Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   350 / 1682
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
A logikám szerinte lehet vele spórolni is.
Mi a véleményed/véleményetek arról, hogy a kazán vagy cirkó vagy bármi fölfűti a vizet a rendszerben egy hőfokra. ez eljut a radiátorokhoz, vagy akármilyen hőleadóhoz, ott ha nincs ventillátor, akkor leadja ahogy és visszamegy visszatérő vízként, majd újra melegítve lesz.
Ha ventillátort alkalmazunk, akkor több hőt képes leadni a radiátor, így hamarabb felfűti a lakást, és hamarabb kapcsol le a termosztát.
(#) HA3GX hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Hozzájutottam egy kapcsoláshoz, amit Morzegyakorlónak használok. Ajánlom nektek is, építsétek meg. Nagyon egyszerű, de működik. (A kapcsolást a tanárom mutatta )
(#) Action2K válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szupi!
Sőt, ha az ellenálláshoz egy ellenállás lépcsőt építünk potikbol, és mindegyik kap egy nyomógombot, akkor mini szintetizátort (elektromos orgona) is lehet belőle csinálni.
Ha jól behangoljuk, a boci boci tarkát is el lehet játszani vele!

Mellékletben összedobtam egy képet róla. (remélem az elem polaritás jó)

szinti.GIF
    
(#) lidi hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Hétvégén alkottam megint. Végülis sikereset. Automatára alakítottam az akkutöltőmet. Egész pontosan 14.2V ra van stabilizálva a kimenete, ponnt mintha az autó saját generátora töltené az akkut. Így bármeddig rajta lehet hagyni, nem kell rá figyelni.
Először P-fettel akartam csinálni, de aztán kezembe került ez a jó kis germánium tranyó, másra úgysem tudom felhasználni azért került bele ez. Amint a képen látható, sietve készült, és fordítva lett megrajzolva a TO-3 tok. Mikor csináltam a footprintet, nem tűnt fel hogy nem középen van a két láb. A próba során a meghajtó tranyó melegedett, ezért kikerült ő is a hűtőbordára. Aztán még 1 diódát is be kellett toldani. Sikerült először rövidre szabnom az összekötő vezetékeket, saruzhattam újakat. Végül a megszokott 3mm -es csavarok helyett 3.5 -esek kellettek, mert 3as lyukat sikerült fúrnom 2.5 helyett. Még jó hogy van itthon 3.5-es metsző és csavar is. Szóval ha nekiálltok bármit csinálni, akkor ne kapkodjatok, ellenőrizzetek mindent inkább többször.
(#) llaci56 válasza lidi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Na azért az automata akkutöltő nem ennyire egyszerű! A feszszabályzó az akku töltöttségi fokának megfelelően szabályozza a töltőáramot. A 14.2V csak névleges.
(#) CIROKL hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Sziasztok : Vasárnap műhely rendezgetés közben találtam egy két kis használható trafót . Ebbe voltak régi tv , rádióból bontott hálózati meg picike kimenőtrafók!Gondoltam ezekből lehet valami egyszerűt alkotni , gyorsan kerestem is egy csöves kapcsolást itt a csöves erősítő topikban.Ez egy picike teljesítményű erősítő , mindössze 2Watt környékén van! Mintegy harmadik nekifutásra sikerült is úgy összeszerelni a kisérlet példányt hogy semmi brumm ne legyen benne? Ez után jött a próba . kipróbáltam több kimenőtrafóval is volt ami szebb mélyeket adott , de maradtam ennél amit most beépítetem mert ennek volt talán a legközelebb az illesztése /áttétele/ a csőhöz .Meghalgatás után úgy döntöttem hogy a szinte a bontott alkatrészekből összedobott picike erősítőt bedobozolom!ITT vannak róla több képek fölrakkva a web albumomba.
(#) molnarf válasza mutatvanyos hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ugy latom te is elonyben reszesited a sarga alapot,nekem is hasonlo osszeallitas van betuszkolva egy szekrenybe ahol az ajto lenyitasaval alakul ki a munkaasztal.Persze ez a konyhaban van kialakitva (panellakasban lakom es szukos a hely) ahol az aszonnyal csak felvaltva dolgozhatunk.
Udv Fere
(#) lidi válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Már hogy ne lenne ilyen egyszerű ? A 12V os autó akkuban 14.2V felett megindul a gázképződés, azt nem akarjuk ugye. Ha meg rákapcsolom a toltőt, akkor meg tölt amennyivel bir, akkor úgyis leesik a fesz, mivel nem egy bika nagy töltő. És mint mondtam az autó generátora is így működik. Az is annyi áramot ad le amennyit csak tud úgy hogy nem lépi túl a 14.2 -t. Ott sincs semmilyen áram szabályozás. Ki is lehet nyírni a generátort úgy hogyha pl a bikázást felpörgetett motorú autóval végezzük. Alapjáraton nincs veszély,akkor nem tud annyi áramot termelni.
(#) vologya válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
ez szuper lett!
őszinte gratula hozzá
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nagyon ott van a cucc!
(#) llaci56 válasza lidi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Azt elhiszem, hogy ha kicsi a töltő, akkor leesik a töltőáram nagyobb terhelésre. De nyilván nem ismered a gk. feszszabályzót, azért mondod ezt. A szabályzó akár túláramra, akár túlfeszre leszabályozza a gerjesztést. Ha valaki mást mondott, akkor be akart csapni!
Nem lehet (elvileg) rövidzárral tönkretenni a generátor diódáit, viszont terheletlenül (akku nélkül) felugorhat a fesz, amit nem biztos, hogy bírnak.
Ajánlott irodalom:
Tömösi-Frank v. Forischek Róbert - Autóvillamosság
(#) Action2K válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia! Nagyon szép!
Elnézve az áramkör egyszerűségét, szívesen összehoznák egyet, azaz kettőt, hogy sztereó legyen. Persze egy dobozban.
Olyan 2*5W nagyon szépen szólhat. Van jó pár TV csövem, még ECL82-es is szerintem.
Milyen hangfalon próbáltad?
(#) mex válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Az a helyzet,hogy az elektronikus fesszabályzókat nem látják el túláramvédelemmel,legalábbis az általam ismertek között nincs ilyen. A túláramszabályzás maximum a vas telitődése miatt jöhet létre,külön részegység nincs az elektronikában erre tervezve.Ha esetleg tudnál egy rajzot mutatni,megköszönném.
(#) HA3GX válasza Action2K hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Szia!

Nagy jó, tetszik. És milyen igazad van. Én erre nem is gondoltam. "mini" szintetizátor építése
(#) llaci56 válasza mex hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Máris visszakérem a könyveimet, - amúgy sem szívesen adtam kölcsön, - és szkennelek be.
(Valahol a gépemen is van, (volt?) de nem találom...)
(#) Bxncx válasza molnarf hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Sok jó dolog kis helyen is elfér!!
(#) torcsi2 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Látom a csövekkel is barátságban vagy.
Ügyes kis erősítő, de a dobozt is a hétvégén csináltad?
(#) mutatvanyos válasza molnarf hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hmm, milyen szép műszeregyüttes! Nagyon tetszik! Maximális helykihasználás! Gratulálok!
Üdv: Mutatvanyos
(#) Flatlander hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
Sziasztok!

Bocs h itt kérdezem de végülis valami köze van mert már páran építettek ilyet.Szval építettem egy mélyládát amit beakarok kárpitozni és tudna valaki mondani ragasztót ami jó erre a célra?
(#) hapro válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
szőnyeg ragasztó, diegoban ha van még ilyen bolt akkor ott kapsz. Vizes bázisút vegyél.
Ilyen jó sűrű tejföl állagú, és kissé vaj színű. Most nem jut eszembe a neve de ha igen akkor megírom.

hol kapható topic...
(#) llaci56 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
PálmaFix.
(#) Flatlander hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
Köszi!

Majd ha készlesz teljesen akkor rakok fel róla képet és az első épített végfokomról is
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Szia: Nem a dobozt azt tegnap vagyis kedden barkácsoltam össze !Ez csak úgy a fiók mélye kacatokból ,0 forintból van összeszedve . Csak csupán egy kisérletezés végeredménye EZ , csak mono mert ehhez volt megfelelő trafóm csak!
(#) CIROKL válasza Action2K hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Szia : Hát igen nagyon egyszerünek tünik mindaddig még nem épít valaki csöves erősitőt !Mitne mondjak hát harmadik nekifutásra sikeredett ugy ösze állítani az elrendezést hogy nelegyen zajos , brummos!Ez marad egyke szóval monó mert csak ennyire futotta ehhez a csőhöz a trafó teljesítménye.Sajnos másik nagyobb és erre megfelelő teljesítményű meg már nincs itthon!Csövek azok még lenének , abból van egy nehány még raktáron.Hogy milyen hangfalon halgatom igazából még nem nagyon halgatóztam csak a próbaüzemnél . Ehhez kellene valami kis dobozkát építeni valamilyen nagyobb érzékenységű , és szélessávú hangszóróval ?Ez is fog talán lenni ? ha minden igaz .
(#) torcsi2 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Mindenesetre frappánsan megoldottad.
Gratula!
(#) Topi hozzászólása Jan 8, 2009 /
 
Terveztem egy áramkört, ami 6kV-ot generál. Ezt ezután egyenirányítottam egy záróirányú diódával, hogy csak negatív félperiódust irányítsam.

Hogy ez miért jó? Mert gyártottam 6kV-os negatív töltéseket. Egy nehéz volt benne, a végén az egyenirányító dióda. De sikerült a HEStore-osokkal intézkedni, és szereztem 12kV-os mikrohullámú sütő diódát. Ezután dióda után van egy 3 db 2,5kV-os fóliakondi. Ezzel máris kész a negatív töltés.

Ez pedig nem másra kellett mint vasútmodellezéshez. Konkrétan fűállításhoz.
Beragasztózom a területet, ötük bele egy szöget, azt leföldelem, majd a fémszitára kötött 6kV már sztatikus elektromosságot gerjeszt -> sztatikus vonzás jön létre. Emiatt a szitából kiszórt fűszálak úgy állnak felfelé mint a cövek
Kicsit életveszélyes a több mint 6kV-os egyenfeszültség, dehát mit lehet tenni

Képek mellékelve.
(#) vicsys válasza Topi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Áááhhh, nem vagy megszállott, kicsit sem!
Jópofa, díjazom az ötletet! Milyen gáz lehet ugyanezt csipesszel egyenként...
(#) Topi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hát szeret átütni az biztos. De kipróbáltam és tökjól világít a kezemben a neoncső
A nyák másikoldalán végig le van szedve a forrszem, mert átüt mindenhol ahol tud.

Nagyon jó kis simogatható fű (Mostmár nagyjából megkötött)
(#) Müszi válasza Topi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Az Indóház újságban is egyszer esett szól a statikus műfűről.
Érdekes, de nagyon valósághű.

üdv
(#) zimpee hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Végre én is írhatok ide, bár még teljesen nincs hozzá jogom, mivel félkész állapotban van a polcomra épített dekorvilágítás system
Az alap cél az volt, hogy a fegyvergyűjteményem egyes darabjait világítsam meg hangulatosan, akár külön-külön, akár együtt, több színben is.
Nagyfényerejű ledeket használtam a következő felállásban (fegyverenként):
2 db. Fehér
3 db. Kék
3 db. Piros extra led.
Ehhez először egy analóg, majd egy digitális vezérlőt akarok építeni (1.0 vs. 2.0). A ledek áramot UTP kábelen keresztül kapják, ami patch kábelnek van bekötve. Így bármilyen más patch kábelt használhatok, ha ez ne adj Úristen (persze nem fog), elromlik.
Most még csak 2 fegyverre való van kész, kérésre a "csík" belsejéről is csinálhatok képeket
Na, így nézünk ki:

Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Szép napot!

A http: tag után nem egy, hanem két / jel kell. Linkeket javítottam. Frankye
Következő: »»   350 / 1682
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem