Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Témaindító: dexter1000, idő: Júl 21, 2008
Témakörök:
hy
ugy az ilyen tükrös redszerböl persze ez egy általános teljesitmény függvény 600-800W/m2 lehet számolni az éves ártlagra hazánkba 1kw/m2 is eléri nyáron a föld felszinét a napsütés! persze lehet játszani a tükrök méretável minál aprobb ak a tükrök a felszinen anál nagyobb az energia sürüség a fokuszba! 120 cm lavornak lehet számolgatni milyen powert is lehet kiveni belöle !
A parabola antenna adja magát. A mechanikusan kioldott kitakarás pedig nagyon jó ötlet!
Szerintem nem kell túl nagy energiasűrűség. Ha a fejre jut az összes fény, akkor az összes azt melegíti. Tehát alapvetően a fej mérete és a tükrök "becélzási pontossága" határozza meg a tükrök méretét. Persze a túl nagy fej (a felülete miatt) túl nagy hőveszteséget is jelent. Igazából még mindig nem derült ki, hogy mi van kész belőle. Megmondaná ezt az ügyeletes (kemenygolya)?
hi
hát elsösoron aki ilyen parabolás rendszert akar öszehozni elöszöris az a legföbb kérdés mit is akar tulajdonképen füteni a napal mekora höre is van szüksége ! a pl:120cm parabola kiválo célra naptüzhelyre oda böven elég akora teljesitmény hogy kisebb cucokat megfözön vagy megsüsön! én pl nekem 200l viz felfütéséhez tervezem a rendszert egy maxek boyler van ere a célra legyártva az eletromos részét akarom kihelyetesiteni nyára mert télen vegyes tüzelésröl megy a központi fütésröl még eletromos teljesitményel is 200l viz 13c rol kb 60c re 6oraosza felfüteni egy 2.4kw eletromos fütöbetétel a felfütési idö ere a felhasználásra 2-2.5kw parabola van szükségem az már böven elég lesz a 200l viz napi fütésére ez kb2x2m helios tükör felület lesz neki
nah jah
tisztázni kell h ki mit is akar építeni nekünk már sikerült és működik is
Tényleg működik? Képeket!!!
okés
akk csin pár képet, és akk felrakom
Üdv. mindenkinek!
Én is szeretnék egy napraforgót készíteni(majd), ezért elkezdtem írni egy programot Pascalban (sima egyszerű Dos-os, hogy akár egy 386-oson is elfusson), már elég jól állok vele (hála a sok programozásnak), de előre bocsájtom, hogy nem egyszerű feladat. A nap adott pillanatára érvényes koordinátákat már pontosan kiszámolja, már csak a korrekciót kell beleírni. Azért kell korrekció, mert a föld forgása nem állandó 24 óra, hanem az év bizonyos szakában napi 20s is lehet az eltérés, ami évszaktól függően +, vagy-20 is lehet. A gond az, hogy ezek összeadódnak, és helyenként 20 perc eltolódás is lehet, ami több, mint 4 fok szögeltérést is okozhat (vízszintesen csak kb.1,5 fokot). (-A PIC szerintem kissé felejtős, hacsak nem tud sinus és arcsinus fgv-t is számolni, legalább 6 tizedes pontossággal. A korrekcióhoz meg el kell tárolni 366 számot (10biten,mivel 1024-nél kisebb számok)) -A programot úgy írom meg, hogy DC motort és léptetőmotort is tudjon vezérelni. DC motornál kelleni fog egy pozíció visszajelzés (lyuggatott tárcsa+optokapu, mint az egérben). Legegyszerűbben úgy készíthető el, hogy lézernyomtatóval ki kell nyomtatni hőálló fóliára, majd kivágni Ha minden jól meg, még ma kész lesz a főprogram, a héten meg a vezérlés. Ha valakit érdekel elküldhetem
Szia. Nagyon hálás lennék, ha elküldenéd - megosztanád velünk a programot. Én step-dir vezérlést csináltam már ,ment is szépen a napelemforgatóm (két kis 12 W os napelem )Követte is a napot de a vissza állitás kezdeti pozicióba és még sok apróság beteges volt . Ezért le is bontottam az egészet.Léptetőmotorral csinálnám , betükrözött parabolával.Tehát engem nagyon érdekelne a dolog.
Beszéltem az egyik barátommal, és tudom , hogy nagyon bagatel a fizetség , de egy Lit.nemes HP menne egy jó programért.
Csak néhány sor hiányzik belőle, pl. a home pozíciónál a nullázás és a léptető motor vezérlés (DC-motort már kezel). Ha elkészülök felteszem
Sajnos a hétvégén nem leszek itthon, így legközelebb jövő héten. Addig is jó barkácsolást
Oké, türelmes vagyok. Igazából tavasszal fogok nekiállni, vagy ha enyhülni fog az idő. Nagyon hideg van a garázsban ahol dolgozni tudok.
Én is csatlakozok a projekthez nekem is van egy nagy prímfókuszos parabolám amit fel lehetne használni erre. Én a programot PIC-re írnám bár még nem értek a programozáshoz de már olvasgattam és tanulom.
dvd lemez kollegámat kérdezzétek, ő vele már megépítettük a rendszert de lényegesebb intó nem adhatok ki csak az engedélyével.
Most már beleírtam a step/dir vezérlést is, jelenleg a dokumentációt csinálom, hogy mindenki által érthető legyen a működése és a bekötés.
A héten felteszem a honlapomra Ha megépítem a prototípust kicsiben, utána nekiállok a grafikus verziónak.
Feltettem a honlapomra a progit és a leírását.
Bővebben: Link Ha építő jellegű ötlete támad valakinek, akkor szívesen módosítok a programon. Ha bármilyen hibát találtok, akkor jelezzétek és kijavítom Ha frissítem a programot ugyanide fogom feltenni. Jó naplopást mindenkinek
Köszönöm a többiek nevében is a munkát amit végeztél. De ez úgy müködik, hogy egy laptop vezérli a motorokat? Én azt hittem, hogy AVR vagy PIC fog vezérelni, amibe beletöltöm a programot- én személy szerint nem értek az ilyesmihez . Laptopom még lenne is de egész nap nem járatnám hogy menjen a parabola.Ha akkorák lennének mint a honlapod elején .. akkor igen
Én azért használok laptopot, mert van egy ősrégi P1-es, ráadásul 12Voltról megy és keveset fogyaszt
Elég lenne egy 386-os, vagy 486-os alaplap is, még videokártya sem kell bele... A programot beállítod az asztali gépeden, majd a progit átmented a 486-os ra. (Mint írtam én a winchester helyére egy CF-kártyát teszek, amit könnyen át tudok tenni az asztali gép kártyaolvasójába). Persze kisebb programmódosítással rá lehetne kötni egy 2X16 karakteres kijelzőt, ha látni szeretnénk az aktuális pozíciót...
Aki ért hozzá, annak könnyű. Ha egy akármilyen gagyi gép is jár 24 órában ,többet eszik mint amit a projekt termel. Nem lehet ezt egy AVR el megcsináltatni?Nekem egyenlőre csak két kis napelemhez kellene ( nem is kell ennyire pontos ). Inkább kisérletezem az optikai követéssel.
A héten rendeltem egy AVR programozót, így nemsokára belemerülök a témába és lehet, hogy megírom a progit AVR-re is
Próbáltam érdeklődni csillagászoknál is. Vannak olyan távcsövek amik tudnak objektumot követni, sőt előre beprogramozott helyre beállni és követni azt. De nem tudnak segíteni.
Nemsokára lesz kapcsolási rajz is
Kicsit javítottam a programon, mert voltak kisebb-nagyobb hibák benne. Most már csak meg kellene építeni a parabola méretarányos modelljét, és tavasszal szénné égetni, amit a fókusz pontba teszek
A jeladó tárcsát már megcsináltam. 20cm átmérőjű és 0,5 fokos részekre van felosztva. Mivel a program az állapotváltozásokat számolja és nem az impulzusokat, ezért 0,25 fokos pontosságot lehet elérni. A "home" pozíciót egy fekete félkörív jelzi, vagyis amikor véget ér a félkör, akkor van egy állapotváltozás, és a program ehhez nullázza magát. A parabola soha nem fordul teljesen körbe, ezért nem megy el 180 fokig, így nincs téves home helyzet érzékelés. A jeladó tárcsa természetesen csak DC-motor esetében szükséges. léptetőmotornál csak a "home" helyzetet kell egy szintén félkör szerű optikai tárcsával megoldani.
szerbusz Adrian!
Lenne egy olyan kérdésem a napkövetö redszerel kapcsolatba hogy a Keletre valo vissza pozicionálás az hogyis van megoldva a projetbe? mert mechanikus korlátai vanak a problémának vagyis van egy olyan mechanikánk ami tud pl 180' horozont elgordulást. És 90' vertikálisan max ezek a technikai korlátok vanak a mechanikával! vagy a program azt definiája hogy ha végálásig kifut a mechanika akor visszaál kezdö pozicioba? mert a programba elsö meglátásba csak a napjárás követhetö fólyamaton hogy széleség és hoszuság szerint számol?!
A programot úgy írtam meg, hogy a "home" helyzetet érzékeli 0 foknak(Déli, és vízszintes irány). Egyéb végállást nem érzékel! Természetesen kell használni végálláskapcsolót, amit az adott motort mozgató relével kell sorba kötni.
-Vagyis: X(horizontális)irányban Dél-i iránynál van egy állapotváltozás (optikai tárcsán a fekete félkörív vége). A tányér tehát alapból Dél felé néz. A Nyugati irány +fokot jelent, a keleti irány meg negatív előjelet kap (-90 foknál néz keletre, +90foknál nyugatra). -Y irányban (vertikálisan) A 0 fok jelenti a föld "síkjával" párhuzamos irányt, vagyis a parabola tányér ilyenkor a horizont felé mutat. +90 foknál felfelé néz, -90 foknál a föld felé. A program DC motor esetén a jeladótárcsa segítségével határozza meg az aktuális állásszöget (Tudja, hogy melyik irányba adta ki a jelet a motorra és megszámolja az impulzusokat. Ha a beállításoknál 4lépés/fokot adtunk meg, az azt jelentim hogy az optikai tárcsa fél fokonként van felosztva, ami kétszer ennyi állapotváltozást jelent, így 0,25 fokos pontossággal áll be a rendszer). Léptetőmotor esetén nincs visszajelzés, így a home helyzeten való áthaladáskor nullázza magát. A horizontális 180fokot meg lehet oldani, mivel csak egy végálláskapcsolót kell sorbakötni az adott irányt működtető relével. A vertikális részen szintén. A program úgy lett megírva, hogy amint a nap 0 fok alá megy (kissé a föld felé nézne a parabola), akkor napnyugtának veszi és beáll alaphelyzetbe, ami azt jelenti, hogy Dél felé néz (0 fok) és a tányért a föld felé fordítja (-90 fok), így a vihartól is meg lehet óvni és az eső sem koszolja be a tükröket, ráadásul nem gyújt fel semmit . Összegezve, ha a tányérod alig megy lejjebb vízszintesnél, akkor oda kell tenni egy végálláskapcsolót (90 foknál feljebb meg úgysem küldi a program). Kelet -Nyugat irányba szintén. Mivel a 0 pozíción áthaladáskor automatikusan nullázza a pozíciót, tudni fogja a tányér, hogy hol van. pl. napnyugtakor már a nyugati irányt jelentő 90 fokot el kellett volna hagynia, a jelet ki is adta a motorra, de nem kapott róla visszajelzést: ilyenkor a program a "Timer hiba X" üzenetet fogja kiírni, de működik tovább. -Ezután ha lement a nap visszamegy alaphelyzetbe (Dél felé, és tányér lefordít). Amint odaér a déli irányhoz, elhalad a Home érzékelő előtt (pont 0 foknál), így akárhány fokot mutatott aktuális pozíciónak azt szépen lenullázza, így helyre áll a rend. Y irányban meg mondjuk lemegy -1 fokig, ott megállítja a végállás, így a program érzékeli,hogy nem kap visszajelzés a jeladó tárcsáról és kiírja a "Timer hiba Y" üzenetet, de ettől még elszámol -90 fokig, és nyugton marad másnap reggelig, amikor felemeli a tányért, ami nem -90 fokon áll, hanem -1 fokon, de amint eléri a 0 foknál lévő HOME pozíciós jeladót lenullázza, így ismét jó értéket mutat. Ezalatt az X érték a megfelelő helyen 0 fokon állt és elkezd menni kelet felé.... na ez akkor érdekes, ha a nap -90 foknál előbb kel , ezért a tányért javasolt kissé kelet felé fordítva megépíteni. Elnézést a hosszú regény miatt Remélem tudtam segíteni.
És ez már önálló egység, valami jófajta AVR -el. ????
hello
adrian köszönöm a hosszas kielégitö válaszod! igy tisztában látom az elképzelsedet a projektedröl én is!!!!
Ez épen számitógépes verzió!
szia!
nem kell feladni, valaki már megoldotta Bővebben: Link igaz ez nem számolós, de hátha érdekel: Bővebben: Link
Feladom , mert ennyit nem költök rá. Mint már emlitettem, napelemforgatáshoz nemkell ennyire pontos. Panelt gyártani, összerakni , mechanikát összerakni tudok.
Napelemhez tényleg felesleges bonyolult költséges dolog.
Legtöbbször úgyis csak egy tengelyen mozgatják. Ahhoz talán jó lenne egy 555-ös időzítő + alkonykapcsoló + ablaktörlőmotor Az ablaktörlőmotor kap egy indító impulzust, amivel megy egy kört, és mozdít valamennyit a napelemen. Az impulzusok közti szünet nagyságát úgy beállítani, hogy a nagyjából kövesse a napot. Az alkonykapcsoló sötétben visszavinné, reggel a fényre újra elindítaná... De! Valahol láttam olyan kapcsolást, ami nézte a napelem által leadott feszültséget vagy áramot, aszerint mozgatta és találta meg az optimális helyzetet. Üdv. T |
Bejelentkezés
Hirdetés |