Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Ezek már csak névlegesen 2100mAh-sak. Már felét sem tudják. A fényképező be sem kapcsol velük, viszont vezetéknélküli egérhez még jó.
Azért köszi!
Így is szoktam csinálni. Egy automata kisütőt építettem, az 0.8-0.9V-ig merít, ezután átrakom a töltőbe (szintén automata).
ilyesmi volt amit en is talaltam de sokkal reszletesebben targyalva .Ott a NiMh toltesi karakterisztikaja es a teljes toltes periodus vegen a feszulsegeses nem egy hatarozott dolog sot azt irtak hogy tobb csucsa is lehet .
Nem tudom mar a kisutesi karakterisztikaval hogy van, a kutyuk-ben van NiMh es Alcaline kozott valaszthato telep figyeles .Szerintem a NiMh figyelese nem a megfelelo egyesekben , sajnos csak 3 nivon "meri" es indikalja az aku allapotat.A baj az hogy amikor azt mutatja hogy 2/3-as lemerules van tulajdonkeppen meg 2-3 orat mukodott . rra gyanakszom hogy egyszeruen a NiCd helyett odairtak hogy NiMh mint a toltok eseteben. LINK_1 LINK_2 Volt meg egy labor meresekkel bovebben magyarazva.
Ha megnézed egy NiMH vagy akár egy NiCd akku kisütési karakterisztikáját, akkor rájössz, hogy miért nem lehet pontosan (vagy még nagyvonalakban sem) meghatározni , hogy mennyire merült egy cella.
Töltéskor felmegy 1,4 V körülire a cellafeszültség, és utána ahogy elkezded használni nagyon hamar visszaesik 1,2 V körüli értékre. Ezután gyakorlatilag amíg használható az akku ezen a szinten marad, gyakorlatilag változatlan feszültség mellett. Majd, mikor már "kifogyott belőle a szusz", akkor megintcsak nagyon hamar esik le a feszültség 1,2 V-ról. Ilyenkor pedig már gyakorlatilag édes mindegy, hogy jelzi-e valami a merülést, mert ez már szinte a teljesen kimerült állapotkor következik csak be. És azt megmondani, hogy most az 1,2 V-os szakasz elején, vagy végén tart az akku... nem igazán lehet. Az így is, úgy is 1,2 V. Szóval ezért értelmetlen bármiféle eszköz akku-állapot kijelzésére hagyatkozni. Persze elemek, és lítium (vagy ólom) akkuknál a cellafeszültségből szépen látszik a hátralévő kapacitás. Az egészen más téma.
hali,teljesen egyszerű kérdésem lenne...
ni-mh -s töltővel feltudok tölteni lithiumos elemet?
Nem.
Egyszerű kérdésre egyszerű válasz. NEM!! És ne is próbáld, mert nem lehet. Teljesen más rendszerű a kettő.
ma sétáltam a piacon,megláttam egyik árusnál az elemtöltőket,rálestem láttam ni-mh.kérdezi hgoy segíthetek? áh mondom mind1 mer lithiumos töltőt akarok venni.ez meg nem az.erre elkezdett ordítani hogy mindegy hogy 500ft-os vagy 1300ftos elemet rakok bele azt is feltölti mondom de nem a márkájáról beszélek,elhiszem hogy akármilyen márkát feltölt,de azt nem hinném hogy a litiumost is erre elkezdte mondani hogy ő a sony lithiumos elemet feltöltötte az ni-mh s töltővel mondom neki: igen? akkor te tudsz vlmit
köszi a választ,csak megerősítést akartam a véleményemről
Hali Mindenki!
Én azt szeretném megtudni, hogy ha sorban összekötök 5 db 2100mAh ceruza akkut, akkor azokat mivel tudom rendesen feltölteni? Van olyan töltőm ami egyszerre 8 aksit tud tölteni de arra nem igazán tudom ezeket így rátenni, mert le kellett szigetelnem a végeit. Azt valahogy át tudom alakítani ahhoz hogy jó legyen erre a kötésre is? Előre is köszi a segítséget. Dengi
Hali!
Csatoltam egy grafikont, ami egy 1400mAh-s NiMH akksi 400mA-rel való töltését ábrázolja. A töltés kb 2-2.5 óráig tartott, a végén látható is a letörés, szépen le is állt a töltési fázis, viszont a grafikon 1/4-énél van valami csúnyaság. Miért eshetett vissza olyan hirtelen ott a feszültség? A töltőhöz és az akksihoz hozzá sem nyúltam, tehát nem vihettem be zavart a rendszerbe. Ezt az akksit egyébként már töltöttem nagyobb árammal is (700mA), de még nem tapasztaltam ilyet. Tud-e valaki valamit mondani erre, mert én ledöbbentem. :eek2:
Nekem a feszültség értékek nagyon magasnak tűnnek. Én saját építésű töltőmmel már vettem fel pár karakterisztikát, de egyik aksi se ment 1,52V fölé. Már amelyik jó volt, egy hamisított 4000mAh Sony elérte az 1,8V-ot is de csak 700mAh tudott tárolni és magától le is merült pár nap alatt.
Ahol volt a visszaesés a grafikonon az tűnik reálisabb feszültségnek. Én sokáig túrtam a megfelelő elem foglalat után, mert az olcsók sok problémát okoztak. (hibás érintkezés)
Amikor megépítettem ezt a PIC-es töltőt, ami ezt a grafikont is készítette, és először töltöttem vele, akkor én is meglepődtem, hogy milyen magas értékek adódnak, pedig régebben áramgenerátorral én is 1.5V kapocsfeszig töltöttem. De hát lényegében ez a töltő is LM317-es áramgenerátort használ... Tehát ezt én sem értem. Viszont azok az akksik, amiket ezzel töltök, már egy töltés után is jobban bírták a kiképzést, mint eddig. Hosszabb távon nem tudom mi fog történni, mert még csak 4-5x töltöttem minden akksit.
Az elemtartóm tényleg nem valami "hűdetökéletes", de gond még nem volt vele. Két darabos, kapcsolós, fedeles elemtartó, de utóbbi két alkatrésztől megszabadultam, egyik felébe egy AA elem méretű M8-as csavar, másik felében az akksi (egyesével töltöm az akkukat, de hátha néha jól jön majd a tartó másik fele is, hogy gyorsabban kész legyek).
Üdvözlet az Uraknak!
Egyszerű kérdésem lenne: adott egy telefonakku (GH-198), a töltő része szerintem kuka. Az akku új 2400-as cellákkal bír (sorbakötve). Meddig kell(ene) töltenem 9V-os, max 500 mA-es töltővel? Köszönöm a válaszokat!
Hali!
Egyszerű matek az egész. A cellánkénti 0.8-0.9V-ig lemerített akkut 140%-osan kell feltölteni. 2400mAh*1.4=3360mAh -> 3360mAh/500mA=6.72óra ~ 6 óra és 45 percig kell tölteni.
Köszönöm, hogy szóltál a hiányosság miatt! Valahogy elkerülte a figyelmemet. :whistle:
Bocsi, a lényeg lemaradt: 5db sorbakapcsolt akkuról van szó.
5 db 1.2V-os akku sorbakapcsolva.
A homersekletet merik.figyelik a NiMH aku-nal .Termisztorok vannak az aku alatt jo termikus kapcsolarban es allitolag 45 C fok-on tartjak , igy szabalyozzak mind lejebb a toltoaramot egy aditt algoritmus szerint .
A leirasok a netten talalhatok " NiMH charging" kereso szavak alatt . Van egy FOTON Expert toltom gyorsan es jol tolt , PWM szeru impulzusokkal .Kulon transzformatorral . Vettem egy GP toltot ( kapcsplouzemu tapja van nagyon konnyu , ezert vettem es volt hozza 4 x2700mAh aku)allitolag ez is ugy kene toltson mint a FOTON de mereseim alapjan nem ugy nez ki ..460 mA-el tolt es egymas utan sorba kapcsolgatja az elemekre a toltoaramot tehat 1 elem 2 ora , 4 elem 8 ora ( kb.) Szornyu forrok lesznek az akuk , szakirodalom szerint es tonkreteszi oket.GP -ek szerint ez egy normalis dolog ( amit azert nem hiszek el mert a FOTON-al toltve ugyanazokat a GP akukat * 2700mAh ) azok nem lesznek olyan melegek soha es merve/felbecsulve a toltest iletve az idot meddig kepes aramot adni a feszulseg tartasaval ugyanugy feltoltotte mint a GP tolto. Szejjelszedtem a GP dobozt , van benne elektronika ,de nem talaltam semmi PWM impulzus ado mokat , csak ugy jon a 360mA .A Termisztorok helyet az aku foglalatban jol megtomtem plusz szilikon zsiral hogy joban eszlelje a meleget .A GP-nel a termisztorok a muanyagba "furodnak" az akuk alatt ,A FOTON-nal fem-pantok vanak az akuk alatt amik a termisztorral vannak jo ho-kapcsolatba. Amugy mind a ket tolto erzekeli a "hibas" akukat , illetve ha nagyon nagy indito aram kene a tolteshez.Az ilyen akukat toltm egy szimplabb toltovel aztan mikor mar ott teljes toltest jelez atteszem ezekbe az "okos"automata cuccokba es meg toltom egy jo sort igy meg hasznallhatok ha nagyon muszaj.De mar nem biztonsagosak soha nem tudom menyire vanak feltoltve tulajdonkepp.El is fogom dobni ezeket a legyengult akukat tobb a melo veluk mint a haszon. Nem bot hogy egy delutant az akuk melett toltsek ahellyet hogy szepen automata modon toltodjenek
Üdvözletem Mindenkinek !
Vettem a fényképezőgépemhez 4db Sony NiMH akkut 1,2 V 4000 mA.Csak otthon kezdtem gondolkodni ,hogy ez valami bóvli lehet mert képtelenség AA méretbe ennyi áramot belepréselni.Lemerítettem 0,9 Voltra majd 400 Am-rel kezdtem tölteni 14 órát. A töltöm ekkor automatikusan lekapcsol.Közben azért ellenőriztem. Négy óra múlva az akkuk olyan melegek voltak ,hogy megszakítottam a töltés mielött felrobbantak volna. Van Valakinek tapasztalata ezzel az akkuval ?
Előbb tájékozódnod kellett volna, aztán nem bedőlni a számoknak, végül normális akksit venni.
Ez egyértelműen hamisítvány akksi, bár tapasztalatom nincs vele, de olvastam róla, és fabatkát sem ér. Esetleg egy vezeték nélküli egér működik vele pár napot. Vegyél inkább valami új generációs akksit (Varta Ready2Use, Sanyo Eneloop, GP ReCyclo), ezek ugyanúgy tölthetőek, mint a hagyományos NiMH akkuk, de az önkisülésük jóval kisebb. 1 év állás alatt talán 80%-ra merülnek.
Kösz az infót. Ez volt a tanuló pénz.
Köszönöm !
Most már van miből választanom .Csak az a baj ,hogy nálunk marhahúst sem lehet kapni jó akkumulátort meg egyáltalán nem .
Nem reklám, de akkor megérné megrendelni az Edigital-tól.
Köszönöm !
A bőség zavara eluralkodott rajtam !
En is vettem most 2 eve , nekem is gyanus volt.Utana neztem meg az internetten, meg ott is volt reklam!
Aztan csak gyanus volt a dolog es megneztam hol tart a csucs-tehnologia , hat az 2,3 Ah-nal tartott"AA" meretben. Aztan itt hanyodnak a laboromba, nem lehet feltolteni csak par mA-ra! Hat olyan GP ReCyclo it is lattam az uzletekben de nem tudtam hogy milyen azt csak 2300mA -es igy nem vettem ,vettem 2700mA-est.*hehe toltovel egyutt amirol mar irtam ).Meg volt egy fajta egy idoben ami "keszen toltve volt " megvetted es hasznalhattad rogton ( ugy ertettem) Meg kene nezni rogton az uzletbe hogy nince e 1V alatt a kapocsfeszultseg .En jartam ugy hogy ujonan rossz volt aztan tapasztaltam en is hogy a polaritas megvaltozik , aztan kicsereltek az uzletbe.( Ismertem a tulajt es az eladokat , maskep ?)
Szevasztok !
Egy valami nem fér a fejembe az akkus csavarhúzom akkupakkjában 15 db 1,2 volt 1,2 amperes BÉBI elem nagyságú NiCa akku van. Ha egy AA méret tud 2,7 ampert akkor miért nem ilyet raknak a csavarhúzóba ? Könnyebb lenne, több elférne a dobozba tovább működne a gép.
1: nem tudjuk, mikori a csavarhúzód, lehet, hogy a gyártásának idején még nem volt ennyire kifejlett és közismert a nagyobb kapacitású akkumulátorok technológiája
2: ha nem az első, automatikusan ez a pont érvényesül: a gyártó - jól bevett szokás szerint - spórolt. Lehet, hogy ezeket az 1,2 Ah-s akkukat jóval olcsóbban be tudta szerezni mindenféle kiskapukon keresztül, mintha valódi, min. 2,5 Ah körüli cellákkal gyártották volna a fúrógéphez járó eszközt.
Egy fontos jo tulajdonsaga a NiCd akunak hogy le lehet meriteni nullara es nem megy tonkre .Lemerulten lehet tarolni , kisebb az onkisulese mint a NiMH ( bar most mar van ujabb "ReCyclo" tipusu ami egy evig is tartja 80%-on az akut ha nem hasznaljuk).
Lehet hogy ezt vettek szempontnak , egy csavarhuzoba nincs szuper elektronika mint a fenykepezo vagy filmezo gepekbe ahol figyelik az aku lemeruleset es mielott fellepne a polaritas valtas egy akuba lekapcsolnak automatikussan. Terhelhetosegre a NiCd es NiMH ugy nez ki kb. ugyanaz , de olvastam itt ott olyet hogy a NiCd joban birja a huzamos terhelest ..bar lehet hogy regi cikket olvastam .( mar megjartam egy parszor )vagy a lemeritesre ertettek. Egy USB tolto terv kapcs rajz es leiras Ezt az USB toltot meg fogom csinalni ha lesz idom jonak igerkezik .Egy olcso toltobe szerelem olyan 14-16 orat tolto aminek csak idozitoje van , kiszedem az aramhatarolo ellenallasokat es gondolom lesz meg egy "okos" gyors toltom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |