Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Akkor máshogy teszem fel a kérdést:
Adott egy EW-18HN típusú hangszóró, adatai itt találhatóak. Egy reflex ládát építettem hozzá, belső térfogat: 256,9l Egy nyílás van vágva reflex nyílásnak, amibe pont passzol, a 68mm-es (MNC) szubcső. Még 3 ilyen nyílásnak van hely az előlapon, nagyobb nem nagyon férne el. A doboz méreteit csak a legvégső esetben szeretném módosítani, maradtak hát a szub nyílások, amivel lehet variálni. Remélem valaki ért az ilyesmihez, hány szubcső kellene, illetve milyen hosszúak. Arra gondoltam még, hogy mivel a doboz teljesen üres, így kong, ezért tojástartókat ragasztanék a belső falára, ezzel valamelyest csökkenteni az állóhullámok kialakulását.
Az a nyílás biztos, hogy nagyon kicsi egy 18"-os hangszóróhoz. sokmindentől függhet a megfelelő nyílás mérete, de az én 40cm-es hangszóróimhoz még a 110mm-es műanyagcső is vékony volt.
Tölcsér méretezzéssel még sosem foglalkoztam komolyan szóval fogalmam sincs, hogy hogyan kell kiszámolni, én mindíg addig próbálgattam amíg jó nem lett. Ha beütöd google-ba akkor fogsz találni leírásokat a megfelelő nyílás méretezéséhez. Azzal pedig amit a WinISD kidobott nem kell foglalkozni. pl13 tudna segíteni neked szerintem.
Vedd figyelembe az oldalfalak vastagságát ,és vonjad ki a külső méretekből a dupláját, és úgy számoljál térfogatot. Továbbá a belső merevítéseket is tartalmaz a doboz akkor azoknak a térfogatát is illik kivonni. Ha nincs megadva a falvastagság akkor számoljál 20 mm -el.
Köszi az infót, már nem is számítottam rá hogy választ kapok a kérdésemre.
Lenne még egy hangszóróval kapcsolatos kérdésem,mégpedig az hogy van egy régebbi szériás somogyi 40cm-es 8Omh hangszóró.Amire 20-20000Hz 350W van feltüntetve ez azt jelenti hogy ez képes lesugározni a mély hangokat egész 20Hz-ig?
Szia.
A válasz ott van az adatlap végén. Neked már nem kell külön a doboztervezéssel foglalkoznod. 1.5 Cu Ft = 42.48 liter zárt dobozhoz. Reflex-hez ugyanaz a doboz 10.16 cm (4 col) átmérőjű cső 30.48 cm (12 col) hosszban. Szerintem reflex-ben nagyobbat fog szólni. Ez kitűnik az átviteli görbéből is. Eléggé korrektnek tűnik az adatlap ,szerintem utánépíthető. Lehet ,hogy tennék bele csillapítóanyagot is de ,talán erre más válaszoljon ,mert ilyent még nem csináltam. Tálán éppen néhany hozzászólással korábban volt róla szó ,milyen káros a túlméretes doboz. Történetesen az xmax értékét meghaladó kilengés károsítja a Hsz-t. Az egyik hsz-t már ragasztaniuk is kellett.
Biztosan nem. Egy 40 cm-es hsz nem fog soha 20hz-20 khz-ig működni. Inkább a mélytartományban fog szólni. Kb 2500-3000 Hz ig de az sem baj ha 500 Hz-ig van használva.
A SAL-t inkább ne emlegessed... Tudod kina... A 350W -ból jó ha az 100 igaz. És nem is ez a fő probléma.
Jah még annyi így utólag felmerült bennem ,hogy tekintélyes méretű a reflexcső , így azt figyelembe kell venni a doboz tervezésnél ,hogy be is férjen!
A HA 20-484 tudtommal 20 liter körüli zárt dobozban működik jól. A program biztosan nem ajánl jó értéket. Ja ez alapszabály is lehetne .
Kicsit nagyra sikerült a doboz, 180liter körül bőven elég lett volna. A hangolással olyan 40-45Hz közé kéne igyekezni, ehhez hát legalább 3db 100mm átmérőjű, gyakorlatilag 20-25mm hosszú reflexnyílás kéne. Kb. De jó lenne impedanciaméréssel is megbizonyosodni a hangolási frekiről.
Idézet: „de ott sem rossz a téglatest, ha megfelelően csillapítod a belsejét.” És ha jól választod meg az oldalarányokat.
a reflexdoboz felejtős, én 1,0 körüli Qts-eket is mértem már ilyen hangszórón.
Bocsi most vettem észre hogy egy nullával sikerült többet írnom.Szóval arra lennék kíváncsi hogy az előbb említett somogyi mélynyomóra az van írva hogy 20-2000Hz ami csak egy sima woofer, akkor elképzelhető-e hogy képes legyen lesugározni a 20-30Hz alacsony frekis mélyeket is .Remélem ez így nem túl érthetetlen.
Üdv! Valaki aki ért a hangládák tervezéséhez megtenné nekem, hogy ezt a hangszórót bekariblálná a programba és megmondaná, hogy milyen láda lenne neki a legjobb mekkora térfogatú stb?Előre is Köszi!
kétutas HA20-484-el
A programok sajnos nem tudják kiszámolni, mekkora doboz lesz ideális a hangszóróknak. Ennek a 484-nek csak zárt doboz jó, 25-30 liter körül, olyan 50-60Hz körüli alsó határfrekivel. A terhelhetőség és doboztérfogat között meg alapvetően nincs semmi összefüggés.
Gondolom arra gondolt, hogy ha nem megfelelő a doboz akkor előfordulhat, hogy a hangszóró alacsonyabb teljesítménynél is eléri az Xmax-ot.
Igen ezt volt módom tapasztalni jó pár ével ezelőtt mikor is egy srác egy pár hangfalat épített SAL 80W-nak mondott mélynyomóval de nem volt hosszú életű.Nade viszont mikor szédszette akkor esett le az állunk hogy véknyabb volt rátekert vezeték keresztmetszete mint egy régi 15W-os Tesla mélynyomónak.Szóval én is valahogy így gondoltam hogy a 100-t talán elbírja.
De mire céloztál még vele kapcsolatban kíváncsivá tett. Gondolom a Magnatról már más a véleményed?
50liter zárt kb. Sztem már említették párszor itt-ott a fórumban.
Ebben az esetben pl. úgy, hogy egy 1k ohm értékű ellenállatot sorbakapcsolaz a hangszóróval, és megkeresed azt a frekvenciát mélytartományban, ahol a legnagyobb feszültség esik az ellenálláson. Itt, az impedanciament minimumpontjánál lesz a reflexdoboz hangolási frekvenciája.
Ha csak mélytartományban használod, akkor mindegy. Ha középen is szól, akkor már nem.
Na ezt nem tudtam, köszi az info-t!
Ki is próbálom.
A 40-50 liter körüli zárt lenne talán a legjobb választás a hangszórónak.
Igen, arra is, és arra, hogy a lengőrendszereknek is vannak mechanikai korlátai, általában van egy maximumtérfogat, ameddig még jól működnek, központban mozognak, stb. Ugyan ezek már apró finomságok, de szerintem fontosak, ezért is romlik el pl. túl nagy dobozban az impulzusválasz.
Én most megmértem a feszültségesést egy 680Ohm-os ellenálláson és 60Hz-nél érte el a 9.2V-os feszültséget és onnantól 400Hz-ig végig 9.2V esett az ellenálláson. Nekem ez valahogy furcsa.
Köszi
Akkor a meglévő mellé kellene még 3? Sajnos az előlapra nem nagyon fér el akkora nyílás, ha a hátlapra kerülnek az nagyban befolyásolja a hangzást? Holnap megmérem a mostani hangolási frekvenciát, kíváncsi leszek rá.
Ha hátul van a nyílás az szabadtérre semmiképpen sem jó, és beltéren (legalábbis én úgy vettem észre) nagyon rezonáns lessz a hangja.
Nem tudsz olyan alkatrészt felmutatni belőle amin ,ne látszana hogy honnét érkezett. Vékony kosár , pici mágnes, a tekercsröl már volt szó. stb...
Ha elhatározod ,mit szeretnél ,és kb mennyit tudsz hsz-re szánni ,akkor itt 5-6 variációt is kaphatsz . Egy csak megfelel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |