Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   91 / 731
(#) pl13 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Gondolom úgy értette, hogy legyen nagy állódoboz, és abból leválasztod a kis hangszórónak szükséges térfogatot, a maradékba meg építesz valami mélyhangvisszaadásra alkalmas hangszórót.

Egyébként egy jó mélyközéphsz bőven elég mozis frontba.
(#) pl13 válasza Gery hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Sajnos még olyanabb, az 50% körüli gyártási szórás miatt mérések nélkül eleve használhatatlan, tehát pont a kezdőknek nem ajánlott, akik nem tudnak mérni, és csak a gyártó méréseire támaszkodhatnak, ezért hibás ahogyan gondolkodsz.

Hogy vannak még ettől rosszabb ár/használati érték arányú hangszórók, azon azért picit csodálkozok, de mivel ma már bárki bármit képes eladni, elhiszem neked, hogy nem a SAL a legalja. De ettől még nem lesz érdemes megvenni ezeket a hangszórókat, mert továbbra is kevesebbet érnek, mint amennyit kifizetsz értük.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Dehogynem próbáltam ki, sőt mértem is nagyonsok ilyen kínai import hszt, egyébként honnan tudnám, amit leírok.

Ez nem "vak becsmérlés" vagy "fikázás", csupán ez a szomorú helyzet ezekkel a hangszórókkal. Csak az gondolhatja, hogy nincs értelme, aki nem érti amit írok...
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

És esetleg tudsz is olyat mondani ahol jók a mérések,olcsóbb vagy ugyanannyi mint a SAL,és jól is szól?És azét persze a kinézet se mindegy valakinek,mert van aki olyan dobozba szeretné tenni ami szemelőttvan és nembiztos h az ember aztválassza ami szebben szól ha közben egy csúnya hsz-t kell néznie.
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem kell ahhoz komolyzene. Mindössze annyi kell, hogy ha szeretnéd azt visszahallani, amit a hanghordozóra véstek, akkor az kicsit más hozzáállást, és más hangszórókat igényel.

A Pio mélyhszed tipikusan autós célokra készült, kb. olyan minőségben is képes megszólalni, de amit szeretnél,

Idézet:
„lerázza az ember gatyáját”

arra tökéletesen megfelel. Ilyen célokra jobbat nem is tudok neked ajánlani.
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Általánosságban olcsón a H2000 hangszórók, drágábban pl. Seas, egyes Peerless darabok. Bár az utóbbi kettőnél az adatokkal már vigyázni kell, nincs akkora eltérés, mint a SAL és társainál, de azért mégis van szórás.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Csináld ezt ez asszem 30Hz hasonló mint a reflex rutse
Bővebben: Link
Ezt találtam róla:
Hangszóró: Beyma 18LX60
Impedancia: 8 Ω
RMS teljesítmény: 1000 W
Zenei teljesítmény: 2000 W
Frekvencia tartomány: 25 - 1000 Hz
Érzékenység: 97 dB / 1m / 2,83V
Lengő cséve átmérője: 114 mm
Láda méretek:1220x636x600
A láda hangolása:
24-200 hz-ig
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Szia!
Sikeresen túl vagyok a best off dobozunk mechanikai javításán
Megnéztem a váltóját és eléggé érthetetlen a méretezése. A mélyen egy 1 mH tekercs van sorban és egy 1.5µF kondi párhuzamosan. A magason csak egy 2,2µF kondi sorban.
Mit szólsz hozzá?
Az átvitelét még nem mértem, de holnap az is sorra kerül. Az EVM K122 C18 mélyről tudsz valamit? Sehol semmit nem találni róla.

DSCF4331.JPG

(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Gondolom a hanszórók felhasználható frekitartományához lett méretezve a váltó. Ilyen kényszermegoldás.
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nah igen a H2000 hangszóró nah azok téleg jók csináltam már olyanokkal dobozt meg újítottam is fel velük.Azok jól szólnak kinézetre meg még az elmegy kategória de ez mellékes.Hát nemtudom idáig mindenki dicsérte milyen jólszól a mélyem,nemtudom lehet botfülű vagyok és azért de szerintem is szépen szól és nagyot is nekem ennyi megfelel.Főleg SAL-után igazi felüdülés
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Vagy valaki azért nem érti mert nem a valóságot fedik az írásaid. Te annyira elfogult vagy, hogy az valami hihetetlen. Egy szavadat sem hiszem már neked.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Az a lényegen, vagyis a valóságon Semmit nem változtat. Elég ránézni a mérésekre és könnyen eldönthető, hogy igazam volt azzal kapcsolatban amit írtam.

Konkréten el tudod mesélni, mi a kételkedés tárgya? Kíváncsi vagyok rá. Vagy csak úgy eldöntötted, hogy mától nem hiszel el semmit, amiben a "T-S paraméter" szókapcsolat szerepel?
(#) SALáta válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Bocsássatok meg, látom meddő vitában kezdtetek.
Nos egy példa volt egy Monacor hangszórónk tölcséres dobozba szerettük volna tenni sőt bele is tettük hisz a T-S paramétere tökéletes volt. Nos hát az eredményt nem kell mondanom az ígért 120 helyett 40 el rendelkezett, és az egyik hangszóró már eleve hibásként került hozzánk, mindkét hangszórót vihettük javíttatni...
Ott a mester egy EVM-et ajánlott de mondta még "modifikál" rajta kicsit és tökéletes lesz a tölcsérünkbe pontosabban megpróbálja de nagyon nagyon lehordott minket mert hiszünk a gyártóknak és őt nem kérdeztük meg, végül is 60 at kihajítottunk az ablakon kb.
Nos a mester által készített hangszóró jó lett a tölcsérbe, a Monacor-ok sorsa 40 es T-s mellett egy totál más fajta doboz.
Igen nem jelent sokat a hangszóró paraméterei csak egy doboz kell vágni rá olyan lyukat amibe belefér oszt kész. Mi nem így csináltuk de akkor is az eredmény kb olyan lett.

Csak ezt a tanulópénz fizetés történetét megosztom veletek, MINDENKI úgy csinálja ahogy neki jó, tanulópénzt meg kell fizetni.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Itt van egy kisebbről rajz de ebben is 18colos van szerintem, de legalább 15-os

kisrutse.jpg

(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Nem csak a legmentes szigetelesert .

Idealis hanszorodoboz falai nem szabadna rezonaljanak es sugarozzanak
.Tehat ha jo mehanikus kapcsolattal atviszem az energiat a falakra ezek sugarozni fognak .
Regebben voltak hangszorok aminek mar gyarilag volt elol/hatul volt gumicsilapito ugy hogy akarmilyen modon fogtad fel legyen csilapitva es a felfogo csavar is csillapitva volt igy.
A masik megoldas a nagyon nagy tomegu doboz-falak .Beton, cement, marvany, stb.Aztan a vekony rugalmas falak bevonva valami gumifelevel , egyesek homok es gumi keverekkel csinaljak.
Mas megoldas a dupla fal mely koze homokot toltenek.

Ha mindezt nem tehetjuk meg legalabb a szerelesi kontaktfeluletet csilapitjuk.

Nem a a membrant csilapitjuk, csak a felfogasi feluletet , ez csak javithat ugy a dinamikan mint a fekvencia meneten.
Kulonben azert van a membran szelen is a puha rugalmas felfuggesztes hogy ne reflektalja a hanghullamokat , ugyanez igaz a dobozfalakra is.

A dragabb es jobb hangszoroknak ontott aluminium kosara van ami nem csak a szilardsagert van ,a kosar rezonanciafrekvenciaja igy messzeb kerul a hangszoro mukodesi savjatol.

Tehat amit csak lehet megtesznek hogy ne legyen "parazita" melleksugarzas a membranon kivul.

Amirol te beszelsz azt szilikonos ragszto zsele-vel csinaljak .olyan mint amit a vizszerelok is hasznalnak.

Zart hangfalakon szoktak egy kis lyukat hagyni hogy a legnyomas kulombseg kiegyenlitodjon .Ez anagyon kis lyuk nem szol bele a dolgokba az alacsony frelvenciaknal .
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hányszor írjam még le, hogy azért nem hiszem el amit irogatsz mert a tapasztalat nem egészen azt mutatja amit te mérsz, számolgatsz és így tovább..
(#) scooby_ válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hello!
Pontosan így gondoltam!
Valamint majd még litalállom a maradék térfogattal mit kezdjek.

Szerintem ez egy egész jó mély-közép(Cseh-szlovák TESLA 15W)akárlehet mehetne TL-be is?
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Mert ha jóláttamházimozisbol is van TL,de ha csak amély-közép megy bele,akkor honnan lessz a magas?
Mert egy mély-közép az én hallásom szerint nem ad le magas hangot,vagy belelehet tenni a magasat is?

Istenigazábol én TL dobozt láttammár,de hallani a hangjátnem hallottam.
Gondolom kivan ez találva honnan lessz magas hang.
(#) Gery válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Lehet nem jól értelmezlek, de a TL dobozba mértne lenne magas?
Itt vannak képek:Bővebben: Link
Ha megnézed mindegyikbe van magas, többnyire dom(vagy hasonló aminek nem kell külön térfogat) és általában a mélyközép alatt
(#) scooby_ válasza Gery hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Vagy is akkor kell bele magas is?
Mert ennek az építésében nem lehet mit elrontani...
Akkor ilyet építenék legszivesebben,vagy Videoton hangfalhoz hasonlót,mert igazábol Videoton (régi) HI-FI hez kéne.
Ezzel a fent említett TESLA hangszórókkal.
Énnekem egész jól szól műanyag kicsi dobozban,mértne szólna jól olyan dobozban,amiben leválasztom a megfelelő térfogatot.

Ezzel azt akarom mondani,haggyuk a házimozi front hangfalakat.
Inkább TL,vagy zárt nagyobb álló,és belülleválasztott térfogattal,vagy ha nincs rá szükség,az is jó.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Erre gondoltam
(#) pl13 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ez csak annyit jelent, hogy meg kell válogatni melyik forgalmazónak hiszed el a hangszóró megadott T-S paramétereit. A monacor sokszor gyanús sajnos, mert felvásárlás terén pont ugyanazt csinálja, mint a SAL.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A tapasztalatokon alapul amit írok, és nem csak a saját tapasztalataimon, aki szakmailag kicsit is fekészült általánosságban ugyanarra jut, mint amire én. Ez tehát nem hit kérdése, a hangszórók működésének szabályrendszere mára már elég pontosan tisztázott.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A hangszóró rugalmas rögzítése dinamikus viselkedés szempontjából éppenhogy rosszat tesz, rontja a lecsengések csillapodását időben. Ilyen módon nem érdemes használni, a hangszórókosarat minél szilárdabban kell a dobozfalhosz rögzíteni, és a kettő között célszerű a lehető legvékonyabb rétegben nyitott cellaszerkezetű polifoam szivacsot, vagy a már említett rugalmas szigetelőanyagok (FIDEKA / butyl-kaucsuk / Teroson) valamelyikét használni.
A többit pedig nem szabad összekeverni, mint ahogy te írod, teljesen mást céloz az oldalfalak tömegének utólagos növelése, és mást az öntött hangszórókosár. Utóbbi sokkal kevésbé lényeges, mint azt sokan hiszik, nem a kosártól lesz jó egy hangszóró (sokkal inkább a lengő- és rezonáns rendszer számít), ma már legtöbb esetben inkább csak marketing célokra használják fel, hogy elvonják a figyelmet a hangszóró valódi képességeiről. És többször láttam már rá példát sajnos, hogy egy rosszul tervezett öntött alukosár szinvonalát egy jó alapanyagból készült lemezkosár bármikor eléri.

Idézet:
„Kulonben azert van a membran szelen is a puha rugalmas felfuggesztes hogy ne reflektalja a hanghullamokat , ugyanez igaz a dobozfalakra is.”

A membrán felfüggesztése csak részben célozza a membrán rezonanciáinak csillapítását, nagyobbrészt a lengőrendszer központosításáért felel, természetesen minél lineárisabb engedékenység mellett, tehát inkább mechanikai szerepe van.

Idézet:
„Zart hangfalakon szoktak egy kis lyukat hagyni hogy a legnyomas kulombseg kiegyenlitodjon .Ez anagyon kis lyuk nem szol bele a dolgokba az alacsony frelvenciaknal .”

Sajnos ez sem igaz ebben a formában, az a kis luk nagyon sokat számít, és nem érdemes légnyomáskiegyenlítő célokkal kifúrni a dobozt, mert ez is ront a méytartomány impulzusválaszán, és fölösleges is, mert minden hangsugárzó szellőzik annyit hosszútávon, hogy külső nyomásváltozásokból ne legyen probléma.
(#) pl13 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Lehet kétutas TL dobozt építeni, és a hangszóród paraméterei nagyjából még megengedik a TL-ben alkalmazást, de elfogadható TL-t mérések nélkül nem tudsz összehozni, meglehetősen nehéz dolog jól hangolni, és a nemkívánt rezonanciákat megszüntetni, nagyon sok tapasztalattal is kb félév kell hozzá.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

ez olyan 45-50Hz-es alsó határfrekit tud. Egy valóban 30Hz-re méretezett tölcsér, iszonyatos méretű.

Másrészt ezek itt a linkeken csak BL tölcsérek, igazából alig értelmezhetőek működésük szempontjából tölcsérként, inkább táguló TL-re hasonlítanak.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ez meg 80-100Hz környéke.
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Oké, nyilvánvaló. Csak azt ne mond hogy érdemes
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Furcsa tapasztalataid vagy meresi eredmenyeid vannak .En marekkal vettem ilyen kapszullakat minden felet nem talaltam meg olyat ami csak 4KHz-ig lenne hasznalhato .'90 utan gyartottam a rengeteg "mini" mikrofont a lagzizeneszeknek saxafonnak es tangoharmonikaba szereltet ,Igazan nem talaltam ami olyan lett volna amilyent te emlitesz.
Most is a nyakamon vannak a zenszek de mar nem erdemes a dolog , 10 Euro egy teljes "wireless" cucc mikrofon , ado es vevo egy electret microfonnal olyan 140MHz korul mukodik ( nem is mertem be nem erdekel mukodik es kesz).Kuldom oket vegyenek maguknak .
En egy Neuman U 47-el hasonlitottam ossze ezt veszem alapnak jobb nincs.
Abyira megfelelnek az olcso electret mikik hogy sokszor nem erdemes bekabelezzem a Neumann-t ha nincs "oriasi" dinamika .
Azert a belso FET bufferest hasznalom amihez meg egy FET-es eloerosito-t kapcsolok , a zaj rem kicsi a dinamika kituno, a savot nem "nomalizaltam" ahogy szol ugy hasznalom .
Van draga profi studio minosegu valogatott electret is ket darab nem vettem eszre oriasi kulombseget .

Most hogy menyi ideig tartjak a minoseget milyen kornyezeti korulmenyek hatnak ra azt nem tudom egyenlore OK mindegyik.
Nagyon draga Wireless cuccot electrettel probaltam es hasznaltam ugy egy hetig de nem voltam othon hogy osszehasonlitsam az olcso cuccokkal.Ennek aranyfolias volt a membranja.A haverom ( saxafonista) ajandekba kapta miutan kulfoldi koncerteken ezen jatszott es elkunyeralta (haha).

Nyugodtan lehet hasznalni , mindenesetre ha nagyon pontos adatokra vagy kivancsi a korrekciokhoz be kene merni es "hitelesiteni" .Amugy amator hasznalatra kituno eleg ha ugy meghalgatas/meres szerint valasztasz egyet..

Aruld el a forumnak is a meresi modszereket tanuljunk valamit .
En ket mikrofonnal probalom aszoba reflexiokat "kivedeni " DE ilyen alacsony frekvencian aminek a hullamhossz nagyobb mint a szoba meretei igencsak ????? .Hova tesszuk a mikrofonokat falak es hangsugarzotol milyen tavolsagra? Mert ugye othon suketszoba nincs csak suket duma..az asszony meg a szomszedok..hehe
Nem is mertem suket szobaba,csak jol csillapitott studio helysegekbe meg egy parszor szimpadon egy csomo vastag barsony fuggonyt leengedve korbe korbe ,az tenyleg suket volt De nem mertem lejebb mint ugy 70 Hz , azt is csak kivancsisagbol. a probafelvetelek kozott a gitar es orgona cuccokkal.

Ezert szoritkoznak az amatorok a "receptekre
" mert korulmenyes egy suketszobat epiteni csak azert hogy bemerjunk egy gyengecske amator cuccot igy aztan inkabb a mitologia a fontos.
(#) norbbie hozzászólása Jan 15, 2009 /

Akkor itt van ez.. Én garry thundert szeretnék építeni és fogok is ha rendbejön a kezem...Olyat már hallottam szólni és nagyon jól szól...

18s_kit21.pdf

Következő: »»   91 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem