Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   368 / 3998
(#) Dempsey válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szia!
Én a Google-be irom be és az adatlapján meg nézem a lábkiosztást. Így a legegyszerűbb ha van neted!
(#) Dempsey válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

De hogy egészen pontos legyek a képekben van a megoldás!
(#) wg_kezdo válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Én is az adatlap alapján próbálom csak valahogy más kép van az adatlapon és máshogy néz ki a tranyó.
És hát két oldala van melyik az eleje? Honnan számolom a lábakat?
(#) Frankye válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Egyszerűbb, ha megírod a tranyó típusát és a tokozás típusát, akkor könnyebb segíteni.
(#) bodosi hozzászólása Jan 3, 2009 /

sziasztok en szeretnek csinalni egy 5-5 ledes(PIROS-KEK)villogot a legegyszerubb modon
elore is koszonom a javaslataikot
(#) szabby96 hozzászólása Jan 3, 2009 /

Hogy van ez a kapcsolásoknál amikor kiírják az ellenállásra pl.: 6K2 ez hány Ohm lenne
(#) kobold válasza szabby96 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

6.2 kOhm, azaz 6200 Ohm.

köszi!
(#) kaqkk válasza bodosi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

nézz át a led-sor karácsonyfára című témába
(#) moltam válasza bodosi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szerintem 2 tranyós 2 kondis astabil kell neked itt van róla egy cikk a tranzisztorról szóló sorozatban.
(#) Medve hozzászólása Jan 3, 2009 /

Üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható PC-tápban, a nyíllal jelölt tekercsnek mi a szerepe?

PC-AT2.JPG

(#) Dudus válasza Medve hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Kimeneti fojtótekercs.
(#) wg_kezdo válasza Frankye hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

BD681, BD682

Van még rajta más szöveg is, de nem tudom mi a lényeges.
(sőt alig lehet elolvasni őket.)

Most végiggondolva előfordulhat, hogy két külön gyártó és külön adatlapja is van?

Közben megpróbálom Dempsey módszerével.

Még annyit, hogy megpróbáltam egy olyan kapcsolást ahol a bázisra (általam vélt) rátettem 1k ellenállást majd egy led-et próbáltam vele kapcsolgatni, de a led állandóan világított hol erősen hol gyengébben. Akkor is, ha a bázis nem csatlakozott sehova. Vagyis a +-tól ment egy 100-as ellenállás majd a led C-E és a --hoz.
(képet nem tudok feltölteni most)
(#) Medve válasza Dudus hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

És tőle balra, és a két kék kondi között? Azok is a táp ágban vannak sorban. Ez a fojtó valami mást is tudhat.
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Hát, nem tudom, mennyire segít ez a rajz, mert ATX-es. A 3.3 V ágában van egy plusz fojtótekercs (L6), lehet, hogy az lenne nálad is.
Illetve, ez talán Sebi rajza, egy AT-s tápról, van benne induktivitás bőven, lehet válogatni
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Az ATX-es rajzon, a jelöletlen a "secondary part" felirat alatti bekeretezett tekercs lesz az, illetve a Sebi félén az L1. Bizonyára nem hiába vannak ezek egy magon. Valamiféle csatolást nyújt a tápágok között, vagy mi a célja????
(#) Skip hozzászólása Jan 3, 2009 /

sziasztok! egy olyan egyszerű kérdésem lenne, hogy:
van egy ledem egy ellenállással de a tápja nem tiszta egyen fesz hanem tized másodpercekre megszűnik. ezt párhuzamosan kötött puffer kondival ki lehet küszöbölni? hogy folyamatossan világítson a led? vagy ahhoz ez nem elég? ha igen akkor mekkora értékű kondi? próbálkoztam de nekem nem sikerült. amugy 5V a táp
Köszi Skip
(#) PWM hozzászólása Jan 3, 2009 /

Helló!
Puffer kondival meg lehet oldani. Szerintem 1000u-tól felfele. Én 4700-asat tennék bele.
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

A bekeretezett, illetve az L1 az a fojtó, amit Dudus említett. Én a másik, balra lévő tekercsnek tippeltem be az L6-ot.
Azon, hogy a "fő" fojtón miért vannak egyben a kimenetek tekercsei, már én is gondolkodtam. Még mindig nem sokat foglalkoztam kapcsolóüzemű táppal, így csak tippelni tudnék: spórolnak a helyen, és lehet, hogy az egymásra tekerés miatt jobban érvényesül a nagyfrekvenciás jel fojtása.
De ha egy szakértő megerősítene vagy megcáfolna, az jobb lenne
(#) Skip válasza PWM hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

a képen látható ábrának működnie kéne? úgy próbáltam, hogy Stabil 5V-ot rakok a bemenetre szgép tápról és azt a hatást szerettem volna elérni, hogy ha kinyomom a tápot akkor még világítson egy darabig. De semmivel nem világít tovább! akkor sem, hogyha kettő ilyen kondit kötök párhuzamba. pedig az én tudásom szerint ennek a dolognak működnie kéne. vagy nincs igazam?

CRD.JPG

(#) PWM válasza Skip hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Az 1k-s ellenállás túl nagy ilyen fesz.-nél. 5V-ra 175ohm kéne.
(#) Skip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Vagyis nem a helyére hanem,sorba vele!

ez így tuti? mert ha sorba kötök egy kondit a leddel akkor az szakadásnak kéne lennie nem?! mert hogy egyenáramnál a kondi szakadás.
(#) Dudus válasza kobold hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szerintem inkább azért közös a fojtó, hogy a tekercsek árama összeadódjon és így nagyobb energia tárolódik a tekercsben ami javítja a szűrést. Ez az impulzus szerű terhelésnél javítja a stabilitást.

-Szerintem/még agyalok-
(#) Skip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

mindent értek! ami rajz volt egyszem diódával kell kiegészíteni a + tápnál! méghozzá nyitó irányba! igy a kondiból a nafta nem tud visszafelé menni csak a led felé.
köszi :worship:

mi a feladata a folytótekercseknek??
(#) Dudus válasza szabby96 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Ugye " Nomen est omen" : fojtanak.

Nagyfrekvenciás áramkörökben a nagyfrekvenciás jelek csillapítására használjuk őket ( szűrés ).

Kapcsolóüzemű tápegységekben pedig a tekercsben tárolt energia látja el a kimenetet a következő periódusig.

(#) mex válasza szabby96 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Fojtanak!
Nem engedik a rajtuk átfolyó áram értékének ugrásszerű megváltozását,ehelyett mágneses formában energiát tárolnak és fokozatosan leadják,magyarul kisimitják a lülktető áramot. Különféle nagyfrekis áramkörökben a tápfeszültségre ülő impulzusokat nem engedi át,de az egyenáram akadálytalanul átjut rajta.

köszi a válaszokat!
(#) Bxncx hozzászólása Jan 3, 2009 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a gépem USB-csatlakozóján 5v van akkor abból hogy lehet 3voltot csinálni??Köszi
Bence (Egy neonhoz kéne)

Kép 001.jpg

(#) vicsys válasza Bxncx hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Szerintem LM317-tel.
Bővebben: Link
R1=240 ohm
R2=330 ohm
Következő: »»   368 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem