Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   82 / 731
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Az lenne a legegyszerűbb, ha csinálnál hozzá egy 45 cm-es belső élhosszúságú kockát, 1 db 10cm átmérőjű, 21cm hosszú csővel a hátulján, ami elfedhető. Így könnyebb lenne kisérletezni vele.
(#) Gyurix válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

A D-audio honlapján ennek a szériának a 40centis változatát vélemények között úgy va, hogy reflexbe rakták és nagyon brutál.De lehetséges, hogy neked van igazad mert te értesz hozzá én meg nem nagyon.

Én sem értek hozzá olyan húú de nagyon , csak a program által kidobott eredmény alapján van némi sejtésem a várható eredményről. Megnézem azt a 40 cm-est is. Mi a tipusa? SRP...4050?
Egyébként a 90 literes kockában a 10*21 cm-es csővel jó szub lehetne belőle

Megnéztem a 4050-est is. Hát... nem mondanám jobbnak :no: Nagyon nagy láda kéne neki és nem sokkal lenne hangosabb.
A tiédből érdemesebb építeni.
(#) Gyurix válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Ehhez mit szólsz zárt doboz és Magasság:40cm Mélység:31cm Szélesség:58cm.?
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Nah egy -két kép is elkészült
(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Jól van akkor számolgassatok csak a buta programjaitokkal, és mondjatok baromságokat.
Ha jól értem, a 40cm-es hangszóró szinte alg szólna jobban és érdemesebb a 30-assal csinálni, mert a program szerint az sokkal jobb, és a józan ész mint tényező el van felejtve.....

Király
(#) Bassmester válasza agressiv hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Elhiheted, nálam is a józan ésszerűség a döntő tényező ilyen esetekben. Lásd az érveimet:
A szóbanforgó két hangszóró közül a kisebbik fele annyiba kerül, kb fele akkora térfogatot igényel és kb 1.5-2dB-lel kisebb az érzékenysége. Ha egymás mellet két ilyen ládát meghallgatnánk, lehet hogy dögösebben szólna a nagyobbik, de nem biztos hogy jobban megfelelne az adott célra, föleg ha a méret és a költség is számít.
Szerintem egyik sem "sokkal jobb" a másiknál, de egy szobai házimozis szubhoz érdemesebb a 30 cm-esből építeni, pláne ha már adott a hangszóró.
(#) bancsi15 hozzászólása Dec 27, 2008 /

Hy!

Most már kicsit kezdek elbizonytalanodni.
Akkor melyik melyik lenne az a hangszóró, ami árban sem lenne olyan ördöngős és nem kellene neki olyan batár nagy hangdoboz.
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Persze mélysugárzóra gondolok.
(#) Gyurix válasza bancsi15 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

SAL SRP 3040 hestorban 6120-ért vettem.
(#) Gyurix hozzászólása Dec 27, 2008 /

Még annyit, hogy mindegy, hogy milyen a láda formálya csak meglegyen a kellő térfogat?És itt a forum elején azt írták, hogy kockaládánál nincs nagyobb hülyeség!?
(#) szamóca válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Az kialakuló állóhullámok miatt nem ajánlatos a kocka forma. Sőt a párhuzamos falak sem. :yes:
(#) bancsi15 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szóval SAL SRP 3040. Ennek mekkora doboz kell és milyen?
(#) Bassmester válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Csillapított doboznál, 100 Hz alatt, a nagy hullámhosszok miatt, nem alakulnak ki zavaró mértékben állóhullámok, terülősebb, "szubosabb" hangja lesz. A kockát egyszerűbb összerakni, kisebb a felülete, ezáltal még olcsóbb is lehet
Ha a hátulján van a reflexcső, akkor kevésbé lesz "hisztis" az elhelyezésre.
(#) szamóca válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szub doboznál igen, de Ő erre utalt? Mert a hsz-ban ezt nem írta. Mármint a vágáskor keletkező "hulladék" kevesebb, ugye? Bizony mondom néked, nekem is a hátulján vannak a reflex csövek a dobozoknak, és nagyon nem mindegy hol helyezem el a szobában. :yes:
(#) Dióda válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Na látjátok ezért jó az én méteres 35centi átmérőjű csövem. Ezekkel nincs semmi gond akárhová tehetem mindenhol nyomja a mélyhangot , kivétel a szekrénytetején mert ott nem szeret lakozni. Amugy szerintem a cső sokkal jobb mint a doboz de a fene egye meg azt a berögződést hogy a hangfalnak szögletesnek kell lenni. Én eldugtam a két csövet a szoba két sarkában úgy hogy aki nem tudja hogy hangfal akkor azt hiszi hogy valami kis asztal vagy virágtartó esetleg dísz de amikor megszólal mindenki a fejét kapkodja hogy honnan szól ez a szép lágy mélyhang pedig zártak a csövek semmi reflexnyílás semmi hangelnyelőanyag benne és mégis. Mondjuk ez érdekes volt nekem is hogy ugyanaz a hangszóró csőben ami ugyanakkora térfogatú mint a doboz , sokkal jobban teljesít mint a dobozban. Ráadásul teljesen más a hangja részemről olyan tiszta és szinezetlen pedig zárt mindkettő ergo nem szabadna olyan húdenagy külömbségnek lennie de mégis. Reflexes kivitelben még érthető is lenne a dolog részemről. Ez már akkusztika szerintem amiben nekem például a csőforma jobban teljesít mint a doboz.
(#) Bassmester válasza Dióda hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Csövet hogyan lehet csinálni? Ekkora átmérőjű papírcső lenne a legjobb, de ilyenhez hol lehet hozzájutni? A gyári autós szubcsövek miből vannak, hogy készülnek? A boltban csak a kárpitot lehet látni rajta
(#) szamóca válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Pesten volt valamelyik papírgyárban, mert egyszer én is akartam belőle csinálni.
(#) Dióda válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Nahh elmondom hogyan lehet csinálni de ez csak egy példa.
Fogsz egy billegős tetejű kukát tudod olyan ami íróasztalok mellett szokott lenni és kb olyan magas mint az íróasztal az átmérője meg kb 25centis ez 250-es hangszóróhoz tökéletes.
Fogsz egy rahedli ujságpapírt meg tapétaragacsot és igény szerint vagy a belsejébe vagy a külsejére elkezded ragasztgatni szépen átfedéssel egymáson. Ha elérted a kellő vastagságot akkor a hagyod megszáradni rendesen és a kukát"azaz a formát" egyszerűen kihúzod belőle és kész a vastag papírcsöved ami olyan erős hogy csak nahh.
Már csak a hangsugárzó befogatása esetleg festés vagy kárpitozás van hátra és használható is.

Megjegyzem ha a kuka belsejét használod akkor ha eléggé ügyi vagy akkor a kuka fenekére is ragasztva a papírt úgy hogy az oldalfalról indulsz és a kuka fenekére ér a másik fele és ezt jól belesimítgatod akkor a fedlapot is megcsinálod. Ha még ügyibb vagy akkor a kuka fölső pereménél az ujságpapírt olyan vastagon pakolod hogy a hangszóró nyílásának megfelelő átmérőjű legyen mondjuk mélységileg egy 10centin akkor meg van oldva a hangszóró berögzítőrésze is. Jelen esetben nekem úgy lett a legjobb hogy a hangszóró a földfelé néz és 3 lábon áll a cső ,a lábak 20centisek "nekem így lett a legjobb a terítő hatása de ez a hossz mindenkinél más lehet tehát ez kisérletezés tárgya.
A cső hosszát meg ugye a hangsugárzó adja hogy mekkora literszámú doboz kell neki. Azt hagy ne írjam le hogyan kell a csőnek a térfogatát kiszámolni .
(#) Bassmester válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Reflexcsőnek való 73mm-es csövet bármikor kapok "ajándékba" , de ekkorát??
Egyszer láttam egy árokásós munkálaton kb 2cm vastag falú, fekete, nagyonvastag műanyag csövet. Gáz vagy vízcső lehetett. Ha olyat lehetne méterben kapni, az bizti jó lenne ilyesmihez.
Ha véletlenül sikerül szerezni biztos hogy kipróbálgatom valami hangszóróval

Ha elolvasod az írásom akkor láthatod nem lehetetlen csak kicsit időigényes de marhára olcsó megoldás.
(#) Bassmester válasza Dióda hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

A henger térfogatszámitása tutira menni fog
Ezeket a csöveket szimplán zártdobozként kell méretezni? Nincs benne semmi hókusz-pókusz mint pl a T-L vagy tölcsérsugárzóknál?

Ez most ugye nem komoly kérdés volt?
Na ná hogy sima zártként kell méretezni de csinálhatsz belőle bassreflex-et is csak a reflexcsövet itt a tetejére tudod tenni az pedig megeggyezik a sima bassreflex méretezéssel.
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 27, 2008 /

Üdv!
Progival terveztem egy ládát, 15" Eminence mély lenne benn, belső méretei 46x46x54mm (szél.xmélységxmagasság) és az alján szubnyílás teljes szélleségben középen merevítve, 30mm magas 45mm mély. Szerintetek milyen lenne a láda? valami ellenvetés a méreteivel?? Sajnos így van anyag itthon! Vagy hátrafelé trapéz lenne??
(#) hammer14 hozzászólása Dec 27, 2008 /

üdv!

Ha valaki nem akar ragasztgatni és szeret guberálni nézzen el egy környéki méhtelepre. Én 2 hete jártam ott más ügyben,és voltak szép nagy papírhengerek. Bár ezt környék válogatja mert ha nincs közelbe méh akkor szívás. Meg ha van akkor se biztos hogy lesz ott ilyen.
Egyébként tüzépen meg csőszerelési vízvezeték boltokba vannak olyan vastag PVC csövek amibe bele fér egy 20cm es hangszóró.Veszel belőle egy szálat elvágod olyanra amilyenre kell,a legalsót úgy hagyod,amit meg ráteszel vastagításnak hogy ne rezonáljon azt meg hosszába elvágod és egymásra csúsztatod egy kis Palma text -el.

Sok sikert.
(#) hammer14 válasza Andreas89 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Helló.

Ha teheted trapézra csináld a ládát mert úgy kevesebb állóhullámot fog produkálni nagyobb hangerőnél. Gondolom eminence hsz-val ha megcsinálod nem csak otthonra lesz. Melesleg melyik széria a hsz? Nem lényeges csak kíváncsi vagyok mert 2 hete fejeztem be én is a ládámat eminence hsz val.
(#) Andreas89 válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Ő lesz az! trapézt akarok énis inkább, a másik ládáimnál is beváltak, de arra gondoltam, hogy csak 1-2 centit rakok bele, elviekben az is elég nem?? Neked milyen lett a láda?
(#) Andreas89 hozzászólása Dec 27, 2008 /

De lehet hogy 2 subcső lesz..
(#) Gyurix hozzászólása Dec 27, 2008 /

Egy mélyládánál hány százalék változást hoz az, hogy el van e tömítve vagy sehol sincs benne tömítés és néhol még 1,5cm rés is van rajta?
Következő: »»   82 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem