Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   245 / 2541
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Igen ezt így szokás csinálni. Gondolj csak bele, ha a végfokon csutkán lennének a potik és véletlenül valaki felltolná a mastert a pulton...
(#) hapro válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

A potmétereknek nincs beszámozva az erősségük, mert annak nincs ilyen... Az előlapot szokták szitázni, vagy bármi más módon egy valamilyen skálát rajzolnak rá, ami körülbelüli útmutatást nyújt a felhasználónak, hogy épp hogy áll a potméter alias hangerőszabályzó jelen esetben.
A hangerőszabályzó potmétereknek egy értékét kell tudni azt, hogy mekkora ellenállása van, ja nem minimum kettőt, és hogy lineáris, vagy logaritmikus karakterisztikájú a szabályzása.
Általában logaritmikus szabályzásút szoktak betenni, de sokan, köztük én is lineárisat használunk

Gondold el logikusan, kijön a jel valami jeladóból, mikrofon, CD, lemezjátszó, gitár, bármi... onnan eljut egy egyszerű példán keresztül, mondjuk egy keverőbe, ahol van előfok, Az előfok előtt máris szabályzod a jel erősségét, a mivel? hangerőszabályzó potival amit szerintem érzékenység állítónak neveznek a keverőkön. Aztán beállítod egy másik potival az előfokod erősítését, majd a master hangerőt is beállítod, és ezek után eljut a végfokhoz, ahol vagy van poti vagy nincs, általában azért tesznek rá, itt is állíthatod a hangerőt. De nem a teljesítményt hangerőt állítod, azaz az erősített jelet, azt nem állítod soha! mindig a bemenő jelet. A végfok dolgozik a max hangerőn, illetve csak dolgozna, ha nem lenne poti előtte, és nem lenne leosztva egy ellenállás osztón keresztül a bemenő jel.
A lényeg az ebből, hogy a végfoknak van egy bizonyos érzékenysége. Ez a rengeteg állítási lehetőség után illik azt nem túl lépni, mert a végfok meghibásodáshoz vezethet. A másik lépcső pedig a hangfalak meghibásodási lehetősége, ahoz meg már mégjobban ésszel kell beállítani a rendszert....olvass és ne keveset sokat.

Remélem erre lesz időd elolvasni !!...mert ha nem...
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 27, 2009 /

Heló
Találtam itthon egy tda1510 est!!!
Szerintetek érdemes belőle erősítőt csinálni? Ha igen akkor linkelnétek nekem hozzá való kapcsolást?
(#) Imi65 válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Az adatlapján találsz beállítást.

TDA1510.pdf

(#) rammeradrian válasza agressiv hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Szeretnék biztosra menni.Szóval
(#) csezoli21 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

és erre csak 4 Ohmos hangszórót lehet kötni(nagyon kezdő vagyok, főleg ebben a kategóriában) Ezért kérdezek, szép az adatlapja, de ebből és a kapcsolási rajzon csak annyit látok hogy 4 Ohmos hangszóró van rajta, 1 hangszóróhoz szeretném használni segítsetek!
(#) Imi65 válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Félvezetős erősítőre nagyobb Ohm -számú hangszórót minden további nélkül köthetsz. Erre is, természetesen. 8 Ohm -osat is, nyugodtan. Egy hátránya lesz csak, kevesebb lesz a teljesítmény a megadottnál, de semminek semmi baja nem lesz.
(#) csezoli21 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

az adatlapjában ott a kapcsolás az 1 hangszórósra!
Na nekem ez kéne de ezen a rajzon nincs semmi leírás! azt sem tudom milyen táp kell neki, hol a bemenet, a hangbemenet, a hangkimenet ok, segíthetne valaki esetleg nyáktervet is elfogadnék, meg alkatrészlistát, az alapján meg tudnám csinálni,...
(#) Gyurix válasza hapro hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Oké elolvastam ezt a hosszú szöveget.
(#) agressiv válasza djyuri hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Ez is egy lehetőség, de nálam az előfok csinálta. Amióta műveleti erősítő hajtja a végfokot megszűmt a jelenség.
(#) agressiv válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Mivel nem tudok megnyitni lay file-okat és lusta is lennék nézd át, és ha megy akkor jó.
(#) djyuri válasza agressiv hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Tegnap este én is ezt a tanácsot kaptam még egy kollégtól.

Akkor szerintem erre voksolok,mert el elképzelhetőbb.

Ma nem tudok mérni,mert rögvest megyek dolgozni....utána kimérek holnap mindent.

Akkor megírom mi a helyzet.

köszi
(#) Imi65 válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Azon a rajzon majdnem minden ott van. Ami meg nincs, azt a táblázatokban találod. A hangszóró csatlakozási pontja ezek szerint megvan, a táp meg max 18V, mivel ez egy autórádióba fejlesztett IC, tehát a járművek villamos hálózatához igazodva 14,4V-tal működik. Nyilván egy kocsiban nincs -12V, tehát egytelepes. Erre utal a kimeneten a csatolókondi is. A bemenetek pedig kétoldalt vannak a rajzon, egy-egy kondi, mely egy-egy kis karikához kapcsolódik. Próbálj autórádió leírást szerezni, abban lehet ilyen IC-hez tervezett panelrészlet.
(#) csezoli21 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

heló
Így ahogy a képen berajzoltam? a táp + meg alatta a mínuszat? meg a bemeneteket? a kimenet meg ahol a hangszoró van!

A jobboldali (kérdőjeles) az a testpont. Nyilván, az is kell a bemenethez. A hangszóró meg földfüggetlen.

mármint a hangbemenet a kérdőjeles? tehát jó így?

Nem, a bal oldali a bemenet, de a bemenethez is kell a testpont, ami a jobb oldali. Tehát, a jobb oldali BE? az nem bemenet, hanem a testpont. Oda kapcsolódik a mínusz táp. De ez a pont kell a bemenethez is.

tehát ahova rajzoltam a be? -t az a táp testpontja, meg oda kapcsolom a másik hangbemenetet is?

Zoli, azon a rajzon egy !!! hangszóró van, mert az IC hidalva van. Ezért csak 1 !!! bemenet van, a bal oldali.
A másik rajzon, ahol két hangszóró van az sztereó, amit Te betettél, az monó, mert az IC mindkét felét egy hangszóró hajtására használja. Így nagyobb a teljesítmény, de csak monó. Sztereóba így kell bekötni.

TDA1510.GIF

akkor létszi azt rajzold be nekem hogy hova mi megy, azért nem értem, mert monoban is általában 2 erü zsínor megy az erősitőbe, a szereónál meg 4 nem-?

Így lesz sztereóba. Ha monóba akarod, akkor a bal oldal alá rajzolj egy ugyanilyen kiegészítést, és a jobb oldalt felejtsd el.

TDA1510.GIF

(#) csezoli21 hozzászólása Jan 28, 2009 /

köszönöm szépen, így már világos, heló

Akkor pontosítás kedvéért hogy biztos jó legyen! Így?

Nem. Így!

Köszönöm szépen heló
(#) norbbie hozzászólása Jan 28, 2009 /

Üdv!
Van egy Fisher CA-275 tipusú erősítőm és sajnos leégett egyik fele. Tud ehhez valaki rajzot? Néztem milyen IC van benne STK-0100-as újan ez ha jól tudom 12ezerért láttam valahol. Mi lenne ha kettő darab quad 405-ös panelt beleépítenék 2×100Wattost azt hiszem a trafó elbírná mert 400VA-s szerintem szebb hangja lenne mint ic-vel....Keresgéltem rajzokat de sehol nem találtam hozzá.
(#) Imi65 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Az STK0100-nak így néz ki a gyári ajánlása.

STK0100.gif

(#) norbbie válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Ezt tudom ilyeneket találtam már én is csak a komplett rajza kellett volna a Fisher CA-275nek a táp miatt is ha netán átépíteném quadra :
(#) agressiv válasza norbbie hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Mérd meg benne a tápfeszültséget. Ha zárlatos az IC akkor szedd ki a biztosítékokat, és mérd meg az AC-t abból kireül, hogy mekkora benne a tápfesz. Mivel nem szokták gyárilag túlméretezni a pufferkondikat azokból is lehet következtetni.
(#) Imi65 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Azért akkora talány nem lehet az, a +- tápokat megtalálod, a bemenetet is. A kimenet meg megint csak meglesz.
Mondjuk ez a 8 Ohm miatt jó nagy tápfeszről járt.
Következő: »»   245 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem