Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   106 / 731
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Már szóltam, hogy ez a hangnem nem megengedett emberek között egy nyilvános fórumon.

Én segítenék, de gyakorlatilag nehezen lehet, mert a legalapvetőbb intelmeket sem tartja be, amit eddig írtam, és Te is csak fél-re vezetsz.

A tankönyvi váltók nagyon egyszerű okokból nem működőképesek, azért mert nem veszik figyelembe a hangszórók akusztikus tulajdonságait, és a doboz előlapja miatti esést (BaffleStep) sem kompenzálják mélytartományban.

Ha megvannak a konkrét hangszórótípusok, és azokról a minimuminformációk, illetve még egy feltételem teljesül (az, hogy képesek legyenek együtt működni az adott hszek), akkor tudok segíteni a váltó kapcsolásának kitalálásában.

De még mindig egy kész terv másolása volna a célravezető.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Ezt vele kell megbeszélned. De mint ahogy azt észrevehetted, nem fognak teljesülni a feltételeid, és ő akarja megcsinálni, hát akkor csinálja.
A hangnem ellen neked is tenned kellene!
(#) ptesza hozzászólása Jan 20, 2009 /

Nem tenném 55 literesnél nagyobb dobozba . 80 mm átmérőjű cső 200 mm hosszban. Igy kb 32 hz-re lenne hangolva. Az impedancia és a fázis is elfogadható lehet. De mint köztudott , az MNC hangszóróknak nagy a gyártási szórása. Ami annyit jelent , akár egyes darabok között akár 20-30 % eltérés is van!

Hm?

(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Idézet:
„A hangnem ellen neked is tenned kellene!”

Nekem? Mit? Ez már így is a türelem maximális foka nálam. Egy MOD a fórumon hasonlókért sztem már küldene a 3,14csába.
(#) Gyurix hozzászólása Jan 20, 2009 /

Azt mondtátok, hogy a hangszóróm nem jó reflexben csak zártban akkor ezt vegyem úgy, hogy sokkal jobb mélye és hangja lesz ha zártba rakom?
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Ezt inkább úgy kéne venned, hogy megfelelő térfogatú zárt dobozban képes csak produkálni azt a több szempontból vett optimumot, amit a paraméterei lehetővé tesznek. Azt senki sem jósolhatja meg neked hogy úgy majd jobban, avagy kevésbé fog e tetszeni.
(#) Gyurix válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

És a 83literes zárt jó lesz neki?
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Szerintem nagy lesz, de próbálgasd. Csillapítóanyaggal, purhabbal és több módon is lehet a térfogatot csökkenteni, nem kell mindjárt a dobozt átszabni, ezt majd ráérsz akkor megtenni, ha már összeállt a kép, hogy mekkora térfogatban működik jól a hangszóró.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

A stílusoddal és a hozzáállásoddal van bajom semmi mással.
(#) mazola hozzászólása Jan 20, 2009 /

Sziasztok

Szeretném a véleményeteket kikérni érdemes e ezt az összeállítást megvenni:
2 db Dap P-2 Piezo Tweeter+tölcsér 1.8-20KHz 150W 92dB 8Ohm

2 db Dap MB-10 8 Ohm 125/175W 97dB 60-4500Hz

2 db Dap MB-15B Sub hangszoró 8Ohm/300W 102dB?
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Én pedig már kértelek, hogy írj egy cikket ebben a témában, hogy ne vesszen el a topik hozzászólások ezrei között az értékes információ.
(#) atysdoktor válasza ptesza hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Huh!
Köszi a vígasztalást! Azt hittem, hogy azért ennyire nem rossz a helyzet... És akkor mi lenne szerintetek ha beletenném egy 48 literes ládába (mert ez van) kitömve? Van egy másik hangszóróm is. Ez egy Videoton 1544 422. Ez van most benne a 48 literes ládában. Szerintetek ez "jobb" hangszóró mint az MNC?
Kisebb buliban szeretném használni. Arra alkalmas lehet?
A láda zárt.

Köszönöm az eddigi és az ezután érkező válaszokat!

Attila
(#) karpi hozzászólása Jan 21, 2009 /

Itt egy kis csemege , de beleoszul az ember mire mindent megtalal a rengeteg dokumentatio ;eiras bemutatas , kezikonyv, stb kozott ,De erdemes.

JBLPRO technicallibrary
A "FILTER"-el nem sikerult tallozni , de a felso sorban a "download"-nal es a "support"-ban megtalalhato a sok kezikonyv stb-hez a link.

Van valami meretezo szoft de meg nem jottem ra hogy kell feltenni a PC-re.

A " general"-ban
JBL general technicallibrary

Az alabbi ket cim:
JBL Professional Sound System Design Manual - 1999 Edition (Pt.1, 1)

JBL Professional Sound System Design Manual - 1999 Edition (Pt.2)

Jo bevezeto a hangositas tehnikaba.

(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Nos, akkor sejtheted, mit gondolok én veled kapcsolatban.
(#) pl13 válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Nem. Nagyon nagy az doboz egy ilyen hsznek. Az 50 liter volna elfogadható.

Az pedig, hogy zártba való a hsz, annyit jelent, hogy zárt dobozban működik jól, és b-reflexbe téve ugyan nő a mélytaromány hangnyomása, de csak 80Hz körüli rezonáns mélyeket produkál.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Sztem azért a többségnek ettől jóval gyengébb a mágnese, valszeg annyival, hogy egyáltalán nem lesz majd jó reflexben. De ha kell, bevánszorgok egy üzletbe, és rámérek.
(#) pl13 válasza atysdoktor hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Ez az adatlap mondjuk nem Videoton, hanem H2000, de ha tényleg ilyen hangszóród van, akkor annyira nem rossz.

Viszont csak b-reflex dobozban használható jól, zártban nem. A 48 liter kicsit kevés neki, optimálisan 64-83 liter nettó térfogatig érezné jól magát, de elvileg ebben a kis dobozban is használható lehet, 35-40Hz körüli hangolással. Így legalább jobban terhelhető mechanikailag.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Csinalja a doboz front paneljat eppen akkorara mint a hangszoro atmeroje .Kerekitsen le mindent.Le fog csokkenni a frontpanel reflexio hatasa es a doboz "sugarzas" is.

.A "magas" es kozep hangszorokat szerelje ugyanabba a"sikba" a melymembran "portalanitojaval" .(fazis korekcio)
Ne legyenek a doboz szembe falai parhuzamossak(allohullamok ellen).
Legyenek lecsilapitva a falak (mindenfelevel ).
Hangszorokat hangszigetelo /csillapito anyaggal szerelni ( gumi)m a csavarok se szabad a kosar es a doboz kozott merev szereleve legyenek.

Ha a hangszoro belulrol lesz szerelve le kell keerkiteni frontpanelonn a lyuk/kivagas szelet kifele taguljon, hogy ne legyen egy rezonator az is.
Aztan johet a valtoszuro , ne legyen faziskulombseg a mely . kozep , magas kozott,jo csoportegyutfutasa legyen.
A szuronek minnel kisebb egyenarramu ellenallasa kell legyen.Ha szukseg van ra linerizalo kapcsolast is hasznalhatunk.
A reflex doboz eseteben ugyelni a melyresz ket szelenek a csillpitasara ehez keretezni a ket "also szurot (LO es HP) ami a mely BP lesz.

Doboz belsejbn a kozep hangszoronak az elvalaszto dobozat csillapitani kell ,attol fugg milyen hangszoro ,egy nemrezonans a hatso reszen zart tubusba szerelni ami ki lessz tomve csillapito anyaggal .......stb

Ezek a tanacsok amit talasz a jo hangfal kesziteshez.
De ugyanakkor latom hogy BBC tipusu kozkedvelt "gyari"hangfal mindenbe ellentmond mint sok mas hires gyari doboz.

Most meg tegye mindenki hozza ami meg eszebe jut aztan lehet nekialni a tervezeshez.
(#) karpi válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Ha nem is" megy lejebb" legalabb linearisabb a melyresz es nem torzit anyit a rezonancian.

Akarmilyen hangszoronal segit a bassreflex.
Mikor kitalaltak nem volt meg SZUB ez mostani mania a digitalis era megjelenesevel.A termeszetes hangszereknek nincs anyi szub hang osszetevoje.
De a linearizalas volt a fo cel nem anyira a melyebb also hatar.
Bar mar regen is csinaltak laza fuggesztesu membrant hogy lejebb vigyek a Frez-at, ozike borbol volt membran pereme.
'Ha nincs mas hangszorod ennek csinalj egy jo bassreflex ladat .Ha jol van behangolva biztos mjoban szol mint a zart dobozba.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

ÖÖÖh, mégis hanyadjára kell leírnom, hogy ez egy hatalmas, kapitális Baromság?

kb. mint az előző hozzászólásod, ami kész káosz.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

nem szokásom cikkeket irkálni, igazából azt sem tudom, honnan, mivel kezdjem. Konkrét esetben könnyebben tudok segíteni... Ha még egyáltalán hagyják egyes túlbuzgó fórumtársak. :no: Akikkel azért nem fogok a végtelenségig hadakozni, ha itt ez a szint kell, akkor tessék, szabad az út.
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

40 hz-hez 100mm belső átmérőjű egyenes cső 208 mm hosszban. Szerintem jól fog szólni.

(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Még írd, le legalább 15-ször hátha megértjük. És nem beszél hülyeséget valóban meg lehet oldani szinte minden hangszóróhoz a b-reflex dobozt, csak türelem kérdése. Jó persze nem lessz olyan jó mint egy erre éppen megfelelő hangszóróval, de nem kell mindjárt eloszlatni minden reményt
(#) Moderátor hozzászólása Jan 21, 2009

Uraim!
Már egyszer kértem hogy a késhegyre menő vitákat próbáljuk meg elkerülni, ugyanis ez nem vezet sehova!
Egymás tudás hátterének becsmérelése, nem fog egy problémát sem megoldani. A hangdobozos topikok lassan másból sem állnak mint csatározásokból, /miközben érdemben egyetlen épkézláb doboz sem készült el/ aminek véget kell vetni így, vagy úgy!
Tehát ismételten utoljára kérek mindenkit, hogy szüntessük be a személyeskedő, nem a probléma megoldására törekvő hozzászólásokat! Ezeket rendezzétek le privátban a továbbiakban. A topikban ezeknek nincs helye!
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Pontosan a "buzgó fórum társak" miatt is, nagyon megérett már helyzet egy cikkre. Ezzel elejét lehetne venni sok vitának, nem beszélve a hasznosságáról.
Hogy honnan kezd? Pl az első cikk foglalkozhatna a T-S paraméterek gyakorlati mérésével, fontosságával. A következő a hangszórók kiválasztásával. Különféle doboz típusok, és méretezésük. stb. Hogy az igazság végre ne odaát, hanem itt legyen! Most már csak egy nagy levegő, klikkelj a balra fent lévő tartalom szerkesztés-re, és kezdheted is.
(#) agressiv válasza szamóca hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Egyetértek.
(#) sanyikiraly válasza szamóca hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Ezekre én is kiváncsi lennék mert a környéken nincs aki ilyeneket megmutatna, és jó lenne ha lenne úgymond valami magyar nyelvű irodalom is ezekhez a dolgokhoz
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szerintem ne teveszuk ossze a legmelyebb lesugarzot also hatart a "jo minosseggel" .

Latom minden baromsag amit nem te mondasz .
Nem akarok utannakeresni hanyszor vagy mar ellentmondasba , nem erdekel nem ez a cel.

Mikor a te velemenyedet erositi akkor felhozol egy egy dolgot amit azelott butasagnak es baromsagnak nyilvanitottal .Mindig eppen ahogy jo a te reszedre .
Hat van ilyen ember , hehe.Nem vagy te politikus?
Van nekem tobb haverom de a fonkom is akik megyarazzak nekem amit tulajdonkeppen tollem halottak, ugy hogy meg vagyok szokva mindenfelevel..

A teoretikus/idealis tervezes egy ,a praktikus megvalositas mas .A praktikus megoldasnak hatart szab az adott alkatreszek minosege, az ara ,a meretek stb.

Tudasoddal es tapasztalatoddal inkabb a praktikus megoldasokra oszpontosits .A tanacsok ez iranyba kell legyenek.
En is amator vagyok akusztikaba mindenfelet hobbybol kiprobalok. Sok hangszorot vettem csak hogy kiprobaljam , es mindenfele ladat gyartottam hogy lassam tenyleg ugy van e ahogy egyesek mondjak.
A zeneleshez megvettem a profi cuccot , nem erdemes hazilag barkacsolni mert az nagyon sok idot elvesz es az eredmeny nem mindeg a legjobb.Mikor nem lehetett semmit se kapni a szocializmusban, barkacsoltunk, de ma mar nem erdemes.
Most nem problema hogy akarmit megvegyek , de azert nem mondom a fiataloknak ,amatoroknek,".. az vacak... vegyel egy draga profi cuccot ha tenyleg hangot akarsz hallani..."
Az amator hobby dolog nem errol szol!

Nem jo a SAL hangszoro .En vettem 4 darabot gitarnak SPA3040 ,.Elotte elkertem egyet az uzletbol es kiprobaltam osszehasonlitva egy AC30-as Celestionnal ...99% -ba ugyanugy szol es viselkedik.
Nem vettem Eminence-t ami hangosabban szolt volna a 114dB SPL-jevel mert nem jo a" hangja" tul nagy a "current dumping".a penz nem szamitott .De minek adjak ki egy csomo penzt Celestion-ra mikor a SAL pont ugy szol .
Van meg 4 darab bolgar '(HIFI Goodmans
klon de AlNiCo magnessel) hangszorom ezt irigyeli a fel varos gitarosa ezek a 25 eves hangszorok szolnak a legjobban a gitarral .pont azert mert a" Frez" 25Hz.
Mar kis jelnel "ugral a membran" megadva a jo dinamikat a hangzas melle a hatasfokuk meg mindeg nagyon jo.
Azonkivul ezelott 20 evel meg volt PA-nk ilyen hamngszorokkal , mely tolcser es basreflex doboz is remekul szoltak minden fele dobozba pedigf a szelessavu dupla-konuszos tipus volt a legtobb.
A basszus tipusbol nem volt csak egy par darab , nem kaptunk.Nagy nehezen vettuk csuszopenzel.

Teljessen egyforma specifikacoval rendelkezo kulombozo tipusu hangszorok teljsessen maskep szolnak.Sehol sincs utalas az adatlapokban hogy is szol egy hangszoro .Cak ilyen empirikus dolgok hogy lagy mely es csillogo kozep tartomany ...vagy "tight" mely es sotet kellemes kozep/magas.( hehe)
Meg hogy a "punch" jobban ervenyesul vagy hogy "fast" melyel rendelkezik.

Tehat hogy mi a jo vagy kinek mi a jo az sokmindentol fugg.

(#) atysdoktor hozzászólása Jan 21, 2009 /

Tényleg jó lenne, mert legalább nem fárasztanálak titeket a sok kérdéssel
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Nem, nem türelem kérdése, a T-S paraméterek alapvetően eldöntik.
Következő: »»   106 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem