Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Igen ezt így szokás csinálni. Gondolj csak bele, ha a végfokon csutkán lennének a potik és véletlenül valaki felltolná a mastert a pulton...
A potmétereknek nincs beszámozva az erősségük, mert annak nincs ilyen... Az előlapot szokták szitázni, vagy bármi más módon egy valamilyen skálát rajzolnak rá, ami körülbelüli útmutatást nyújt a felhasználónak, hogy épp hogy áll a potméter alias hangerőszabályzó jelen esetben.
A hangerőszabályzó potmétereknek egy értékét kell tudni azt, hogy mekkora ellenállása van, ja nem minimum kettőt, és hogy lineáris, vagy logaritmikus karakterisztikájú a szabályzása. Általában logaritmikus szabályzásút szoktak betenni, de sokan, köztük én is lineárisat használunk Gondold el logikusan, kijön a jel valami jeladóból, mikrofon, CD, lemezjátszó, gitár, bármi... onnan eljut egy egyszerű példán keresztül, mondjuk egy keverőbe, ahol van előfok, Az előfok előtt máris szabályzod a jel erősségét, a mivel? hangerőszabályzó potival amit szerintem érzékenység állítónak neveznek a keverőkön. Aztán beállítod egy másik potival az előfokod erősítését, majd a master hangerőt is beállítod, és ezek után eljut a végfokhoz, ahol vagy van poti vagy nincs, általában azért tesznek rá, itt is állíthatod a hangerőt. De nem a teljesítményt hangerőt állítod, azaz az erősített jelet, azt nem állítod soha! mindig a bemenő jelet. A végfok dolgozik a max hangerőn, illetve csak dolgozna, ha nem lenne poti előtte, és nem lenne leosztva egy ellenállás osztón keresztül a bemenő jel. A lényeg az ebből, hogy a végfoknak van egy bizonyos érzékenysége. Ez a rengeteg állítási lehetőség után illik azt nem túl lépni, mert a végfok meghibásodáshoz vezethet. A másik lépcső pedig a hangfalak meghibásodási lehetősége, ahoz meg már mégjobban ésszel kell beállítani a rendszert....olvass és ne keveset sokat. Remélem erre lesz időd elolvasni !!...mert ha nem...
Heló
Találtam itthon egy tda1510 est!!! Szerintetek érdemes belőle erősítőt csinálni? Ha igen akkor linkelnétek nekem hozzá való kapcsolást?
Az adatlapján találsz beállítást.
Szeretnék biztosra menni.Szóval
és erre csak 4 Ohmos hangszórót lehet kötni(nagyon kezdő vagyok, főleg ebben a kategóriában) Ezért kérdezek, szép az adatlapja, de ebből és a kapcsolási rajzon csak annyit látok hogy 4 Ohmos hangszóró van rajta, 1 hangszóróhoz szeretném használni segítsetek!
Félvezetős erősítőre nagyobb Ohm -számú hangszórót minden további nélkül köthetsz. Erre is, természetesen. 8 Ohm -osat is, nyugodtan. Egy hátránya lesz csak, kevesebb lesz a teljesítmény a megadottnál, de semminek semmi baja nem lesz.
az adatlapjában ott a kapcsolás az 1 hangszórósra!
Na nekem ez kéne de ezen a rajzon nincs semmi leírás! azt sem tudom milyen táp kell neki, hol a bemenet, a hangbemenet, a hangkimenet ok, segíthetne valaki esetleg nyáktervet is elfogadnék, meg alkatrészlistát, az alapján meg tudnám csinálni,...
Ez is egy lehetőség, de nálam az előfok csinálta. Amióta műveleti erősítő hajtja a végfokot megszűmt a jelenség.
Mivel nem tudok megnyitni lay file-okat és lusta is lennék nézd át, és ha megy akkor jó.
Tegnap este én is ezt a tanácsot kaptam még egy kollégtól.
Akkor szerintem erre voksolok,mert el elképzelhetőbb. Ma nem tudok mérni,mert rögvest megyek dolgozni....utána kimérek holnap mindent. Akkor megírom mi a helyzet. köszi
Azon a rajzon majdnem minden ott van. Ami meg nincs, azt a táblázatokban találod. A hangszóró csatlakozási pontja ezek szerint megvan, a táp meg max 18V, mivel ez egy autórádióba fejlesztett IC, tehát a járművek villamos hálózatához igazodva 14,4V-tal működik. Nyilván egy kocsiban nincs -12V, tehát egytelepes. Erre utal a kimeneten a csatolókondi is. A bemenetek pedig kétoldalt vannak a rajzon, egy-egy kondi, mely egy-egy kis karikához kapcsolódik. Próbálj autórádió leírást szerezni, abban lehet ilyen IC-hez tervezett panelrészlet.
heló
Így ahogy a képen berajzoltam? a táp + meg alatta a mínuszat? meg a bemeneteket? a kimenet meg ahol a hangszoró van!
A jobboldali (kérdőjeles) az a testpont. Nyilván, az is kell a bemenethez. A hangszóró meg földfüggetlen.
mármint a hangbemenet a kérdőjeles? tehát jó így?
Nem, a bal oldali a bemenet, de a bemenethez is kell a testpont, ami a jobb oldali. Tehát, a jobb oldali BE? az nem bemenet, hanem a testpont. Oda kapcsolódik a mínusz táp. De ez a pont kell a bemenethez is.
tehát ahova rajzoltam a be? -t az a táp testpontja, meg oda kapcsolom a másik hangbemenetet is?
Zoli, azon a rajzon egy !!! hangszóró van, mert az IC hidalva van. Ezért csak 1 !!! bemenet van, a bal oldali.
A másik rajzon, ahol két hangszóró van az sztereó, amit Te betettél, az monó, mert az IC mindkét felét egy hangszóró hajtására használja. Így nagyobb a teljesítmény, de csak monó. Sztereóba így kell bekötni.
akkor létszi azt rajzold be nekem hogy hova mi megy, azért nem értem, mert monoban is általában 2 erü zsínor megy az erősitőbe, a szereónál meg 4 nem-?
Így lesz sztereóba. Ha monóba akarod, akkor a bal oldal alá rajzolj egy ugyanilyen kiegészítést, és a jobb oldalt felejtsd el.
Akkor pontosítás kedvéért hogy biztos jó legyen! Így?
Üdv!
Van egy Fisher CA-275 tipusú erősítőm és sajnos leégett egyik fele. Tud ehhez valaki rajzot? Néztem milyen IC van benne STK-0100-as újan ez ha jól tudom 12ezerért láttam valahol. Mi lenne ha kettő darab quad 405-ös panelt beleépítenék 2×100Wattost azt hiszem a trafó elbírná mert 400VA-s szerintem szebb hangja lenne mint ic-vel....Keresgéltem rajzokat de sehol nem találtam hozzá.
Az STK0100-nak így néz ki a gyári ajánlása.
Ezt tudom ilyeneket találtam már én is csak a komplett rajza kellett volna a Fisher CA-275nek a táp miatt is ha netán átépíteném quadra :
Mérd meg benne a tápfeszültséget. Ha zárlatos az IC akkor szedd ki a biztosítékokat, és mérd meg az AC-t abból kireül, hogy mekkora benne a tápfesz. Mivel nem szokták gyárilag túlméretezni a pufferkondikat azokból is lehet következtetni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |