Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   229 / 1386
(#) vilmosd válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Hali
En probaltam vaskloriddal (valamikor a '80-as evek elejen kezdtuk) ezen is segitett, mert a folyadek mozgasa is sokat javit a maratason.
Meg egyet probaltam ebben az idoben: ontottem egy kis sosavat a telitodott vasklodidhoz es ez is gyorsitott a maratason, de ebben az idoben bent volt a muhelyben es minden szerszamot es gepet befeketitett es a kollegak elleg rossz szemmel neztek ram.
Udv Vili
(#) szabi83 hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Attila86!

Idézet:
„Nem minden arany, ami fénylik. avagy gázvan :miaz:”


Mint "profi" nyákvasalós.

Rájöttél már, hogy mitől "foltos" a nyák? :nezze:
Gondolom nem csak ez a pár nyák ilyen "foltos" :whistle:

A kémiai ónozó, biztosan eltünteti a foltokat.

Üdv

(#) Doncso válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Na ezt kinn kipróbálom!! Ez is jó ötlet lehet.
(#) banyaiakos válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Nekem is foltos minden vasalt NYÁKom
Bővebben: Link
És ezt a kémiai ónozót hol és mennyiért szerezhetem be?
És hogy működik?
köszönöm
(#) Attila86 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szabi83!

Hűűha! Egy paparazzi fotó lebuktatott és ezennel kiderült hogy valójában iszonyú pocsék nyákokat készítek! Az eddig itt belinkelt képem biztos photoshoppal készültek. Vagy ha nem, akkor biztos a kémiai ónozóval tüntetem el ezeket a foltokat, nehogy meglássa valaki! Na de a szemfüles Szabi83 talált a weboldalamon egy 'meztelen' nyákot amit úgy töltöttem fel a netre hogy véletlen elfelejtettem előtte beónozni!
Úristen most lebuktam!
És biztos ami biztos nem csak belinkelte hanem fel is töltötte magának, nehogy én galád módon letörölhessem a saját FTP-mről a kompromittáló képet.

Nos kedves Szabi, a nyák az oxidáció miatt foltos. És hogy miért? Azért, mert a maratás után lusta voltam elég alaposan lemosni és a sav még a pórusokban tovább marta, ettől kicsit foltos lett. A képen több nyák is szerepel, ezeket mind egyszerre készítettem el és bevallom; már a t***m is tele volt a csiszolgatásokkal.

Idézet:
„A kémiai ónozó, biztosan eltünteti a foltokat.”

Gondolom te életedben nem használtál kémiai ónozót. Ugyanis egy ilyen nyákra soha az életben nem volna hajlandó a TN-160 'felónozódni'. Sőt, már fél percnyi oxidációtól már nem működik szépen a kémiai ónozó. Én lecsiszolom, lemosom a nyákot és utána úgy ahogy van vizesen AZONNAL bedobom a TN-160-be mert csak így lesz szép. Ezt Vicsys mondta és be is vált.

Tudod mit?! Mutatok még neked olyat ami nincs rendesen lecsiszolva:
Bővebben: KÉP1[/b]
És itt van pár olyan, ami tisztessgesen le van csiszolva:
Bővebben: KÉP2
Bővebben: KÉP3

Moderálva.
-- kobold
(#) kobold válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Vagy az egyenetlen hőhatástól, vagy a nyáktól függ, de nekem is ilyenek voltak. Mindaddig, amíg vasalás és tisztítás után hőlégfúvóval át nem mentem rajta, kicsit újraolvasztva a festéket. Ezzel a plusz hevítéssel gyakorlatilag hibátlan.
(#) niedziela válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Azért foltos a nagy felületnél mert a papírt teljesen nem távolítod el és nem látod a hibákat. Nem is lehet mindig meglátni a papír szálai áthaladnak a festéken és levezetik a maratószert. Néha előfordul, nem egyedi jelenség.
(#) Gyurix hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Sziasztok ti milyen fajta panelfúrót használtok? Kinek milyen van?
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Üdv.!
Nekem állványos.
(#) Gyurix válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
És ez mennyibe kerül és mekkora helyet foglal?
(#) niedziela válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Öregem, a hajam az égnek áll a kérdéseidtől amiket felteszel a fórumon...

Lemértem neked: 31,5cm*19,5cm helyet foglal a talapzata, de a motor felül hátranyúlik 16cm-t. Oldalirányba jobb oldalt pedig a három kar nyúlik ki 7cm-t. Emellett 61cm magas és vagy 15kg. (Mérlegem sajnos nincsen.)

16990Ft-ba került amikor vettem, de mivel majdnem két és fél milló forintot hagytunk ott a brico store-ban, ezért adtak több mint 100000Ft kedvezményt és vagy 30db vonalkódos matricát, amelyek darabonként 1000Ft-ot értek, ezekből lett véve a fúróm, szóval igazából ingyen volt.

Basszus, beírod a gugliba, hogy pl.: "állványos fúró ft" és máris láthatsz képeket amiről meg tudod állapítani hogy mekkora helyet foglal, és általában árakat is szoktak mellé írni.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Azt elfelejtetted leírni, hogy a 3 karhoz hozzá kell férni tehát a 7 centi nem elég mert ugye oda kell férni a kezednek is, ami esetenként változó méretű, ez nálam még 8 centivel menöveli a méretet, de ebből kb 3-4cm lejön, mert nem a tenyeremmel forgatom a kart.
(#) Gyurix válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Köszönöm!
(#) Izeg. hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Sziasztok
Sima fotópapírra(fényesre) ugye lehet nyomtatni, hogy aztán majd vasaljam?
Körülbelül 130g-os jó lesz? Márcsak azért is akarok erre nyomtatni, mert ezt lézernyomtatóhoz találták ki
(#) Attila86 válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Épp most készítettem egy nyákot és kíváncsiságból kipróbáltam, hogy a papír leáztatása után a nyákot ráraktam a vasaló forró talpára. Persze a talp felfelé nézett.
Így megolvadt a már a nyákra rávasalt tinta és befolyt a papír által létrehozott 'pórusokba'. Az eredmény határozottan látványos! Teljesen eltűnt ez a foltosság amit Szabi szóba hozott. Most már csiszolgatni sem kell maratás után, legfeljebb a TN-160-as fürdő előtt.
(#) kobold válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Én akkor sem csiszolgatom már. Marás után mosás, majd ugyanazzal a súrolóporral, amivel az elején kezdtem, jól átdörgölöm az egészet, mindkét oldalt és az éleket is, hogy ne kerüljön az ónozóba semmi zsír. Aztán törlés tiszta papírral, és azonnal be a fürdőbe, ahogy írtad is korábban. Így teljesen sima lesz a felület, ha csiszolás közben megkarcolódik, az látszik ónozás után is.
(#) lewi hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
épp most nyomtattam ki fóliára egy nyákrajzot, de a nyomtatóm rossz, így minden féle kép nyomtatgattam, és mikor kinyomtam egyszer a rajzot, ugyan arra a papírra szerettem volna megint rányomni, de lejjebb, hogy majd a kettőt összeillesztve jó árnyékolást kapjak a világításnál, de véletlen elfelejtettem lejjebbhúzni a rajzot, majd beszívta a fóliát, és nyomtatott. meglepődve tapasztaltam, hogy a kijött termék szinte tökéletes nem tudom csinált e itt már valaki ilyesmit. esetleg van itt valaki olyan? ilyenkor már eléglenne egy fóliát tenni a levilágítóba? ja tintasugaras nyomtatóm van...
majd még megírom hogyan is sikerült a levilágítás. majd csak kedd fele leszek meg vele szerintem..
(#) kaqkk válasza lewi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Így már nyugodtan levilágíthatod
az elején én is 2* nyomtattam a fóliára
(#) Ballage hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Kedves fórumtársak!

Szeretném kérni szakértő véleményeteket. Volna a Conradban egy fúrógép amit kinéztem magamnak, és amit meglehetős kedvezménnyel tudnék megvenni, de nem tudom, hogy érdemes-e. Őróla lenne szó. Esetleg róla, mert nagyon hasonlít az előbbire, bár kevesebb tartoz...bb is.

Elsősorban nyákfúrásra, -darabolásra, előlapok kidolgozásához, árnyékolólemezek fúrásához/vágásához, maráshoz szeretném használni.

Ha valaki megosztaná a tapasztaltait, azt megköszönném.

Minden jót!
(#) Attila86 válasza Ballage hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
A fúrók is már számtalanszor ki lettek tárgyalva itt pro és kontra. Olvass vissza, és/vagy használd a keresőt!
(#) Ballage válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Elnézést, ha már volt pont erről a gépről szó, de erről a típusról nem találtam semmit itt (egészen biztosan én vagyok a béna). A Conradnál nincs típuskód, csak rendelésszám, de arra keresve sem dobott ki semmit.
(#) Doncso válasza Ballage hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szia, nekem volt egy KINZO márkájú driller, pont olyan mint a képen a sárga, nagyon jó kis szerszám, igaz spéci vastagított szárú fúrószár kell bele, de olyat pörög hogy jajj, kicsit kényelmetlen volt vele fúrni a mostanihoz képest mert sok furat után nehéz volt, de szereztem hozzá egy spirálos toldót vagy mit ezzel könnyebb volt, szerintem arra amire neked kell tökéletes!!
(#) Ballage válasza Doncso hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Ezekhez van toldó, benne van a koffer tetejében (legalábbis a kép szerint). Mondjuk a vastagított fúró az tényleg nem túl előnyös, "kissé" drágább egy sima fúrószárhoz képest, de ezt majd megkérdezem telefonon, hátha nem csak az jó bele.
(#) Doncso válasza Ballage hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
hát 0,7mm es sima fúrószár biztos hogy nem lesz jó bele, de még az 1.0-ás sem, mondom csak a vastagított jó bele. Az egy jó plusz ha van hozzá toldó, kissé könnyebb fúrni vele, sőt nagyon is. A vastagítottat Libustól vásárolhatsz olcsóé , mondjuk én megoldottam egy rotring belsővel és máris beszorította a 0,7mm es szárat
(#) Attila86 válasza Ballage hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Három alternatíva van:

1.- Minidrill, amiről te is mutattál linket:
+ Olcsó.
+ 'Keveset' fogyaszt. (Mihez képest...)
+ Otthon könnyen elfér.
+ A 20-30 ezres fordulatszám miatt szinte akadálytalanul lehet vele fúrni a nyákot.
+ A nyák-fúráson kívül pár másmilyen, kisebb megmunkálásokhoz is használható.
- Visít mint az őrült.
- Kicsi a nyomatéka.
- Nagy a fordulatszáma, de mégis nehezebb vele fúrni, mert mint Doncso is írta, egy idő után nehéz tartani.
- A kézben fogás miatt sokkal könnyebben törnek vele a fúrók, főleg a keményfémek.

2.- Minidrill állvánnyal:
Ugyan az mint a minidrill, de:
+ Sokkal kényelmesebb vele fúrni mint a kézben tartott minidrillel.
+ Nem törik el annyi fúró.
- A jobb minőségű (nem a hű de profi, csupán a jól használható) állvány ára elég borsos.

3.- Állványos fúró
+ Halkabb és nem olyan visítós hangja van.
+ Nagyon kényelmes a használata (szerintem legalábbis.)
+ Sokkal nagyobb a nyomatéka.
+ A fordulatszáma állítható, de a minidrillel ellentétben ezáltal a nyomatéka is változik.
+ A nyák fúráson kívül rengeteg mindenre használható amire a minidrill nem, például műszerdoboz vagy hűtőborda megmunkálásához. (Sosem fogsz kifúrni minidrillel például egy 10mm-es lyukat egy alumínium lapból.)
+ Ára ugyan 15000Ft-nál kezdődik, de még így is csak a fele a normális állványos minidrillnél.
+ Az egész normális öntöttvas, nem holmi gagyi műanyag. Emiatt sokkal masszívabb és strapabíróbb.
+ Tisztességes morze-kúpos tokmánya van.
- Az öntöttvas miatt a súlya elég nagy, illetve nagyobb helyet foglal.
- A fordulatszáma maximum csak a tizede a minidrillének.
- Többet fogyaszt a minidrillnél.
(#) Ballage válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ, valami ilyesmi körvonalazódott az én fejemben is az eddig olvasottak alapján (bár az oszlopos fúróról szóló értekezésre én is csak most bukkantam rá, mert miután finoman rámpirítottál , még egyszer gyorsan átfutottam a topikokat, hogy mi az amit nem vettem észre).

Végső soron arra lettem volna kíváncsi, hogy pont ez a kis gép mennyire gagyi vagy nem gagyi, mert éppen erről a típusról sehol sem találtam véleményt.

Egyébként nagyon erősen gondolkozom, hogy ne egy oszlopos fúrót vegyek-e (a zasszony sem tiltakozott ellene - a tündér :yes: - , sőt, szerinte is inkább érdemes azt venni, az általad is részletezett előnyök miatt). Mondjuk hely az nem sok van. Max. az asztal alatt alszom.... A kutya majd melegít...

De kösz még egyszer az összefoglalást.
(#) uli válasza lewi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Hello!
Sajnos nem pesti vagyok (vagy inkább hál' istennek? ), de még csak környéki se. De jó már tudom, hogy vegyszerboltban kapható. A keverési arányokat is köszönöm mindenkinek, madj meglátjuk mi lészen.
uli
(#) Frankye válasza Ballage hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
A konkrét típust nehéz megmondani, mennyire jó, és mivel az üzletben nem engedik meg (vajon miért? :miaz: ) hogy szészszedd, megnézd a csapágyazás minőségét, hogy kipróbáld, mennyire excentrikus esetleg a tengely, stb. Így ha valaki nem használta már konkrétan ezt a típust, akkor nehéz róla felelősen nyilatkozni.
Attila barátom leírta az általános pro és contra elveket az állványos fúró, a minidrill és az állványos minidrill tekintetében, de ezt a kifejezett két készüléket valószínűleg kevesen használták.
(Megj.: A Konrád üzlet az egyik legdrágább a szakmában, bár kétségkívül vannak igen színvonalas, és/vagy nehezen, illetve máshol egyáltalán nem beszerezhető dolgaik.)
(#) gulasoft válasza Ballage hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Én spec a tesco-ban vettem állványosat. Elég primitív, a fordulatszám szabályozás. Úgy meg, hogy a tetejét kinyitod, kilazítod a motort, és az ékszíjat a 4 első illetve 4 hátsó tárcsa között átrakod, (ezzel ugye cirka 15 variáció mehet), majd visszarögzíted a motort, és visszacsukod a fedelet. Primitív tesco-hoz méltó megoldás. Fúrókat érdemes viszont venni, mert veszel egy készlet keményfém fúrót lehetőleg vastagított szárút (1-es, 0.8-as, 0.7-es, és ha nagyon jó egyáltalán nem üt a fej, akkor 0.5), ugyanis ezek negyon sok nyákot kibírnak, míg a tucat 1-es sima fúró, az nálam 2 nyák után totál kopott volt.
Nekem kint van a sufniban, ilyen hidegben megdermed benne a gépzsír és valami iszonyat lassan indul be, cserébe melegszik mint állat. Ez utóbbi annyira igaz, hogy akár le is éghet, nálam már egyhe szaga volt mire rájöttem, hogy ezt talán inkább nem kéne erőltetni. Az előző télen raktam oda egy hajszárítót, mert fúrni kellett ha hideg volt ha meleg, és 10 perc hajszárítós melegítés után már ment rendesen.
Azért ez nem szibéria, nem tudom milyen gépzsírt rakta bele, de az is tesco termék lehetett.
Az előnyei azért megvannak, és főleg ocsóért vót.
Következő: »»   229 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem