Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Knight Rider, oda-vissza futófény
pic égetőt mostanában tervezek építeni.
Nekem gyári van sokszor kell és az összes létező PICet égeti
Kiindulási pontnak itt egy rajz, a hoszu futofényhez.Bár ez csak egy irányu.Alakítsátok át!!
Halee! Az lenne a problémán,hogy: eccer megépítettem ezt a knight futó fényt :Ezt!! Sikerült is elsőre! fel is raktam egy kicsit homályos képet a kész kapcs.rajzról a "Ki mit épített" topikba! Na de nem ez a lényeg! 5éves uncsitesómnak megtetszett és elvitte! Ez sem lenne baj! megvettem még 1x a hozzá való kellékeket és újbol össze raktam! De ez már nem műxik minek? csak kigyullad az első led és ennyi! ha sokat várok vele(nincs áram alatt[ és újbol "rákötöm az áramot"]), akkor meg kigyullad minden második és el is alszik abban a pillanatban! Ezt miért csinálja??
Köszi a válaszokat! Gab_Bee
valószínüleg nem megy az órajelgenerátor. Az 555 környékén nézz körül. A potid nincs végállásban? Az elkót nem kötötted be véletlenül fordított polaritással?
Halee! nem a poti 50%-on van! a kondi nincs fordítva bekötve! poz.része megy a potihoz! és ha a 3. lábára kötök egy ellenállást+ledet ,akkor nem villog a led! akkor itt mi lehet a hiba?
akkor mondom én hogy ott van valahol a gond!
lehet az ic-d is rossz! nem raktad bele véletlenül fordítva? (bocs a banális kérdés miatt)
Semmi baj! de nem raktam bele fordítva! mert ugyebár meg van jelöle az első lába! Akkor veszek eg ymásik ic-t és kipróbálom azzal!
Szia!
Ez a jelenseg nalam is elofordult. Nezd at a forrasztasokat ellenallasmerovel mert nalam nem volt korrekt az egyik. Kb. 4 orat xarakodtam vele mire rajottem...
a helyzetem ugyanez. de én lebontottam a régebbi futófényt. megcsináltam a panelt, beraktam a dolgokat, és nem ment. két led világított folyamatossan...
GOND
Megépítettem a csatolt rajz alapján(asszem uez van itt is fent) ezt a futófényt, azzal a különbséggel, hogy 16 szegmenses led kijelzőket tettem be. csatoltam a .lay pcb tervet is ti biztos rájöttök hogy mit rontottam el mert már nagyon ideges vagyok h nem hajlandó működni . Ajándékba lesz, szóval tényleg nem bánnám ha elindulna. most csak annyit tud h kigyullad kb a 8 led, és semmi másra nem hajlandó
Tegyél a 4510-es IC clk (15) lába és a föld közé egy LED-et (ellenállással). Ha ez villog, akkor megy az astabil oszcillátor, tehát máshol van a gond.
Ha ez nem villog, akkor nem indult el az oszcillátor. Akkor próbáld meg azt, hogy az R1 (47K) helyét rövidre zárod és a C1 (100n) kondi felső (kapcs. rajz szerinti) lábát a földre kötöd az IC1 4-es lába helyett (melléklet). Ha így sem megy az astabil, akkor valószínűleg rosz a 4001-es IC. Mellesleg, a 4001 nem a legjobb választás astabilnak. Ide illene egy Schmitt-triggeres bemenetű kaput tenni.
maga az osszillátor müxik a te általad leírt módszerrel, viszont a billenőkör sztem nem. Szóval mindenképp veszek egy új 4001-eset. Da akkor már a többit is kicserélem, hátha... úgy se egy túl nagy összeg
Hellosztok!
akinek megvan az oldalon fennlévő 10 ledes knight rider-es futófény 1oldalas nyákrajza(ami működik) az lécike linkelje be ide!! Előre is köszi!
Na kipróbáltam a ledes dolgot de csak világított, de akkor jött az ötlet h hoppá kb 100Hz-en megy azt nem is láthatom . Viszont továbbra sem megy kicseréltem pedig már az összes ic-t, a ledeknél az összes A-K fesz 0,6V szóval akkor próbáljam meg a tranyókat kicserélni??
köszi
Na, akkor menjünk sorjában, mert elvesztettem a fonalat.
Ezeket csináld végig lépésről lépésre, és számolj be az eredményről. 1. nézd meg, hogy megy-e az astabil (LED-del) 1.a. ha nem megy, arra már írtam orvosságot. 1.b. ha megy -> goto 2 2. egyelőre hagyd ki az irányváltás funkciót: vedd le a 4510-es IC U/D bemenetéről a kapu kimenetét és kösd fixen földre, vagy tápra (átmenetileg). Ennek hatására csak fölfelé, vagy csak lefelé fog számolni, de a próbához ez is jó. 3. tegyél LED-et a 4510-es IC QA (vagy másnéven Q1) kimenetére a megfelelő polaritással. Ennek éppen fele olyan frekvenciával kell villognia, mint az astabilon lévő LED-nek. 3.a. ha nem villog, akkor rossz a 4510, vagy valamelyik engedélyező láb (CI, PE, R) rosszul van bekötve, vagy a táp nem jó, vagy rosszul kötötted rá a LED-et. 3.b. ha villog -> goto4 4. tegyél LED-et a 4028 valamelyik kimenetére megfelelő polaritással (ellenállás!). Ennek éppen tized akkora frekvenciával kell villognia, mint az astabilnak. Tehát pl. ha az astabil LED másodpercenként kb. tizet villan, akkor a 4028-on lévőnek másodpercenként egyet kell. 4.a. ha nem villog, akkor rossz a 4028, vagy a táp nem jó, vagy rosszul kötötted rá a LED-et. 4.b. ha villog -> goto5 5. tegyél LED-et (polaritás, ellenállás) annak a tranzisztornak a kolletorára, amelyiknek a bázisa a 4.-ben használt 4028 kimenetre (LED) kapcsolódik. Ennek a LED-nek a 4.-beli LED-del szinkronban kell villognia. 5.a. ha nem villog, akkor rossz a tranzisztor, vagy rosszul van bekötve, vagy a tápfesz nem jó, vagy a LED van rosszul rákötve. 5.b. ha villog -> goto6 6. tegyél LED-et ugyanígy mind a 10 tranzisztorra. 6.a. ha nem megy, akkor ellenőrizd a polaritásokat és a tápfeszeket, meg a csatlakozást a 4028-hoz. Itt feltételezem, hogy jók a tranzisztorok. 6.b. ha nem megy -> goto7 7. elvileg most egyirányú futófényed van, úgyhogy tedd vissza a két kaput a 4510 U/D bemenetére. 7.a. ha nem megy kétirányba, akkor rosszak a kapuk, vagy rosszul kötötted be. 7.b. ha megy -> goto8 8.
Húúúúúúú ezer hála meg minden ezekért az infokért, ha ezek után se fog menni, akkor elmegyek szerzetesnek, olvasni csak tudok...
mindjá végig is csinálom ezeket !!!!
Lehet h ghülyeség ammit írok de multiméterem megnéztem a frekvenicamárővel az astabil oszcillátort, és azt mondta hogy min 35 max 100 herz körül dolgozik. ez lehetséges?
Ha ezek után sem megy, akkor már élőben kellene megnéznem
Az általam javasolt módosításokkal kb. 60Hz és 2Hz között, a poti állásától függően.
De ezt nehéz kiszámolni pontosabban, mert mint írtam, ez a 4001 nem a legjobb választás astabil multivibrátornak.
Bocs, nem 60 és 2Hz közt, hanem 60 és 20Hz közt kb.
Szóval rosszak voltak a tranzisztorok.
A 4028 max kimenő árama 10mA, de ez függ a tápfesztől. 12V-nál ez kb. 6-8 mA. Ezzel nagyon gyenge lesz a LED fényereje, érdemes beletenni a tranzisztort.
szóval: az osszcillátor, és a kódoló működik ahogy kell
próbapanelon megcsináltam még 1x szer és ott fogtam a ledet rákötöttem a tranyó emiiterére polaritáshelyesen és úgy müködödtt ahogy kell viszont a rendes nyákon étkötötttem mindent és ott nem
A rajzon a kollektoron vannak a LED-ek, éa így jó.
Nem tudom, hogy véletlenül írtál-e emittert, vagy fordítva tetted be a tranzisztort, vagy most mi van?
na akkor átkötögetem a tranyókat és utána már remélem h működni fog az összes kijelző
az enyém ilyen lett végül
|
Bejelentkezés
Hirdetés |