Fórum témák
» Több friss téma |
Nem akarom elbagatelizálni, de ezen nem kellene meglepődnöd. Egyértelmű, hogy a több lapátos kivitel kisebb szélben is képes kellő nyomatékot leadni. A legjobb szerintem is a teljes méretű lapátok lennének, de godnolom annak kivitelezése sokkal bonyolultabb lenne. Ezek a segéd lapátok is megteszik, ha ezt egyszerűbb megoldani. Mindenesetre jó ötlet volt megpróbálni, legalább látszik, hogy milyen kicsinek tűnő dolgok mennyit számítanak.
Idézet: „És végül: nem kell túl sokat számolni, a zöldtech oldalán ott a teljesítmény számoló progi” Igen a propelleres kivitel esetén jól is számol, de ....
Tényleg nem az volt a cél hogy az együgyüségemnek állítsak szobrot!Ha esetleg az jött volna le ebből hogy leesett az állam akkor jelezném hogy még a helyén van! Azt én is pontosan tudtam előre hogy hamarabb fog indulni és többet termel. A lényeg az volt hogy megmutassam, házilag is lehet rajta tuningolni egyszerűen, minimális ráfordítással, ráadásul úgy hogy a kiegyensúlyozással sem kellett szórakozni. Természetesen lehetne gyári plusz lapátokat is feltenni de gyanítom hogy van aki annak is örül ha egy szélgenerátort össze tud hozni.
Egyetértek. Szerintem megérte, hogy megpróbáltad, és hasznos nekünk is az infó.
A másikat is megcsinálod?
A másik marad így, mert csak az egyiket akarom módosítani. Így mindig marad egy referencia az összehasonlítás végett. (Aztán ha kifogytam az ötletekből, meg eluntam a barkácsolást, akkor amelyik a legjobban muzsikált, olyan kerül arra is. Addig még szeretném kipróbálni hogy esetleg egy saját forgórésszel mennyivel lehet módosítani a teljesítményt, vagy egy más tekercselésű állórész, stb.) Ez a legelterjedtebb gyári készülék, aminek a fogyatékosságai révén amúgy is mindenki elkezd valamit barkácsolni rajta, így talán más is hasznát veszi az eredményeimnek.
Rátettem az autó ventillátort a mosógépmotorra. 2800-as fprdulaton akkorát tol 2m-re, hogy majdnem feldönt! Megpróbálom beletenni egy másik előlapba(az előlapok két csavarral cserélhetőek). Az bitos, hogy ezzel inkább a viharos szelet lehet modellezni!
Ha engem kérdezel, szerintem jól közelíted a kérdést.
De közben valami eszembe jutott a kereked és a zöldtech számolóprogramjával kapcsolatban! Arra jutottam, hogy még a propelleres kerekeket sem számolja jól. Egyszerűen csak sugárral számol, lapátfelülettel és lapátok számával nem! Neki mindegy, hogy egy lapát van és az is cérnaszál vékonyságú! Nincs a képletben a valós felület, csak a lefedett felület! Ennyit ezekről a netes zöldségekről! ui. A te kereked szerintük azonos teljesítményű, hiába raktál rá pótlapátokat, pedig a sugár nem változott!
úú akkor nagyon dúrva
gyári motort nem próbáltad meg dupla feszrő járatni? DC motor lévén egyszerűen szabályozható lenne...
Alapvető tévedése sok embernek, hogy a légcsavar és a szélkerék ugyan az.
Ne félj nem élek tévedésben, csak valahogy jellemeznem kellett, hogy a propelleres kerékre gondolok, nem a vertikális kerekekre! Azt mindenki értené, hogy horizontális? Mert sajnos az sem jellemzi a "propelleres" jellegű kialakítást, ugyanis a vertikálist is lehet horizontálisan használni még sem lesz "propelleres"! Te hogy jellemeznéd, ezt a fajta kereket? Légcsavaros? (ugyanazt jelenti kb...)
Dupláról még nem, csak 16-ról, mert a másikkal bíbelődtem. Egyébként forgatja a kereket, csak nekem kicsit több szabadság kéne...
Nem Téged akartalak vele szekálni!
Láttam hogy szerinted se jó a közzétett program.
Igen, szerintem sem jó, és a vertikálisokhoz végképp nem! A vertikálisokhoz az alap képlet sem az igazi, csak ha ki lehetne számolni a valós szelet súroló keresztmetszetet. Erre van ötleted hogy kéne megközelíteni? (mert ugye nem az egy lapátra eső terület az A...)
Megaztán ott van az a kérdés is, hogy kitakarom-e a szemben forgó lapátokat vagy sem. Meg a lapátok alakja és száma...
Csatolom a képet az álló szélkerékről, ezen látni hogy meggyivel kisebbek a pótlapátok mint az eredetiek. A honlapomon fenn van a 300W-os szélgenerátor szétszedve, ha valaminek kellenek az adatai.
Lenne egy kérdésem is, hátha tud valaki segíteni: A félbevágott hordós vagy csöves függőleges szélgenerátor esetében kb milyen fedésben legyen a két szembefordított félcső, mert ez elég sokat számíthat. (kép csatolva) Hátha valaki már találkozott ennek a méretezésével.....már minden anyag megvan hozzá, csak neki kellene állni.
Hát elég maszek lett! De lényeg, hogy működik.
Az egymásra fedés kérdésében nem nagyon találtam eddig konkrét méretezést, még az se biztos, hogy jobb úgy. Majd ezt is kimérem, ha kész lesz a szélcsatorna...
Végigböngésztem a mérési adataidat. Megmondom őszintén marhára kevesellem a megtermelt energiát.
Kétségek merülnek fel bennem, hogy érdemes-e kínlódani eme szerkezetekkel. Idézet: „Kétségek merülnek fel bennem, hogy érdemes-e kínlódani eme szerkezetekkel.” Felmerül a kérdés, mekkora szerkezetekkel? És ha kiderül, hogy mekkora kell értékelhető teljesítményhez, elriaszt-e a felismerés, hogy pl. 350kg, meg az ezzel kapcsolatos problémák...? Kétségtelen, hogy a kitűzött célt is figyelembe kell venni. pl egy hétvégi házhoz világítás, kis TV, tökéletes megoldás egy 300W-os kisturbina. Fűteni, spórolni nem...
A táblázatban vannak olyan adatok is, hogy egy híradót sem tudnál megnézni aznap a tv-ben, annyi energia sem termelődött. Legfőképp az aggaszt, hogy ezek "gyári" cuccokból termelődtek, melyek értéke az 1 millát is elérheti.
Én úgy tudom, hogy kb. 100e körül vannak ezek 300W-os kerekek, de lehet még annyi sem.
A gyári mint olyan, nekem már ezer éve nem mond semmit, ezzel tudlak lelkesíteni! Mindig a profit a lényeg, soha nem az, hogy Te a legjobbat kapd. Sok jó kereket építettek házilag, amik elég sokat termelnek, de sajnos itt a természet mondja ki az utolsó szót, mert ha nem fúj, akkor megette a fene...
Én csak azt nem értem hogy miért engem buzerálnak azért mert keveset termel??? Hazudhatnék ugyanúgy mint mások , vagy feltehetném magasabbra (ahol már engedélyköteles) vagy olyan helyre ahonnan mindig éri a szél, de ezzel csak másokat húznék a csőbe! Ez egy olyan rendszer amit általában az emberek meg tudnak valósítani, mert a többségnek akárcsak nekem nem ideálisak a szélviszonyok és bizonyos irányokból leárnyékolja a fél falu. A gyengébb napokon a termelt áram nagy része elmegy az akku szintentartására, mert nálam csupa régi használt akku van nem új. (vehetnék egy vagon új akkut is, de azzal nem tudnám megmutatni hogy használttal is lehet boldogulni ha csak az van) De ha arra van igény akkor majd beírok hülyeségeket, és azzal mit érnék el??? Sok olyan körülmény van amit fel kellene tüntetni, de nincs rá időm.Pl. ha a dec 12-ét megnézitek ott északkeleti szél fújt ami azt jelenti hogy a felső két szélkerék kapta telibe, a harmadik csak éppenhogy. Ezen a napon 8 órán keresztül fújt onnan a szél 10 és 20km/h között. Ebben az időszakban 1,169Kwh-t termelt, ez 6 méter magasan, 1,5 méterrel a tető felett ahol turbulencia van, nem rossz eredmény. Nálam ennyi van, és arra törekszem hogy a cseppet sem ideális körülményekből a legtöbbet tudjam kihozni. Ha valakinél jobban termel, akkor gratulálok neki.....és tegye közzé hogy össze lehessen hasonlítani. (1 milla??? na ez jó volt!)
Ne mérgelődj ,neked van igazad.Csináld csak amit elkezdtél , örülök a sikerednek, és tisztelem a kitartásod. Mások meg nézzék a TV ben az agymosást, a parasztvakitást. Annak jobban hisznek. T: pittyu
Köszi a pozitív kisugárzást, egy fokkal jobb lett! A parasztvakítás meg nagyüzemileg megy, pl. a múlt héten a gyilkos számok című sorozat végén sütötték el 3 mondaton belül egyszer azt hogy a szélturbina 1000W-os lesz, majd rá pár perccel hogy 5KW-ot fog termelni óránként. Egyből kinyomtam a tv-t.
Egy kis érdekesség-- valamikori volt miniszterünket büntetésből lenyomták a paksi atomerőműhöz, mert eltolt mindent. Akkor egyszercsak megvett véletlenül egy távvezetéket, és amikor leállt az egyik blokk az ő vezetékén hoztak be áramot.Szegény 50!!!! ötven milliárdot kaszált egy év alatt !! Olyan nagy üzlet az energia , hogy minden módszerrel fékezik a magunkfajtát , nehogy termeljünk.PL : a szélerőmüvekkel kapcsolatos rendeletek (hogy veszik át az áramot.) Na eleget mérgelődtünk, mostmár kilépek.
Nem rosszindulatból írtam azt, hogy keveset termel!
Én csak többre gondolnék 656W napelemből és 3×300W szélgenerátorból. Mert ugye ennyi napelem 600ezer Ft plusz 3×120ezer szélgenerátor plusz a forgató. Vagy rosszul számolok? Amugy is nem leminősítettem a rendszert, nagyon is tetszik! Különösen a forgató. Minden tiszteletem azoké az embereké akik ennyi fáradtságot fektetnek energia termelésre. Én is ezen vagyok. Alig várom, hogy megoszthassam mérési eredményeimet veletek (1KW csúcsteljesítményű generátor készül) attól güggetlenül, hogy jól termel-e vagy rosszul. Mert ugye ez erősen függ attól, hogy ki hol lakik. Szóval, ha valakit megbántottam volna elnézést!
Nekem nem kell magyarázkodnod, nekem még működő szélkerekem sincs! De ha lenne, és netán nagyobb lenne, akkor sem kéne, mert szerintem teljesen rendben van a rendszered!
Hogy lehetne nagyobbat is? Persze, nekem is jól jönne egy AstonMartin! Én próbáltam tárgyilagosan válaszolni a fevetett kérdésekre, remélem nem az jött ki belőle, hogy a kicsi rendszerek nem érnek semmit, mert nem ezt akartam mondani! De mindent a helyén kell kezelni. Egy 10kW-os turbina 5...10milla, és 25méteres árbócon figyel, és engedély meg kitudja még mi köteles. Szerintem ez elérhetetlen a legtöbbünk részéről és a megtérülése is kétséges. Viszont meg lehetne keresni az optimumot, ami olyan 2..5kW között lehet, és még elbírja a tető(csúcsfal, födémhez merevítve). Na szóval dobjuk a kis-nagy rendszerek kötötti vélt problémákat, mert mindegyik megállja a helyét ott és arra amire készült. Egyébként ha nem titok, neked eddig mennyibe van, és készítettél e már valamiféle egyenleget?
Felmerült korábban, hogy a napelemek a megtérülésük időtartamára tönkremennek. 600ezerből hány évig fizetnéd a villanyszámlát? Én kb. 4..5. kb. (350kW/hó). Megéri? Természetet védtük ezzel?
A parasztvakításhoz én is hozzátennék egy-két tapasztalatot. Sok paraszt vakítható. Az egyik érettségi vizsgával rendelkező megkérdezte tőlem, amikor összeszereltem egy szélgenerátort: most már rákapcsolod a szélgenerátorodra a csibekeltetőidet? A csibekeltetők összfogyasztása 4 kW. Ráhagyhattam volna, de nem tettem. A másik azt mondta, hogy csináljak neki egy olyan transzformátort, megfizeti, amelyik a zseblámpa elemét feltranszformálja annyira, hogy működjön vele a 220 V-os köszörűmotor. Elnézést, ha nem itt a helye ennek a hozzászólásnak.
Nem kell elnézést.Sajnos nagyon is itt a helye ennek a hozzászolásnak.
Elnézést kérek azoktól akiknek belegázoltam a lelki világába, tulajdonképpen nem is itt kellett volna ezt az írást elsütnöm, hanem konkrétan azoknak elküldeni akik amúgy itt csak olvasnak, privátban meg fikáznak. Volt szerencsém olyanhoz is aki személyesen tette ezt, képes volt azért meglátogatni hogy elrontsa a napomat (na emiatt szakadt el nálam a cérna csak mint most olvastam éppen egy félreértett hozzászólás kapcsán) Szóval a lényeg hogy csak azoknak szólt komolyan a kifakadásom akiknek semmi más nem jutott az eszükbe csak az hogy leszólják a másikat.
És most vissza az élet naposabbik oldalára: Az én rendszeremre nem tudok árat mondani, mert a nagy része olyan beszerzésekből van ami nem a piaci árakat tükrözi- mások nem biztos hogy meg tudják ennyiért szerezni azért nem akarom számszerűsíteni. Csak egyet a példa kedvéért:300W-os szélgenerátor, kompletten, vadonat újan kishibásként 35000Ft. (az egyik mágnes sarka le volt törve amiatt nem forgott-kivettem és tökéletesen üzemel) Más: Tanácsot kérnék ismételten. Mivel nem sikerült találnom méretezést a függőleges szélgenerátorhoz ezért elkészítettem egy tesztelő szerkezetet. Minden irányba állítható, furatok ill. közdarabok segítségével. A cső átmérője 32cm a hossza 1 méter ebből lesz 3 db egymás felett 120 fokonként. A teszteléshez egy kicsi szobai ventilátorom van 3 fokozattal. A kérdés az lenne hogy mielőtt nekiállnék a méregetésnek, milyen távol legyen a ventilátor, és mi legyen még ami fontos lehet. Arra gondolok, hogy most ahogy a képen is látni nincsen fedésben a két félcső. Ebben az állásban a ventilátor legkisebb fordulatán 1,5 méterről fújatva 19ford/perc-et ért el. Viszont ha elkezdem őket fedésbe hozni akkor csökken az átmérő és elvileg vele együtt a nyomaték is. A fordulatszám változását tudom mérni, de hogyan ellenőrizzem a nyomatékot? A generátornak a nyomaték is fontos lesz! Ötletek?
Teljesen egyetértek! felhívott egy korábbi vevőm hogy a 2W-os napelem panel egy hét alatt sem töltötte fel a 100Ah-s akkuját, ráadásul tette ezt akkor amikor 1,5 hete csak köd volt meg borult idő. Sokan irják a vaterán is hogy venne tőlem 12 napelem panelt ha rá tudja kapcsolni a fűtő ventilátort.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |