Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Miért? Az áruk miatt? Somogyiból a PA 30100, PA40100 lehetne alkalmas ilyesmire, de ezek árban is húzósabbak. Az SPA sorozat nem nagy eresztés és ahoz képest elég drága. Az MNC-t nem ismerem, de gondolom ott is van jó pénzért használható, meg olcsóért pocsék. Nézd meg az Eminence-eket inkább.
Ez itt pont házibulizáshoz való és az ára sincs az egekben.
Háát... Ennek tényleg húzós az ára de az én véleményem szerint egy 100W os SAL vagy Egy 100W körüli MNC is megtenné (szerintem). Az 1 pár hangszóró ára ne nagyon haladja meg a 10k-t!!
10K-ból felejtős lessz az biztos.
Ok...ezért is kérdeztem az előbb, hogy mennyi a keret A két párt úgy érted hogy 2db mély, 2db magas? Ez esetben sajnos nem tudok ötletet adni :no:
Vagymég esetleg mélyközép az megoldás lenne?? hogy 1 pár mélyközép?? SAL vagy MNC??
Ha tartós használatra szeretnéd a dobozokat készíteni, akkor az erősítő kimenő teljesítményének legalább a dupláját jelenesetben 200W-os hangszórót kellene beszerezned hozzá. Főként igaz ez, ha hangszínszabályozást is használsz.:yes:
Tehát egy pár 100W körüli 20cm átmérőjű mélyközépre gondoltam. Szerintetek az ugy milyen lenne a 2X100W os erősitővel??
Ha az erősítő valóban 100W-os (amit nem hinnék) akkor azok a 20cm-es hangszórók szörnyű füstfelhő közepette égnének el. ne haragudj de 10000Ft-ból nem lehet sajnos hangfalat csinálni.
Magassugárzó is kell bele. No meg hangváltó. És hogy még hallgatható hangja is legyen... nem egyszerű.
Szerintem még ne állj neki. Tanulgass, tervezgess, ismerd meg a tervezőprogramokat és az alapfogalmakat, mértékegységeket stb. Szerintem ami neked kéne, ahoz minimum 30.000 Ft-bol lehetne bevásárolni (hogy használható legyen).
Hogy higgyetek nekem, lefotóztam az erősitő hátulját:
Bocsi hogy még mindig ezen lovagolok de szerinted mekkora dobozt csináljak akkor a két 22Wos hangszórónak?..11Cm az átmérője
Ez nagy valószínűséggel a maximális teljesítményfelvételt jelöli, nagyjából egy max.200VA-es trafó lehet benne. Egy ilyen tápról legfeljebb egy 2x60W teljesítményű végfok tud tartósan üzemelni.
De a POWER: 200WATTS az nem a tényleges teljesitményét fedezi?? Jah és ezel nem lehet valamit alkotni???
Bocsi, de én is csak saccolni tudnék, azt meg nem akarok
T-S adatok nélkül nem nagyon lehet konkrét térfogtot számítani. A fenetudja... talán tegyed egy 6-7 literes zárt dobozba.
Ez így van. Ezért írtam, hogy nem tartom valószínünek a 2x100W-ot mert sokan esnek ebbe a tévedésbe. A készülék hátlján lévő teljesítmény adat a felvett maximális teljesítményt jelenti.
" De a POWER: 200WATTS az nem a tényleges teljesitményét fedezi?? Jah és ezel nem lehet valamit alkotni???" Ha 200W a hálózatról felvett teljesítméény akkor abba számoljuk bele a trafó kb 90%-os hatásfokát, marad 180W a végfokok valószínüleg AB osztályúak ezért számolhatunk 70%-os hatásfokkal így marad 126W abból legyen 6W a hangszínszabályzó és egyéb részek teljesítménye akkor marad kereken 120 azaz 2x60W-nyi teljesítmény. Nem azt mondom, hogy ez a valóságot fedi, de a lényeg szemléltetésére tökéletes
Ez mi? Az amit ráírtak? Zajszűrő?
Nah akkor igy mit tudnék kezdeni?? Ilyen eszközökkel ??
Hangváltó!
A noise Filter zaj szűrőt jelent nem hangváltót. a hangváltót Crossover-ként emlegetik!
Továbbra is azt tudom mondani, hogy először olvasgass próbáld megérteni az ezzel kapcsolatos dolgokat, mert így nem lehet nekiálni egy hangfalnak.
Hangváltó
Bocsi, de erre a kép alapján sosem jöttem volna rá és a felirata sem erre utal.
Nah nekem mennem kell majd holnap irok. Jah és köszi szépen mindenkinek az infót.
Nagyon - nagyon leegyszersűsítve úgy szoktam volt mondani, hogy a felvett teljesítmény nagyjából 1/3-a biztosan elvész üzemi veszteségként, és legfeljebb a maradék az, ami maximális hangerőn kijöhett a cuccból. A "gyorskiszámoló" türése úgy + /- 10 %...
Sziasztok!
Nekem szubládához kapcsolódó kérdésem lenne. Sajnos annak idején (úgy 2 éve) én is egy SAL SRP2530 -as mélynyomót vettem és meg is alkottam életem első mélyládáját, de valahogy sosem szólt úgy ahogy szerettem volna. Először reflexládát csináltam hozzá, kb. 80 litereset, aztán levágtam belőle egy darabot de így még olyan mélyre sem ment le mint azelőtt, nemrég pedig bandpassra alakítotam át, de így sem lett jobb. Most pedig hogy már szanaszét vágtam-fúrtam a dobozt már annyira használhatatlan lett hogy inkább kidobtam a francba (persze a mélynyomót azért kivettem). Gondoltam csinálok hozzá egy szép újat. Az lenne a kérdésem hogy van-e valakinek valami tapasztalata, hogy milyen ládával, milyen paraméterekkel lehetne a legtöbbet kihozni belőle? Valahogy eddig sosem tudtam "ütős" basszust kihozni belőle. És azon csodálkozom, hogy a Genius 5005-ös subwooferje pedig a maga 16 centis kis mélynyomójával hogyan tudja lealázni a 25 centis SAL-t. Persze, tudom hogy ez csak SAL, de mégis. Az erősítőteljesítmények kb. azonosak, az újabb Geniusban is egy TDA7294 hajt.
Az SRP 2530 nem való reflexbe és egyáltalán nem való szubládához. 50 liter körüli zárt doboznál nem kell neki nagyobb. Nagy hangerőt, "ütős", gyomorbarúgós stb. basszust nem várhatsz tőle. 80Hz körül még tudna kb 88 dB-t, alatta nagyléptekkel esik. A 80W névleges teljesítmény is nagyon kevés ahoz hogy a csekély érzékenységét nagyobb teljesítménnyel tudjad pótolni.
Mint például a kis zárt doboz max. 16 liter körüli térfogattal?
az audiodiy fórumon van valahol, én már nem keresem elő, ha nem baj.
Legalább mélyközép legyen, abban a BP dobozban, de sajnos a pontos T-S paraméterek hiányában nem nagyon méretezhető semmilyen doboz hozzá.
Vagy pedig méginkább tudom ajánlani, két kis kétutas hangsugárzó megépítését a 3.1 verzió helyett, biztos, hogy jobban jársz vele. Idézet: „Ha tartós használatra szeretnéd a dobozokat készíteni, akkor az erősítő kimenő teljesítményének legalább a dupláját jelenesetben 200W-os hangszórót kellene beszerezned hozzá. Főként igaz ez, ha hangszínszabályozást is használsz.” Ez ebben a formában azért nem igaz, jobb, ha az erősítő torzítás nélkül leadott teljesítménye nagyobb, mint a hangszró terhelhetősége, főleg ha hangszínszabályozás is belép a képbe. A hangszóró épsége szempontjából fontosabb, hogy ne kapjon torz jeleket, szinusz helyett négyszöget, mert ha ez teljesül akkor a névleges terhelhetőség többszörösét is kibírják a jó hangszórók. Idézet: „Ha az erősítő valóban 100W-os (amit nem hinnék) akkor azok a 20cm-es hangszórók szörnyű füstfelhő közepette égnének el. ne haragudj de 10000Ft-ból nem lehet sajnos hangfalat csinálni.” Füst főleg akkor lenne, ha torzításba vezérli az erőlködőt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |