Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
A mai napon végre nekem is elkészült a DoZ végfokom! Ugyan még nem hallgattam túl sokat, de egészen érdekes hangzást nyújt - ez alatt azt értem, hogy én ilyet még az életben nem hallottam! Nem tudom, hogy mitől szól másképp mint az összes többi végerősítő amit életemben hallottam, de hogy másképp szól, az egészen biztos. Még nem nagyon tudom hogy hosszú távon tetszeni fog-e ez a hangzás, de majd meglátjuk. Mindenesetre különleges a hangja, az biztos. Egyébként a középhangok egy kicsit erőteljesebbek mint az általam megszokott. A mélyek rendben vannak, bár lehetnének kicsit erőteljesebbek is. Talán majd bepróbálok egy nagyobb kapacitású kimenőkondit is. Szerintem a magas hangok is nagyon szépen szólnak, én nem tapasztaltam semmilyen tompaságot, amit itt már páran említettek. Hogy valójában milyenek is, az mondjuk még nem teljesen derült ki számomra, mert a hangfalaimban sajnos még az előző gazdája megbuherálta a hangváltót - de holnap majd kipróbálom egy jó minőségű fülhallgatóval is, és akkor minden kiderül. Mellesleg lenne még egy kérdésem is hozzátok: szerintetek mitől van az, hogy a két csatorna egymástól függetlenül gyönyörűen működik, de abban a pillanatban, ahogy összekötöm a két csatorna földjét (a bemeneti jelforrással), akkor egyből elkezd gerjedni mindkét csatorna? Mint mondtam, külön-külön szépen működik mindkettő, de ahogy közös jelforrást kapnak, máris gerjedni kezd az egész. Ötlet?
Bocsánat, így visszaolvasva kiderült, hogy kissé kétértelmű voltam...
Tehát az említett 'parajelenség' ( ) biztosan nem földhurok, mivel a csatornák tápellátása független egymástól - az egyetlen hely, ahol mégis össze vannak kötve, az a bemenetek földjeinek 'találkozása'.
Na de pont ez az, hogy biztosan nem...legalábbis szerintem földhurok kizárva, mivel a két csatorna egyetlen egy helyen van csak 'összeföldelve' (a bemenetnél ugyebár).
Most épp nincs normális felbontású fényképező a közelemben, úgyhogy csináltam inkább egy mórickarajzot...
szerk.: most látom, a tápot kihagytam a rajzról - a trafó nyilván nem egyből a végfokra megy...
Ez így szép, de a valóság valószínű más mint az elmélet, és azért van brumm. Ezért kéne fénykép. Kábelezés, fólia és alkatrész oldalról is jó lenne.
Ez a gerjedés , konkrétan milyen jellegű? ez brumm vagy csak simán gerjed . De ahogyan írod akkor jön elő amikor beledugod mindkét RC át .Márpedig akkor földhurok !A végfok kimenetére tettél gerjedésgátlót? 15 ohm-100nf
Sziasztok!
hapro: Képet legkorábban holnap tudok róla csatolni, addig úgy néz ki hogy nem... CIROKL: Igazából nem brumm, inkább valami gerjedésfélére gondolok - olyan fura változó frekvenciájú sípoló hangot kezd el hallatni az erősítő egy pár másodperccel azután, hogy rákötöm a másik bemeneti csatornát is. Földhurok azért nem lehet, mert csak egy ponton érintkeznek a csatornák földjei, tehát hurok biztosan nem alakulhat ki. A kimeneti Zobel-tag (15 ohm - 100nF) jelenleg nincs rajta, de mindenképpen ki fogom próbálni, hogy mi a helyzet ha beépítem. A kapcsolás megalkotója szerint nem szükséges betenni, ezért nem került csak bele, de most biztos hogy ki fogom próbálni.
Sziasztok!
Gé problémáját olvasva jutott eszembe a következő: TV antennabemetetekem szoktak alkalmazni leválasztó kondenzátorokat, hogy feszültség ne juthasson ki az antennára. Mivel nem vagyok jártas az eősítők tervezésében, azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy pl. Gé esetében ha a jack dugó is csatoló kondenzátorokon keresztül lenne a GND1 és GND2-höz (GÉ rajza jelölése szerint) kapcsolva, az rontana a minőségen? Egyenáramot mindenesetre szétválasztaná 2 db jó minőségű kondenzátor. Ha nem rontana a minőségen, lenne ennek egy plussssz hozadéka is: Az erősítő galvanikusan teljesen el lenne választva a bemenő jel berendezésétől.
Szia!
Jó a kérdés, egyszer már én is fölvetettem ebben a topikban, de aztán másfelé terelődött a beszélgetés, és végül is nem kaptam érdemi választ a dologra. Egyébként szerintem érdemes lenne megpróbálni a csatolókondit a jelföldre is, nem gondolom hogy rontana a hangminőségen (vagy legalábbis nem többet, mint a hozzá tartozó jelvezetéken a végfokba 'gyárilag' beépített becsatolókondi ). Azt hiszem ez lesz a következő amit ki fogok próbálni, ugyanis a kimeneti Zobel-tag beépítése sajnos nem segített.
Ugyan Hapro szerint ez így elméletileg jó, és a gyakorlatban van a hiba, de szerintem ez elméletileg is totál melléfogás.
Valaki már ide is beemelte valahová a bekötés néhány lehetséges megoldását. Ha nem találod meg, szólj, és elküldöm neked. Ami biztos, ez a kép egy RENDKÍVÜL hibás kötési elméletet mutat. Alkotó
Szia!
Gratula a DoZ-hez! Be van dobozolva az erősítő, vagy csak asztalon van kész? Próbáltad más jelforrásra kötni? Előerősítő van előtte? Fránya dolog ez a gerjedés, sokszor csak apró dolgokon múlik az egész. Az Alkotós féle bekötések közül melyik ábrához hasonlít a tied?
Huhh... rendben, köszönöm az infót, mindenképpen utánanézek! Majd szólok ha esetleg nem találnám meg...
Egyébként csak úgy nekem és esetleg másoknak is okulásul, elmondanád hogy mivel sikerült ennyire elhibáznom a kábelezést? (Attól, hogy a képen nincsenek graetzek, pufferek, stb most tekintsünk el.)
Szia!
Idézet: „Gratula a DoZ-hez!” Köszönöm Idézet: „Be van dobozolva az erősítő, vagy csak asztalon van kész?” Már be is van dobozolva. Idézet: „Próbáltad más jelforrásra kötni? Előerősítő van előtte?” Próbáltam, de a probléma már a csatornák földjeinek közösítésénél fellép (akár rákötök valami jelforrást, akár nem). Előerősítő eredetileg tervbe volt véve, de nagy valószínűséggel nem lesz rá szükség, tehát nincs előtte. Egyébként az Alkotó-féle bekötések közül az enyém a harmadiknak felel meg, ahol teljesen független a csatornák tápellátása, csupán a bemeneti RCA-k testjeinél van közösítve a két csatorna. Nagyjából ezt próbáltam szemléltetni azzal a szutyok ábrával is pár hozzászólással ezelőtt. (És pont emiatt nem értem hogy mi vele a probléma, szerintem egy-az-egyben azonos a fent említett Alkotós rajzzal)
Az attól függ mi volt a cél.
Mert ha mondjuk egy brummgenerátort akartál csinálni, akkor semmi hibát sem követtél el, sőt egy remek megoldást találtál a feladathoz. A hiba ott középtájon, a bemeneti GND kialakítással van. Hogy ne kelljen keresgélned, a raj egy részét idecsatolom, ez ha jól gondolom éppen a te kialakításodhoz lesz jó, csak persze ez nem fog zúgni (de e miatt ne bánkódj) A rajzon RCA-k vannak, de a JACK-et is hasonlóan kell bekötni (nem pont ide való a JACK, de ha neked ez tetszik ellenérvet se tudok felhozni) Alkotó
Gondolom rákötötted a bemeneti közös GND-t a dobozra, de azért megkérdezem, mert más nem jut eszembe.
Nekem akkor volt némi zaj összeszedés, amikor nem volt rákötve.
Vendelkirálynak ezt írod:
Idézet: „emiatt nem értem hogy mi vele a probléma, szerintem egy-az-egyben azonos a fent említett Alkotós rajzzal” Nem tudom eldönteni, most poénkodsz, vagy komolyan gondolod. Az utóbbira mondok egy hasonlatot (ne várj nagy tréfát, de ez jutott hirtelen eszembe). A te kötésed annyiban hasonlít az enyémhez, mint a csúnya nő a széphez. Mindkettőnek van egy orra, egy szája, és egyéb "alkatrészei" is, de azt egyik mégis szép, a másik meg csúnya. Próbáld ki az én verzióm, árnyékolt kábellel, és a csatlakozón közösítve. Valamint igen fontos, hogy a hangszóró hidegpontját is jó helyre kell kötni, ez nálad egyáltalán nem látszik. Én kezeskedem ennek a bekötésnek a brumm-mentességéért. Alkotó
Szia!
Köszönöm a rajzot, de valami még mindig nem egészen tiszta (tudom, nehéz eset vagyok)... Szóval én így értelmeztem a rajzot: van ugye a pufferek negatív pontjain egy-egy csillagpont, ahonnan megy a végfokokhoz és a hangszórókhoz is egy-egy GND. A két végfok GND-je (jel- és tápföld a panelen gyárilag közösítve) azonban a bemeneti RCA csatlakozók testpontjánál közösítve van. Az enyém egy helyen tér el ettől, mégpedig abban, hogy a hangszórók GND-je jelenleg a végfok paneljáról megy a kimeneti csatlakozókhoz (ezt ki fogom javítani) - ez okozhatja a tapasztalt jelenséget? A jack kontra RCA dologról csak annyit, hogy én is az RCA-t preferálom, csupán épp egy ilyen jack képe volt kéznél. szerk.: látom, írtál közben. Ok, rendben, igazad van, tényleg csak nagyon összehánytam azt a rajzot - csak nagyjából szemléltetni akartam az elméleti felépítést, mivel nem gondoltam volna, hogy pont a vezetékezés milyenségével lesz majd a probléma, amihez viszont már elengedhetetlen lenne egy jó rajz ugyebár. Tehát csak szemléltettem volna a dolgok funkcionalitását, de ezek szerint nem sikerült...
Nekem azt javasolták, hogy a bemeneti bekötéseket próbáljam minél messzebb tenni a táp panelre kötött pontjától. Ez érvényes gondolom a GND bekötésekre is.
Még egy fontos eszembe jutott, mert olvastam itt valahol a házra kötést.
Hogy mit kötsz a házra, az egy egészen más kérdés. Egyenlőre ne köss oda semmit. Ha fémdobozod van, akkor pedig keress meg, és külön kitárgyaljuk. Azért nem olyan egyszerű, mert itt ütközik az érintésvédelmi szabvány, és az elektromos árnyékolási igény. Többek között, éppen ennek feloldására találták ki, a kettős szigetelést, amit egyáltalán nem földelnek (sőt szigorúan tilos) Alkotó
Alkotó:
Idézet: „Hogy mit kötsz a házra, az egy egészen más kérdés. Egyenlőre ne köss oda semmit.” Értem. Egyébként fémdobozom van, de akkor egyelőre nem kötök rá semmit. Ha nem lenne baj, akkor a 'keress meg' mondatodat realizálnám egy privát üzenetes zaklatás formájában . vendelkirály: Ok, arra is megpróbálok ügyelni. Ha már úgy is szét kell szednem a hangszóró GND-k átforrasztása miatt, akkor arra is ránézek majd. Estefelé már nem leszek itthon, de holnap mindenképpen beszámolok a fejleményekről.
jó lenne tudni, pontosan honnan is megy a hangszóró GND-je jelenleg.
Ha feltételezzük, hogy a két erősítőpanel, külön-külön jól működik (nem zúg), akkor javaslom, próbáld ki a rajzom szerinti bekötést. Alkotó
A hangszórók hidegpontja jelenleg közvetlenül az erősítőpanelekhez csatlakozik, rögtön a táp GND-jének a becsatlakozása mellett.
Idézet: „Ha feltételezzük, hogy a két erősítőpanel, külön-külön jól működik (nem zúg),” Ez eddig biztos, kipróbáltam. Idézet: „akkor javaslom, próbáld ki a rajzom szerinti bekötést.” Rendben, ki fogom próbálni. Addig is köszönöm szépen a segítségedet (természetesen a többieknek is akik eddig ehhez hozzászóltak). Ma már nem lesz rá időm, de holnap mindenképpen jelentkezem, és beszámolok az eredményről.
Már megbocsáss, de ugyan jelöld már be azt a mondatot ahol azt állítottam, hogy ez így jó...
Ilyet nem állítottam, csupán szerintem túl olvastál a soraimon.
Természetesen nem haragszom, ezért nincs mit megbocsájatani.
A 337523-as hozzászólásod eleje: Idézet: „Ez így szép, de a valóság valószínű más mint az elmélet,.......” Nekem ez jelentette azt, hogy elméletileg rendben lenne, csak talán nem így sikerült kivitelezni. Ha tényleg én értelmeztem félre, bocsi. A lényeg: az a rajz nem jó. Alkotó
Üdv mindenkinek!Végre egy izgalmas erősítő!Szeretném én is kipróbálni mennyire jön be számomra a hangzásvilága!Az alkotó által tervezett tápos panelt választottam!Nem tudom még milyen trafót tudok beszerezni!És azzal több a lehetőség a variálásra!És még ami tetszik rajta, hogy nincsen fölösleges vezetékelés rajta!A rendszer minőségét mindig a leggyengébb láncszem határozza meg!És ez lehet akár a vezeték is!Én az indukciómentesen sodort sok vékony elemi szálból álló árnyékolt rézre esküszöm!Ha már nem szánunk rá spéci kábelt!
Trafó ügyben pedig lenne egy kérdésem!Ha csak EI vasmagosat tudok beszerezni, de azt mágnesesen leárnyékolnám akkor gyakorlatilag van e különbség a körvasmagos fajtától?Egy horganyzott lemez dobozba tenném bele a trafót, és a két végfokot a lehető legjobban elszeparálnám mind egymástól ,mind pedig a trafótól!Előre is köszönök minden hozzászólást!
A virtuális világ hátránya: a mimika, a gesztus, az érzelmek nélküliség, a szavak mondatok félreérthetősége, stb...
Az "egy így szép..." mondattal csupán azt szerettem volna kifejezni, hogy ez így szép, hogy lerajzolja, de a valóságban amit készített lehet, hogy teljesen mást alkotott, és hogy ez a rajz önmagában nem jelent semmit. A tényleges produktum nélkül nincs sok valódi értelme beszélgetni a valamiről amiről nem tudjuk mi az, csak egy móricka rajz áll rendelkezésünkre, hogy szerinte mit és hogyan csinált meg. Legközelebb próbálok érthetőbben fogalmazni. ha lesz kedvem hozzá.
Ja és még itt van ez a test árnyék földelés dolog ami nekem is mindig káoszt jelentett!A trafót szeretném leföldelni mindenképpen!A hűtőborda lenne az egész készülék teteje!Ennek a közepén lenne egy réz sin darab.És csak is itt lenne összekötve minden ami test!És ide lennének kötve az árnyékolások is!Ez utóbbinak csak a jelirányú vége lesz bekötve!A hűtőbordámat is el kéne látni érintésvédelemmel mert fém!Már arra is gondoltam, hogy külső tápot készítek, és így csak a 40volt egyenáram menne be az erősítőmbe!Ennek meg van még az az előnye is ,hogy nem kell tartani a trafó okozta mágneses kisugárzástól!Ez a végfok bemeneti részébe nem kívánatos feszültséget indukál.Úgy szeretném látni ,hogy a nagyok ezt a kérdést hogyan oldják meg?
Hétfőn este kalandoztam erre a topikra már évek óta nem építettem semmit, most van egy kis szabad időm gondoltam találok valami érdekeset amit csak úgy össze lehet dobni egy délután.Erre az erősítőre esett a választás. Ma délután neki is láttam a megépítésnek este 8-ra kész is lett.Beállítás után következett a TESZT aminek sikerült meglepnie mikor már élég melegek voltak a hűtőbordák indult a nyúzás.
Szép tiszta kicsit érces hang jött elő a hangfalból meglepően makacs középpel.Ma már nem lesz időm tovább halgatni és élvezni a deszka modelt, de még beszámolok a fejleményekről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |