Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség vezérelt potméter

Témaindító: Istike88, idő: Ápr 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) szilva válasza sardna00 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /

A TDA1524 alapvetően nem előerősítőnek való, bár az igaz, hogy van benne olyan 20dB körüli erősítési tartalék.

Alapvetően én sem erősítésre használom, a line bemenet és a line bemenetet igényő végerősítő-bemenet közé lett téve, megspékelve egy 4 csatornás bemenetválasztóval. Az egész választó + hangerő/hangszínszabályozó jelenleg csak távirányítóval használható, félbe van hagyva, mert LCD kijelző és nyomógombok is lettek annak idején elképzelve a készülékre.

Ha érdekli a társaságot, írhatok róla részletesebben is.
(#) lewi hozzászólása Dec 16, 2008 /

sziasztok!

első lépésben bocsánat, ha nem ide vág a téma, de remélem igen. szóval amit kérdeznék az egy digitális potméter lenne. most csináltam hozzá egy nyákrajzot, BSS en találtam :Link itt az alsóhoz készítettem el. a kérdésem, hogy valaki már utánépítette ezt? tapasztalatok vannak ezzel kapcsolatban? és valaki azt a 7szegmenses kijelző dekódolóra tud valamit segíteni? ugye ezt még pic vagy egyéb programozás nélkül is el lehet érni??
ui: felteszek mindent. ha találtok benne hibát légyszi javítsátok!
fáradalmaitok előre köszönöm: lewi
(#) lewi hozzászólása Dec 16, 2008 /

nos találtam EZT a kapcsolást, de nem igazán tudom, hogy ezt hogy lehetne úgy hozzácsatolni, hogy 2 kijelzőt vezéreljen szinkronban (hogy pl a 12 es t is mutassa) mert az előbbi kapcsolással ugye egy 16 fokozatban vezérelhetjük a hangerőt... szóval tud valaki segíteni?
köszi előre is: lewi
(#) gb197 válasza lewi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Én nem tartom fontosnak a kijelzét, inkább az a lényeg, hogy hangerőszabályozás téren jó irányba jársz. Ha ragaszkodol a kijelzőhőz érdemes piket bevonni a feladatba, egyszerűbb, mint bcd-bináris kódváltót csinálni.
Jómagam másképp oldanám meg a problémát.
(#) szabics válasza lewi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Ez elé bizony kell egy bináris BCD átalakitó. SN74185
elégnehéz beszerezni de mellékeltem egy filet (22V10 JEDEC) ebbe kell beégetni és már kész is . Vagy a régi videoton tévékben az infravevős tipusoknál ( TS4326 )van a kijelzés abban az icében ez már benne van. U143 a jelzése Bontókban biztosan adnak.

sn74185.exe

(#) lewi válasza gb197 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

hali.
esetleg te hogy oldanád meg? pic el tudnál segíteni? otthon vagy a témában?
esetleg valakinek más megoldása erre? az igazság az, hogy én pic et égetni nem tudok.. ezért gondolnék egy valami olyan meghajtásra, ami 2 számjegyet is meghajt.. valaki help?

előre is kösz: lewi
(#) szabics válasza lewi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

ccel sem egyszerűbb ott is kell a proramban egyugróábla.akkro már egyszerűbb ha van eeprom. párhuzamos és abba beirni a binárisértékhez tartozó szegmens mintát vagy bcd értéket. és kiköldeni a 8 bit széles adatbuszon
(#) lewi hozzászólása Dec 19, 2008 /

bocsi, de én nem igazán tudok programozhatós megoldásban gondolkozni, mert még életemben nem csináltam olyat, és a hozzá való háttér sincs meg.. én inkább halmoznám az ic ket, mint programozásra adnám a fejem.
szóval tud valaki segítséget számomra ?
a 2DB 7szegmenses kijelző meghajtására, hogy ne hexadecimális, hanem decimális értékekben mutasson -> a 12 t ne "C" nem mutassa .... És esetleg a 4067 helyett valami olyan ic t, amivel mind a 2 csatornát lehetne egyszerre szabályozni?
köszi elöre mindent!
üdv: lewi
(#) szabics válasza lewi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Ok akkor megoldható a dolog három tokkal amivel előállitjuk a kódot. Ez két darab sn7483 és SN7403. Ezek összeadóáramkörök. a bináris értékhez hozzá kell adni 10 komplemensét Ezt a decimális átvitelt valósitja meg az SN7403 hozzáadjuk. az eredetiszámhoz a következő összeadóval. Igy annak a kimenetén megjelenik a helyes érték. Azt amit szeretnél.
(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Nekem két ötletem van:
1. szerzel egy 74185-öt és kész
2. a 74191-nek a 74190 a BCD párja. Csinálsz ebből egy BCD számláncot (2 db 190-es), amit a 191-gyel párhuzamosan vezérelsz ugyanazokon a bemeneteken. A kimenetre meg mehet a BCD - 7 szegmens dekóder.
Ennek a hátránya, hogy nem biztos, hogy a 190 és a 191 örökké szinkronban lesz, pl. bekapcsoláskor (is) lehetnek gondok. Legalább az elején "össze kell őket resetelni".
(#) karpi hozzászólása Dec 19, 2008 /

OTA
http://en.wikipedia.org/wiki/Operational_transconductance_amplifier

http://engr.nmsu.edu/~etti/winter98/electronics/grise/wrg.html
LM13700,CA3080,CA3280 ,CA3094,AU5517 , NE5517 ebol van nekem tobb darab egy csomo 5+1 -es erosito panelrol szedtem le ,forrasztas elott kidobott panelok csaj ragaszrva voltak a AMD alkatreszek.Az OTA-k a nivokat es a hangszineket allitgattak automatikussan az 5+1 csatornanak.

Ezekkel epitettem , kompresszort , Wah Wah pedalt , ring-modulatort , dual OTA a 2N5517 es "buffer" is van benne agy agy MOSFET a kimenet illesztesehez.
Nagyon nagy kimeneti impedanciaja van , az utanna kovetkezo emitterkoveto MOSFET illeszti a kimenetre .Az OTA nagympedancias kimenetere nagy elenallasokal es kis kapacitasu kondenzatorokkal jo szurokaet lehet epiteni.
Nemalyik vigan mukodik 10MHz-en is.
http://eshop.engineering.uiowa.edu/NI/pdfs/00/79/DS007980.pdf
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

szabics:
tudnál rá mondani egy kapcsolási rajzot, mert sajna nem igazán tudtam kisakkozni az adatlapokból az SN7483 ét meg megtalálnom is nehéz volt..
pbalazs:
téged is megkérhetnélek, hogy a 74185 ös re tudnál esetleg egy kapcsolási rajzot?
mert nézegetem az adatlapját ennek is de nem igazán tudom kibogarászni..
szóval tudnátok segíteni benne?
köszi előre is mindent! _lewi_
(#) szabics válasza lewi hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

tudok , mellékelve

IMAGE0014.JPG

(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Különösebb kapcsrajzot nem tudok, mert ez az alapkapcsolása. Ezt az adatlapból vágtam ki.

Ha 74184-est (BCD -> bináris) tudsz szerezni, az is jó, csak akkor BCD számláló kell bináris helyett.

74185.JPG

(#) szabics válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

az az áramkörazt csinálja hogy a kapukkal figyeli mikor kell helyesbiteni. Vagyis amikor a kimeneten kilencnél nagyobb szám jelenik meg. Akkor azt csinálja hogy hozzáad 6-t igy már előáll az a szám ami kell.
Igaz kétszámot ad össze de az első 7483 bemenete a számláló a második meg simán testre kötve, mert ha nullát adunk hozzá akkor a számláló tartalmát kapjuk és azt helyesbíti a kapukból kialakitott áramkör is. Pfu remélem eltudtam mondani érthetően
(#) pbalazs válasza szabics hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

OK, de szerintem ezt nem nekem akartad írni, vagy igen?
(#) lewi válasza szabics hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

sziasztok!
bocsi, hogy tegnap nem tudtam visszaírni, de nagyon köszönöm a rajzokat, és azt is, hogy leírtad, mi is történik az áramkörben. viszont lehet, hogy égő de megkérdezném még azt is, hogy az általad mutatott kapcsolásra hogy kötöm rá a 2 kijelzőt? esetleg egy paintes kötögetéssel tudnátok segíteni, hogy melyik is az A-B-C-D pont pontosan, és esetleg a 7 szegmens a-g pontjai hogy vannak?
köszi előre is mindent, üdv: lewi
(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Az én javaslatom az, hogy nézd meg, melyik IC-ket tudod beszerezni. Ezek azért nem olyan gyakori típusok, mint pl. egy kapu.
Ha megvan az IC (7483/74184/74185), akkor jöhet a kapcsolás.
Ha meg egyiket sem sikerül beszerezni, akkor még mindig járathatsz egy bináris és egy BCD számlálót párhuzamosan.
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

én az incomp ba szoktam járni, és ott minden beszerezhető ezek közül.. már félig meddig elkezdem összeállítani egy kapcs rajzot, mert nagyon sokat segített nekem brejti. ha kész, akkor földobom ide is, és még megnézhetnénk majd pontosan...
üdv lewi
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

szerintem elkészült a kapolási rajz...
kicsit kusza de azért jó lesz remélem...
a iros és fekete kérdőjelnél mi legyen? a pirosat így kössem be? és a fekete kérdőjelnél a 4511 nél ráhúzzam az 5 voltra?
a rajzot mellékeltem..
köszönök mindent: lewi

kapcs.JPG

(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Ha mindegyiket lehet kapni, akor nem egyszerűbb egy IC, mint három + sok vezeték?
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

de job, csak nem tudok hozzá bekötést..
ha abban tudnál segíteni, akkor megköszönném, és azt is latba vetném, csak nem tudom, ésezért az általam kivitelezhető dolgot próbáltam meg.
üdv: lewi
(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

A 74185-nél, ahol "binary input" van írva, oda kell kötni a 74191-es kimeneteit. A "BCD output"-ra meg mehet a BCD -> 7 szegmens (pl. 4511, ahogy a rajzodon) meghajtó. Az "LSD" az egyesek, az "MSD" a tízesek helyiértéke
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

ígygondoltad? az A a 4511 nél hogy van?
köszi mindent: lewi

szerk: bocsi, a képet painban csináltam, így nem igazán vehető így ki. sorry. majd még próbálok vele v mit csinálni..

kapcs2.JPG

(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Majdnem.
A 74191 QA kimenetét nem kell a 74185-re kötni, az mehet direktben a 4511-re (korábban feltöltöttem egy kis képet, azon sincs a legkisebb helyiérték bekötve az IC-be, hanem direktben megy tovább).

A 74185 kimenete nyitott kollektoros, vagyis kell felhúzó ellenállás.

UI: csak "az én részemet" néztem át, a többit nem
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

hu rendben, köszi szépen!
lewi
(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

Eszembe jutott, hogy a 74185 4-es lábára kellene egy PNP tranzisztor, ami meghajtja a kijelzőt, és nem a 150 ohmos felhúzó ellenállással kellene csinálni.
Oka: a 74185 kimenő árama max. 12mA, így pedig kb. 33mA lenne, ha L szint van az IC kimenetén.
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

esetleg így?

kapcs2.JPG

(#) pbalazs válasza lewi hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Inkább így.
Meg a többi, amit tegnap rajzoltam!
(#) lewi válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

rendben. köszönöm szépen. szólok, ha a következő fázisba értem..
hálás köszönet mindkettőtöknek!! üdv: lewi
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem