Fórum témák
» Több friss téma |
Egyre inkább az a meggyőződésem,h az Urbános-quad hangja csak sápadt karikatúrája(eredeti) önmagának,tehát aki ezt a verziót választja,az nem"az áhított Quad-hangot"fogja kapni!Ez egészen biztos.Amikor az újított verziót beüzemeltem,a régi paneleket-én balga-már odaajándékoztam egy barátomnak. Nem is nagyon akartam elhinni először,h laposabban,vérszegényebben szól az új változat,bebeszéltem magamnak:biztos becsap a hallásom(ami nemigen szok'előfordulni...) A felújítás tehát egyértelmű hangminőség-romláshoz vezetett,persze jót akarhattak ők,csakhát.....tuti,h nem végeztek szubjektív próbákat is,akkor kiderült volna a mellényúlás.A különbség nem egetrengető,de jóminőségű"láncban"egyértelműen hallható.Mostmár csak az a kérdés;honnan szerezhetőek eredeti MJ 15003-asok,esetleg 2SC3281-esek?
HQ-nál lehet kapni mj15003-mas végfoktranyókat. Én is onna rendeltem, hétvégén raktam össze a quad paneleket, még nem élesztettem, az még odébb lesz, maga a komplett erősítő meg még odébb lesz (1év körülbelül)
Sziasztok! Arra szeretnelek kerni titeket h tegyetek fel kepeket a kesz quad erositokrol, hogy lasuk ki mit epitet, mit szoltok?
Én például azt, hogy ezt próbáltad már?
Válasz SALátának:
Nem tudom mit értesz az alatt,h teljesen eredeti Urbán...ha így érted,akkor valószínűleg nem,mert csak a nyák-ot rendeltem meg anno,az alkatrészeket jobb'szeretem magam összeválogatni,amik fémréteg ellenállások,és yageo kondik.Ne érts félre,a végfok teljesen jól működik,frekimenet bemérve-zsinóregyenes!Csak éppen...nem szól úgy,mint az eredeti!(Bár még így is magasan veri a gyári Sonyi-m sziszegős hangzását). Egy érdekes momentum:egykoron a régi paneleket is megmértem,s ha jól tévedek,az erősítő nagyon enyhe,de kimutatható mélyhang-kiemelést produkált úgy 150 és 20Hz között(20alatt nem tudok mérni),mely anomália a kapcsolástechnika sajátosságának tudható be.A kiemelés csúcspontja 70-80Hz környékén lehetett.Ezt a jelenséget az új panel nem produkálja.(Amit műszaki szemmel nézve akár javulásnak is felfoghatnánk,HA.....) De nekem akkor is a régi verzió tetszik jobban. :yes:
Azért ANNYIRA nem rossz a helyzet... A bemenet valóban 33k,ez oké,de a kondi már nem annyira.A rajzon ez 47nano,soros 330kohmmal.Mivel negatív visszacsatoló hurokban van,az ic erősítését nagyon alacsony frekvencián megnöveli,ott,ahol a kondi soros kapacitív ellenállása összemérhetővé válik a 330k-s ellenállással.Tehát magasban BIZTOSAN nem emel,viszont durva mélykiemelést produkálhat,mert a kisebb C"miatt az ic erősítésnövekedése magasabb f'0-tól következik be,tehát-->a helyedben visszacserélném a kondit az eredeti(47nF)értékre.Valószínűleg jelentős frekvenciaátviteli anomáliát okoz a jelenlegi állapotban.
A beméréshez(jobb híján)elegendő lehet egy számítógéppel elkészíthető mérő-cd.20Hz-től 20kHz-ig,egyperces track-ekkel,szigorúan azonos amplitúdóval.Jelgenerátor a cd-játszó,ezenkívül már csak egy műterhelés és egy megbízható analóg(!!!)műszer szükségeltetik,a digit.multi-k itt hajítófát sem érnek.S már lehet is mérni.
Pontos dátumra nem emléxem, de kb 10...20 év közötti idő telt el mióta EZT (fotók) készítettem.
Biztos léteznek ma már jobb erősítők is, de nekem még mindíg ez a referencia. , vagy mert már megszoktam a hangzását, vagy azért mert tényleg jól szól
basszus...nagyon szépen meg van építve!
Valahogy én is így vagyok a Quad-om hangjával. Egyszer magával ragadott (jó pár éve), és akárhogy is ezt tartom egy fajta referenciának én is.
Sziasztok!
Úgy látom nem vagyok egyedül! Hallottam már nála jobbat, rosszabbat, de nálam is referencia erősítő!
Háát...erre az esetre nincs 5letem. :nemtudom:
Azért az valahol tragikomikus,h minden"hűdenagyonszuper",meg"fullextraklasszis"erősítő hangját KÖVETKEZETESEN a Quad-hoz hasonlítják...elsősorban.
Akkor most hogy is van ez?? B.Ú.É.K.mindenkinek!
Próbáltatok már Quad-ot OPA 134-gyel, vagy valami hasonló Burr Brown ícével rendes hangfalakon?
Én kipróbáltam PA hanfalakon (mivel nincs normális hifi hangfalam), de nem hallottam különbséget a TL 071 és ez között. A füles erősítőmben viszont egyértelműen szebben "zenél" az opa134.
OPA 604 IC-t raktam be a NE5534 helyett és ég és föld a különbdés, igaz, hogy majdnem 10szer annyiba kerül mint az NE, de megéri.....
sziasztok!az lenne a kérdésem h ki csinált már Urbán féle quad405öt?
Csináltam ilyet is. Még meg is van, a napokban kotortam elő, mivel kb. 10 éve csak pihent, félrerakva.
Mire vagy kiváncsi vele kapcsolatban?
BASSMESTER: Szia! Arra lennék kiváncsi hogy van 2db toroid trafóm.egyenként 37 voltot adnak váltóban namost ha én ezt egyenirányítom ennek a quadnak sok lessz a feszültség??elöre is köszönöm a segítségeteket!
Ennek tuti sok. Nem elég hogy bd-k a végtranyók még, de szerintem hamisak is.
Ha nem bánod válaszolok.
Nem lesz sok neki. Annyi fesz. el fog veszni erre-arra, hogy pont jó lesz neked, de ha pár volttal magasabb feszültségről járatod az sem tragédia. Feltéve, hogy az alkatrészeid feszültségtűrése ezt megengedi. A valószínű az, hogy a trafód üresjárati feszültsége picit magasabb, mint a névleges feszültség, így ha terheled, akkor beáll a neked megfelelő 36V-ra. szerk.: a diódahídon is fog esni valamekkora feszültség, így mégkevesebbre számíts mint 37*1,4, ami a gyakorlatban 1,3-1,35 inkább....
Na most srácok kinek hidjek?hehehe én kipróbálnám csak nem merem ugye jol gondolom hogy ha szüröm a feszt egy 10.000ufes kondival akkor esik a feszültség? felrakom az alkatrész listát hogy lássátok hogy vajon milyen alkatrészekböl áll, ez 100w os végfok ja és ezek az alkatrészek +-5%türéshatárral vannak válogatva állítólag
BD 249-el max +-40ről érdemes, persze csak ha stabil végfokot akarsz.
Szerintem rakd össze a tápot, és mérd meg mennyi is az annyi. Aztán érdemes beszélgetni róla, mert már van konkrétum a kezedben.
na még egy barom kérdésem van ha a váltóáramot egyenirányítjuk akkor is van +/- jelölés?bocsi kezdö vagyok37 volt váltóáram folyik a trafóban
Nem akkor is hanem akkor van csak.
Gondolom a +/- jelölés a pozitív és negatív tápfeszre vonatkozik. Váltóban nincs, mert ott 50Hz-es váltakozó feszültség van, ahol a nevében is benne van, hogy 1mp alatt 50 szer vált polaritást. Így a váltó feszültség. Van itt jó cikk a tápegységekről valahol, keresd meg és olvasd el, nem túl hosszú. A cikkek, vagy a mittudomén mik között találod.
Hellotok! Ezt a korszerűsitett 100W os Quadot Bővebben: Linképíteném meg. A pdfbe van egy nyákrajz is, kinyomtattam, de rájöttem vasalásnál ezt tükrözni kell, ugye? Ezt pdfbe hogy tudom megcsinálni? És az ne5534 helyett tehetek bele opa134-et? Stereoba Ez a 200W Bővebben: Linktrafo elég hozzá?
Ja és a bd249-eket, hol vegyem , hogy ne hamisakat adjanak? Itt a HQ-n is csak ST- van amit írtatok , hogy hamis, a másik meg egy noname, arról ne is beszéljünk. Köszönöm a segítségetek!
HQ-nál van amit a POW gyárt, az nem hamis. Ha otthonra kell akkor elég, bulira kicsit többet adnék neki.
Kb 2V-tal lesz 50V felett a tápfesz. Ez terhelés alatt egy kicsit le fog esni, elvileg nem lehet belőle gond.
Viszont...a kondik minimum 63V-osak kell hogy legyenek, a BD 249C tranyók pedig felejtősek, még alacsonyabb fesznél is. Ezeket a tranyókat boldog-boldogtalan gyártja, hamisítja és a paramétereikben akkora szórás van hogy szerintem meg sem szabad venni őket, vagy csak tesztelve, válogatva de erre sehol sem fogsz lehetőséget kapni. Ha Quad-ozni akarsz hosszútávon és gond nélkül, akkor válassz hozzá eredeti MJ sorozatú végtranyókat, pl.: MJ 15003 , ez 140V és 20A és TO3 tok! ez bírni fogja nagyon.
Köszönöm, akkor az a POW valóban gyártja is ezeket, tehát akkor az remélhetőleg nem hamis? Ja és az nem baj, hogy csak 200W-ot bír a trafó, elég lesz az?Szerintem át kell tervezni az egészet, ha MJE-ket akarok bele, asszem a 200W-os quadba már ezek vannak, de az mind plus költség trafo meg stb. Ez egyenlőre ilyen otthoni zenélgetésre lesz tervezve.
A nyáktervet lehet pdfbe tükrözni, vagy rajzoljam meg Sprint layoutba? Köszönöm a segítséget
Ezeket forgathatod, nyomtathatod, meg azt csinálsz vele amit csak akarsz..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |