Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Knight Rider, oda-vissza futófény
pic égetőt mostanában tervezek építeni.
Nekem gyári van sokszor kell és az összes létező PICet égeti
![]()
Kiindulási pontnak itt egy rajz, a hoszu futofényhez.Bár ez csak egy irányu.Alakítsátok át!!
Halee! Az lenne a problémán,hogy: eccer megépítettem ezt a knight futó fényt :Ezt!! Sikerült is elsőre! fel is raktam egy kicsit homályos képet a kész kapcs.rajzról a "Ki mit épített" topikba! Na de nem ez a lényeg! 5éves uncsitesómnak megtetszett és elvitte! Ez sem lenne baj!
![]() ![]() ![]() ![]() Köszi a válaszokat! Gab_Bee
valószínüleg nem megy az órajelgenerátor. Az 555 környékén nézz körül. A potid nincs végállásban? Az elkót nem kötötted be véletlenül fordított polaritással?
Halee! nem a poti 50%-on van! a kondi nincs fordítva bekötve! poz.része megy a potihoz! és ha a 3. lábára kötök egy ellenállást+ledet ,akkor nem villog a led! akkor itt mi lehet a hiba?
akkor mondom én hogy ott van valahol a gond!
lehet az ic-d is rossz! nem raktad bele véletlenül fordítva? (bocs a banális kérdés miatt)
Semmi baj! de nem raktam bele fordítva! mert ugyebár meg van jelöle az első lába!
![]()
Szia!
Ez a jelenseg nalam is elofordult. Nezd at a forrasztasokat ellenallasmerovel mert nalam nem volt korrekt az egyik. Kb. 4 orat xarakodtam vele mire rajottem... ![]()
a helyzetem ugyanez. de én lebontottam a régebbi futófényt. megcsináltam a panelt, beraktam a dolgokat, és nem ment. két led világított folyamatossan...
GOND
![]() Megépítettem a csatolt rajz alapján(asszem uez van itt is fent) ezt a futófényt, azzal a különbséggel, hogy 16 szegmenses led kijelzőket tettem be. csatoltam a .lay pcb tervet is ti biztos rájöttök hogy mit rontottam el mert már nagyon ideges vagyok h nem hajlandó működni ![]() ![]()
Tegyél a 4510-es IC clk (15) lába és a föld közé egy LED-et (ellenállással). Ha ez villog, akkor megy az astabil oszcillátor, tehát máshol van a gond.
Ha ez nem villog, akkor nem indult el az oszcillátor. Akkor próbáld meg azt, hogy az R1 (47K) helyét rövidre zárod és a C1 (100n) kondi felső (kapcs. rajz szerinti) lábát a földre kötöd az IC1 4-es lába helyett (melléklet). Ha így sem megy az astabil, akkor valószínűleg rosz a 4001-es IC. Mellesleg, a 4001 nem a legjobb választás astabilnak. Ide illene egy Schmitt-triggeres bemenetű kaput tenni.
maga az osszillátor müxik a te általad leírt módszerrel, viszont a billenőkör sztem nem. Szóval mindenképp veszek egy új 4001-eset. Da akkor már a többit is kicserélem, hátha... úgy se egy túl nagy összeg
Hellosztok!
akinek megvan az oldalon fennlévő 10 ledes knight rider-es futófény 1oldalas nyákrajza(ami működik ![]() Előre is köszi!
Na kipróbáltam a ledes dolgot de csak világított, de akkor jött az ötlet h hoppá kb 100Hz-en megy azt nem is láthatom
![]() köszi
Na, akkor menjünk sorjában, mert elvesztettem a fonalat.
Ezeket csináld végig lépésről lépésre, és számolj be az eredményről. 1. nézd meg, hogy megy-e az astabil (LED-del) 1.a. ha nem megy, arra már írtam orvosságot. 1.b. ha megy -> goto 2 2. egyelőre hagyd ki az irányváltás funkciót: vedd le a 4510-es IC U/D bemenetéről a kapu kimenetét és kösd fixen földre, vagy tápra (átmenetileg). Ennek hatására csak fölfelé, vagy csak lefelé fog számolni, de a próbához ez is jó. 3. tegyél LED-et a 4510-es IC QA (vagy másnéven Q1) kimenetére a megfelelő polaritással. Ennek éppen fele olyan frekvenciával kell villognia, mint az astabilon lévő LED-nek. 3.a. ha nem villog, akkor rossz a 4510, vagy valamelyik engedélyező láb (CI, PE, R) rosszul van bekötve, vagy a táp nem jó, vagy rosszul kötötted rá a LED-et. 3.b. ha villog -> goto4 4. tegyél LED-et a 4028 valamelyik kimenetére megfelelő polaritással (ellenállás!). Ennek éppen tized akkora frekvenciával kell villognia, mint az astabilnak. Tehát pl. ha az astabil LED másodpercenként kb. tizet villan, akkor a 4028-on lévőnek másodpercenként egyet kell. 4.a. ha nem villog, akkor rossz a 4028, vagy a táp nem jó, vagy rosszul kötötted rá a LED-et. 4.b. ha villog -> goto5 5. tegyél LED-et (polaritás, ellenállás) annak a tranzisztornak a kolletorára, amelyiknek a bázisa a 4.-ben használt 4028 kimenetre (LED) kapcsolódik. Ennek a LED-nek a 4.-beli LED-del szinkronban kell villognia. 5.a. ha nem villog, akkor rossz a tranzisztor, vagy rosszul van bekötve, vagy a tápfesz nem jó, vagy a LED van rosszul rákötve. 5.b. ha villog -> goto6 6. tegyél LED-et ugyanígy mind a 10 tranzisztorra. 6.a. ha nem megy, akkor ellenőrizd a polaritásokat és a tápfeszeket, meg a csatlakozást a 4028-hoz. Itt feltételezem, hogy jók a tranzisztorok. 6.b. ha nem megy -> goto7 7. elvileg most egyirányú futófényed van, úgyhogy tedd vissza a két kaput a 4510 U/D bemenetére. 7.a. ha nem megy kétirányba, akkor rosszak a kapuk, vagy rosszul kötötted be. 7.b. ha megy -> goto8 8. ![]()
Húúúúúúú ezer hála meg minden ezekért az infokért, ha ezek után se fog menni, akkor elmegyek szerzetesnek, olvasni csak tudok...
mindjá végig is csinálom ezeket !!!!
Lehet h ghülyeség ammit írok de multiméterem megnéztem a frekvenicamárővel az astabil oszcillátort, és azt mondta hogy min 35 max 100 herz körül dolgozik. ez lehetséges?
Ha ezek után sem megy, akkor már élőben kellene megnéznem
![]()
Az általam javasolt módosításokkal kb. 60Hz és 2Hz között, a poti állásától függően.
De ezt nehéz kiszámolni pontosabban, mert mint írtam, ez a 4001 nem a legjobb választás astabil multivibrátornak.
Bocs, nem 60 és 2Hz közt, hanem 60 és 20Hz közt kb.
Szóval rosszak voltak a tranzisztorok.
A 4028 max kimenő árama 10mA, de ez függ a tápfesztől. 12V-nál ez kb. 6-8 mA. Ezzel nagyon gyenge lesz a LED fényereje, érdemes beletenni a tranzisztort.
szóval: az osszcillátor, és a kódoló működik ahogy kell
próbapanelon megcsináltam még 1x szer és ott fogtam a ledet rákötöttem a tranyó emiiterére polaritáshelyesen és úgy müködödtt ahogy kell viszont a rendes nyákon étkötötttem mindent és ott nem ![]()
A rajzon a kollektoron vannak a LED-ek, éa így jó.
Nem tudom, hogy véletlenül írtál-e emittert, vagy fordítva tetted be a tranzisztort, vagy most mi van?
na akkor átkötögetem a tranyókat és utána már remélem h működni fog az összes kijelző
![]()
az enyém ilyen lett végül
|
Bejelentkezés
Hirdetés |