Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   351 / 2208
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ezzel az volt a gond, hogy "csak" a pentóda égett ki, a triódája most is működ(ne)ik, csak így már senki nem fogja (el)használni. Ha lett volna valami "lágy" fűtés, akkor még sokáig "húzta" volna.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
nekem 2db ECC82-esem is van ami felvillanós de az egyiknek csak az egyik fele villan fel... azthittem ez nem olyan ritka dolog
(#) kocos válasza Danaman hozzászólására (») Jan 2, 2009
Nekem szinte minden ECC83-mam ilyen , újak , és hazsnáltak is ( RFT, Tungsram )
(#) korgs2 válasza kocos hozzászólására (») Jan 2, 2009
Szerintem is hasonlít a 057-esre de a viszacsatolás meg a tép része is kicsit más ahogy én vettem észre. És persze hangszínszabályzó sincs benne az eredetibe meg volt
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Jan 2, 2009
A felvillanás nem olyan ritka, de az, hogy egy nap alatt elszáll a fűtőszál, na, az azért nem sűrűn van. Eddig 1!! fűtőszálat láttam kiégni, az is azért ment tönkre, mert a tápban elszállt a 2N3055, és a kimenetre "kiült" a nyers fesz (ami azért kb 10X-ese lehetett az ECC83-as fűtőfeszének). Egy pillanatra próbált konkurálni egy izzólámpával, de nem igazán arra találták ki, hogy világítson. Annyira tragikus volt, - ahogy a katódok kihűlése bekövetkezett - lehalkult, majd torzított, majd teljes csend. Ott vibrált a levegőben, hogy ez a cső "meghalt", többet nem fog zenélni.
(#) Danaman válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Hát ez aztán a szívás, egyébként müszivel hasonszőrüek lehetünk mert én se dobom ki a rossz csöveket egyszerűen sajnálom őket. Inkább hagy díszelegjenek a polcomon nekem meg tegnap szált el a higany egyik csövemből ami a polcon áll (pedig nem törött meg semmi nyoma sérülésnek) hát én még azt se dobom ki
(#) Imi65 hozzászólása Jan 2, 2009
Nm jó párosítás az E(P)CL85-ös, meg a Junoszty trafó PP-ben. Nem illeszt rendesen, nincs teljesítmény. Még a 3W-ot sem sikerült elérni. Sajnos, erre mégsem jó ez a trafó.
Azt még kipróbálom, hogy alacsonyabb tápfesszel, de nagyobb árammal nem lesz-e jobb a helyzet.
(#) JZoli hozzászólása Jan 2, 2009
Nem tudná megmondani valaki, hogy ECC81 helyett milyen csövet lehetne használni? Esetleg orosz változat vagy másik ECC, vagy más külföldi (amerikai) fajta?
(#) djhans válasza JZoli hozzászólására (») Jan 2, 2009
Gyakorlatilag az ECC85 nagyon hasonló anódáram, meredekség, erősítés szempontjából. De míg az ECC81-et lehet 6,3V és 12,6V-al fűteni addíg az ECC85-öt csak 6,3v-al. Most a börzén volt egy nagy doboz új tungsram ECC85 400Ft/db-ért.
(#) Imi65 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 2, 2009
ECC-k.
(#) JZoli válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Oké, köszönöm mindkettötöknek a gyors választ.
(#) kocos válasza JZoli hozzászólására (») Jan 2, 2009
az amerikai megfelelője a 12AT7, lábkompatibilis vele az ECC83, de nagyobb az erősítése, az orosz megfelelője, meg talán a 6N1P, de nem biztos, hogy lábkompatibilis
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Jan 2, 2009
Az a baj nem tudjuk mire kell. ECC83 több erősítése nem akkora gond mint az hogy sokkal kevesebb áramot bír. 6N1P nem lábkompatibilis a fűtés miatt (csak 6,3v a fűtés) és csak 33 az erősítése de viszont 20mA az anódáram. Kéne tudnunk hova, milyen beállításhoz kell.
(#) fleta hozzászólása Jan 2, 2009
Ma rászántam magam, és felélesztettem a soldáno végfokát. 6P3sz Orosz csővel és ecc 83-all. 50 watt, a kimenőtől a hálózai trafóig mindent én csináltam.A bias beállítása után 50 V nem kellett vele semmit csinálni, a hangját nem lehet elmondani milyen. Behringer előkkal hajtottam meg, a saját előfoka még beforrasztásra vár mindjárt nekiállok.
Nem akarom dicsérni de a apx100 elbújhat hangilag, és még egyszerűbb a kapcsolás.
Elakartam adni a strómat, de most ahogy szól ezzel a végfokkal , meggondoltam magam.
(#) besi99 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ha így lenne ,-mivel a kristály-ill kerámia fejek ( nagyjából ) lineárisak, a lezárásuk 1Mohm, lineáris az erősítőjük, ezért a lemezről kapott jelen nyoma sem lenne mélyhangnak
(#) JZoli válasza djhans hozzászólására (») Jan 2, 2009
Nem titok ezt szeretném szóra bírni, de ECC81-es csövem nincsen itthon, viszont van sok más, és azért kérdeztem. Az ECC85 nekem pont jó, van belőle itthon több is, ezek szerint azzal próbálom ki.Egyébként 6,3-ról (egyen) fűtöm.Így jó lenne a 6N1P-is?
Az ECL85-ös SE-ben muzsikál, VT TV trafókkal. A munkapontja elég messze van a PCL86-tól. De igazából senkinek nem tetszik a hangja, nekem sem. Hiába, ez nem hangfrekis cső.
(#) djhans válasza JZoli hozzászólására (») Jan 2, 2009
6N1P-t nem ajánlom az ECC81 helyett. A kapcsolásban van még 82, 83-as is. Olyanod van?
(#) EcoPityu válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ne haragudj, hogy kotorászok a zsebeidben!
Csak azt hittem,hogy azért ajánlod fel képileg is közkincsnek, mert nem annyira akarod felhasználni.

Az erősítőim fent vannak "cakk und púder" az elektroncső.hu-n, kapcsolásirajzostul, összeszerelési képestül, ott megnézheted...

Az egyik cikk, a másik a kör

Cserébe , mid hiányzik???
Mert bár van egy garnitúra 6p3sz-E-m /4db/, ha bajuk lenne, de mi lesz, ha építek még valamit...
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
A 86-os viszont jól szól a tv kimenővel is. A szobámba elég, mondjuk kisebb mint ahol te hallgatod. Ma keresni akartam trafót a PP-hez próbára. Jó lett volna valami 2x110v-os primerű hálótrafó de csak sajnos 22v-os szekunderű van és így az áttétel nagyon kevés. Pedig 100W-os SU trafó. Ha 7V-os lenne a szekundere, próbára jó lenne 6P14P PP-hez. Na mindegy, elkezdem majd tekerni a vasait nemsokára.
(#) Mate78 hozzászólása Jan 2, 2009
Sziasztok

Ma találtam otthon egy kimenőtrafót. PP-hez van tekerve, 9cm2-es a vas, 0,35-ös lemezből,primer anódtól anódig Rdc 300Ohm kb 0,2-0,25-ös huzalból, szekunder kb 0,8-as huzalból.Áttétele 23,5, ennyit tudok róla, meg hogy gyári cucc.
Mihez lehetne felhasználni? Én egy EL84PP-re gondoltam.

Aztán csináltam mást is:van két tök egyforma trafóm otthon, EI 9,5cm2 az is jó vékony lemezekből, és jó szilíciumos a vas.Persze kimenő lesz belőle.Sajnos impregnált volt, minden tudásomat összeszedve is 4 órámba telt mire szét tudtam szedni egyiket.A dolog inkább hasonlított disznóölésre, mintsem szerelésre. Sajnos a cséve nem úszta meg, így azt gyártanom kell hozzá.Ez lesz az első nem hiperszil kimenős erősítőm.Valószínűleg egy visszafogottabb EL84PP lesz belőle.
(#) djhans válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 2, 2009
A talált trafó nem igazán jó EL84 PP-nek az áttétel miatt mert még 8 ohmhoz is 31,6-os áttétel kéne. 16 ohmra közelítőleg jó az áttétel de kérdéses a primer menetszám az induktivitás miatt.
(#) Müszi válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Én szivesen elfogadnám azt a kimenőt
(#) sturbi válasza besi99 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Alighanem kezdem kapisgálni, neked lesz igazad, hiszen a dinamikus fej sebességérzékeny (frekvencia függvényében különböző amplitúdójú jelet ad le, tehát ha egyenletesen vinné át a felvételt, akkor nem kellene korrigálni (mélyeket gyengébben, magasakat erősebben, merthát tekercses)).
Viszont akkor a lemezen egyenes frekimenettel van az anyag, ami abból következik, hogy
a vágófej is sebességérzékeny, tehát vágáskori elektronikus karakterisztika beállítás után a vágófej végülis egyenletes frekvenciamenettel ír a lemezre (mert ha nem lenne korrigálva akkor írná a mélyeket erősebben a magasakat gyengébben (sebességérzékrnysége miatt, pont fordítva, mint a lejátszófej)).
Jól gondolom ezt, vagy most is tévúton járok ?
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 2, 2009
A 1:23 körüli áttétel a PL500 PP-hez lenne elég, ha nem volna kicsi a vas, mert ahhoz 14-16cn2 lenne az igazi. A Junoszty trafó is ilyen volt, de nagyon nem illesztette az ECL85-öst, tehát az ilyen kis (áramú) csövekhez kevés.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Jól elértekeztek a lemezjátszókról a csöves topikban.
Idézet:
„Viszont akkor a lemezen egyenes frekimenettel van az anyag”

Cseppet sem. 16kHz-en 17,7dB emelés van a lemezvágáskor, 31,5Hz-en pedig -18,5dB vágás (csillapítás).
(#) besi99 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 2, 2009
A Master lemezt olyan felvételi karakterisztikával vágták, hogy legtovább tartson ( lásd magasemelés),
Az elektronikus beavatkozásban viszont nem egyeztek meg könnyen a lemezgyárak, régen nem RIAA korrektor volt, hanem egy ötállású Yaxley-vel lehetett beállítani, ahol pl 1. volt a kristály (lineáris), az 5. volt a RIAA, a nemzetközi ajánlás, amivel a kutya se törődött, a 2,3,4 a nagy cégek magán szabványa: Columbia, EMI, His masters Voice....stb, de a szabvány nevükre nem emlékszem már..... Idővel győzött a RIAA......
Ha idősebb lennél, olvashattad volna Makai István, és egyebek röntgenfilm- lemezvágó berendezéseit is, könyvecskékben, Rádiótechnikákban 1950-52 körül talán még fellelhető
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ez már én is leírtam, nem ez a kérdés, hanem az, hogy ez a karaktarisztika van-e a kész bakeliton vagy más, ezzel a karakterisztikával ugyanis a vágófejet vezérlik, márpedig, ha az sebességérzékeny, akkor a lemezre nem írhatja fel ugyanazzal a karakterisztikával a műsort. :yes:
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009
Először én is így gondoltam, de ha így van a jel a lejátszófej előtt a lemezen, akkor a fej egyenletesen visz át, mert a fej után pontosan ennek a tükörképét kompenzáljuk, akkor viszont nem (lenne) sebességérzékeny a fej, hanem amlitúdóérzékeny lenne (nem függ a frekitől a leadott amplitúdó), márpedig a dinamikus fejek sebességérzékenyek akárcsak a vágófejek. A vágófej előtt azért kompenzálnak, mert mélyhangoknál ugyanakkora vezérlőfesznél növekvő amplitúdúval írna a lemezre a vágófej (jókora jó mély hangnál át is szakítaná a barázdát). A vágófej ugyanolyan, de ellentétes karakterisztikával működik, mint a lejátszófej, tehát ha egyik oldalon korrigálunk, akkor a másik oldalon is korrigálnunk kell, csak ellentétesen.
Most akkor tisztulok vagy ködösödök ?
Következő: »»   351 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem