Fórum témák
» Több friss téma |
ilyen kis feszültségek esetén van egy egyszerű trükk a tekercsek alsó végének kivezetésére:
a kezdőszálra jó sokat rá kell hagyni! majd feltekerni az első és második sort, kivéve a második sor utolsó mentét, ennek a helyére a kezdőszállal tekerni egy menetet ellenkező menetiránnyal (ez adódik is..). majd megint 2 sor minusz 1 menet, és a kezdőszállal a kimaradt menetet feltekerni fordított iránnyal, ezt kell csinálni a cséve megteléséig! közben soronként nemárt impegrálni valami ragasztóval (különben szétesik!). tény, hogy a térkitöltés roszabb lesz valamivel, de a tekercs mindkét vége kívülre/felülre kerül... kellemes ünnepeket.
Egy része már régebben megvolt(mikor még 230 volt az euro a szupermagnet-tól rendeltem), a másik része Puddingtól van.
Itt elsösorban a tekercsek száma a mágnes párokéval egyenlő kell legyen,16 mágnes párnál már nagyon ajánlott a 24 volt.Ebben az esetben már elegendö a 0,65-ös drotvastagság,ami viszont nagyon megkönnyitené a dolgodat.Ezenkivül a 24 volt nagyobb teljesitményeknél jóval kezelhetöbb fesz mint a 12 volt.És ha jól meggondolod,akkor könnyen rájöhetsz hogy a mágnes páronként elérhető 35-50Wattnyi teljesitmény nálad már elég tekintélyes mennyiségű áramot ad.Márpedig jó, idöben gondolni a megtermelt áram utólagos feldolgozhatoságára is.
Ha nagyobb feszre tervezel,vékonyabb drotbol,de több menetes tekercs kell,a tekercsek félig egymásra rakása nem hozna semmilyen eredményt,csak lerontaná a hatásfokot.
Én elvileg 24V-ra terveztem a rendszert. Legalábbis remélem, hogy annyi lesz. Fázisonként 4 db tekercs van, egyenként 55 menettel. Tehát egy fázisra 220 menet jut. A csillagpontot nem kötöttem még el, ki van vezetve, hogy tudjak variálni ha szükséges.
Amenyiben lehet,lehetöleg tekercsenként 220 menet,és mindeggyiket külön eggyenirányitani,igaz hogy igy 8 db egyenirányitó hidra lessz szükség,de viszonylag kis áramuak,egyenként a 4-5 amperesek is megteszik.igy érheted el a maximális hatásfokot.
Nem értek egyet. Minden diódahídon 1,4V kidobódik, ezért az egyenkénti egyenirányítás a legrosszabb megoldás.
Mivel a hidak párhuzamosan vannak ezért max 1,2 volt eshet Összesen.
Riggs írta:
Idézet: „Fázisonként 4 db tekercs van, egyenként 55 menettel. Tehát egy fázisra 220 menet jut.” Tehát a 4 tekercset sorba köti. Szerintem félreértetted a dolgot nem?
Szevasztok . Azt szeretném megkérdezni ,hogy a tekercsek csak téglalap belsővel készülhetnek vagy esetleg lehetne valami körcikk formára feltekerni a jobb térkitöltés végett . Előre is köszi a választ .
Ha kör alakúak a mágnesek, akkor igen.
Amugy szerintem jobb 1-1mm-rel nagyobbra csinálni a tekercsek belsejét, mint a mágnesek külső méretei. Igy nem okoz különösebb problémát apróbb pozícionálási pontatlanság. Ugyanis elég macera a körben lerakott és ideiglenesen összefogatott tekercsek mozgatása. Nehezek. A másik gond pedig(lehet, hogy én vagyok béna), hogy tanultakat összeszedve, körző tűhegyesre kifaragva sem tudtam tökéletes pontosra megcsinálni az osztókört. A 16 mágnesnál van amelyik fél mm-rel árébb van. Többször egymás után kiszerkesztve papíron sem jön ki. Ha tud valaki tuti módszert ne titkolja...
Hajtogatással.egy nagyobb papirbol(pl.valamilyen ujság)kivágott kört,elöször félbe,majd negyedbe,majd nyolcadba,majd 16-odba.A hajtogatások mentén pedig vonalzoval meghuzhatod a sugarakat is.
Sziasztok !
ebben a változatban nincs mit tenni : 4 tekercs ez graetzból 8db dióda , ha gépkocsi generátor diódákat veszünk akkor 0,8--1,6 V esik . De SCHOTTKY-val /PC tápból bontva /is 0,2--0,5V eshet . azután lehetne valmilyen hálózati egyeniránitót amin még 5-8V is eshetne --EZT KELL KIKERÜLNI ! ! mert ugye nem szokás a tekercseket közép kivezetéssel -dupla menetszámmal tekerni-PEDIG ez lenne az ideális /egyenirányitásnál /
Számítógéppel megszerkeszted, kinyomtatod, majd meghosszabbítod a vonalakat. Így bármilyen osztókört el lehet készíteni.
Idézet: „De SCHOTTKY-val /PC tápból bontva /is 0,2--0,5V eshet .” Megint nem akarok kötekedni, de mutass nekem egy olyan diódát(adatlap!), amin kevesebb mint 0,3V esik pl. 10A mellett, azaz a kettőn máris 0,6V! Ettől rosszabb a helyzet, 2diódán összesen kb. 1V-nál kevesebbre nem szabad számítani, ami egyébként nem sok, ha magasabb feszültséget célzunk meg, azaz több tekercset kötünk sorba. De itt nem is erről volt szó, hanem arról, hogy Riggs 4 tekercset sorba akar kötni. Ezért ezeket egyenként egyenirányítani a sorba kötés előtt badarság! Lehar nem válaszolt az előző hozzászólásomra, de szerintem Ő félreértette a feladatot, másképpen biztosan nem ezt ajánlotta volna!
Én igy értelmeztem az általad leirtakat.
Igen így. Eddig is erről volt szó, természetesen háromszor... (látom hiába kérem, hogy ne tegyed rar-ba a képet. Szándékosan tolsz ki velünk?)
Mivel mindegyik tekercscsoport külön van eggyen irányitva,ezért nem adodnak össze a fesz esések.A termelt áram összegzése a a hidak után történik,ezért elenyésző az okozott veszteség.Nagyobb(akár jóval nagyobb is lehet) a veszteség mértéke a levezetőkábelen,és egyébb csatlakozo elemeken,ha nincsenek megfelelöen méretezve.Elnézést de ugy tudom,vagy legalábbis egy időben ugy volt hogy a csatolmányokat,rajzokat csak tömöritve lehetett felrakni.
Itt sima csillagba kötött 3 fázisú generátorról van szó, amiben 1-1 fázis 4 sorba kötött tekercsből áll. Igy egy egyszerű 3 fázisú dióda-híd kell hozzá.
Közben (több napos száradás után) megbontottam a kiöntött állórészt. Ismét egy tapasztalattal gazdagodtam(vesztemre). A bútorlapot tapétával vontam be, hogy eltüntessem a felületi egyenetlenséget. Ezt a gyanta oldószere "megroggyantotta", így rücskös lett az öntés felülete. Majd megcsiszolom, vagy mittudom én... kitalálok valamit.
Szerintem mi az elejétől fogva félreértjük egymást, és azt hiszem én voltam az első, aki féleértett valamit.
Riggs leírta, hogy van neki 4x3 tekercse készen(!), amiből 4-et sorba akar kötni fázisonként. Mivel a tekercsek már készen vannak, ezért bennem fel sem merült, hogy valaki azt ajánlja neki, hogy inkább készítsen új tekercseket amik 220 menetesek és ezeket egyenként egyenirányítva érje el a kívánt feszültséget! Namost ezért az egész úgy jött le, hogy Te azt ajánlod neki, hogy a 4 tekercset egyenként egyenirányítsa és utána kösse sorba.
Én értem a kivitelt, és szerintem is jó, ha a 4 tekercset fázisonként sorba kötöd és utána csoportonként egyenirányítod. Persze ha újra tekered és öntöd az összes tekercset, akkor lehar megoldása is jó, ill. talán jobb hatásfokú is, bár ezen el lehetne gondolkodni miért.
A menetszám növelésével az áram tekercsenként csökken, a feszültség nő, de a menetszám növelése lehet, hogy hatásfokot növel. Ezen érdemes elgondolkodni, ha igaz! Szerinted?
Hugh Pigott leírásában valahogy úgy szerepel, hogy a menetszám megállapításánál azt kell figyelembe venni, hogy üzemkezdetkor, -tehát amikor a generátor által leadott feszültség túllépi az akkumulátor feszültségét-
60-70 legyen a percenkénti fordulat. Gondolom azért, hogy ne fogja meg azonnal a rotort.
Mivel a négy sorba kötött tekercs gerjesztése nagyon ,,,fázisban,,, kell legyen,ez pedig a gyakorlatban a mágnesek fizikai elhelyezéséböl adodik.A legkissebb pontatlanság is elég komoly fáziseltolodáshoz vezet,gondolom könnyen elörelátható eredménnyel.(Gondolj a sorbakötött elemekre,melyik mikéntjének az összege szabja meg a végeredményt.)Ami viszont a tekercsenkénti egyenirányitásnál fel se merül.Minden egyes tekercs termelgeti a maga kis áramát a többiektöl függetlenül.
A Hugh Pigott leirásában MÁR 60-70 fordulaton kezd termelni hasznositható áramot.Ami az indulási ellenálást illeti,itt csak a csapágyaknak van jelentösége,meg a fizikai tehetetlenségböl való kilendülésnek.Minnél jobb minöségű,gördülékenyebb az alkalmazott csapágy annál könnyebben indul.
Így is meg lehet közelíteni, és úgy is, hogy tök mindegy mekkora a generátor feszültsége, ha van egy olyan áramkör, ami illeszti a terheléshez, legyen az akku, vagy más. Igaz ez utóbbi megoldás sokkal bonyolultabb, főleg, ha a legkissebb veszteség a cél.
A fáziseltérés minimális lesz. De a külön tekercseknél nem lehet jobb.
Teljesen igazad van abban, hogy piszkosul pontosnak kell lenni a mágnesek elhelyezkedésének. Pont azért vetettem fel az osztókör kiszerkesztésének problémáját.
A külön tekercsek érzéketlenek a kissebb fáziseltérésekre.Mindig a legjobb hatásfokot adják.
Sziasztok!
úgy látom mindenki a saját álláspontját védi. 1 generátor teljesitménye nagyon sok /legalább 5--- de akár 12 féle/ jellemzőtől is függ.. ki mit tart fontosabbnak. Saját tapasztalata válogatja. én a két generátoros megoldásra szavaznék 0,1-0,2 P és a másik ami ráadásul csillag/delta kapcsolású. eddig 1 ilyennel találkoztam . az általam készitettek mind 1Xűbbek.sok mágnes 2-3 tekercs . Abban a mérettartományban megfelelőbb /0,5--30 W / persze 100W felett??? szerintem ne essetek egymának a "szeretett ünnepén"! ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |