Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   92 / 840
(#) bozsvarigabor hozzászólása Jan 9, 2009 /

Sziasztok.
Lcd vezérléssel kapcsolatban van kérdésem. A gtk által közzétett lcd drivert próbálom használni atmega8-on. Ha a simple_driver.h-ban leírtak alapján kötöm be az lcd-t (PORTC-re), akkor működik, viszont ha a PORTD-re kötöm be, akkor nem azt írja ki amit kellene. mi lehet a gond?
(átírtam a define-okat a megfelelő portokra, a main()-ben is kivettem a portd beállítást, ezt nem is értem igazán, miért kell az eredeti kódban) .
előre is köszönöm a segítséget.
(#) IMi válasza Grebi hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hello!
Az Avrfreaks (Link) oldalon sok mindent megtudhatsz !

-- Linket javítottam. Topi
(#) Grebi hozzászólása Jan 9, 2009 /

Hálásan köszönöm a segitésget, igérem ha lessz rá módom meghálálom
(#) vtnagy hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok!
Nos, végre sikerült megcsinálni egy soros portos AVR programozót.
Ezzel szeretném beprogramozni az AVR-t, ami az AVR-Doper-hez kell. A gondom annyi lenne, hogy még nem túlzottan értem a configbiteket, és így nem tudom megállapítani, ami az AVR-ben van jó-e.
A screenshot a PonyProg2000-ből készült.
Valaki meg tudná mondani, így jó lesz-e?
Előre is köszönöm.

Üdv
vtnagy

avrispcb.jpg

(#) vzoole válasza vtnagy hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

(#) vtnagy válasza vzoole hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Miért sejtettem, hogy átfutottam rajta...
Köszi!

Üdv
vtnagy
(#) kiborg válasza Topi hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Köszi a segítséget.

Idővel kipróbálom a dolgokat.
A fejleményeket később tudatom, mert közben kórházba kerültem, de már itthon vagyok, csak lábadozom.

Üdv Kiborg
(#) tibi0531 válasza bozsvarigabor hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szia!

Lehet, hogy nem kapcsoltad ki a komparátort. ACSR regiszter, ACD bit.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sajnos még mindig nem jött meg a HE-s programozóm, már csak az 0 darabos a rendeléseim menüpont alatt... de ettől függetlenül:
-Ha megvan adva egy AVR memóriája, és túl sokat töltenék bele, akkor (gondolom) beírás közben kapok hibajelzést? Mi ez a méret? a hex mérete?
-Ha valami hibát ejtek a programozásban, akkor a fordító mindig szól, vagy lehet h bekerül az AVR-be a hibás program?
-Ekkor mit csinál maga az AVR, pl ha túlcsordul? Vagy vmit pl intbe raktam, de közben túl nagy számot szeretnék logikailag beleírni?
Köszi!
Rengeteg új ötletem van, csak jöjjön már meg a csomagocska :bummafejbe:
(#) Grebi hozzászólása Jan 10, 2009 /

Ismét egy kérdés egy kezdőtől Nos, áttrágtam magam a C programozáson, az AVR Studio 4 szerkezetén, néhány opéldaprogramon, és lenne egy olyan kérdésem, hogy nincs semmi kiegészitő modul az AVR Studio-ba vagy vlaami más progi ami leszimulálja nekem hogy az AVR-be égetendő program jól működik-e?

Ismételten előre kössz!!
(#) bozsvarigabor válasza tibi0531 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Hello.
ezt bizony nem tettem meg... átkötöttem a B portra és így jó lett
köszönöm a segítséget!
(#) menyus hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok!

Kezdőtől egy kezdő kérdés...:

Adott egy AT89C2051 kontroller amihez megvan a betöltendő program .BIN , .HEX formátumban de megvan az eredeti forrás is (ASM) . Hogyan tudnám belegyömöszölni a kontrollerbe? Az ATMEL t nem ismerem, pár egyszerűbb PIC es projecten / programon túl vagyok és főleg PIC hez van meg a programozói / fejlesztői környezetem. Az ATMEL hez milyen égető kell? Gondolom a PIC é nem jó. És milyen lábak használatosak a programozásához (mint pl a PIC nél az ICSP...stb) ?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

A 89C2051-eshez kell építeni párhuzamos égetőt, nem túl szerencsés eset. Ha jól emlékszem, simán le lehetne cserélni 89S2051-re, ami viszont már ISP-n keresztül is programozható, könnyebb találni hozzá hardvert (akár pl. egy Ponyprog-gal és egy soros portos eszközzel is megoldható).
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Hűha, most rendeltem meg a kontrollert. Elvben a két tipus minden változtatás nélkül alkalmazható ugyanabban az áramköri környezetben? A különbség csak annyi hogy máshogyan meg be az adat? Mert amit után szeretnék építeni az egy már megírt firmware re épül, ha azon változtatni kell akkor bajban vagyok...Bár a forrás is megvan de átirni már biztosan nem tudnám.

Ok, nincs nagy dráma.... Van az "S" tipusból is a RET nél. Rárendelek az eredeti tételre abból is.

Megnéztem az AT89S2051 adatlapját, a 17 , 18, 19 lábak tartoznak az ISP porthoz. Esetleg tudnátok ajánlani olyan soros égető kapcsolást ami megbízhatóan működik? Pl nem tudom használható e a PICSTART PLUS, az soros égető és olyanom van. Azt kezeli pl a ponyprog? Akkor nem kéne égetőt összeraknom.

A másik kérdés, az ISP port hasonlóan működik az ICSP hez? Úgy értem ha a megfelelő lábon (?) érzékeli az égetőfeszültséget akkor automatikusan átváltja a lábait programozásra? Bocs ha hülyeségeket kérdezek de eddig nem foglalkoztam ilyen mikrovezérlőkkel még annyira sem mint a PIC el...

(#) menyus hozzászólása Jan 11, 2009 /

Ha jól értelmezem az adatlapot akkor az ICSP vel ellentétben az ISP hez nem 5 hanem 7 lábra van szükség a programozáshoz...
(#) TavIR-AVR válasza menyus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Picstart _nagyon_ más.

STK200-at válaszd, az nagyon egyszerű. Ehhez AVRDuDe+AVR8_o_mat....
(#) zoknee hozzászólása Jan 11, 2009 /

Szia! Az ISP programozáshoz kellenek a MISO,MOSI,SCK lábak, a Reset láb, kell tápfeszültség a kontorllernek, illetve az oszcillátornak is mennie kell, tehát pl kvarc is kell rá, mert a programozótól a szinkron soros kommunikáció órajelét kapja csak. Így jön ki a 'sok' láb.
(#) menyus válasza zoknee hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Igen köszi, láttam az adatlapban. Hát, ez egészen más világ mint a PIC. Még a PIC ek ről is jócskán van mit tanulnom. De ez a PIC hez képest legalább egy "kettes szorzó" ... És akkor még csak az adatlapokat nézegettem, a programozást körül sem jártam. Szerintem a C nyelv nagyon magas lesz nekem. Letöltöttem egy "winavr" és egy "avr studio4 " nevű programot. Ezek azok amik kelleni fognak nekem?
(#) TavIR-AVR válasza menyus hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Basic nyelv (Bascom).
Jóval egyszerűbb mint a C vagy az ASM.
Bővebben: Bascom könyv

Vagy C-szerű:
Wiring/Processing. Ez még készülőben.
Bővebben: Processing/Wiring

Kicsit (nagyon) egyszerűbb mint akár a C vagy az ASM.....
Kezdőknek én a Bascom-ot szoktam ajánlani.
Illetve művészeknek/kutatóknak a Wiringet, mert ők a Processinget már ismerik....
(#) ReFi hozzászólása Jan 12, 2009 /

Egy ATMega16bol, egy 2x16-os LCD-bol illetve egy 1k-os NTC-ből összedobtam egy hőmérőt.
ADC-t használva számolom ki a hőmérsékletet, a 25°C-ot pontosan méri , de mivel az NTC pontos tipusat nem ismerem, igy nem tudom pontos karakterisztikajat.
Ezért szeretném máshogy megoldani.

Mit ajánlanátok? Esetleg valami I2C-s hőmérő szenzor/IC legyen?
Nem szeretnék túl drága alkatrészt venni (max ~1000Ft), de szeretném ha kellően pontos lenne és jó felbontású.
Mérési tartománya: -30tól 60fokig.
(#) TavIR-AVR válasza ReFi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

1Wire: DS1820 / DS18B20
I2C: LM75
(#) menyus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Köszönöm!
(#) Dancsi hozzászólása Jan 12, 2009 /

Hellotok!
Nemrég találtam egy bontott valamiben egy Atmel-t. Ma ki is bogarásztam belőle.
Még nem égettem avr-t, ezért hozzátok fordultam.
Az Atmel, amit kiszedtem: AT93C56-10PC
Googleba találtam valami kínai oldal Link, ahol van egy egyszerű kapcsolási rajz, de ott két IC-t kell belerakni, de én csak ezt az egyet akarom. (most valahogy nem megy a fogalmazás, remélem érthető)
Na azt szeretném kérdezni, hogy tud e valaki egy egyszerű égető kapcsolást adni hozzá? Vagy jó az, ami a kínai oldalon van? Esetleg azt is meg tudná mondani, hogy mit tudok ezzel az avr-el csinálni, mire tudnám használni?
Előre is Nagyon köszönöm!
Üdv: JĐ

datasheet.pdf

(#) icserny válasza Dancsi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Idézet:
„Még nem égettem avr-t”

Ezzel sem fogsz, mert ez nem AVR, hanem EEPROM (memória IC).

Idézet:
„van egy egyszerű kapcsolási rajz, de ott két IC-t kell belerakni”

Ez a kapcsolás I2C és SPI IC-khez is jó, vagylagosan, tehát nem kell bele egyszerre kettő.... Neked ehhez az IC-hez csak a 93Cxx foglalat kell (SPI interface).

Már csak azt nem tudom, hogy a kínai menüt tudod-e majd kezelni...

Az IC-d használatához még kellene egy mikrovezérlő, ami olvassa/használja. De ha van hozzá mikrovezérlőd, akkor nagy valószínűséggel nincs szükséged a külön programozóra, hiszen a mikrovezérlő is tudja írni/olvasni.
(#) Dancsi válasza icserny hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Köszi a gyors választ!
"ez nem AVR, hanem EEPROM" na most megyek, és elásom magam, ha nem baj
Na akkor ez egy memória. Olyan 2Kb-t körüli a kapacitása, ha jól látom az adatlapon. Mikrovezérlőm nincs, azt hittem, ez az. Mindegy, ha anélkül is lehet vele kezdeni valamit.
Akkor ha megépíteném azt az író/olvasó kapcsolást, akkor tudnék rá írni valamit (nemsokat), és azt vissza tudnám olvasni?
Konkrétan pl.: jelszavakat beleírok, mint egy pendrive-ra, és azt csak én tudnám visszaolvasni?
(#) icserny válasza Dancsi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Idézet:
„Konkrétan pl.: jelszavakat beleírok, mint egy pendrive-ra, és azt csak én tudnám visszaolvasni?”

Elvileg egy LPT portra menő hardverkulcsot csinálhatsz belőle, de mikrovezérlő nélkül túl triviális a kiolvasása, tehát nem sok értelme van.
(#) menyus válasza zoknee hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Elvben akkor tehát az ISP programozáshoz nekem csak egy soros kábel kell egy szint illesztővel (pl. MAX3232) a VCC / GND és az órajel? Az órajelnek milyen frekin kell ketyegni kb? 4 Mhz es nésgyszögjeles gyári DIP oszcillátorom az van, de gondolom egy inverteres oszcillátor is megteszi pl 74LVCG14 el felépítve (ez van itthon..) , kérdés hány MHz es kvarc kell rá? 4 Mhz től felfelé vannak kvarcaim. Programozónak a Bascom ot tudom használni, ha jól láttam .HEX és . BIN állományt is lehet vele égetni. Esetleg a letöltő kábelről ha lenne valakinek egy skicce megköszönném, vagy egy link ahol fent van...

Köszönöm
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem egészen. Amennyire én (nem) értek hozzá, a korábban ajánlott STK200 az LPT portra csatlakozik!!!

Lásd pl. itt (http://avr.tavir.hu)
Következő: »»   92 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem