Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Egy 7.96 mH tekercs jó lesz. Megépíted ezt és le is tudod mérni a tekercset: Bővebben: Link
Üdv.: Gábor
7,96mH hány menetet jelent nem vagyok hozzáértő.?
Vasmagra csináld mert ha légmagos akkor nagyon sok.
ok de ez hány menet?és tudsz kapcs rajzot is?
A hangszóróval sorba a tekercs. Szerintem vedd meg inkább boltba, jobban jársz.
ok és a kondit párhuzamossan a hangszóróra?
Igen!
A kondenzátor párhuzamosan a hangszóróval és ezzel a 2 cuccal sorosan a tekercs. Csupán egy költői kérdés általában: Vannak itt olyanok akik "nemigazán" értenek az elektronikához és ilyen dolgokon (hangváltó) akarnak spórolni. Amennyi energiát és tanulópénzt beleölnek az egészbe, nyugodtan megvehetnék készen a hangváltót. Boltban kb 2000ft. Mire beszerzi a megfelelő huzalt, vagy megveszi a megfelelő induktivítást majdnem ott van ahol a kész cucc a boltban. Tehát kérdem én: Kezdő szinten miért akar mindenki hangváltót építeni?
Hellósztok
Beraktam a ládámba egy váltót, gyári még (nemsokáig, holnap szedem is ki) 2db 30 centis mély van sorba plusz egy magas, az egyik váltó 12dbes, a másik váltón le vettem a mélynek a kondiját kiváncsiságból, és ugy sokkal jobban szólt!! nemcsak szebben de hangosabb is volt ugyanazon a terhelésen! Vélemény?? Holnap megpróbálom hogy csak kondit hagyom a magason, a mély direktbe megy majd...
Hello
A mély direktbe megy majd...hát ez elég érdekes dolog,pont azért van a hangváltó hogy a hangsugárzók azt a frekvenciát kapják meg amelyet le tudnak sugározni...Azt hogy kivetted a kondenzátort a mélysugárzó előtti körből,azzal annyit értél el hogy kaptál egy 6dB/oktávos váltót.(Ha jól értettem akkor van tekercs a mélysugárzó előtt sorba kötve) Egyforma a két a mély?Hány ohmosak stb... Én a helyedbe gyártanék egy olyan váltót ami már egyértelműen a hangszórókhoz van tervezve,van erre sok progi.Utána jöhet a láda tervezése. "A hangváltó a doboz lelke" Üdv.
Helló
már megcsináltam egy másik váltót bele, most jó lett... amugy 8ohmos..
Sziasztok!
Kellene nekem egy kis segítség egy hangváltóhoz! Addott egy mélyközép hangszóró ez. és adott egy magas sugárzó ez. Ezekhez kellene egy hangváltó amit házilag megtudok csinálni! Szeretnék ötleteket kérni vagy akar kész kapcsolást. Mindenféle megoldás érdekel. Köszönöm!
Üdv
Találtam egy hangszórót az egyik dobozom mélyén. Kipróbáltam.Egészen szép a mély tartománya.Adatokat semmit sem tudok. Szeretnék belőle építeni egy mélynyomót és szeretnék tanácsot kérni A HANGVÁLTÓVAL kapcsolatban. Van egy rajzom és érdekelne hogy használható-e? Ha nem kérlek küldjetek kapcsolási rajzot ahhoz amit ehhez használni lehet.Rajz
Hello van valakinek eredeti gyári HVS14 hangváltója arra lennék kíváncsi, hogy meddig megy le 20Hz-ig is lemegy? Kössz!
Heló
Tudnátok segíteni kicsit? Szeretnék egy kis mélynyomót fabrikálni és azt tudom hogy hangváltóra lenne szükségem de nem hallottam még soha róla. Eltudnátok magyarázni hogyan működik? Milyen alkatrészek kellenek. Ha lehet rajzot. A hangszórómról semmit sem tudok most találtam egy doboz mélyén. Az erősítő félig magam által készített. pontos adataim nincsenek róla. Ha lehet egyszerűen! Köszönöm.
Szia!
Nagy vonalakban. A hangváltóknak két csoportja van, az aktív, és a passzív. Az aktív váltót az erősítő elé, míg a passzívat a hangszóró és az erősítő közé illesszük. Ami számodra kell, az más néven alul áteresztő szűrő. Ami a ráadott teljes hangfrekis sávból, csak az általad kiválasztott fx keresztezési frekvencia alatt engedi át a hangokat. Aktív szűrőt pl. itt találsz: Bővebben: Link
Ebben az esetben az alsó határfreki nem a hangváltótól függ, az csak a felső levágásért felel.
Egyébként úgy kéne a váltót megválasztani, hogy a szub levágása illeszkedjen a többi hangsugárzóhoz.
értelmetlen hangszóróválasztás. A magashsz helyett kellene valami más. Túlzottan érzékeny.
Bár a mélyközepet sem ártana kicserélni. Mert se mély, se közép... de ha mindenáron maradnak a hangszórók, akkor kitalálok valamit amivel működőképes lesz.
Szia!
Nem értelmetlen Azért megy egy 5.1 es rendszer első és hátsó hangszóróiről van szó ami közép magas tartomány. Egy Sound Blaster Live 24bit USB "alakitja" a jeleket. Mélyládám van 38 cm-es 300W RMS csak egy kicsit nagyot szól.
De sajnos az, mert nem illeszthető normálisan egymáshoz a két hangszóró, és a képességeik finoman szólva is alulmúlják a legrosszabb várakozásokat.
De megpróbálhatod megértetni velem, miért pont ezekre gondoltál, mikor megvetted őket, hátha csak én nem látom át miért jók neked ezek a hangszórók. Az hogy 5.1-es rendszerbe kerülnek majd, sztem még nem elég indok rá, hogy elszúrd a hszválasztást.
De még módosítható a dolog.
Nem vettem még meg csak keresgéltem. Amúgy hogy lehet ilyen induktivitású tekercseket csinálni?
Hát többféle módon. Pl. sok méter rézdrótot feltekersz egy csévetestre, és lesz egy légmagos tekercsed. Vagy sokkal kevesebb rézzel, és sokkal kisebb DC ellenállással megúszható ha ferritmagra tekered.
Én mondjuk nem szoktam vesződni ilyennel, mert kaphatók viszonylag jó váltóalkatrészek nem túl magas árakon. Vissza a hangszórókra. Magashsznek elég volna egy 2,5-es dóm, valamilyen, ami 3k fölött használható.. csak kár, hogy mostanában nem nagyon tudok olcsón elfogadható minőségűt ajánlani. Mélyközépnél könnyebb a helyzet, ott van olcsón jó, pl. egy HA17-tel sokkal könnyebben tudsz majd dolgozni, mint ezzel az MNc-vel.
Sziasztok.
Ha megfizethető áru hagszórót akartok venni elég jó minőségben a Monacor a megoldás. Magas sugárzó pl: DT19-SU 19mm-es lágy textildóm dupla mágneskörrel, nagyom jó hangzással. :yes:
Sajnos a Monacorral is nagyon sok problémám volt/van, a dómjaik nem jobbak sokkal a többi kínai hangszórónál, viszont sokkal drágábbak. A paraméterek szórása is elég magas az adatlaphoz képest, és olyan 50%-ban gond a magashangszórók rossz központosítása. Nem éri meg megvenni. :no:
A DT19 sajnos eleve kiesne, mert a forgalmazó mérése szerint is csak 5k-tól használható kb, és a felső oktávban 8-9dBt esik az átvitele szemből.
A hangszórók szorásáról nincs információm, de azt tudom, hogy nagyon jó dobozokat lehet vele építeni. Több magyar cég gyárt vele hangsugárzót,/pl.unaudio Mezoforte/ lehet Ők válogatják a hangszórókat, nem tudom.
Az viszont relatív dolog, mi éri meg és mi nem, szerintem ebben az árban és minőségben nincs ellenfele. A neves hangszógyártók (pl.:Vifa )cuccai sokszor mégugysem érik meg az árukat.
Nos csak tájékoztatásul közlöm, hogy ha központosítási hibás egy magashangszóró, akkor semmiféle doboz nem építhető vele, nemhogy jó. Az említett magyar cégek is azért használják csak, mert olcsóbban nem találtak más alternatívát, és/vagy mert még életükben nem mértek utána a hangszóró valós képességeinek. Például jól megnézve a "gyári" mérés is épp egy ilyen hibás példányról készült. Sajnos ez már hosszú évek óta jellemző a monacorra, ugyanis nem gyárt hangszórót, csak annyit csinál, mint a SAL, megvesz és elad, mindezt hatalmas darabszámokban.
Egy vifa dóm használati értéke pedig kb 10-szer magsabb akármelyik monacornál. Szóval nem említhetőek egy napon. Ettől a DT19-től egy pontosan szerelt HG2,5-es dóm is jobb sajnos a maga 1800,-Ft-os árával. Ahogy én látom egyetlen pozitív tulajdonsága sincs, amiért megérné használni. De ha tévedek, vagy nem néztem meg jól, akkor meséld el légysziv. nekem, hogy szerinted miért jó ez a magashsz. Azt már leírtam, hogy mik a gondok vele.
Sziasztok ! Én az abszolútkezdő kategóriába vagyok mert ez az 1. hozzászólásom ! Már vagy két napja olvasgatok ! Tudna nekem valaki segíteni, van egy mélyládám(haver csinálta), de mivel csak a szűz hangszórók így nemnagyon faxa ! Valaki csinálna nekem egy kapcsolási rajzot(alkatrészek feltüntetésével) ? 2 darab 100W-os 8Ω-os mélyközép MNC hangszóró van benne. Tudna valaki segíteni vagy legalább támpontot adni ?
azt kéne tudni, hoy mihez használod, vagyis mit egészít ki mélyben. Nahmeg a hangszórók kapcsolása sem mellékes, hogy 4 vagy 16 ohm az eredő impedancia.
Egy 80w-os hangfal van még rákötve az erősítőre ha erre gondoltál. A hangszórók nincsenek összekapcsolva ! Jelenleg(tudom hogy seholse), de itt tartok(kép) !
Sziasztok!
Gondoltam osszebarkacsolok valamit abbol ami itthon van...monitor hangdoboznak gondoltam...tehat semmi extra... Doboz megvan, meretezve....egy sbx 1010 "mely"kozep, es egy somogyi sutyok piezo par akadt itthon... A problemam igazabol a piezo....semmi faxit nem akarok, a mely kap egy tekercset, en legalabb 5000 Hz-re gondoltam, de tippem sincs hany mH-es tekercs kene ehhez....A magas meg ugye kapna egy szimpla kondit...csakhogy a piezo vicces joszak a maga 1kohmos ellenállásaval....tehat halvany lila dunsztom sincs, hogy mit csinaljak vele... Valami tipp? 5000 Hz aluletereszto kb milyen tekercset kivan? Illetve a piezoval mi a francot csinaljak? Lattam valami hasonlot, azt javasolta valaki kapon egy 220 mF-os (nem uF) kondit sorba es egy nem tudom mekkora ellenallast parhuzamosan. Most a parhuzamosan bekotott ellenallasnak milyen szerepe is van? Ha sorba kotok vele egy mondjuk 8 ohmost akkor az a hangkepbe, hoyg szol bele? Meg kit cisnaljak egyaltalan? Erre semmilyen ertekelheto infot nem talaltam a neten...azt meg nem hagyhatom ,hogy a piezo igy orditson, legalabb 6 dB-el nagyobb az erzekenysege mint a melykozepnek es az rengetek es le is akarom vagni 5000 alatt. A melykozep szepen produkal egeszen 5000-6000 Hz-ig... Javaslat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |