Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   9 / 54
(#) ivicz hozzászólása Dec 22, 2008 /

Szevasztok,

van a fiamnak egy távirányítós autója, benne egy 9.6V-os, 2100mAh-s NiMH akksi. Gyanítom, hogy nem ez a gyári akksija. Az autóhoz való, szintén 9.6V-os töltő tönkrement. Vannak itthon töltőim, de egyik sem 9.6V-os. Van 9V-os, 12V-os, ezek trafósak és 1000-1500mA-t tudnak, meg van 1-2 kapcsolóüzemű telefontöltő, 10V, erre 0.8V van ráírva. Szerintetek ezekkel meg lehet oldani az akksi töltését? Ha igen, a kisebb feszültségűvel töltsem tovább, vagy a nagyobb feszültségűvel kevésbé? Vagy a 12V-osra tegyek egy stab. kockát? Nem is tudom, létezik-e 9.6V-osban...

üdv,
ivicz
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

stefanv.com itt az USB tolto

A link javítva (az előző is),
Norberto
(#) karpi válasza ivicz hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Az elobbi kijavitott link-es hozzaszolasban ott egy tolto nagyon reszletes leirasa .Ugyanez kell megfelelo modositasokkal akarmilyen fesz-hez es aramhoz.
(#) nagy hoho válasza Norberto hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Már több csavarhúzó akkupakkját szétszedtem vagy ötöt és szinte mindegyikben azonos volt az akksi. Két napja egy Skil-t szedtem szét pedig az már nem annyira gagyi és abban is ilyen akksi volt.
(#) nagy hoho válasza karpi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Egy egyszerű de szimpatikus töltő megfogom csinálni de négy akkura mert nekem egyszerre annyi kell .Köszönöm !
(#) nagy hoho válasza ivicz hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

A 10 voltos töltőre nyugodtan rákötheted, de az áramfelvételt nem árt megmérni ,hogy tudjad a töltési időt. Ez általában 14 óra esetedben 210 mA-el számolva. Ha ennél több áramot vesz fel akkor az idő annak arányában csökken. Én 500 mA-ig mennék el mert nem ismerem az akkudat. Ha ennél többet vesz fel akkor korlátozni kell szerintem.
(#) eakos1 hozzászólása Dec 24, 2008 /

Olyan regenerálót nem lehet csinálni, ami inpulzusokkal terheli az aksit és a kristályokat szétrombolja? Mert állítólag a nagy kristályok a problémák.
Van az autó aksihoz kapható Akku plussz ami állítólag úgy működik, hogy feltölt egy kondenzátort és kisüti, ezzel pillanatra nyagy árammal terheli az aksit.
Egy ilyen elven működő regenerálót nem lehetne építeni? Mi a véleményetek?
http://www.1jouzlet.hu/product.php?bid=14
(#) And válasza eakos1 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Megoldható, és Ni-xx akkukhoz is létezik ilyen töltésvezérlő, amely támogatja a rövid kisütőimpulzusokkal (reverse pulse) kevert töltést. Ilyen pl. az ICS1702. Nem tudom, honnan lehet beszerezni, de akár általános mikrokontrollerrel is kialakítható egy ilyen vezérlő kapcsolás.
(#) arecibo hozzászólása Dec 24, 2008 /

Köszönöm a válaszokat!

Más: Láttam "D" méretű akkut, 1.2v-os, valamint 2300mA tud "elvileg", 2 db 1490 HUF. Ez hihető, vagy esetleg valami átverés....Bár a mai lehúzós világban ez nem jellemző

Valamint minden Topiktársnak Békés Karácsonyt!!!
(#) Novak válasza arecibo hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Teljesen reális a dolog, ma már elég olcsók az ilyen akkuk. A kapacitása is lehet annyi, amennyit írtál (már amennyiben 2300 mAh-ra gondoltál, mert ugye kapacitást nem mA-ben mérünk).
(#) tams hozzászólása Jan 4, 2009 /

hello!
Nagyon jó az a töltő, ami egy pár hozzászólással hamarabb került be, de nekem az a gondom vele, hogy olyanra volna szükségem amivel egyszerre 1 db NiMh AAA akksit tudok tölteni. A töltőáram levétele még nem is jelentene gondot, de az hogy 1-et töltsön az igen.
Namármost a neten találtam ezt. Az oldal alján van egy töltő kapcsolás. Ez nagyon okosnak tűnik számomra, csak tartalmaz pár félvezetőt (írnak is róla, hogy valami tranzisztor meg valami speciális dióda) ami gondolom smd, így nem tudom mi lenne jó helyette.
Ezenkívül bármilyen véleményt szívesen várok a kapcsolásról.
Ez a TSSOP tokozás ez mennyire forrasztható otthon egyszerű pákával? Esetleg lehet kapni valami átalakítót?
(#) tams hozzászólása Jan 4, 2009 /

a Chipcadnél van ssop adapter, pont 8 lábú. Az jó TSSOP-hez? Mi a különbség a kettő között?
(#) tams válasza tams hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Most látom csak hogy van SOIC tokozás is.
Melyiket egyszerűbb beforrasztani? A SOIC az a nagyobb nem?

Ezenkívül ahogy nézelődtem mindkét FETre ezt találtam: ZXM61P02 - 20V P-CHANNEL ENHANCEMENT MODE MOSFET

az egyik dióda: MBRS320 Schottky Rectifier
a másik: MMBD4148 - High Conductance Ultra Fast Diode

Ezk helyett mit érdemes?
(#) nagy hoho válasza karpi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szerintem nem kell 16 órás időzítő mert a komparátorok töltés végén lekapcsolják a töltőáramot. Van róla egy diagramm.
(#) nagy hoho válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Helló! Sikerült megoldanod az áramgenerátor problémádat?Gondolom az eltel kb másfél év alatt igen. De ha mégsem akkor van egy kapcsolásom ami feszültség vezérelt áramgenerátor.Nagyon egyszerű kapcsolás egy IC és egy teljesítmény MOSFET és néhány passzív alkatrész de laborszintű, az IC bemenetén kell a feszültséget változtatni 0-5 volt között És ezzel arányosan változik az áram akár 0-10 Amper is lehet a vége. Ha még aktuális akkor közzé teszem.
(#) Krisz03 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Hello!

Ez engem lehet, hogy érdekelne, és esetleg másokat is. Megkérhetnélek, hogy tedd közzé a kapcsolási rajzot?
(#) Norberto válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Hali!

Tyű! Hogyne érdekelne, bármikor jöhet, ezzel csak nyerni tudunk, veszteni semmit sem!
(#) nagy hoho válasza Norberto hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Holnap este minden itt lesz !
(#) nagy hoho válasza karpi hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Helló ! Meg csináltam az általad ajánlott töltőt de valami nem gömbölyű. A tranyó bázisán 4 volt körül van tehát nyitva van és dübörögni kéne az áramnak de mégse. Labortápról kap az 5 voltos stab-Ic 9 voltot és az első bekapcsolásnál felvett 600 mA-t majd rövid idő múlva beállt 30 mA-re.Ráadásul ez két töltő áram felvétele mert nekem 4 akksit kell egyszerre tölteni és kettőt építettem belőle. Neked készen van ? Mi a tapasztalatod ?
(#) nagy hoho válasza Norberto hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Helló ! Itt a várva várt áramgenerátor kapcsolási rajza és egy kép az ic-ről. Az ic-t a Lomex és a Ret is forgalmazza.
(#) Krisz03 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Hello!

Köszi szépen! Ez aztán egyszerű kapcsolás. De vajon mennyire számít az IC nevében szereplő "S" betű? A sima, vagy a "B" jelű is megfelelne: Bővebben: Link?
(#) Norberto válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Hali!

Kösz szépen!
(#) nagy hoho válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Ime a web fordító. De szerintem ebben a kapcsolásban nincs jelentősége.

icl7650.htm

(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

ez nem jött össze ! Bocs !
(#) Krisz03 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Rendben, köszi!
(#) nagy hoho válasza Norberto hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Tudom ,hogy ez nem a tápegység fórum de ha már van egy jó áramgenerátorunk nem kellene hozzá egy jó labortápot tervezni? Csak ennyit szerettem volna.
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Megöltem a topikot bocsánat !
(#) Norberto válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Itt olyan nincs, hogy valaki csak úgy :gun: egy topikot.

Én pl. azért nem tudok már napok, hetek óta bahatóbban foglalkozni semmilyen témával, mert elég kemény ez a vizsgaidőszak. Ezen a héten is lesz még 2 vizsgám egy napon :yes:
(#) BlackStar hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni NiMH akkumulátor töltő építésén gondolkodom.
Szabályozható töltőáram (0 < töltőáram < 3000mA) 1-4 cella töltéséhez. Az áram szabályozását egy FET-el oldanám meg amit PWM jellel vezérelnék. Egy PIC állítana elő és persze felügyelné a töltést.
A PIC oldal nem okoz gondot. A problémám a FET-es max 3000mA töltőáram kialakítása, sorba ill. párhuzamosan kötött cellák (melyik a hatékonyabb). A párhuzamos cellák töltésénél a töltőáram eloszlása okoz gondot. Nem szeretném túlbonyolítani csak amennyire muszáj. Ami fontos, hogy lehessen a töltőáramot vezérelni.

A válaszokat előre is köszönöm.
>>
(#) nagy hoho válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szevasz ! Amíg válaszol valaki érdemben, néhány szót a témáról. Mielőtt megépítettem a saját a saját 4 férőhelyes töltőmet végi olvastam szinte az összes topikot e témában.A hozzá szólásokból a következőket szűrtem le : A legcélszerűbb olyan töltőt építeni ami egyenként süti ki és tölti az akkumulátorokat, mert nincs két egyforma akksi. Az akkukat lehet gyors töltéssel is tölteni de az élet tartam szempontjából az a legjobb ha minden töltés előtt 0,9 voltra kivan sütve majd a kapacitásának tizedével fel van töltve.A töltés végét az akku melegedése illetve egy 0,5- 0,6 voltos feszültség csökkenés jelzi. Én nem javaslom a sok helyen olvasható 14 órás töltést. A NiMH akksiknál a cella részegség kevésbé áll fent mint a NiCa akkuknál. Azt sem tudjuk ,hogy valójában a 2700 mA-es akku valóban annyi ? Ha igen akkor a használat során a 200. töltés után már esetlen nem annyi, és a 14 óra már sok lesz neki. Amit én csináltam az egyenként süti ki az akkukat 0,9 voltra.És két akkut töltök egyszerre sorosan kötve. Azért kettőt mert egy akkusat nem találtam igazán jót.A töltőm a hőmérséklet változást figyeli és 40 celziusnál lekapcsol. Ha értenék a PIC-hez akkor egy olyat csináltam volna.
Következő: »»   9 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem