Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Idézet: „Szerintem ne teveszuk ossze a legmelyebb lesugarzot also hatart a "jo minosseggel" .” Igen. És Szerintem se tévesszük össze a rezonáns kiemelést, a lineáris mélyátvitellel. Idézet: „Mikor a te velemenyedet erositi akkor felhozol egy egy dolgot amit azelott butasagnak es baromsagnak nyilvanitottal .” Márpedig ilyet sosem tettem, légyszíves ne hazudj velem kapcsolatban, ha nem tudod idézni a fórumból. Szóval, ha mégis tartod amit leírtál, nagyon gyorsan keress példát rá. Idézet: „Tudasoddal es tapasztalatoddal inkabb a praktikus megoldasokra oszpontosits .A tanacsok ez iranyba kell legyenek.” NEM. A tanácsoknak a valóságon kell alapulni. Idézet: „Most nem problema hogy akarmit megvegyek , de azert nem mondom a fiataloknak ,amatoroknek,".. az vacak... vegyel egy draga profi cuccot ha tenyleg hangot akarsz hallani..."” Én sem ezt mondom, közel sem erről van szó, de azt minidig is ismételni fogom, hogy megétel előtt GONDOLKODNI kell, és nem ránézésree összevásárolni mindenféle hangszórót, majd jó lesz valamire címszóval. A hangsugárzóépítés nem így működik, se amatőr, se profi szinten. És ez még csak összefüggésben sincs az árral. Idézet: „De minek adjak ki egy csomo penzt Celestion-ra mikor a SAL pont ugy szol .” Az már elég nagy baj a celestionra nézve. Mert azok a SAL hszek tényleg nem jók. Sok közülük súrolja azt a kategóriát, amit nem illik hangszórónak nevezni már. Idézet: „Teljessen egyforma specifikacoval rendelkezo kulombozo tipusu hangszorok teljsessen maskep szolnak.Sehol sincs utalas az adatlapokban hogy is szol egy hangszoro .Cak ilyen empirikus dolgok hogy lagy mely es csillogo kozep tartomany ...vagy "tight" mely es sotet kellemes kozep/magas.( hehe) Meg hogy a "punch" jobban ervenyesul vagy hogy "fast" melyel rendelkezik.” Ez csak szöveg, amikor valaki tudás hiányában csúnyaprózába írja át egy hangszóró mérhető tulajdonságait. Az, hogy Te nem tudod, hol kell keresni egy mérésben a "csillogó" középtartományt, nem jelenti azt, hogy nincs ott, csak rosszul nézed, vagy nem valódi a mérés. Idézet: „Tehat hogy mi a jo vagy kinek mi a jo az sokmindentol fugg.” Nemnem. Az hogy adott célra mi a jó, viszonylag könnyen eldönthető, de az már más kérdés, hogy Te mit szeretsz. Vannak emberek, akik a rezonáns rossz impuzusválaszú közép-mély-magastartomyánt (tetszőlegesen kiválasztható, ki melyiket) szeretik, és szándékosan rontják el a hangsugárzójuk. De azért egy nyilvános félig-mddig szakmai fórumban nem lehet ilyen gondolatmenet mentén észt osztani. Főleg úgy, hogy amit leírsz ellenkezik a valósággal néha. Még valami, empirikus nem azt jelenti, amit Te gondolsz, ez a természettudományok alapvető megismerési módszere, de nem úgy működik, hogy a tapasztalatokat szóbeli leírássá formáljuk, hanem a tapasztaltakat értelmezni, megérteni kell, és belőlük egy jól használható modellt, összefüggésrendszert felállítani. Hangsugárzók terén ezt már évtizedekkel ezelőtt megtették helyettünk. Már csak olvasni kell.
Nem sikerül. Mert a hangszórók mélytartománybeli viselkedését a T-S paraméterek határozzák meg.
Valószínűleg nem fog kelleni olyan hosszú cső. A hangolásnak mindig utána kell mérni, mert némi csillapítóanyag, vagy a torkolati tényező változása a dobozfalak miatt kicsit más eredményt hozhat, mint a program által számolt adott átmérőhöz tartozó hossz.
Értem én csak le****om amit írkálsz.
Amúgy vadonat új állapotukban mérted a hangszórókat amikről negatív véleményeket írtál? (SAL...)
Műhelyrajz?
Most "hangsugárzóépítés" a téma, vagy "egy asztalosüzem feladatai"? Másrészt adott tervek csak akkor működnek jól, ha pontosan másoljuk le őket.
Ha megvenném a SA 2540 et és még hozzá valami magasat néznék és bekötném a hangváltóval, akkor hogy szólna??? Rockal
Nem lehet megjósolni hogy hogyan fog szólni, de valahogyan fog az biztos. Mint első hangfaladnak (ugye az?) biztosan örülni fogsz, hogy Te csináltad és szól, amikor először bömböl majd rajta a Tankcsapda biztosan nagy megelégedéssel fogod értékelni a munkád gyümölcsét. Arra mindenképpen jó lesz hogy tanulj, tapasztalj, gyakorlatot szerezz és hogy elkezdj valamit. Ha az első építés után is megmarad a lelkesedés, akkor majd előbb utóbb kedvet kapsz arra is hogy belemélyedj a dolog "tudományos" részébe és a majdani alaposabb tudásodat, tapasztalatodat latba vetve, valami sokkal jobbat lakoss mint az első volt. A folytatás már csak az igényeiden, a kitartásodon és a lehetőségeiden fog múlni. Én nem hagynám sokáig, hogy oldalakon keresztül, a fórumtársak személyeskedésekbe torkolló vitasorozatait kelljen olvasgatni egy szimpla ötlet, egy építési szándék miatt.
Ha eldöntötted hogy építesz és azt is hogy miből, akkor rajta, valósítsd meg amit elképzeltél. És remélem, hogy a következő építésed, már egy alapos és tudatos tervezés folytatása lesz.
És ha 2500Hz -el számolunk, akkor jól müködne-e az egész cucc? Ha nem jó, akkor hány Hz vel számoljak? Milyen hangja lenne rock hallgatásakor?? És ha elkésziteném azt a bizonyos hangválltót, amelyhez 0.72uH induktivitásu tekercs kell és 5.6µF kondik kellenek milyen lenne?
Milyen magas lesz az SA 2540-hez?
Néztem már több félét, ajánlott az eladó, de igazából még nem döntöttem el. De ha van valami ajánlatod SAL ból akkor azt szivesen fogadom. (tapasztalat stb.)
nem tudom, hogy megérne-e ilyen iszonyatos munkát.
Az alap hiba ott van, hogy SAL-nál 200mm-es és afölötti átmérőjű hangszórókkal kétutas rendszert építeni nem lehet.
Idézet: „Nem lehet megjósolni hogy hogyan fog szólni” Ha tudjuk milyen hszt használ, akkor azért meg lehet elég jól. Idézet: „Ha eldöntötted hogy építesz és azt is hogy miből, akkor rajta, valósítsd meg amit elképzeltél.” persze gyerünk csak fejjel a falnak. de akkor eleve minek kérdez valaki a fórumon, ha a válasz nem érdekli?
Mert, ha beépitem kétutasba, akkor mi nem lenne jó? Vagy akkor nézni kellene középsugárzót is?
már leírtam úgy 1,5 napja egyszer-kétszer.
Ez hangszóró függő. Valóban nem lehet a legtöbb hangszóróval normális 2 utas hangfalat csinálni, de van amelyikkel lehet!
Hjaja, hangszórófüggő. A SAL hangszórói közül egyikkel sem, legfeljebb 160mm-ig. De normális még az sem lesz, csak elviselhető.
Remélem sikerül valakinek rábeszélni ,egy 'Biblia' megalkotására.
Ez nem hit, ezek tények, mert a mérésekből is jól látszik, hogy a nagyobb átmérőjű hangszóróik rezonáns középtartományuk miatt nem alkalmasak kétutas hangsugárzó építésére.
Húhúúú itt a remény már rég meghalt....
Akkor még az sem egy kizárandó megoldás, ha növeljük az összeget, de mind1 nah akkor ugy lenne jó ha SA 2540(mély) SA 1315(mélyközép) és esetleg SAL DTF 20 (magas), és akkor igy lenne a legszakszerübb, ha olcsón de akkor már 3utasba csinálom meg igyvan vagy nem ?? de a magassugárzó még mindig nem biztos, hogy melyiket kellene berakni
ha valaki felajánl egy szép összeget, amiből megélek a könyv megírása alatt, akkor kezdhetjük. Áhh, képek, mérések, szövegek, képletek, példák, mindegyiket összerakni, megépíteni, nameg gondolkodni napokig, nem embernek való munka.
Hja, és ez Ákosnak is szól.
Írj csak néhány rövidebb cikket ide az oldalra.
Nem. De az átvitel nem változik lényegesen bejáratás alatt, meg az érzékenység sem, egy hangyányit se. Legfeljebb a meozgó részek engedékenysége nő, egy-két hajszálnyit.
Ezt inkább mégis zárd ki. Egy háromutasra nem vagy felkészülve. Nagyon nem.
Akkor már inkább két 160-as, "mélyközépnek" nevezett szörnyeteg a SAL-tól, és egy dóm magas. A DTF-12 a leginkább elviselhető, de még az is nagyon nagyon gyenge példány.
Én megmondom őszintén nem vettem komolyan a bejáratást amíg ez először meg nem történt még nagyon régen a legelső hangfalamon. A legtöbb gyártó szerint a hangszóró csak a megfelelő bejáratást követően fog olyan paramétereket mutatni, mint ami megvan adva a dokumentációban.
Az utóbbi évek tapasztalatai alapján én hiszek nekik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |