Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   388 / 3998
(#) googa hozzászólása Jan 18, 2009 /

Mestereim! Mit gondoltok, egy vezeték nélküli csengő beltéri részén, a hangszóró helyére egy tranzisztoros megoldással lehetne relét tenni? A lényeg, hogy zenélés helyett inkább a relét húzkodja. Köszi! goo
(#) moltam válasza googa hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Helo!
Szerintem zenére fogja rángatni
(#) zoz11 hozzászólása Jan 18, 2009 /

Sziasztok
Valaki már foglakozott ilyen nyomás érzékelővel?
Bővebben: Link
Az érdekelne róla hogy mekkora nyomást visel el? Valahogy vákuum mérésre lehet-e használni?
(#) moltam válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

0-10kPa ig.
(#) tolacika válasza mester06 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Én ezt NEM ajánlom, mert LEÉGHET AZ ALAPLAPOD!!!!!!
Ezt csak akkor ajánlatos kikísérletezni, amikor van vagy 20-30 géped, ha egyiknek leég az alaplapja ott a másik, és azon fojtathatod a kísérletezést
Én már csináltam ilyet (szerencsére csak technikaórán), ugyanúgy a tápról kapta az áramot, elektromos relés megoldással, bekapcsoltam a gépet (az is szerencse, hogy azt a gépet már leselejtezték), és csodák csodájára felált a gép, működött, a "kütyüm", de csak 5 percig bírta, elkezdett füstölni, és sisteregni...
(#) tolacika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Jó lehet, hogy nagyon felfújtam a dolgot, bocs azt nem tudtam, hogy külön tápról akarja üzemeltetni, sok sikert kívánok.
Majd mond el az eredményét mester06
(#) tolacika hozzászólása Jan 18, 2009 /

Valamint még egy kérdés: Hogy lehet új cikket írni???
(#) Norberto válasza tolacika hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Egyelőre még sehogy. Neked legalábbis. Egy bizonyos időnek el kell telnie a regisztrációt követően.
(#) tolacika válasza Norberto hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Körülbelül mennyi időnek???
(#) proli007 válasza mester06 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Hello!

Nos ez a kapcsolás, több okból sem jó.
- A Led1 nem túlzottan fog világítani, a Led2 meg kinyikkan. Egyébként meg egyszerre fognak égni.
- Ha az optóval közvetlenül akarunk Led-et hajtani, akkor a "Current transfer ratio" avagy az áthatási tényezőnek 100%-nál többnek kell leni. Itt ez a tényező 50%, tehát max félfénnyel fog égni. Más optót kell választani, vagy erősíteni kell az áramot.
- Ha az egyik Led bekapcsolására a másiknak ki kell aludni, akkor ott invertálni kell valahogy. A földelt emitteres kapcsolás, nem fordít fázist. És a tranyó meghajtása, nem is értelmezhető így a diódákról.
- A Led-ekenek előtét ellenállás kell, mert különben nem korlátozza semmi az áramot.

üdv! proli007
(#) mester06 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Üdv!
Mint azt írtam, nem ez az opto lesz benne, mert ezt csak gyorsan összedobtam eagleben és ez volt az első amit megláttam...
a ledeknek lesz előtét ellenállása (mivel nem 2 led lesz hanem 2 ledsor...

és tudnál mutatni valami kapcsolást amivel lehet invertálni?

tolacika: HDD+ és - jön cak az alaplapról, ami az optocsatolót hajtja, a PC tápjáról pedig szedem a ledek meghajtásához a 12 Voltot, épp ezért hogy ne legyen veszélyben a lapom...

Vagy ennek nyissak egy külön témát és ott tárgyaljuk ki?
(#) proli007 válasza mester06 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Hello!

Ha két Ledsor lesz benne, akkor annak mindenképpen kell külön-külön meghajtó.
Inverternek akár egy földelt emitteres tranyós kapcsolás is megfelel. De logikai áramköröknél is számtalant találsz (akár egy CD4011-es kapuáramkör is megfelel) .
Szerintem először a Led-eket kellene tisztázni, aztán az optót az inverterrel.

üdv! proli007
(#) Ninoo válasza moltam hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Nos következő a helyzet(remélem ez a végső állapot):Elszállt a mosógép, a sütő és még egy CD-s magnó is.Mindhármat már meg is javítottam. A saját hülyeségemből, áramtalanítás nélkül szereltem.Lekötöttem először a nullát.Ekkor a bekapcsolt fogyasztókon nem nulla fázis , hanem 2 fázis jelent meg.Mint egy nulla szakadás.Innentől kezdve már tudja mindenki mi volt. Tanulság legyen mindenkinek! :yes:
(#) bancsi hozzászólása Jan 18, 2009 /

Sziasztok !
a tanárommal veszekedtem, mert szerinte ha egy mosfet-el /irf630/ kapcsolok egy relét / sorrend : tápfesz-relé rajta a védő dióda-nyelő forrás-test/ , akkor a forrás és a test közé kell egy ellenállás, mert nincs ami korlátozza az áram erősséget- de a reré azt korlátozza nem ? de! nem lehet neki ell magyarázni pedig 4 diplpmája van. sejtem mire gondolt, de pozitív fesszel vezérlem nem negatívval.
(#) Imi65 válasza bancsi hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Egy relét akár egy érintkezővel is kapcsolhatok, akkor sem korlátozza az áramot semmi. DC relé ellenállása elég nagy (Pl. EVIG KS11R 12V DC 100mA. Ez 120 Ohm -os tekercsellenállásnál magától beáll, mindenféle külső áramkorlátozás nélkül.), AC működtetésű kapcsolóknál még tekintélyes induktív ellenállás is szerepet játszik az Ohm -os ellenállás mellett. A tanerőnek ebben az esetben nem volt igaza, az ellenállásra semmi szükség.
(#) elektroláma hozzászólása Jan 19, 2009 /

Létezik itthon Dual XOR Gate?
Láttam quadot, de nekem elég egy xor kapu, és jó lenne, ha kis helyet foglalna. Mondjuk Pdip 8 láb.
(#) bancsi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Igen , köszönöm a válaszodat. Én is ezt próbáltam neki el magyarázni, de nehogy már nekem legyen igazam vele szemben. mindig ezt csinálja
(#) mester06 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Üdv!
Némi mérés és számolgatás után oda jutottam, hogy a egy ledsorban 24 db led lesz.
a LEDek 3mmes nagyfényerejű (2100mcd) lesznek.Az egyik sorba piros, a másikba kék ledeket tervezek. Bár így belegondolva ehhez már emelni kellene a tápfeszültségen, vagy rosszul gondolom?
És a ledeket a sorban sorosan vagy párhuzamos jobb kötni?

üdv: mester06
(#) moltam válasza bancsi hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Én ltp ről huzigálok relét és simán elég a relé ellenállása ez nem led hogy korlátozni kéne az áramot a tekercs rézhuzal megteszi kulső alkatrész nélkül.
(#) moltam válasza mester06 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Add össze a nyitófeszuket egy soros ágban és ha meghaladja a tápot akkor növelni kell.Sorba k9sd mert nem egyszerre nyitnak.
(#) brezinajanika hozzászólása Jan 19, 2009 /

Hello!A kapcsolások közt az aluláteresztő szűrővel kapcsolatban kérdezném,hogy a 0,4µF-es kondi helyett jó-e 4x 0,1µF es kondi párhuzamosan kötve?
(#) moltam válasza brezinajanika hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Szerintem jó csak a fesz ne legyen kisebb.
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 19, 2009 /

A köv. kapcsolási rajzot szeretném egyszerűsíteni:
C64-es magnó-hoz erősítő?

Engem csak a bemeneti rész érdekel ahol az a csúnya OP alkatrész van.
Nekem most itthon csak egy LM 386-om van ami elvileg nem jó ilyesmire, ha jól látom.
4049-esem van azt talán rá is tudnám kötni.
CD lejátszóról menne a C64-re a jel amit végig digitálisan konvertáltam szóval zaj nincs benne.
Hirtelen felindulásból a fejhallgató kimenetet akartam a read lábra kötni.
(#) bancsi válasza moltam hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Köszönöm a válaszodat .
én is hasonló képpen látom a dolgot
(#) mester06 válasza moltam hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

És akkor előtétellenállást csak a legelejére tegyek vagy még oda sem kell ha nem nagyobb az fesz mint amit kibirnak, vagy mindegyik elé kell?
(#) Nyuszko hozzászólása Jan 19, 2009 /

Sziasztok!
A következő a problémám. Kijelzés céljából alkalmazni szeretnék ledeket, amelyek tök egyforma smd ledek. A gond akkor jelentkezik, ha egyszerre kettő különböző szinű ledet akarok megvilágítani, mert csak az egyik ég (pl kettő sárga világít együtt, de ha zöldet és sárgát akarok egyszerre, akkor csak a sárga világít)
Azonos fesz, egyforma az áramfelvétel, egyforma előtétellenállás...
Van ötletek?
(#) moltam válasza mester06 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Előtétet a sor elejére tegyél nem a fesz számit nagyon hanem a rajtuk átmenő áram ha tul sok besárgulnak és elfüstülnek.(tapasztalat )
(#) moltam válasza Nyuszko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Mert minden szinnek más a nyitófesyze nem szabad őket párhuzamba kötni csak sorba ha igy van kevés a tápfesz.
(#) mester06 válasza moltam hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Köszi, sajnos ezt már énis tapasztaltam de az 1 led volt nem ledsor...
(#) Nyuszko válasza moltam hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Hát ilyet nem is gondoltam. Köszi a segítséget
Következő: »»   388 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem