Fórum témák
» Több friss téma |
Fú, köszönöm szépen. AZ első nekem is meg volt, de abból csak a lábkiosztásra jöttem rá. Viszont a második nagyon jó, én csak láttam egy oldalo, de ott fizetni kellet volna érte... Köszönöm szépen!
Hali
Kéne egy kis segítség HD44780 kompatibilis 4 bites mód megértéséhez. Igaz prociból (AVR) kapcsolgatom, de mintha "manuálisan" csinálnám, azaz a port kimeneteket álligatom be. Elsőként így csináltam: (D7-D6-D5-D4) //Bekapcsolom a 4 bites módot parancs mód 0010 - enable 0000 - enable //Beállítom 4 bites mód, 2 soros kijelzés parancs mód 0010 - enable 1000 - enable //Kijelzőt bekapcsolom parancs mód 0000 - enable 1111 - enable //Kijelzőt törlök parancs mód 0000 - enable 0001 - enable //Beírok A betűt karakter mód 0100 - enable 0001 - enable Így megy ha már van rajta feszültség, és resetelem a procit. De amikor rákapcsolom a tápot nem indul el. Próbáltam várni 1 másodpercet táp után, és úgy kiadni a parancsokat, de nem lett jó. Vagy próbáltam amit a cikkben is javasolnak, hogy adjam ki előtte 3x a 8bites mód parancsát, de így se ment: parancs mód 0011 - enable 0011 - enable 0011 - enable Remélem érthető. Mit nem csinálok jól? Köszi Zoli
Hagyjál szüneteket az egyes utasítások között. Én minden írás után 1ms-t hagyok.
A bevitt adatok hasonlóak nálam is, azzal nincs gond szerintem.
Habár nem írtam, de minden "enable" után van 1ms delay.
Lemértem a dolgot hogy itt hogy zajlik, Mellékelem az analízist meg a progit amivel meg tudod nézni a dolgokat. Meg egy képet hogy nagyjából mi micsoda és akkor nem kell leírnom.
Ha kattintasz a logikai jeleknél akkor letesz egy jelölést, így mutatja a kurzor és a jelölés közi időt, így meg tudod nézni hogy a jelek közt mennyi idő van. A működő progi kb így néz ki: parancsmód 0011 // 0011 0011 0010 0010 //4bit 1000 //2sor 0000 // 1100 //bekapcs 0000 // 0110 //karakterbevitel után ugrik a következőre 0000 // 0001 //törlés adatmód felsőnibble alsónibble ... Értelemszerűen írás van minden nibble után. A kontraszt be van állítva?
Köszönöm!
Így már jó lett. Habár vacakolt eleinte így is, de csak mindenhova belekkett tennem egy kis szünetet. Főleg parancs/karakter mód váltáskor kell több szünet.
Örülök hogy sikerült.
Kellemes szerelést
Talán érdemes nem hasraütésszerűen megoldani ezt a problémát, mert akkor lehet, hogy olyan megoldást ütsz össze, ami a jelenlegi kijelződdel megy, egy másikkal meg nem fog. Javasolnám, hogy nézd meg a HD44780 gyári doksiját, mind a 8, mind a 4 bites üzemmódra történő inicializálás folyamatábrában, időzítésekkel van felvázolva.
Az alábbi pdf-ben 45. és 46. oldal: Bővebben: Link
Köszi
Átnéztem, így már világos miért indult nehezen. Persze majd ha valóban akarok használni LCD-t akkor letöltök hozzá egy driver-t. Most csak kipróbálni, működését megérteni csináltam ezt a kis tesztprogramot.
Mégis van probléma. Hogyan kell a kontrasztot beállítani? Bármit csinálok, vagy minden sötét, vagy világos. Mintha bináris lenne. Pedig ott a trimer...
Ha a testre kapcsolom, teljesen sötét. Ha pedig csak 1.5 V-tot rakok rá (5 V a táp) akkor már világos. Mit kell csinálni, hogy normális legyen?
Szia
LCD panelból sok féle van :S Melyikre gondolsz? Van telefonban,monitorban(LCD-s) stb stb Nem hiszem,hogy a "jobban" hozzáértők tudni fogják :S
HD44780 LCD kijelzőn hogy lehet ékezetes karaktereket megjeleníteni?
Külön létre kell hozni? Vagy tudja az LCD, mert az adatlapján látok egy másik kódtáblát is?
Törölve lett az eredeti téma és át lett ide helyezve. Az első kommentben volt a típus, de azt én töröltem ki. Bocs.
Szóval egy 16*2 soros alfanumerikus kijelzőről van szó. Ezeket a cikkeket használtam. Már minden megy, csak a kontrasztot nem tudom állítani normálisan.
a másik kódtábla másik betűjeles 44780-ra vonatkozik valószinűleg, próbáld meg kiiratni a karaktereket, meglátod mit tud, a hiányzó ékezeteseket a user char-ral tudod letolteni a 0..7 karakterhelyekre
a kontrasztot potméterrel kell tesztelni, utána használhatsz fix ellenállást helyette, bár van olyan kijelző ahol földre kötve normális. amig normálisan fel nem progizod a kijelzőt addig max fekete kockákat látsz (általában) az első sorban végig
Vegyél egy 10k-s potit. Az egyik végét a tápra a másikat a földre kösd, a közepső menjen az LCD 3-as kivezetésére.
Sziasztok!
Fujitsu SCALEOVIEW C17-3 monitorról lenne szó . Még személyesen nem találkoztam vele ezért is kérdeznék rá a dologra. Külső tápos a monitor. A jelenlegi tulajdonos azt a hibaleírást adta róla hogy idézem" Van mikor 5 percig van mikor fél napig is működik, a tápegység hangosan zizeg mikor kikapcsol csak úgy lehet bekapcsolni hogy a tápegység csatlakozót kihúzom a konnektorból másképpen nem indul el" Eddig csak képcsöves monitorokhoz volt szerencsém ezért nem nagyon tudom hogy a nyaka véres e vagy csak az ujja vége... Kecsegetető árba van azért is gondolkoztam el rajta. Tápom van ha csak az a gáz vele. Esetleg lenne vmi ötletetek tanácsotok? Előre is köszi !
Valószínű a tápot át kell kondizni ez okoz általában ilyen hibát. Tüskés a tápfesz és ezt nem szereti a monitor elektronikája.
Köszi szépen a gyors választ hát akkor beleugrok a dologba. Másik monitort akartam venni csak közbejött vmi egy jó barátomnak és kölcsön kellet adni a pénzt és most csak erre telik
A kondicsere meg biztos nem fog gondot okozni
ha van lehetőséged, próbáld ki a saját tápoddal is
van egy laptop tápom azzal fogom kipróbálni a másikat hozzá sem kötöm ameddig nem csináltam meg
Remélem télleg nem lesz vele gond nem szeretnék befürödni a dologgal
Üdv mindenkinek!
Van egy Bluesky FS26H típusú lcd tv-m, néha működik, néha nem... Mikor megunja, a következő hibaüzenetet írja ki: Sync nem érzékelhető Tudna esetleg valaki segíteni, hogy ez mit takar? Egyébként most épp üzemel... A segítséget előre is köszönöm!
Sracok, ez a topic ez a topic barmely meglepo nem LCD TV-kkel es nem is LCD monitorokkal foglalkozik, hanem, hogy LCD kijelzoket hogyan lehet meghajtani, vezerelni pl mikrokontrollerekkel. Nyugodtan inditsatok LCD monitor / LCD TV topicot, nem kellene az eredeti temat elteriteni.
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne hogy a napokban elkezdtem egy 2x16 karakteres lcd-t programozni amiben HD44780 chip van . Egy atmega16-tal van összekötve helyesen!!! az biztos ! Az a gondom inicializálom a kijelzőt ahogy illik és egy 'A' betűt szeretnék kiírni rá és léptetni tovább a kövi karakterre, de mindig az 'A' ascii-je előtti karaktert írja be és mindig 2töt ugrik a karaktertáblázatban pedig csak egyet léptetek program szerint és 2 szer ír ki minden betűt is . Esetleg lehetséges hogy tönkretettem a kijelzőt valami úton módon vagy esetleg a programomban az időzítések a rosszak ? Előre is köszi a segítséget mellékelem a .c forráskódot ha valaki komolyabban utána szeretne nézni a dolgoknak .
A kódból úgy látom, hogy 8 bites módban hajtod meg a kijelzőt. A leírt hibajelenség utalhat a DB0 nem megfelelő működésére, ami lehet elektromos elkötés, zárlat, szakadás eredménye, illetve lehet, hogy az a bit már a mikrokontrollerből nem megy ki helyesen. Ellenőrizted a mikrokontrollerből kijövő összes adatbit működését valamilyen módszerrel?
Ezen kívül kicsit fura a programban, hogy egyes függvények végén úgy lépsz ki, hogy az EN-t nem húzod alacsonyba. Lehet, hogy nem okoz gondot, de szerintem nem jó gyakorlat.
köszönöm válaszod jövő héten akkor utánanézek , megprobálom valemelyik másik portról meghajtani plusz a enable -t visszahúzni 0ra
Sziasztok!
Írtam egy LCD-vezérlőt 2x16 soros kijelzőre, ami négy biten működteti a modult. Át akartam alakítani 2x8-asra (látszólag 1x16-os, de valójában 2x8-asként viselkedik) és nem megy. A problémámról részletesebben: Az inicializálás megy. A parancsokat elfogadja. Tudom változtatni a kurzort, jobbra és balra tolni, "sort" váltani, de a karaktereket nem hajlandó megjeleníteni. Ha karaktert küldök neki, egyszerűen megismétli az utoljára küldött parancsot, kódoktól függetlenül. A 2x8-asom és a 2x16-osom kompatibilis (az adatlap szerint), minden részletre ügyeltem. A 2x16-osom gond nélkül megy. Van valami ötletetek, hogy mi okozhat ilyen hibát? Nekem már nincs. Állítgattam az időzítést, meg mindent. A parancs és a karakterküldő utasítás nem különbözik, azt leszámítva, hogy milyen bitet küld az RS-lábra. Azt is tételezzük fel, hogy az LCD-modul jó, mert külön próbapanelen (igaz, hogy 8 bites vezérlésen) kézzel állítgatva fogadta a karaktereket is. Találkoztatok már ilyennel?
írok példát is:
Ha azt mondom, hogy:
akkor kettőt ugrik a kurzor. Ha a parancsok sorrendjét megcserélem, akkor csak egyet. (Az ezt megelőző parancs a kurzort változtatta villogóvá. Azt ismételgetheti) |
Bejelentkezés
Hirdetés |