Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   14 / 978
(#) xenon válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Ez se rossz ötlet, főleg ha nem sikerül a védőföldet behúzni a csőben (a porszívós megoldás is ötletes ).
(#) kovacspista válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Sziasztok! Ebben a témában napi színten benne vagyok.
Az biztos, hogy az ilyen hálózatok csak akkor lesznek jók és megbízhatóak ha költünk rá és hozzáértő csinálja meg.
Mindenképpen számítani kell arra, hogy bontani kell. Ha nem, az hatalmas szerencse. Egy közepes házban a biztonságos üzemhez 12-16 áramkörre van szükség. Külön áramkor a fő fogyasztóknak / kazán,mosógép,sütő
tűzhely stb. Ez megfelelően elkészített házi elosztót igényel. A védőföldelés megfelelő kialakítása és annak helyes alkalmazása, valamint a három eres szerelési mód elengedhetetlen. Ha ezek megvannak, akkor kerülhetszóba a FI relé alkalmazása, ami valóban csak kiegészítő védelem, viszont ténylegesen életet menthet. A régi hálózatra rákötött FI relé nagy valószínűséggel nem is marad fent. Valami mindig leveri. A régi hálózaton ki sem derül,hogyha valamelyik berendezés kezd tönkremenni,csak akkor, ha már nagyobb a baj. Ezeknek az eszközöknek ugyanis védőföld nélkül sem volna szabad rázniuk. A FI relé alkalmazásakor azonnal kiderül, hogyha valamelyik berendezés gyengélkedik.
Summázva: egy alapos , a szabványnak megfelelő átépítés szükségeltetik, sürgősen míg valakinek nagyobb baja nem esik. Pista.
(#) Ifjbockgaben válasza SALáta hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Atom király ez a rendszer, csak Fokozott Óvatosággal kell bánni az ilyen "kukac" kötésekkel, régóta szerelek villany-t és a WAGO car /nem tudom hogy ki ismeri, csatlakozokat, "csokikat" mutatnak be, és leterheltek 100A-rel egy 2,5mm2 CU-vezetéket, vörösre izzik és elég, ezzel akarják szimulálni a hibás kötést amibe szennyeződés vagy oxid kerül/ okozott meglepetést. Vissza kanyarodva az eredeti témához nálunk az akvárium rázott meg ha vizes zokniba álltál a járólapot akkor a kád töltö csapból a KIFOLYÓ víz a mi házunkba is utólag lett behuzva a védőföld, de én inkább ujra vezetékeltem a házat, mert itt 3 fázis van /külön a világítás a konnekor és a fürdőszoba leválasztva. Viszont nem tudom pontosan hogy melyik szabvány írja elő de a "párás" helységekben ott a Fázist és a nullát is meg kell szakítani
(#) SALáta válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Nálunk nincs elkötés, de az emberek figyelmetlensége is balesetveszély forrása.
Pl ezt a tápot amit ma szereltem úgy kaptam ajándékba, Urh adó-vevőt üzemeltetek róla, alapból a körsugárzó ellensúlya földelt, de a tápot is le kell földelni. Akitől kaptam sajnos nem tette meg , így utólag csináltam meg a táp földelését, így tökéletes.
Köszönöm hogy eme problémára rávilágítottatok.
Én a "csokikat" szeretem , az újfajta összedugom tipusú valahogy nem jön be.
(#) Ifjbockgaben válasza SALáta hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Én jobban szeretem a "budogósat" mert az biztos hogy nem csúszik ki a vezeték, és biztos nyomatékkal tartja a helyén, tisztelettel a Kínai társainak
(#) zoli_varga hozzászólása Jan 6, 2009 /

Tisztelt Fórumozók!

Aki úgy érzi hogy esetleg segítség kellene neki, villany$zerelési és Pécel vagy Budapest környékén lakik az nyugodtan keressen

vz[kukac]upcmail[pont]hu

(#) Ifjbockgaben válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Hello!

Te melyik kötési módot használod?

"csoki" v. "bedugos" v. "sodrodforrasztod" ?

Üdv Gábor
(#) sk3tch hozzászólása Jan 7, 2009 /

Az a jo hogy aki letrehozta a temat csak egyszer szolt hozza(tette fel a kerdest) es azota nem szolt de ettol fuggetlenul mindenki jol elbeszelget egymassal
(#) kobold válasza sk3tch hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Nem baj... Már átállítottam beszélgetősre, néhány oldal múlva meg átnevezem mondjuk
Idézet:
„Érintésvédelmi megoldások otthonunkban”
címre, és lesz egy újabb gyűjtőtéma
(#) sk3tch hozzászólása Jan 7, 2009 /

ok fonok
(#) Ifjbockgaben válasza kobold hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

Kobold Lehet hogy úgy kellett volna mengyitni
(#) zoli_varga válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Sziasztok

A kérdésre épületvillamos megközelítésből válaszolok.
ha új szerelés és én csinálom akkor természetesen a wago-t de ez persze nem azt jelenti hogy ezt a márkát is használom. Előnye a gyors és viszonylag egyszerű szerelés (vezeték lecsupaszítás a wago hátoldalán jelölt hosszon, és már csatlakoztattad is az áramkört) és ha nem jó valami akkor szétbontás nélkül még mérni is tudsz.
Természetesen a gyártó! adatlapján ellenőrizni kell a megengedett áramterhelést. pl 24 A -t is tud a 273-102 cikkszámú 4 vezetékes 1-2,5mm2 ig használható sorkapocs.

A sodrás forrasztást már inkább a sodrott vezetékekhez használom javításkor vagy ha máskép nem lehet megoldani a kötést (helyhiány nagyon kis áramok)
ja és ma már nem szabványos.
És egy jól kivitelezett kötés elkészítése mennyi idő is?
hát ha pénzért csinálod rájössz hogy az idő pénz......
de ha vasárnap 20:00 kor kell javítani akkor az is elmegy

A csokiba történő szerelés is érdekes téma, mert ugye sodrott vezetéket érvéghüvellyel kötsz. UGYE?????????
és mondjuk van a 80 as dobozból 3 *3 kötés (L N Pe)
akkor az pont akkora méret mint egy Wago......
de egy csillárt ,lámpát ventilátort simán bekötsz vele.

Mindegy hogy kötsz a lényeg hogy úgy csináld hogy megfeleljen az adott igényeknek és biztonságos legyen

ez a legfontosabb!!!!!!!!!!!

Remélem kielégítően írtam le hogy melyiket használom és miért
(#) SALáta válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Sziasztok!
Nos csak egy annyi kiegészítés hogy csokiba miért is érvéghüvely??? Nos tapasztalatom szerint azért mert a sodrott forrasztott vezeték megtörik, míg érvéghüvellyel ugyanez a sodrott(nem forrasztott) vezeték nem fog megtörni. A törés a sodrat és a forrasztott rész között lesz.

Legtöbb felhasznált trafó nálam csokit kapott és érvéghüvelyt, bár én forrasztás párti voltam régen, erre tértem át.

Egy kivételt azért megemlítek mégpedig az erősítőm, mert ott forrasztva van az egyenáramú táp csatlakozó és zsugorcsövezve.
(#) trooger84 hozzászólása Jan 9, 2009 /

Üdv.
Egy ÉV-relé beszerelésén gondolkodom. A kérdésem abból fakad, hogy a kapcsolószekrényembe 3 vezetéken jön be az azonos fázis, (amit nem kéne egyesíteni) és egy vezetéken a N-vezeték.

Most akkor működne a 3-fázisú ÉV-relé; amúgy a 3db 1 fázisú működne (gondolom nem, csak ha felderítem, melyik fázis melyik nullákhoz tartozik, ami elég bajos lenne)?
(#) potyo válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Nekem nem világos a kérdésed. Mi az hogy három vezetéken jön be az azonos fázis és egy vezetéken a nulla? Ahol a fázis három ágra szétágazik, onnan három nullának is kellene jönnie.
(#) trooger84 válasza potyo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Sajnos nem így van. A villanyórától 5 vezeték (3*L, N, PE) jön be. A villanyóránál, meg nem lehet babrálni. Valószínűleg annak idején úgy csinálták a hálózatot, hogy szükség esetén fejleszthető legyen 3 fázisúra, a fél emelet szétverése nélkül
(#) Dudus válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ha a nulla kábelezése nem szeparált, akkor csak 3 fázisú FI beszerelése a jó megoldás. Az 1 fázisúakat nem tudod, használni, mert a nullával nem fogsz tudni mit kezdeni.

Az a 3xL amúgy nem 3 azonos fázis hanem 3 különböző!

Átfűzheted mindhárom fázisvezetéket és a nullát egy háromfázisú FI relén. Így a későbbi három fázisra történő bővítésnél a relével nemis kell semmit csinálni.
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Azt írta a villanyórától 5 vezeték jön be, az szerintem azt jelenti, hogy 3F-ú a rendszere.
(#) trooger84 hozzászólása Jan 9, 2009 /

Köszi, én is így gondoltam, csak gondoltam megkérdezem, hogy biztos jó e 3 fázisú FI-relé egy fázisra is.

Valahol olvastam, hogy a 3 fázisú ÉV-relében fázisonként történik a vizsgálat, ami nekem kicsit homályos, hogy is van.
(#) trooger84 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Nem 3 fázisú! ugyanaz a fázis jön 3-szor. Egy panelházban sok érdekesség van ám!
(#) Imi65 válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Az teljesen mindegy, hogy a 3 dróton azonos fázis jön-e, vagy 3 különböző. Az a lényeg, hogy ami a 3 azonoson bement, az visszajöjjön a nullán. 3 különböző fázis esetén már nem így van, ott a visszajövő áram a másik 2 fázison is visszajöhet, meg a "maradék" a nullán.
(#) Dudus válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

AKkor hallgass potyo - ra!

Idézet:
„Valahol olvastam, hogy a 3 fázisú ÉV-relében fázisonként történik a vizsgálat, ami nekem kicsit homályos, hogy is van.”

Könnyű eldönteni. Ha csak egy nullavezető számára van csatlakozási pont, akkor nem lehet külön fázisonkénti vizsgálat. Elvileg lehetne három egyfázisú relét is egy tokba építeni, de akkor az meg lekapcsolna, ha valamit két fázis közé kötnél be (pl. háromfázisú motor). Tehát kétlem, hogy létezne ilyen.
(#) Imi65 válasza potyo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szerintem értelme sem lenne a 6 csatlakozási pontnak. Akkor a nullákat is kéne "azonosítani" , mert akkor nem mindegy "kinek a nullája"!
(#) bgsf válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Idézet:
„Nem 3 fázisú! ugyanaz a fázis jön 3-szor. Egy panelházban sok érdekesség van ám!”

mivel nézted meg hogy ugyan az a fázis mindhárom vezetékben?
mérd meg a két fázis között van-e feszültség! ha van, mégpedig 400V akkor nem azonos fázis, ha nincs, akkor csak a főbiztosítéktól hoztak 3 madzagot, amit külön biztosítosítékra szoktak kötni Pl: (konnektor, világítás, villanytűzhely)
(#) Ifjbockgaben válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ha minőségre megyünk, OBO rögzités, Talán Legrand kapcsolo, WAGO tech, és 2,5 MCU
(#) zoli_varga válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

A minőség a munkád kivitelezésében van.
És hát sajnos a nagy cégek benne vannak a szabványtestületekben. Gyakorlatilag az ő termékeikre készül a szabvány és hát ezért lesz minőségi a termékük mert a többivel nem tudod a szabványt elérni.....
És a megrendelő nem érti miért viszel drága cuccot amikor obiba van kapcsoló 1/4 áron is.
Kész.
Passz.
Nalátod.

(#) trooger84 válasza potyo hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Idézet:
„Könnyű eldönteni. Ha csak egy nullavezető számára van csatlakozási pont, akkor nem lehet külön fázisonkénti vizsgálat. Elvileg lehetne három egyfázisú relét is egy tokba építeni, de akkor az meg lekapcsolna, ha valamit két fázis közé kötnél be (pl. háromfázisú motor). Tehát kétlem, hogy létezne ilyen.”

Szerintem is ez így egy kicsit bajos, valószínűleg félreolvastam valamit, vagy valaki félreírta csak gondoltam hátha.

Akkor már csak azt kell eldöntenem, hogy csak AC áramra legyen érzékeny, vagy lüktető-egyenáramra(A) is. Vajon van pénz beli különbség? Vagy árulnak-e egyáltalán minden boltban több fajtát?
(#) Ifjbockgaben válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Az árban igazad van csak katalógussal megyek ki és minta darabbal + 3g-s árlista kiválaszthatja hogy neki mi tetszik és ott helyszinen megadom neki az ajánlatot ha dönt holnap már vagy ha sürgős még aznap nekiállok
Következő: »»   14 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem