Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"Én inkább a helyében használt dobozban gondolkodnék."
Én is. De ha úgyérzi, hogy megtudja csinálni akkor csinálja. Mivel nagyon kevés pénzt szán rá, használt dobozból max olyat tudna venni ami még talán a házinál is rosszabb a sal hangszórókkal.
Néha hihetetlen áron lehet jó dolgokat kifogni, hidd el.(Én vagyok rá a példa ) Csak rá kell állni, és keresni. (Most ment el egy pár újszerű 80W-os Magnat monitor doboz 5000Ft-ért)
Nah akkor most végül is kire halgassak?? Vegyem meg vagy sem?? A hangszórókon van a lényeg. A faanyag nem kerül szinte semmibe. Az SA2540 és a DT 66/MS jó lesz egymással??(hangzás stb.??) Ha jó lenne, akkor nem lennének a hangfalak "megeröltetve".
Valóban, de a hangsúly itt a Néha szócskán van
Vagy 7 éve vettem a pécsi vásárban 2 Westra studio hangfalat 10000Ft-ért! Én akkor még nemt udtam, hogy mennyire jól kifogtam, de amikor hazaértem majd elolvadtam tőle, nagyon szépen szóltak. De sajnos egy pincebuli alkalmával (berúgtam) kivégezte a magasait egy BEAG AET 453-as köztudottam magasgyilkos erősítő. Azóta már arra is rájöttem, hogy miért nyírja a magasakat az az erősítő
Nah akkor most végül is kire halgassak?? Vegyem meg vagy sem?? A hangszórókon + a hangváltó készitésén van a lényeg. A faanyag nem kerül szinte semmibe. Az SA2540 és a DT 66/MS jó lesz egymással??(hangzás stb.??) Ha jó lenne, akkor nem lennének a hangfalak "megeröltetve".
Hello! Én nem fognék neki hangfalat építeni ha Hi-Fi célra kellene. Nézzük csak: amilyen hangszórókat kinéztél: a mélyek durván 13000 a magasak még 1500 kondenzátorból is kell egy közepes váltóba legaláb 2 tehát két hangváltóba 4 számoljunk darabjára 200Ft akkor még 800, a zománcozott huzalról nem is beszélve amből tekercset csinálsz, még Debrecenben is elég gáz beszerezni, na miután ezt mindet sikerült beszerezni, jön az hogy ha jó vagy és minden pöpecül passzol mindet összedobod egy nap alatt ami azt jelenti ha dolgozol egy napi bérnek számoljunk csak 4000-ret a hangfal kinézetéhez még kb kell egy 1000-res festék vagy valami burkoló anyag és itt is finom voltam. Mivel azt mondtad a faanyag nem lényeg így ezt nem számolom. Amúgy egy tábla forgácslap 8-10 e körül van tehát az se piskóta. Na szóval faanyag nélkül is felül vagyunk 20000-ren. Én használtba egy pár JBL L26 hangfalpárt amibe aluminium öntvénykosaras mély elég komoly hangváltó magas miegymás nem ragozom szépen összerakva + egy Rotel RA913 erősítőt vettem 25000-be és egy percet sem kilódtam vele. DE ha most akarnék venni tudnék venni egy 3 utas 30-as mélyel szerelt Siemens hangfalpárt 15e-be Egy szó mint száz NEM építenék.
Az összerakott hangfal minősége ezekkel a hangszórókkal akármilyen zseniálisan megcsinálod el fog maradni bármelyik gyáritól
Csak akkor építs, ha tanulni, tapasztalni akarsz, de a kisérletezés sokba kerül és a költségek jeletős hányada a kukában landol. Amit ezekből összeraknál, az valószínűleg a bekerülési költségének a töredékét sem érné készen, és hangzásra is nagyon messze lenne attól amit most elképzelsz, hogy majd milyen jó lesz. Ezt tapasztalatból mondom, mert úgy 16 éves korom körül, mikor az első dobozaimat fabrikáltam, minden különösebb elméleti ismeret nélkül, én is sok pénzt dobtam ki az ablakon értelmetlenül. Ma már hatalmas a hangszóróválaszték, vannak jó tervezőprogramok, és sok forrásból elsajátítható az elégséges tudás ahoz hogy kezdeni tudj valamit aminek értelme is van. Ha maga az építés művelete vonz akkor rajta, csináld. De ha a hangsugárzó használati értéke a fontosabb számodra, akkor vegyél egy neked megfelelőt.
No, egyre többen vannak az én véleményemen. :yes:
100% -ig egyetértek
Helló
ha otthonra én csinálnám akkor ezt a mélyet ezzel a magassal raknám össze, szerintem szebben szólnak, annak ellenére hogy kihangsúlyozom nem vagy se mnc se sal párti/ellenes!!! tapasztalat: magasból 4db van itthon, teljesen megfelel itthoni hallgatásra, sőt még nagyobb hangerőn is szépen szól, és jól birja!
Maximálisa egytértek veled.
De azért "egy nap alatt ami azt jelenti ha dolgozol egy napi bérnek számoljunk csak 4000-ret a hangfal kinézetéhez" Miféle munkamániás képes a saját munkáját pénzben kifejezni. jéézusom
Arra értettem hogy mindezért mondjuk kiveszel egy nap szabadságot, az összeg itt lényegtelen
Ó ugyan mire van a vasárnap
Hát mondjuk ha 4 müszakozol nem hiszem hogy vasárnap akarsz hangfalat építeni
Bocs h csak így beleszólok de leírom nekem mivolt!
Adott volt egy vidi erősítő ami kb olyan teljesítményű volt mint a tied.Volt itthon két gyári vidi dobozom(dc 2050) én ebbe préseltem bele egy Sal SRP 2530-as mélyet és egy piezo magasat és hozzá ezt a két utas váltót:Váltó Ha tényleg olcsón akarod megcsinálni akkor szerintem csináld meg ezekből.A doboz méretei kb 50cm magas, 28cm széles,20cm mély.Én ezt kb 1évig használtam és hát mivel ezvolt/errevolt pénzem ezthallgattam.Mivel teis olcsón akarod kivitelezni és csak sal/mnc jöhet szóba ezért ajánlottam ezt.Sztem annyira nemerülj bele a hangfalkészítésbe h házilag csinálsz hangváltót is mert egyáltalán nem könnyű dolog.Ha megépíted ezt amit leírtam egy viszonylag elfogadható két utas hangfalat kapsz.De semmi esetre se rakj bele reflexcsövet csak a hangfal hátuljába csillapítóanyagot(saléknál lehet venni annak a mérete pont jó bele) és ügyelni kell a hangszórók jó tömítésére mert másképp eléggé idegesítő zene közbe ha valahol kifúj.Hát kb ennyi nemkell hozzá ragaszkondi éncsak leírtam egy lehetőséget ami már megvolt építve is és annyira vészesen nemvolt rossz.
Nah megmértem a doboz pontos méreti magasság x szélessség x mélység: 54cm x 28cm x 22cm. Ha ezszerint csinálod kb 20.000ből kijön a pár.De ez az ár viszont elgondolkodtató h akkormá esetleg gyári... Esetleg nézz egy videoton dc 2050-es hangfalat ilyen áron már bőven lehet kapni nagyon jó állapotút is és a 2050 tényleg elég szép hangja van ahoz képest!
Érdekes lehetett a piezo magas egy Dóm-hoz való hangváltóval Még jó hogy nem terhelted meg igazán, mert a hangváltó elégett volna.
El kell keserítselek, de nem jó ez a számítási módszer.
Léteztek hasonló képletek zárt dobozhoz is, de gyakorlatilag ma már értelmetlen használni ezeket. Egyébként ahonnan az előző kimásolt pdf-es lap származik, az Klinger: Hangdobozépítés c. könyve, ott utánaolvashatsz, de a számításokat ajánlom nem túl komolyan venni belőle.
Najó, jó, de azért ne vegyük már egy szintre azzal a két hangszóróval amit ajánlottam, azt amire egy Magnat doboz képes. Meg az eredetileg megfogalmzott cél is más volt..
A SAL hangszóró azért nem éri meg az árát, mert alapvetően érzéketlen, és a mélytartomány is egy katasztrófa, ráadásul olyan gyártási pontatlanságot lehet felfedezni náluk, hogy gyakorlatilag nincs két egyforma hangszórójuk.
És amit már napok óta irkálok, hogy ezel a magassal nem lehet kétutas rendszert építeni, csak 100mm alatti átmérőjű mélyközéphangszóróval.
Azért nem kéne másokat arra rávenni, hogy a saját butaságaid kövessék.. Hetekig próbáltuk egy másik fórumon megértetni veled, hogy miért is nem jó, amiket elterveztél... De úgy tűnik csak nem sikerült..
Az a SAL váltó pedig még rosszabb, mintha valaki saját maga fülre hangolna váltót a hangszórókhoz..
Nah, csak találtunk rosszabbat a SAL-nál..
Egy apró megjegyzés: ez nem pártokon múlik, a ahngsugárzóépítés nem politika, egyszerűen a hangszórók képességeit kell figyelni a kiválasztásukkor. Idézet: „Ha négyszögjel lessz azz erősítő kimenetén akkor rohadt nagy áram fog folyni rajta és elszáll a biztosíték. Hihetetlen vagy.....” Nem tudtam, hogy nem hallottál még áramkorlátról, és nem ismered egy AB-oszt végerősítő kapcsolását, felépítését. De tőlem gondolhatod akárhogy. Idézet: „Igaz volt kipróbáltam.” Nos nem egészen, ugyanis a szabvány szerint mérve valós terhelhetőségre egy jóval kisebb számot kaptál volna. Ez az érték 6dB crest faktorú jelnél lenne érvényes, de ugye ilyet a valóságben nem gyakran hallgatunk. Viszont a jóval magasabb csúcstényezőjű zenéken ehhez képest többszörösét el tudja viselni a hangszóró. Idézet: „A megoldás az, hogy vegyél drágább hangszórókat. Ő sajnos nem képes felfogni, hogy egyeseknek nincs pénzük drágább hangszóróra.” A hangsúly nem az árán van, olcsóbban is lehet jobbat találni, mint amit Te ajánlottál, csak gondolkodni is kell.
Tudok másféle megoldást is, pl. 2 db 200mm-es mélyközép, amihez már nem nehéz magashszt illeszteni. De bulizós, vagy PA közeli hangsugárzóknál eleve nem szokott problémát jelenteni, ha hiányzik a középtartományból valamennyi, nem az 50-20 000Hz-ig +-1,dB-n belüli átvitel a tervezésük a fő szempontja.
Igen tudom. Megvan már a Klinger könyv tegnap sikerült leszedni. Ezzekkel a számításokkal csak olyan körübelüli dobozméretet tudsz számolni sztem......
Tudjuk pl13 ami SAL és MNC neked az csak rossz lehet...
ööööh nem. Ezzel pontos méreteket tudsz számolni, de semmi köze nem lesz ahhoz, ami a hangszórónak valóban jó, kivéve néhány szerencsés esetet.
Nem nekem rossz, mert nem én használom majd. Annak rossz, aki ebből kénytelen hangsugárzót építeni.
És még egyszer közlöm: Nem azért rossz, mert MNC-nek vagy SAL-nak hívják, egyszerűen a hangszórók képességei nem érik el azt a szintet, ami minimálisan elvárható lenne.
Ha semmi köze, meg nem fog jól szólni csak szerencsés esetben akkor minek kiszámolni akkor inkább meghallgatok egy gyári mélyládát pl garry thundert és azt tudom hogy jól szól, megszerzem a rajzát és megépítem. Másik az amit nem értek, hogy lehet az hogy semmi köze a hangszóróhoz ha a hangszóró paraméterei alapján számolod ki?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |