Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Általában öregedési változást, és van, hogy a pontosságot is ppm-ben adják meg
Ha biztosra akarsz menni, akkor a trimmert mérd meg, mert ha többfordulatúval lesz dolgod, azok aztán összevisszaa hordják lábaikat
Hello! BUÉK! Új vagyok még és szeretném megkérdezni hogy mire jó az igbt, és hol tudok venni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a csatolt képen látható digitális multiméter kijelzőjét hogyan lehet kijelzésre bírni? Előre is kösz mindenkinek a segítséget! Üdv: Dempsey!
Dobd össze a kapcsolást ebből a hozzászólásból, a kép melletti magyarázat alapján keresd meg a szegmensek kivezetéseit, és máris kezedben van a megoldás
Köszi a gyors választ! Ezt meg is építem! Nagyon sokat segítettél!
Próbapanel-re kerül és kevés a hely, az "éles" áramkörbe tenni fogok, de ha jól értem nem feltétlenül szükséges.
Köszönöm a választ.
Hello! Létezik olyan triak amelyik akkor gyújt be, ha a gate-jét földre kötöd? és ha igen akkor a gate-en mekkora áram szokott folyni és hány volt van rajta? 230V-ról akarok egy 60w-os izzót kapcsolgatni zenére vele. tic216m a triak és a tervrajzban tic206m van. A boltban ahol vettem azt mondták hogy ezzel helyettesíthető, de a tervrajzon a triak +12vról gyújt, az enyém meg csak akkor ha földre van kötve. ha 12vot adok rá egy pillanatra begyújt, aztán semmi. Még nem nagyon dolgoztam triakokkal, de eddig nem hallottam ilyen triakról. Arra gondoltam, hogy egy npn tranzisztor kollektora menne a triak gate-jére, a bázis a 12v-ra, az emitter meg a földre. Így talán megoldható lenne a probléma. mit gondoltok?
A triak nem tirisztor. AC körben dolgozik és nem marad begyújtva. Olvasni, olvasni...
hát az enyém bizony úgy marad, ha hiszed, ha nem. és tudtommal a triak két tirisztor egymással szembe párhuzamosan. most hogy ezt végiggondoltam, a tirisztorból is van pnpn meg npnp, szóval simán igazam lehet.
Sziasztok!
Fotellel nekiugrottam az 5.1-es hangrenszer mélynyomó/erősítőjének, ami olyan jól sikerült, hogy beletoltam egy potit (amivel a center hangerejét lehetett szabályozni az összeshez képest, van 1 nagy fő poti, ez csak ilyen relatív szabályozó volt). A nyák rendben, a forrasztások is kitartottak, a poti lbas részei viszont kiszakadtak, nem igazán tudom megmérni. Szétszedtem és hogy 50k-s és 2-pályás, az kiderült, azt kitaláltam, hogy logaritmikus kell, de ebben kérnék azért egy megerősítést. A másik kérdésre viszont tippem sincs. Ez olyan volt, hogy középállásban megakadt egy picit és onnan lehetett le-fel tekerni. Azt a poti csinálja, vagy kell legyen valami mechanika, amit nem vettem észre? Ha a poti, akkor milyet keressek? Köszi! Spikk
Köszönöm szépen, sokat sokat segítettél!
feltettem a tervrajzot. Szóval tic206-ossal van a tervrajz, de nekem a boltban tic216-osat adtak, mert csak az volt és azt mondták, hogy ugyanaz, csak nagyobb áramot bír el. A bekötés stimmel, átnéztem 200x, de a 216-ossal amint bedugtam, világít. kivettem az optocsatolót, szóval a gate-n csak az 1k-s ellenállás van, ami a földre húzza és így is világít amint bedugom addig, amíg ki nem húzom. Na erre tettem egy diódát is a föld és az 1k-s ellenállás közé(záró oldallal a föld felé), mert azt hittem, hogy akkor onnan jön áram, ami begyújtja, de csak világított. Erre levettem a földről is a gate-t és így nem világított. aztán ráadtam a gate-re a 12v gyújtást az optocsatolón keresztül (ekkor nem volt a földre húzva az 1k-n) és így csak bevillant egyszer és annyi. Ebből gondolom, hogy a triak akkor van kinyitva, ha a gate-je földre van kapcsolva. csak én eddig nem hallottam ilyen triakról, azért kérdezem, hogy akkor egy tranzisztorral japcsolgatnám a gate-t a földre de ne mtudom, hogy akkor most a gate-föld között váltóáram van, hagy egyenáram, meg hány v fesz, meg mekkora áram. ja meg hogy lehet hogy átvágtak az üzletben vagy a tic 206 is ilyen?
Sziasztok! Fiacskám immár 13 és élénken érdeklődik az elektronika iránt. Mi lenne szerintetek az a témakör, ami még inkább felkelthetné az érdeklődését? Magyarul: mit építsünk közösen legelőször!
Ezer kösz minden válaszért!
Mindenképpen ajánlom a ledes dolgokat, mint futófény, villogó, ezeket egyszerű megérteni is, és viszonylag megépíteni is.
Esetleg pl légvédelmi sziréna, kamionkürt
Sok örömöt okoz egy Detektoros Rádió is
Szerintem olyan dolgokat kéne csinálni, ami látványos. Két LED-es villogó, multivibrátoros hangkeltők(sziréna pl.)
Sziasztok!
Hogy lehet kimérni egy triakot, hogy jó-e? Köszi!
Ezt találtam:
Tirisztor / triak: 1, ohm mérő: anód (vagy A2) a két másik elektródához mérve szakadás. Ha ilyenkor vezet valamennyire ->kuka. 2, kell egy elem vagy táp 5..10V, és egy izzó. Katód (A1)minuszra, anód (A2) izzón keresztül a plusszra (6....12V / 300mA). Az izzó sötét. 3, utána G-t és A-t egy pillanatra rövidre kell zárni. Az izzó felizzik és égve marad. Ha a tápfeszt egy pillanatra megszakítjuk akkor az izzó kialszik. Ha igy van akkor valószinüleg ok. ha nem akkor kuka....
Hasonló jelenségeket produkálhat ha:
-túl kicsi gate ellenállás -hibás triac -A1; A2 lábak fel vannak cserélve. Tekintettel arra, hogy feltételezem új alkatrészekről beszélsz, én a Te helyedben felcserélném próba képpen az A1 és A2 lábakat.
sziasztok!!ide nem illö kérdésem van.A mellékelt kép alapján betudnátok nekem határolni hogy vajon hány w-os lehet ez az erösítö? A bordákon: lm4752 ic van a nyákon ezek találhatóak:LM4752T ... L7812CV.
van rajta két kimenet az a jobb és a bal hagszóróé van rajta egy mélyhang kimenet is.Ez egy kapcsolóüzemü táppal van ellátva. segítségeteket elöre is köszönöm!!
öö figyuzzatok ez zenegépböl lett kiszedve.adtam neki pici hangot az elöfokon és adtam erre a cuccra hangot és nagyon állat hangja van. csak nem tudom h mitöl van mikor ilyen ic-k vannak benne. énis tudom h 11 wos ic van ott de nem tudok rájönni hogy még mi erösít benne??
megcseréltem a két lábat, a1 és a2-t és működik. Nem tudtam hogy a triaknál ez is számít, azt gondoltam hogy úgyis váltóáramot használ, mindegy a két láb bekötése. Szóval köszi szépen. Spóroltál nekem három triak árat meg néhány csúnya szót !!!!!
Tudtok segíteni abban, hogy egy tranzisztornál hogyan tudom megállapítani egyszerűen, hogy melyik lába melyik? (BCE?).
Illetve egy kis segítséget is szeretnék kérni H-Híd ügyben, mert a neten találtak vagy túl bonyolultak vagy nem működnek. Amit én szeretnék használni az csak két bejövő logikai jelet kap 4N35-ről ha az egyik 1 akkor jobbra ha a másik akkor meg balra forogna a motor. Kevés a hely így csak a legminimálisabb alkatrészeket szeretném beépíteni. Nagyon sokat próbálkoztam, de sikertelenül és nem tudok rájönni mi a hiba.
Szia!
A tranzisztor egyszerű helyettesítőképe, két szembekötött dióda, ahol a két dióda közös pontja a bázis! Ezt egy egyszerű multiméter dióda mérés funkciójával könnyen megkeresheted! Már csak az a kérdés melyik a kollektor és az emiter. Ezt a legegyszerűbben szintén a multiméterrel tudod kideríteni: beteszed bétamérésbe(a bázist már tudod, meg a diódák állásából, hogy PNP vagy NPN), és amelyik helyzetben a nagyobb bétát mutatja a műszer az a helyes kiosztás! |
Bejelentkezés
Hirdetés |