Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mestereim! Mit gondoltok, egy vezeték nélküli csengő beltéri részén, a hangszóró helyére egy tranzisztoros megoldással lehetne relét tenni? A lényeg, hogy zenélés helyett inkább a relét húzkodja. Köszi! goo
Sziasztok
Valaki már foglakozott ilyen nyomás érzékelővel? Bővebben: Link Az érdekelne róla hogy mekkora nyomást visel el? Valahogy vákuum mérésre lehet-e használni? Én ezt NEM ajánlom, mert LEÉGHET AZ ALAPLAPOD!!!!!! Ezt csak akkor ajánlatos kikísérletezni, amikor van vagy 20-30 géped, ha egyiknek leég az alaplapja ott a másik, és azon fojtathatod a kísérletezést Én már csináltam ilyet (szerencsére csak technikaórán), ugyanúgy a tápról kapta az áramot, elektromos relés megoldással, bekapcsoltam a gépet (az is szerencse, hogy azt a gépet már leselejtezték), és csodák csodájára felált a gép, működött, a "kütyüm", de csak 5 percig bírta, elkezdett füstölni, és sisteregni...
Jó lehet, hogy nagyon felfújtam a dolgot, bocs azt nem tudtam, hogy külön tápról akarja üzemeltetni, sok sikert kívánok.
Majd mond el az eredményét mester06
Egyelőre még sehogy. Neked legalábbis. Egy bizonyos időnek el kell telnie a regisztrációt követően.
Hello!
Nos ez a kapcsolás, több okból sem jó. - A Led1 nem túlzottan fog világítani, a Led2 meg kinyikkan. Egyébként meg egyszerre fognak égni. - Ha az optóval közvetlenül akarunk Led-et hajtani, akkor a "Current transfer ratio" avagy az áthatási tényezőnek 100%-nál többnek kell leni. Itt ez a tényező 50%, tehát max félfénnyel fog égni. Más optót kell választani, vagy erősíteni kell az áramot. - Ha az egyik Led bekapcsolására a másiknak ki kell aludni, akkor ott invertálni kell valahogy. A földelt emitteres kapcsolás, nem fordít fázist. És a tranyó meghajtása, nem is értelmezhető így a diódákról. - A Led-ekenek előtét ellenállás kell, mert különben nem korlátozza semmi az áramot. üdv! proli007
Üdv!
Mint azt írtam, nem ez az opto lesz benne, mert ezt csak gyorsan összedobtam eagleben és ez volt az első amit megláttam... a ledeknek lesz előtét ellenállása (mivel nem 2 led lesz hanem 2 ledsor... és tudnál mutatni valami kapcsolást amivel lehet invertálni? tolacika: HDD+ és - jön cak az alaplapról, ami az optocsatolót hajtja, a PC tápjáról pedig szedem a ledek meghajtásához a 12 Voltot, épp ezért hogy ne legyen veszélyben a lapom... Vagy ennek nyissak egy külön témát és ott tárgyaljuk ki?
Hello!
Ha két Ledsor lesz benne, akkor annak mindenképpen kell külön-külön meghajtó. Inverternek akár egy földelt emitteres tranyós kapcsolás is megfelel. De logikai áramköröknél is számtalant találsz (akár egy CD4011-es kapuáramkör is megfelel) . Szerintem először a Led-eket kellene tisztázni, aztán az optót az inverterrel. üdv! proli007
Nos következő a helyzet(remélem ez a végső állapot):Elszállt a mosógép, a sütő és még egy CD-s magnó is.Mindhármat már meg is javítottam. A saját hülyeségemből, áramtalanítás nélkül szereltem.Lekötöttem először a nullát.Ekkor a bekapcsolt fogyasztókon nem nulla fázis , hanem 2 fázis jelent meg.Mint egy nulla szakadás.Innentől kezdve már tudja mindenki mi volt. Tanulság legyen mindenkinek! :yes:
Sziasztok !
a tanárommal veszekedtem, mert szerinte ha egy mosfet-el /irf630/ kapcsolok egy relét / sorrend : tápfesz-relé rajta a védő dióda-nyelő forrás-test/ , akkor a forrás és a test közé kell egy ellenállás, mert nincs ami korlátozza az áram erősséget- de a reré azt korlátozza nem ? de! nem lehet neki ell magyarázni pedig 4 diplpmája van. sejtem mire gondolt, de pozitív fesszel vezérlem nem negatívval.
Egy relét akár egy érintkezővel is kapcsolhatok, akkor sem korlátozza az áramot semmi. DC relé ellenállása elég nagy (Pl. EVIG KS11R 12V DC 100mA. Ez 120 Ohm -os tekercsellenállásnál magától beáll, mindenféle külső áramkorlátozás nélkül.), AC működtetésű kapcsolóknál még tekintélyes induktív ellenállás is szerepet játszik az Ohm -os ellenállás mellett. A tanerőnek ebben az esetben nem volt igaza, az ellenállásra semmi szükség.
Létezik itthon Dual XOR Gate?
Láttam quadot, de nekem elég egy xor kapu, és jó lenne, ha kis helyet foglalna. Mondjuk Pdip 8 láb.
Igen , köszönöm a válaszodat. Én is ezt próbáltam neki el magyarázni, de nehogy már nekem legyen igazam vele szemben. mindig ezt csinálja
Üdv!
Némi mérés és számolgatás után oda jutottam, hogy a egy ledsorban 24 db led lesz. a LEDek 3mmes nagyfényerejű (2100mcd) lesznek.Az egyik sorba piros, a másikba kék ledeket tervezek. Bár így belegondolva ehhez már emelni kellene a tápfeszültségen, vagy rosszul gondolom? És a ledeket a sorban sorosan vagy párhuzamos jobb kötni? üdv: mester06
Én ltp ről huzigálok relét és simán elég a relé ellenállása ez nem led hogy korlátozni kéne az áramot a tekercs rézhuzal megteszi kulső alkatrész nélkül.
Add össze a nyitófeszuket egy soros ágban és ha meghaladja a tápot akkor növelni kell.Sorba k9sd mert nem egyszerre nyitnak.
Hello!A kapcsolások közt az aluláteresztő szűrővel kapcsolatban kérdezném,hogy a 0,4µF-es kondi helyett jó-e 4x 0,1µF es kondi párhuzamosan kötve?
Szerintem jó csak a fesz ne legyen kisebb.
A köv. kapcsolási rajzot szeretném egyszerűsíteni:
C64-es magnó-hoz erősítő? Engem csak a bemeneti rész érdekel ahol az a csúnya OP alkatrész van. Nekem most itthon csak egy LM 386-om van ami elvileg nem jó ilyesmire, ha jól látom. 4049-esem van azt talán rá is tudnám kötni. CD lejátszóról menne a C64-re a jel amit végig digitálisan konvertáltam szóval zaj nincs benne. Hirtelen felindulásból a fejhallgató kimenetet akartam a read lábra kötni.
Köszönöm a válaszodat .
én is hasonló képpen látom a dolgot
És akkor előtétellenállást csak a legelejére tegyek vagy még oda sem kell ha nem nagyobb az fesz mint amit kibirnak, vagy mindegyik elé kell?
Sziasztok!
A következő a problémám. Kijelzés céljából alkalmazni szeretnék ledeket, amelyek tök egyforma smd ledek. A gond akkor jelentkezik, ha egyszerre kettő különböző szinű ledet akarok megvilágítani, mert csak az egyik ég (pl kettő sárga világít együtt, de ha zöldet és sárgát akarok egyszerre, akkor csak a sárga világít) Azonos fesz, egyforma az áramfelvétel, egyforma előtétellenállás... Van ötletek?
Előtétet a sor elejére tegyél nem a fesz számit nagyon hanem a rajtuk átmenő áram ha tul sok besárgulnak és elfüstülnek.(tapasztalat )
Mert minden szinnek más a nyitófesyze nem szabad őket párhuzamba kötni csak sorba ha igy van kevés a tápfesz.
Köszi, sajnos ezt már énis tapasztaltam de az 1 led volt nem ledsor...
Hát ilyet nem is gondoltam. Köszi a segítséget
|
Bejelentkezés
Hirdetés |