Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   61 / 608
(#) Gyurix hozzászólása Jan 23, 2009 /

TDA7294-es 100W-os erősítőnek elég 2,6A?
(#) blokkmetal válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Szerintem nem, 4 - 4.5A-t megeszik.
(#) Gyurix hozzászólása Jan 24, 2009 /

És tud valaki olyan módszert amivel lehet növelni az áramerőséget?
(#) blokkmetal válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ha a trafód 2.6A-es terhelést bír, akkor nagyobb terhelhetőséget csak úgy lehet elérni, hogy át kell tekercsel(tet)ni a trafót. Ha jól tudom ezen kívül nincs más ajánlott módszer.
(#) Bassmester válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ez attól is függ, hogy hány voltról járatod, hány ohm-os terhelésre. +/- 40V-ról 8 ohm-ra bőven elég egy csatornának, de kettőnek már kevéske.
(#) ptesza válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Igen de ha áttekercselsz egy trafót ami mondjuk 30V 2.5 A , 5A 15 voltra lehet ,ha a rézvezeték keresztmetszete (négyzetmiliméterben) kétszer akkora lesz.

Hiába szeretnéd áttekercselni , mert ha vastagabb vezetéket használsz nem fog elférni!!! A gyári trafók ki vannak számolva , úgy hogy a vasmag ki legyen használva.

Toroidnak meg neki se állj...
(#) Gyurix válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Én 8 ohm-ra akarom egy csatornának száz wattos erősítő eredetileg 2x12V-os és 2x 6,67A-es csak feltekertem 30V-ra úgy, hogy a két sec kivezetést feltekertem a toroidra.

Hány VA-es ez a trafó? Hány mm-es dróttal tekerted?
Ha az eredetivel azonos átmérőjű a huzal, a szekunderrel nem lehet gond. A trafót gondosan mérd le mielőtt erősítővel is kipróbálod. Fontos a pontos szimmetria.

160VA-s.

Az simán jó lehet hozzá, ha jól tekerted.

Oké
(#) Gyurix hozzászólása Jan 25, 2009 /

Valaki itt megípétette ezt az erősítőt ha meg akkor mi a véleménye róla én subnak akarom.

tda7294.zip

(#) blokkmetal válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Subnak én is ilyenből építettem, jól szól. Aktív szűrőnek a Vicsys által közzétett TL074-es előfokot építettem meg, csak nem egybeépítve az erősítővel, mert hátha cserélem a végfokot, meg amúgy se szeretem az egybedolgokat.
(#) Gyurix válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Oké kösz a véleményt és be tudnád linkelni azt a szűrőt?
(#) jandark hozzászólása Jan 26, 2009 /

sziasztok!
Most keztdtem el olvasni a fórumot és a 38.oldalon járok,,
közben álitgatom a tda 7294es (nem saját)panelemet,,
észrevételeim:eredetileg a mute és a stby bemenetén 10-10k-s ellenálások voltak,(terhelten a feszültség amit kap +-32.6volt) olvastam az elején hogy 5volt-ról indul minkét funkció,egyiket sem használom igy a +ra vannak huzva,,alaphelyzetben nagyon melegedett a 10k-s ellenálásokkal, nekem 27,6-8 voltot kapott,,olvstam az 5voltot és hogy vigyázni kell mert alapból is felmelegszik,igy emeltem az ellenálás értékeken,,jelenleg 2mega ellenálással van 6.5volton mindkettő a mute ill a stby is,,most 50-60fok körül van,ha tudtok segiteni mindent elfogadok mit hogy érdemes,,egy darab ic van egy 20*6*9cmes hütőfelületen,,nagyon pici elfogadható kopp van kapcsoláskor alapzaj nincs,tápágakban 6800uf van ill a panelen 2200uf,a többi alkatrésze a gyári kapcsolás alapján van,,minden segitséget szivesen fogadok
(#) vicsys válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szia
Kicsit körülnézhetnél a kapcsolások között, valamint használhatnád a keresőt is a lap tetején...
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/sublada.html
(#) vicsys válasza jandark hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Természetes a melegedés. Ha biztosra akarsz menni, nézd meg a kimenetet valami komolyabb szkóppal, hogy nincs-e gerjedés (MHz-es).
(#) jandark válasza vicsys hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Köszönöm szépen!
A 2mega ellanálás elfogadható érték a mute ill a stby-hoz (változtassak e rajta vagy jó igy)?Ezzel valamelyest csökkent a hőfok ,,de nem tudom normális e,szkópom még nincsen pedig tervbe van,sajnos tudom igy nehezebb lessz,,
amúgy minden más része tökéletes,
üdv
(#) vicsys válasza jandark hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szerintem használd nyugodtan. Én személy szerint mindig alaposan túlméretezem a hűtőbordát és nem ér nagy meglepetés...
(#) jandark válasza vicsys hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Ok köszönöm szépen,további kellemes időtöltést
(#) Kicsa hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy tápellátásos kérdésem : Van nekem egy 24 V váltófeszültséget leadó egy secunder tekercsú 250 VA-es transzformátorom. Sajnos elég kevés esélyt látok hogy tudok belőle szimetrikus tápot kreálni,ezt az egy rajzot találtam itt fent HE-n,de nem reagáltak rá. (2006os HSZ)
Érdeklődnék hogy szerintetek ez működhet-e vagy inkább próbálkozzak a trafó áttekerésével? Úgy is el tudnám képzelni hogy a trafó secunder tekercsét félig letekerem,beforrasztok egy megcsapolást és akkor visszatekerni rá a secundert. Köszönöm szépen
Üdv Kicsa
Trafó
(#) lapose válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szia!

Ilyen nagy teljesítménynél ez a megoldás már necces mivel nagy lesz a búgófeszültséged!
Ha fél szekunderre forrasztasz kivezetést 2*12V-od lesz.
Ha 2*24V-ra van szükséged, akkor mégegy ilyen menetszámú szekunderre van szükséged!
(#) Kicsa válasza lapose hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szia!
Hú ezt el is felejtettem..az pedig már elég soványka még 4 Ohmra is. Erre rátekerni elég nehézkes lenne,szerintem nem is lenne megfelelő...hát akkor nem marad más hátra mint előre...másik trafó...
köszönöm szépen!
Üdv Kicsa
(#) lapose válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Szia!

Szívesen!
(#) MPedro válasza zoka hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Zoka erősítőjének megtörtént az alapos vizsgálata !

Két külön problémáról van szó :

1. A kopogás a tápból jön. Megszüntethető, ha az elkókkal párhuzamosan tesz 100nF kerámia kondikat.

2. Ezen a magas feszültségen (+/-42-43 V), nagy bemeneti jel (0 - +6 dB) mellet, 4 Ohm esetén az IC hővédelme elkezdi saját magát lassan leszabályozni - mert kevés hűtést biztosít a 40 cm-es borda magában. Minél jobban leszabályoz az IC, annál jobban veszi át a tápból a nem kivánt csúcsokat, és kopog, kopog...

A sajátjaimnál nyilván azért nem észlelhető ez a jelenség, mert - ugye, PA - alagúthűtést használok, becsületes ventivel, na meg azért a tápoknál nem felejtettem el azokat az átkozott kerámiakondikat...

P.

ui : Zoka, jöhetsz a cuccodért !
(#) zoka válasza MPedro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Üdv Pedro!

Köszönöm szépen a mérést, amint tudok, megyek a cuccért !

A méréssel kapcsolatban:

"4 Ω esetén az IC hővédelme elkezdi saját magát lassan leszabályozni"

Valóban 4 Ohm - on ekkora tápfeszejről brutális a disszipáció. És ezek szerint a borda nem képes elvonni elég gyorsan az IC által termelt hőt (lehet, hogy a csillám alátét helyett szilikont kellene alkalmazni). Másrészt nem ártana ventilátort is betolni mögé. :yes:

"nem felejtettem el azokat az átkozott kerámiakondikat..."

Ez a része érdekesebb a dolognak:
Való igaz, hogy most nincsenek rajt a kerámiakondik, leszedtem őket, mivel legutóbb, terheltem az elkókat és úgy mértem, útban voltak.

De a kopogás tesztelésekor mindig rajt voltak, és úgy is gond volt, bizonyíték:(#341488) hozzászólás: végsőteszt.JPG képnek egy részletét mellékeltem.

Mégegyszer is köszönöm

zoka

ev.JPG

(#) Amarton válasza MPedro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Nem kötözködés képen, csak a fogalmak tisztázása miatt:

Idézet:
„nagy bemeneti jel (0 - +6 dB) mellet”

A dB az egy relatív érték. 1mV 0dB-es jele 1mV, ami nem mondható magas jelnek. Szóval mihez képest volt magas.

De nem kötözködés.

Azt viszont még mindig nem értem, hogy miért kell szerencsétlen IC-t a tervezési határ négyszeresével járatni.
Ha teljesítmény kell, akkor lehet őket hidalni!
Az pedig szerintem nem kifogás, hogy "ilyen toroid volt otthon", mert azt a toroidot el lehet adni, és ugyan abban az árban kisebb feszültségűt venni.

Ez olyan, mintha egy 50V-os kondit 70V-ra töltök, mert ki szokta bírni. Aztán ha buli közben elfogy belőle a működtető füst, akkor meg csak a nézés van.

Betévednek ide a fórumra olyan emberek is, akik csak ma kezdték az elektronikát, és azt látják, építek egy erősítőt és széjjel hajtom, mert úgyis kibírja.

Szerintem a mérnökök azért találták ki az adatlapokat, hogy azon maximális adatok betartásával lehet megbízható cuccokat építeni és bele van kalkulálva az is, ha egy gyengébb gyártási sorozatból való darabot fogunk ki.
De a tapasztalat azt mutatja, hogy valamikor az alkatrészek a névleges értéküket sem bírják ki, pláne ha éri őket egy kis ESD.
(#) hapro válasza Amarton hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Mi az az ESD?
(#) Kovidivi válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

ESD = ElektroStatic Discharge - Antisztatikus, feltöltődés (ESD) elleni munka- és termékvédelem.
(#) Amarton válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Elektrosztatikus kisülés által okozott károsodás.
A munkahely ahol dolgozom a legfontosabb dolog az ESD védelem. Speciális köpenyben és cipőben dolgozunk, hogy az elektronikai alkatrészeket nehogy ESD károsodás érje.
Még ennek ellenére is előfordul. Ha az IC-k ESD miatt meggyengülnek, akkor működés közben EOS éri őket, azaz elektromos túlterhelés.
Adatlapban benne van, hogy az adott IC hány kV túlterhelésre védett. Az emberi kisülés 2000-4000V között van.
Következő: »»   61 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem