Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
[OFF]
Egy pár mondat erejéig még kapcsolódnék az előző gondolathoz: Hogy hogy keres hibát? Nem hiszem, hogy ebben az állapotában menne neki. 2 eset lehetséges: 1. Összerakja, és működik - ekkor nagy az öröm, és ebben a topikban láthatjuk; 2. Összerakja, és nem működik - rövidebb-hosszabb idő múlva vagy szerez elég infót és beleveti magát a hibakeresésbe, vagy feltünik a "Bukott projektekbe". Az első 3 évben én is utánépítettem, aztán rájöttem, hogy az adott kapcsolásból jobbat is ki lehet hozni, végül semmi eredeti nem maradt benne. Az erősítő téma valóban örökzöld - szerintem egy bizonyos "szintünkön" mind, vagy majdnem mind átes(t)ünk rajta.
Üdv mindenkinek,
most készültem el a 2. jákob létrámmal bár ez nem is anyira az hisz segíteni kell neki hogy meginduljon, ez egy MOT-el müködő jószág nem nagy dolog öszehozni de látványos valószínűleg még tuningolni fogom (2db MOT sorba ) Felhívnám a figyelmet a szaxerű hűtőborda felfogatásra Idézet: És így ahogyan mondod ez az erősítős téma a legkelendőbb ezért még fogunk is sokat látni itt a topikban belőle bőven . Ha viszont mélyebben belegondolunk egy erősítő építés rejtelmeibe akkor ott is fölfedezhetünk némi alkotó munkát . Hisz ahány ember annyi számtalan ötlet ! nem egy nyák megépítése a feladat .Ahhoz szinte semmi elektronikai ismeret nem igazán kell ,de viszont ha már egy kész erősítőt akar valaki összehozni akkor mi is a helyzet ? Ahhoz azért már csak csak kell valamiféle tervezgetés a megvalósításhoz . „Az erősítő téma valóban örökzöld”
Akkor én is felteszek egy saját tervezésű próbanyákot.
Egy atmega8-as a lelke elkeseredésemnek, kiegészítve egy Tsop1738-as infra vevővel és 2*16-os lcd megjelenítővel. Az áramkört feszültség alá helyezve, a kijelzőn megjelenik a "Waiting for RC5", ami érdekes, mert azt is beleírhattam volna, hogy "vazze megnyomhatnál egy gombot, ami RC5 tartalommal bír", de ez nyilván nem fért volna ki a kijelzőre, esetleg beúsztathattam volna. Amikor már nem bírunk a magunkal az izgatottságtól, megnyomhatjuk valamelyik billentyűt 1 és 6 között az infra távirányítón. Ekkor döbbenetes dolog fog történni, mivel az atmega8 PortC0...PortC5 lábaira 560 ohmos ellenállásokkal egy-egy ledet forrasztottam sorba és ezek a ledek az 1---6 gombokkal bekapcsolhatók és világítanak is amíg meg nem nyomok egy másik gombot, mert akkor elalszik amelyik világított és bekapcsol az amelyik gombot megnyomtam. Végezetül, ha már meguntam a gombok nyomkodását, illetve a ledek kapcsolgatását, akkor a távirányítón megnyomom a kikapcs. gombot és a led kialszik. A kapcsolás teljesen jogdíj mentes, mert csak tanulmányozni kell az adatlapját az atmega8-nak. A szoftvert a Bascom Sample könyvtárában meg lehet találni, csak ki kell egészíteni pár sorral amik a ledeket kapcsolgatják. Tehát a véleményem az, hogy után építeni nem lehet ész nélkül, habár én is ezt csinálom, mint kezdő. . De igyekszek sokat tanulni belőle.
Én szeretnék tervezni,megvalósítani saját ötleteket ,de sajnos kezdőként ez még nem igazán megy ,de próbálom minnél jobban megérteni,hogy mi mire való és mit csinál....DE meg kell hagyni,hogy nem mindenkinek van pénze több 10000es labortápra,oszcilloszkópra és egyebekre...
Nos ha mar moderator is offol
Tokeletesen megertem Topi-t, ugyanakkor hallgassatok ugyanezt mas nezopontbol is. Vajon miert epitenek utan ennyien erositot? Sajnalatos modon az egeszen alapveto elektronikai tervezesi eljarasokat sem tanitjak az iskolaban. Ezt mar csak onnan is tudom hogy tanitottam szakkozepben "gyengearamu elektrotechnika" tantargyat. Nekem kellett megirni a tanmenetet (meg csak nagyvonalaban sem volt leirva hogy mit kellene tanitani). Sok almatlan ejszakat okozott, de utana legalabb hallottak legalabb tranzisztorrol, tirisztorrol... A masik problema pedig az hogy tulajdonkeppen mit is epitsenek a hobbistak? Es a profik (ma mit lehet/erdemes kis sorozatban fejleszteni/gyartani)? Nem csoda hogy ennyire nagy kereslet van peldaul az (ICs) erositok utanepitese irant. Hangfalat, erositot, fenyorgonat lehet hazailag epiteni ami legalabb olyan jo mint a gyari. Ha jol emlekszem volt itt egy srac aki pek, de csinalt egy erositot (bocs hogy igy kiragadtam). Le a kalappal elotte. Tenyleg. Vagy inkabb ment volna helyette diszkoba es utana rugjak szet a haverokkal buszmegallot? Orulok neki hogy vannak meg ilyenek es ha lehet akkor segitek neki hogy legalabb ugy csinalja meg hogy ne gyulladjon ki haz, ne razzon meg senkit es meg hasznalhato is legyen. De akkor emberek, mit epitsunk? Olyat aminek van ertelme (nalam ez peldaul nagyon fontos). - Epitsunk DVD lejatszot? - Epitsunk mikrohullamu sutot? - Epitsunk mobiltelefont? - Epitsunk terepasztalt? - Epitsunk tapegyseget? Elkeztem osszeszedni hogy konkretan en mit epitettem (valamint mekkora sikerrel es mennyire hasznalja barki is) a kozelmultban mint hobbielektronika es ebbol mit lehetne publikalni (peldaul akar ezen a forumon is): - Hangszoros detektoros vevot a tesomnak. Tokeletesen mukodott, de azota elkotozott es nem vitte magaval... - Magnetic Loop antenna. Teljesen jol mukodik, legalabb fel eve nem is kapcsoltam be a "radiot". - Taviranyito ellenorzot oszcilloszkophoz (fellelkesulve azon a profi cuccon amit itt lattam). Teljesen jol mukodik, de egyszer sem hasznaltam elesben (nem vagyok TV szerelo, a taviranyitot pedig nelkule is altalaban meg tudom javitani). Egy darab infra LED-bol allo kapcsolason pedig mit publikaljak? - Csoves keszulekehez "alafutot", ez tuladonkeppen egy autotrafo, ami a regi kenyes csoves keszuleket vedi a megemelt halozati feszultsegtol (nalunk amikor a 220 V volt a nevleges, mar akkor 238 V volt a halozati feszultseg). Ott van a polcon ez is... Igaz ott van mellette a Terta 325, majd ahhoz fogom hasznalni.... De egy transzformatorbol allo kapcsolas? - Keszitettem egy villam detektort Watt forumtarsnak miutan a multkor igy porul jart. Mostmar ez is mukodik (csak kicsit nagy ) Kint van a garazsban, a nejem megunta hogy ott van a konyha asztalon. Pont ugy nez ki mint egy zokniszarito Raadasul nagyon lehetetlen idopontokban szolal meg (ertsd amikor villamlik ) Errol elkeztem irni egy cikket ide (ha mar nem viszi el, legalabb utanepiti ) - Ami az egyetlen sikertortenet (napi hasznalatban): Ikea szamitogep szekrenybe 2.1 hangrendszer (TDA2003 3 db, katalogusbol vett "ajanlott" kapcsolas). Ket nagy oval szelessavu hangszoro, mely szekcio PVC csobol Web kamera tarto, beepitett lampak es mikrofon... NOs ez az egy ami napi hasznalatban van/maradt... - A multkor volt akciosan 4R7 femtokos ellenallas a LOMEX-ben. Epitettem egy 4/8 OHm-os muterhelest en is. Fent van a polcon... Akkor ismet kerdezem hogy akkor mit epitsen az ember fia/lanya? Tervben tobbek kozott: - Mikroszkophoz LED-es lampa (LED-es lampaval vajon tobbet fogunk mikroszkopolni a gyerekkel?) Ugyanakkor ez is csak egy LED...
Szerintem kezdőként nem ilyenekben kell rögtön gondolkodni " sok 10000-es labortáp, szkóp".
Persze igazad is van, mert én is rögtön számítógépet akartam építeni, de csak egy Filmnet dekóder lett belőle, ami a német elektorban jelent meg, jó kis alkatrésztemető . Hidd el nekem majd mindened meglesz idővel. addig is marad a Pc-s tápegység, meg az LM317 "tekergetése"
Pc táp dobozába építek most 2.1es ERŐSÍTŐT,de csak azért mert ami most van az legalább 15éves (Palladium) és legalább 10-15kiló és ormótlan nagy,na én ehelyett szeretnék 1 kis kompaktot ami ha megy akkor nekem tökkéletesen tetszeni fog...szeretném minnél egyedibbé tenni majd,saját kiegészítésekkel és kezdem,egyre jobban megérteni,hogy hogy is megy...
ui.:Egy újért sajnálok kiadni jóval többet,mint amennyit ér.
Átalános tapasztalatom, hogy a "kész készülék" státuszt általában kevés fejlesztés éri el; nagyságrenddel nagyobb a "fejlesztés alatti" stádiumban levő (esetleg abban megrekedő) projektek száma. Ígyvan ez nálam most is, a következő két képen bemutatom őket.
Az egyiken egy régi roncsból kiszerelt teletext panel látható (a kép bal alsó sarkában), amint egy vezérlővel összekötve (a kép jobb alsó sarkában) a háttérben látható képet jeleníti meg az eredetileg nem teletextes tv képernyőjén. A másodikon egy AVRrel felépített kivezérlésjelző látható (sokat kínlódtam vele, mire elfogadható lett) - és természetesen az elmaradhatatlan erősítő. Mondanom se kell - saját tervezés (tranzisztoros (nem quad), mert az integrált végfokokat már akkor sem tartottam elég "kreatívnak"). Mindkettőnek a beépítését tervezem (a textet a tévébe, a kivezérlésjelzőt az erősítőbe), ám az még odébb van, mert mindkettő esetben meg kell még oldani egyéb problémákat.
Hát nyitott szemmel kell járni, " sok 10000-es labortáp, szkóp". én pl egy rádióamatőr találkozón vettem 5000 ért egy EO 213 as kétsugaras szkópot, és tökéletes (leszámítva a kontakthibát de mióta használom -tanulok mérni- azóta napról napra jobb).
Tekertem hozzá leválasztót egy régi trafóból ami megint csak ingyen volt, ha lesz pénz veszek hozzá mérőfejet. Mit érdemes építeni????????? Műhelybe műszereket, és sok sok polcot, fiókos szekrényt!!! Egy jó labortápot, egy frekimérőt, egy wobblert, egy hegesztőt, egy fázishasítós szabályzó áramkört stb... Sokmindent érdemes építeni...
A szkópon gondolkodom én is erősen!
dilan! Erről az avr-es teletext vezérlőről valami bővebb infót lehetne kérni? hasonló txt modult bontottam ki tv-ből.
SDA5243as ic van benne, a panelen lényegében az adatlapon található kapcsolás van megvalósítva(kisebb-nagyobb eltérésekkel).
3db ICt tartalmaz (az analóg SDA5231est a text infó videojelből való leválasztására, a digitális i2c buszon keresztül vezérelhető, "képszerkesztő" SDA5243ast továbbá 8kB ramot adattárolásra). A penelen kis cédulán régi videoton logó látható egy - szerintem azonosító - számmal: 0-2411-423. Stímmel?
Ja, és a panel vezérlése egyelőre nem AVRes - majd az lesz - most még a párhuzamos portra van kötve.
Hi!
A panelt egy Philips tv-ből bontottam ki, de ugyanígy 3ic ,és a txt ic-re emlékszem, meg a ramra most nem mászok fel a padlásra
Köszönöm. Most már harmadjára is átterveztem az áttervezett óra kapcsolását. Bár így is jól működik, de a módosításokkal szebb a rajz.
Tuti az lesz - vagy valami nagyon hasonló.
Topi mi azért csinálunk erősítőket mert azokat szeretjük Személy szerint engem a zene nagyon érdekel, és ha zene akkor csak hangos lehet. A hangoshoz erősítő és hangfal kell. Csinálhatnék PIC vagy akármi vezérelt modellvasutat, de az nem tetszik, és nem tudnám mire használni Nem kötözködni, vagy ilyesmit akarok, de mi ezeket szeretjük, és ehhez van kitartásunk.
Idézet: „Csinálhatnék PIC vagy akármi vezérelt modellvasutat” Következő projekt: - PIC-vezérelt modellvasút, aminek az egyik személykocsijából irtó hangos zene hallatszik ki
Van benne valami amit mondasz, én annyit fűznék hozzá, hogy azért lehet mit építeni igaz én is többnyire utánépítek, de azért lehet használható dolgokat is, pl forrasztó állomás, lcf mérő, függvény generátor, pickit2, esr mérő, labortáp,, akkutöltő, ezeket mind megépítettem és rendre működnek, persze nem ugrott mndegyik egyből, de rengeteget tanultam belőlük, hogy minek mi a szerepe. Egyébként szeretnék én is saját áramkört tervezni, de nekem az elektronika nem szakmám, nem is volt rá lehetőségem, hogy ezt tanuljam, marad az autodilakta üzemmód, ez pedig időbe telik. Elég nehéz dolog ha nincs aki tanítson, hanem mindenre jobbára magadnak kell rájönni. Ezért nem könnyű saját cuccot tervezni, legalábbis nekem. De nekem már az is nagy hobby ha utánépítek, szépen előlapot tervezek rá, bedobozolom, elkészül és használom, jó érzés használni mert tudom mennyit melóztam vele.
Én ugyanígy fejlesztgetem a műhelyemet, amit tudok megépítek, amit nem azt próbálom olcsón megszerezni, mert ugye nem mindenkinek tellik digitális szkópra.
nagyon igényes az óra, nekem kifejezetten tetszenek a munkáid! csak így tovább!!
Jujj, de Király!
És hogy "árválkodik" az ezüstös kis dobozával az a Vidi tuner...
De milyen jó nekem, hogy az ott árválkodik. Nagyon király cucc.
Sziasztok, már régóta tengődött a régebben megépített LCF mérőm és a generátorom a polcon, gondoltam beleköltöztetem egy videó dobozba, elég sokat melóztam rajta, és remélem tetszik másnak is. Az építés során törekedtem Vic tanácsát megfogadni, hogy felejtsem el azt a ragacsos izét hát ez többé kevésbé sikerült is, egy két kábel rögzítéshez azért még használtam, de a panelokat már csavaroztam. Az előlapnál is próbáltam a táphoz nézve kialakítani a küllemét, hogy valahogy passzoljon hozzá. A tápot ma fejeztem be, mindkét műszernek külön szűrt és stabilizált tápja van, így függetlenek egymástól teljesen. A két BNC csatlakozó közé még jön egy kapcsoló, ami arra lesz hivatott, hogy az LCF a generátor vagy egy külső jel frekvenciáját mérje.
Sajnos csak webcammal tudtam képeket készíteni, mert a fényképezőm akkuja végleg beadta a kulcsot. Sajnálom is mert egy jó képen jobban látszana, na de jöjjenek a képek!
és még kettő kép.
Nem rossz... jól látom, hogy nálatok is süt a nap?
Dehogy, próbáltam lámpával világítani, hogy jobb legyen a kép, de hiába.
Szép! Nagyon profi az előlap, és a forgatógombok gyönyörűek. A generátor XR2206-al megy?
köszi, igen, a generátor egy xr2206. A gomb egy beag akt 453-as gombjai, csak tesztre tettem rá, de megtetszett és marad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |