Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Energia takarékosság
Monitorhoz nem fázisjavító kondenzátor kell, mert az áram alapharmónikusa már eleve kapacitív a tápjábanlevő csúcsegyenirányító miatt. Tehát a kondenzátor tovább rontaná a cosfi-t. Soros tekercs kellene, mint a passzív pfc-t tartalmazó tápoknál. Az egyrészt javítaná az alapharmónikus miatti rossz cosfi*t is, másrészt símítja a csúcsegyenirányító miatti áramcsúcsokat, vagyis csökkenti a monitor áramának effektív értékét.
Szia!
Idézet: „mert az áram alapharmónikusa már eleve kapacitív a tápjábanlevő csúcsegyenirányító miatt.” Ezt kifejtenéd részletesebben? Mert én megpróbáltam felidézni a tanultakat, de én úgy emlékszem, hogy csúcsegyenirányításnál az áram és a feszültség fázisban van egymással, csak az áram folyási szöge kicsi, emiatt sok a felharmónikus. Úgy tudom, hogy ilyenkor a PFC nem végez fázisjavítást, csak a folyási szöget növeli meg!
Potyo indoklását nem értem még én sem teljesen, de remélem megmagyarázza nekünk, hogy is van ez.
Az azonban bizonyos, hogy valamennyi zavarszűrés van benne, tehát amennyire tellik, annyit tesznek bele, hogy ne "köpdösse tele" a hálózatot, azonban elképzelhető, hogy bezavarhat a környékben lévő rádióknak, TV-knek, bár ezt ma már szigorú normák szabják meg, szóval elvileg nem okozhat jeletős mértékű zavart. A cos phi-t mértem, és erre 0.65 jött ki. Ha tényleg kapacitív a fogyasztás, akkor a rákapcsolt kondenzátor valóban rontana a helyzeten, akkor a cos phi még lejebb esne. De ezt legkésőbb akkor tudom meg, mikor kipróbálom. Azonban valóban sejteti a kapcsoló üzemű táp felépítése, hogy valóban kapacitív áram folyik, amit csak soros fojtótekerccsel lehet kompenzálni. Kíváncsi vagyok, hogy is van ez pontosan.
Szia!
Nem ilyen egyszerű a dolog. Az induktív, illetve a kapacitív áramköröknél a PF a fázistolásból adódik, de csúcsegyenirányításnál tudtommal a kis folyási szögből adódó kis kitöltési tényező miatt, a felharmónikus tartalom a gond(az áram nem szinuszos). És ennek a nem szinuszos áramnak van energetikai hatása is. Én úgy tudom, hogy a passzív PF áramkörökben a frekvenciára hangolt szűrőkör van a bemeneten.
Itt egy szimuláció eredménye, és annak fourier sprektuma. Az alapharmónikushoz tartozó szög, mint látható, nem nulla, hanem kb. +40 fok. Ha pedig a szög pozitív, az azt jelenti, hogy az áram kapacitív.
A soros induktivitás végülis nagyrészt a felharmónikusokat nyomja el (a képen látszik, hogy van bőven), de a teljesítménytényezőt is javítja valamennyire. Az alapharmónikus nem olyan vészes, ha kapacitív, mert kompenzálja az induktív cos fi-t, amit a motorok, transzformátorok okoznak.
Nagyszerű. Köszönöm a korrekt magyarázatot.
Nos, akkor mit tehetek, hogy ohmikus fogyasztóként látszódjon az LCD-m, mert hogy egy UPS-re lesz rákötve, azt szeretném, hogy azzal is a lehető legtovább üzemeljen. Amit a fénycsövekhez használnak fojtótekercs az nem jó ide?
Talán egy 125W-os higanylámpához való tekercs megfelelő lenne, de szerintem nem lenne jelentős a különbség az üzemelési időben.
A sand-by állapotban lévő kapcsolóüzemű tápegységgel szerelt készülékek fogyasztása kicsi, de sok kicsi sokra megy alapon jelentős összeg takarítható meg ezen készülékek kikapcsolásával.
Utálom a kapcsoló üzemű tápegységeket, egyszerűen akkora RF zajt okoz már nálam működő különböző egységek hogy szinte lehetetlen normálisan rádiózni mellette (nyomtató,számítógép,lcd tv, mobil töltők stb...) De ott a másik véglet, ott a quad erősítőm a maga 1,23A a nyugalmi áramfelvételével 230V-ról... Igen csak akkor van bekapcsolva ha hallgatom, egyszerűen villanyáram temető. Súlya bőven 10 kg felett van, mennyi lenne a súlya egy trafós áteresztőtranzisztoros pc tápegységnek??? A kapcsolóüzemű tápegységgel szerelt eszközök alkalmazása végül is energiatakarékos, és a súlya is kisebb. A kényelmi funkcióként használt stand-by mód már a korunk hozadéka, lusták vagyunk ez az igazság. Nem rossz ötlet egy letöltőgép, sőt én is gondolkozom hasonló beüzemelésén, bár én teljesen ingyen szeretném működtetni, mégpedig napelem/akkumulátor kombinálásával. Maga az alaplap amit erre szántam csak 5 v és 12 v tápfeszültséget igényel egy szabványos MOLEX csatlakozón keresztül. Szerintem az "ingyen" működés nem lenne kifizetődő, bár kísérletnek első osztályú lenne. Az akkumulátor és a napelem költségeit nem számoltam ki. Holnap megpróbálok ráerőszakolni egy oprendszert, kicsit terhelem is és kiszámolom az üzemeltetési költségét. Bocs Norberto hogy nem pont a fázisjavító kondenzátorra válaszoltam, de általános tapasztalataimat írtam le, a szükséges rosszról a kapcsolóüzemű tápegységekről
Letöltési célra vannak routerek. Lehet rájuk dugni USB-n merevlemezt (célszerű valami laptophoz való 2,5-ös példányt), és arra tölt le. Ettől alacsonyabb fogyasztást másképp nem lehet összehozni szerintem.
Szia!
Kicsit utána számolgattam a dolgoknak, és azt gondolom, hogy a csúcsegyenirányítós készülékekben nem a fázistolás miatt kell a PFC, hanem a felharmonikusok miatt! Ha jól számoltam 230V-os feszültségnél 200W-os terhelés mellett 500µF-es kondenzátornál(szerintem ezek életközeli értékek) a cosfi~0.98-ra jött ki, emiatt nem kellene PFC! Persze, ha az áramot növelem, vagy csökkentem akkor változik a cosfi is. Sokkal inkább gond, hogy a 3, harmonikus nagysága majdnem akkora mint az alapharmonikus és szerintem, ez rontja le a PF-et.
Nekem eddigi tapasztalataim:
Kompakt fénycsövek: Ahol keveset van használva oda elmegy az olcsóbb is, nálunk az előtérben van már vagy egy éve egy 400Ft-os kompakt, és még megy. Ahol viszont hosszú igénybevétel van, oda mindenképp márkásat kell tenni. Az első kompakt fénycső ugy 8 éve lett a nappaliba berakva, és múlt hónapban halt meg. Ez egy Tungsram volt - nem reklám A LED-es technika: eddig csak egyet használtam, íróasztali lámpába a 25Wos izzó helyett... Jó volt, mert csak az asztalt világította be, tesóm tudott tőle aludni, és a monitoron se tükröződik a fénye. Viszont a 10 év helyett csak fél évet ment. Miután szétszedtem, és kicseréltem a rossz LED-et, meglepődtem, hogy nem az áramátalakító, hanem a LEDes panel melegszik. 18mA-val működik az 1db LED cseréje után, amit visszavettem 16mA-ra, így megy, aztán majd kiderül, ér-e valamit. Fogyasztásmérő: Ilyet még nem használtam, de kíváncsi lennék a PC fogyasztására , Meg a készülékek leírásában, esetleg az adapteren, hátlapon szokott lenni infó a készenléti/üzemi fogyasztásáról, érdemes utánanézni, ha nincs fogyasztásmérő
Ez csak akkor van amikor kényszerléti üzemmódban van! Jó is lenne ha terhelés közben enné meg ezt a teljesítményt! Amikor meg kivan húzva a kábel akkor 3 - 4órán keresztül 0,00W a fogyasztása! ...meg utána is, csak utána már teljesen használhatatlan.
HY
Ezt csak úgy lehetne bebizonyítani,ha mi is lemérnénk. Mindössze egy digitális tárolós szkóp kéne hozzá,amit maximális sebességre kapcsolva lemérhetnénk vele,hogy mi történik bekapcsoláskor. Nem kizárt,hogy a sorozatban a hatásos, meddő és a látszólagos teljesítmény nem lett külön számítva. Vagy hogy pont igen. Én talán azért adok hitelt neki,mert amellett,hogy ezt pl nem hinnéd el,mert marketing is lehet,akkor a sok másik olyan döntő erejű dolog,ami akár a benzin,gázolaj,gáz helyettesítők,de nézd végig őket,majd el tudod dönteni minek lehet hinni. Nem kívánok vitázni azzal,hogy igazat mondtak-e,de most akkor minden fórumban csináljunk mi is egy legendaromboló csapatot? De benne vagyok!
Sziasztok!
Ajánlom mindenki figyelmébe az általam indított témát. Ott pont ezt tárgyaljuk. Igaz, egy speciális eszköz apropóján. Bővebben: Link
Én modjuk ,mivel az éjszakai óráról nem mondanék le ,ebbe építettem a további távvezérelt készülékek vezérlését.
Az óra progi mellett ragyogóan elfér a távirányító tetszőleges gombjára tetszőleges készülék ki/be kapcsolása.Többet sem fogyaszt ettől,meg kényelmes is.
Érdemes a fűtésen is spórolni, erre megy el a legtöbb energia. A mindenki által jól ismert szigetelés, nyílászáró tömítés, stb. mellett megemlíteném a talán kevésbé közismert "hőtükröt a radiátor mögé" módszert is. A meleg radiátor fal felé sugárzott hőjét visszaveri, így az nem a falat melegíti (ahol ez csak veszteség lenne, minél melegebb a fal, annál több hő szöki ki ugye...). Lehet készen venni, de alufóliából is lehet csinálni olcsón. Állítólag kb. 5%-ot lehet vele spórolni, nem egy egetrengető dolog, de a megtérülését érdemes kiszámolni! (azzal meg egyetértek, hogy nem kell 26 fok a házba télen
-nyáron meg 22 fokra hűtjük légkondival? )
1,23A nyugalmi áramfelvétel 230ról?
Ez biztos? Ez még a szekunder oldalon is sok volna. Nem egészen ide tartozik, de azért ideírom: Azt nézőpontot sem tudom igazán megérteni, hogy az erősítőnek 0,...1% (...=még vagy 23 nulla) torzítást kell produkálni. Aztán jön a hangsugárzó, a tökéletlen akusztikai elrendezés stb. mind berakja a maga X% torzítását, s kiderül, hogy az erősítő mindezt már alig befolyásolja. A és AB osztályú végerősítőket csinálnak n*10...n*100mA nyugalmi árammal - ami veszteség. Több tranzisztoros erősítő volt már nálam javításra, mindnél visszavettem a nyugalmi áramot 5-20mAre, még soha se mondták, hogy "de sz*r lett a hangzása..." Másik sztori. Egy haverom kb. 15 éve trafót csináltatott quadhoz. Szépen megcsinálták neki, EI lemezekből (már akkor se számított korszerűnek, 350VA volt a primer teljesítmény névleges értéke), aztán egy laza mozdulattal az összes lemezt összehegesztették. Hogy ne zúgjon és nem akartak csavarozással sz*rakodni - gondolták. Terheletlenül 1A körüli volt a felvétele. Javasoltam, hogy vigye vissza, amit meg is tett (pénzét visszaadták, végül toroidot csináltatott). Visszatérve az erősítődhöz, én azért megnézném, nincs-e véletlenül valami parazita elem (pl. vasaló ) a táp környékén. Tuti lehetne rajta javítani. :yes:
Úgy látom sokakat érdekel a téma, nem számítottam ennyi hsz-re, de örülök neki.
Igazság szerint párom iskolában tart infó szakkört és oda is szántam az itt elhangzottakból levonható tanulságot. Mivel más tantárgyból nem sokat tanul a gyerek ezekről a dolgokról. Úgy érzem minden csatornát meg kéne ragadni ahhoz, hogy ezeket az ismereteket terjeszteni lehessen. Most végig gondolva én is bedőltem a marketing és a "haver mondta" helyzeteknek. A neten nincs egy értelmes cikk ami elérhető is. A freew*b és hasonló eldugott oldalon esetleg név nélkül lehet csak megtalálni. Nem értem ennyire nem lehet felkérni a szakembereket, hogy támogassák és a szaktudásukkal igazoljanak méréseket vagy nem merik vagy egyszerűen nem kérik fel őket és mindenki csak a többi cikk alapján írja a sajátját? Voltam pl Mohácson ahol (mint utóbb megtudtam) ökoiskola működik és éppen elektromos gépeket gyűjtöttek a fő téren, hogy el tudják adni feldolgozásra. Egy koncert is jobban meg volt hirdetve, mint az az esemény pedig 1000x fontosabb. Én indítani akartam egy internetes oldalt ami ilyesmivel foglalkozik. Ellátogattam ökofalvakba (sőt majdnem le is telepedtem az egyikben), megpróbáltam gyakorlatban megismerni ezeket az alternatív rendszereket nem csak papíron leírva számolgatva, de még így sem éreztem megfelelőnek tudásom ezért inkább várok vele amíg találok olyan embereket akik segítenek ebben. Bár ebben sincsenek pozitív tapasztalataim, mintha nem tartanák fontosnak a tájékoztatást... Kellemes meglepetés volt itt, hogy ennyi embert érdekel a téma.
Szia
Szerintem is borzalmas.... 1,23A Én magam tekertem egy 1400W-os trafót,aminek 50mA a nyugalmi árama. Kicsit több drót kellett hozzá,de mégis megvalósítható. Idézet: „Ha jól számoltam 230V-os feszültségnél 200W-os terhelés mellett 500ľF-es kondenzátornál(szerintem ezek életközeli értékek) a cosfi~0.98-ra jött ki,” Nagyon jónak, sőt, hihetetlen jónak tűnik a CosFi. Hogyan számoltad ki?
párhuzamos RC ként számolva 0,999 a cos fí (kerekítések nélkül, egyben számolva)
ahol az R a teljesítményből és a feszültségből van számolva (264,5ohm) , Xc meg 50Hzre (egyperkétpiefcé=~6,366ohm).. (fi=tg^-1(Xc/R)= 1,378° )
Szia!
A kondenzátor feszültségesésével, meg a folyási szöggel kombináltam, és 11fok jött ki, ennek a cosfi-je 0.98. Remélem nem számoltam el...
Összehegesztett vasmagú, áramot primer oldalon mértem,(quadok ráakasztva, hangszórók a kimeneten, bemenőjel nulla!) kb 500VA a trafó, 3 csatornányi quad van rábízva, a 230 as oldalon a kapcsolónál egy két áramkörös relé van ami áthidalja a kapcsolót, mivel PC ről hallgatok zenét így a relé is onnan kapja a tápot egy kapcsoló beiktatásával...
Bocs
A hálózatból felvett áram alapharmonikusának és a hálózati feszültség fáziskülönbsége az a bizonyos fi. Hogy modellezhetnéd azt RC-körrel? Kérdés: milyan "alakú" áramot vesz fel egy PC táp, ami egy Graetz-cel és és egy pufferelkóval kezdődik? (valójában 2 sorbakapcsolt elkóval, de ez most mindegy)
Jó a fórum.
Én azzal próbálok energiatakarékos lenni, hogy pl a mobil eszközeimet napelemes töltővel töltöm. 10000 forintért már lehet kapni kb. A6-os lap méretű egységet, amin usb csati van. Megy róla mbil és mp3 töltés. Az energiatakarékos izzók nagyon rossz minőségű fényt adnak, az élettartamuk rövid. A LED világítás nagyon jó, csak sokat fogyaszt, de még mindig az a legjobb megoldás. Én a stand by mód kikerülésére szintén a kapcsolós elosztót használom, csak sajnos ezzel az összes kütyüm memóriája elszáll. Ezért sajnos a videó, TV, hifi mindig be van kapcsolva a hálózatba, mert bár törődöm a környezettel, azért ez a kényelmi szempont felette áll, pl ha valamilyen műsort fel akarok venni, akkor a videó muszáj, hogy üzemben legyen. Az időbeállítás pedig minden kütyün energiafüggő memóriában van. Most erre akarok pont építeni valami kapcsolást, ami tartalmaz egy akkut (pl mobilból) egy töltőrészt, és egy relét, amivel megpróbálom azt összehozni, hogyha mondjuk kikapcsolom a TVt, akkor valóban levegye a hálózatról a készüléket, a visszakapcsoláshoz pedig még lábra tudok állni, hogy odasétáljak a TVhez. Így a memória is megmarad, és nem is fogyaszt. áramszünet esetére is jó. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy felajánljam az ötletet, lehet szabadon használni, senkit nem perelek be. : ) Sőt, ha valakinek van a megvalósításhoz ötlete, szívesen várom. A másik megoldás, amit használok, hogy amiben tudtam (pl erősítő) kicseréltem a tápkapcsolót, és így a primer tekercset szakítom meg, nem a szekundert, így már nem fogyaszt semmit.
Ajánlom figyelmetekbe a csatolt dokumentumot.
Nem átverés, nem modell, nem szimuláció, nem humbuk. Valódi értékekkel elvégzett konkrét mérés. Látható a feszültség/áram jelalakja, spektruma, stb.
Szia!
Előző hozzászólásban ott a válasz!
Én az nem vitatom, hogy a PC táp felharmonikus áramfelvétele gondot okoz. Azt sem,hogy az aktiv PCF ezt is javitja.
A hivatkozott doksiban egy szó sem esik a teljesitménytényezőről. Amivel vitatkozom, a teljesitménytényező általad modellezett megközelítése és ennek alapján a következtetés: cosfi= 0.99. Egy idézet a webről: A standard power supply has a power factor of 0.70-0.75, while a power supply with active power factor correction (PFC) has a power factor of 0.95-0.99. |
Bejelentkezés
Hirdetés |