvan, utána lehet nézelődni a ' piacon '. Gombhoz a kabátot, nem jó módszer.
Jól értem: SK. akartál vasmagot gyártani, vagy vasmag helyett trafót akartál írni ?
Trafótekercselő kisüzem található bőven.
Az anódfeszkésleltetésre kb.30 oldallal ezelőtt jelent meg rajz. Én 50 sec.-re állítottam be. De a végfok "elemében" majd csak percek múlva lesz.
(#) rockersrac válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 11, 2008
esetleg valami kecskeméthez közeli trafó tekercselő üzemről tudsz?(vagy akár ha konkrétan kecskeméten tudsz az is jó)!
(#) fleta válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 11, 2008
Kiskunfélegyházán az elektromerkanor, de az lehet hogy csak vill. motrokat teker, bár én onnan szoktam venni a drótot, és van nekik 0,25-től. Vagy a Herman műszerész, én speciel nem dolgoztattam még vele, saját magam tekerem. Kecsón biztosan van több tekercselő is.
(#) besi99 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Dec 11, 2008
Bátor ember vagy, én 1953 óta vagyok a szakmában, de nem láttam még csövesben 10Hz-es ( -3db )mélyátvitelt normális ~ 1-2% torzítással
De azért sok szerencsét
(#) _ampervadasz_ válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 11, 2008
Üdv! én az egész trafóra értettem, csak elírtam rendesen! Sem a lemezelését, és sem a csévetestet nemtudom elkészíteni, azért lenne jó egy egyedi transzformátor gyártó, azelékszítéshez.

besi99: üdv, ez egy példa volt csak hogy 10hz -től stsb., stb. .
(#) Danaman hozzászólása Dec 11, 2008
Cső mindenkinek!
Most kapcsoltam be az ebl-ecc erősítőt most lett kész, de meg se mukkan én már annak is örülnék ha gerjedne de semmi viszont az ECC-nek nemtudom menyire kéne fűtenie mert csak középen látok halvány fényt de 2-t is belepróbáltam (bár egyik se 100 hogy működik), tanácsot kérnék mit tegyek.
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Dec 11, 2008
szia! szétnézek, hogy van-e még, de már csak jövőre tudom , mer csak az ünnepekre megyek haza
(#) kocos válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 11, 2008
igen, de ez 7cm2-es EI82-es vashoz van méretezve 0,6 Tgerjesztéssel
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 11, 2008
Ammiaz, trióda?
(#) kocos hozzászólása Dec 11, 2008
Most úgy néz ki, én is eljutok a börzére végleg, bár inkább csak nézelődni, mert nincs nagyon tele a bukszám Bár van új melóm, úgyhogy most abból áll ki egy napom, hogy reggel 8-kor felveszem a pákát, fél ötkor lerakom, hazajövök, itt fél hatkor felveszem, és 10-kor lerakom, aztán kezdődik minden előlről ) kicsit vicces (most még )
(#) kocos hozzászólása Dec 11, 2008
És egy közérdekű közlemény :

2x500kOhm (2x250...1000) lineáris, sztereo ( együttfutó ), (és most jön a trükk : ) középen megcsapolt potmétert keresek, kettő darabot!!!!
(#) Ricsi1992 válasza kocos hozzászólására (») Dec 11, 2008
Attól ez még jó a 8cm2-es hiperszilre is,nem?

Valaki árulja már el,ha tudja,mit jelent ez:pl. EI82 ?
Azb EI a vas alakja,de a 82 az mit jelent?Mert itt az EI82-es vas 7cm2.

Kész a tekercselőgépem(nem csapágyas,csak ilyen egyszerű...).Most esztergáltam le (a suliban) a gumitartót,4 sima gumival már nem is csúszik a hajtás.Lesz kép is.
(#) PWM hozzászólása Dec 11, 2008
Sziasztok!
Tegnap kaptam osztálytársamtól egy PL504-es csövet. Ebből erősítt lehet építeni?
ha igen akkor hány W?
(#) Müszi válasza PWM hozzászólására (») Dec 11, 2008
PP-ben úgy 20W-t tudhat.

üdv
Következő: »»   318 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem