Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
 
Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   31 / 59
(#) Attila86 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Kedves Kovidivi!
Némileg hasonló helyzetben vagyok mint te, mert én általában a pároméknál vagyok vidéken, az elektrós cuccaim pedig otthon vannak Pesten és leginkább csak forrasztgatni járok haza. Ezért ha a pároméknál vagyok, akkor nem tudok az épp aktuális áramkörrel foglalkozni.
Emiatt kerültem már hasonló helyzetbe mint most te. A megoldás az, hogy csak akkor kell beírni a fórumra valamilyen mérési eredményt, hogyha abban tényleg biztos vagy és nem kell tippelgetni meg megsaccolni semmit. Aki segíteni akar neked, attól max ezt a kedvét veszed el. Tessék tehát valós, reprodukálható mérési eredményeket beírni a fórumba! Ha ez épp nem kivitelezhető mert a koleszban vagy, akkor inkább ne fáraszd az önzetlenül segíteni szándékozó fórumtársaidat! Majd ha otthon leszel és tudsz méregetni, akkor irkáld be ezeket a fórumba.
Vagy amikor otthon vagy, akkor fogj egy papírt és írd le rá, hogy mikor, milyen mérési összeállításban, az áramkör milyen állapotában, hol és mit mértél. Ez amolyan rögtönözött mérési jegyzőkönyv. (Én is szoktam ilyeneket írni.)
(#) deguss válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Attila tanácsaihoz nem tudok mit hozzáfűzni, fogadd meg őket!
(#) Skori hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Nekem is hasonlóü gondolatok fordultak meg a fejemben. Beírom, hogy miért kell a kondi, és mi a jelenség. Főleg Bazsi kedvéért, hogy értse is. Erre kovi odaírja, hogy semmi probléma 12V-ról sem.....(szinte csak az hiányzik, hogy hülyeség az a kondi, felejtsd el) Majd kiderül, hogy valójában nincsenek valós mérési eredményei, csak úgy nagyjából.... meg a saccolás...
Ne ennyit a szakmai hozzáállásról és hozzáértésről.
De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, mindössze néhány perc megmérni - megyek és megmérem....

Ennyi volt, csatoltam a mérési eredményeket.
(#) Skori hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
A 110mA körüli különbség 12V-ról 1,3W-nyi plusszt jelent, ez a különbség pont akkora, hogy nélküle hideg marad a tranyó, ezzel együtt meg jó meleg lesz. Szerintem ez jelentős különség....
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Skori!
Itt nem az volt a lényeg, hogy hü*ség amit mondasz, hanem az, hogy lehetséges, hogy Bazsi valamit rosszul rakott össze, és azért melegszik ennyire. Az én adóm hatásfoka nem volt a legjobb, és max. 20mA-t segített a kondi.
A lényeg, hogy az én adóm kondi nélkül, 12V-on simán nem volt meleg. A körülmények ugyanazok, mint ami Bazsinál van (Jó, most jöhet, hogy más a bétája a tranzisztornak, de nem hinném, hogy típusonként az egyik kapcsolásban a tranyó 30fokos, a másikban 60...), ezért írtam. Ha ennyire melegszik valami, akkor ott más baj is lehet. Nem értem, hogy miért vagy ilyen ellenséges... Ezt én sértésnek veszem, ne haragudj. Felnézek a tudásodra, de itt valami súlyosan félre van nézve.
Egyébként meg itt nem én vagyok a lényeg! Nekem nem kell segítség, én próbáltam tanácsot adni, hogy nekem csak 10-20mA-rel lett kevesebb a kapcsolás fogyasztása. Ennyi. Itt Deguss írta, hogy több sikerélményem lesz... De választ nem kaptam rá, hogy miért írta. Mondom, nekem már készen van a gyertyám régóta...
Atilla: Köszönöm a hozzászólást. Igazad van, megfogadom. Viszont amire emlékeztem, azt megosztottam, és az biztosan nem hamis. Nem a legpontosabb adatok, ha azt nézzük. Bazsi gyertyája 200mA felett fogyaszt szerintem (ha forró lesz a tranzisztor), akkor hasonlításképpen az én gyertyám helyes működésnél 120mA-t vett fel.
Na mindegy. Már régóta nem keveredtem még a legkisebb szóváltásba sem, úgyhogy ezt én innentől lezárom. Azért a kérdéseimre szeretnék őszinte választ kapni. Köszönöm! Üdv!
Tiszteljük meg egymást a nagybetűs nevekkel...Köszönöm.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Kovi: nem akarod észrevenni, hogy egyedül neked nem melegszik 12V-ról? Ráadásul erősen megkérdőjelezhető a mérésed hitelessége! 99%, hogy bazsinak azért melegszik 12V-ról amit írtam, ugyanis ez következik az áramkör felépítéséből, és a tranzisztor tulajdonságaiból. (a tranyó bétájához pedig semmi köze, más okozza az áramnövekedést). Igaz hogy próbáltál tanácsot adni neki - csak éppen nem a bázisellenállás növelése a probléma korrekt megoldása. Tehát rossz tanácsot adtál, mert kizárólag a saját tapasztalataidat fogadtad el. Nekem is melegszik 12V-ról az áramkör, méghozzá elég rendesen, de én az okát is leírtam, és 3 féle korrekt megoldási lehetőséget. A
Idézet:
„"nem hinném, hogy típusonként az egyik kapcsolásban a tranyó 30fokos, a másikban 60..."”
pedig nagy tévedés, ez nem hit kérdése, hanem tényszerű dolog. De mostmár tényleg kiváncsi lennék az áramkörödre, és hogy mit művel egy 12V-ra beállított stabil tápról.
Egyébként szerintem a szóváltás, a sértés, és a szakmai vita eléggé 3 különbözö kategória, amit nem kell összekeverni.
Az előző hozzászólásomban pedig konkrét mérési eredményeket csatoltam, amelyek reprodukálhatók, és amelyek a korábban leírtakat támasztják alá. Ugyanezt várom tőled is. Tehát áramfelvétel 12V-os tápfeszültségről, +kondival és anélkül - akár hasnló formában mint ahogy én is csatoltam.
(#) Vandor76 hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Sziasztok!

Valaki korábban írta (Skori?) hogy a tekercs átmérője minimum 3,5 cm legyen. Mivel kisebb pohárba is szeretném elkészíteni a gyertyát, úgy gondoltam hogy kipróbálom mennyire használható így.

A mellékelt képeken látszik, hogy ilyen kis tekercsekkel is tökéletesen működik. Csak a 4,7nF-os kondi fólia, a többi kerámia. A 470pF helyett 220pF-ost használtam mert csak ilyen volt itthon
4,5V-ról működtetve a 2 centis asztallapot simán átviszi, de ha még egy pohárba is belerakom, akkor már csak akkor világít szépen, ha a pohár pont az adó felett van.
6V-ról hajtva egy kicsivel fényesebben világít és nagyjából a tekercs méretével azonos területen mozgatva a fényerő nem változik érzékelhető módon.
A tranzisztor az utóbbi esetben sem melegszik.

Mellékelek pár fotót, amin a méreteket egy gyufásdoboz, a hozzá nem értésemet meg a gyatra minőségű forrasztások szemléltetik
(#) Ubul12 válasza radiomano hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Ma jártam a Te..co-ban. Itt találtam a leírásnak
megfelelő kínai ledes teamécsest. Az ára is kedvező,
2db egy csomagban, 2db lítium gombelemmel 299Ft.
Most ilyen 99-499Ft-os akció van. Főként kínai,
egyszersem használható dolgok. Hazaérve szétollózva
a csomagolást behelyeztem a gagyi műanyag gyertatestbe az elemet. A teleptartó mellett picike
nyomós kapcslóval lehet "meggyújtani" az elektromos gyertyát. A sárga led elég valósághűen villódzik, melyre rávan húzva egy opálos fehér műanyag lángnyelv.
A led áramfelvétele 16mA. A villogásról egy morzsa gondoskodik, mely picike nyákon üldögélve kapaszkodik a led lábaiba. Szerintem az áramkör megfelel a gyertyába építéshez. Ilyen teamécses gyertyával találkoztam már Yosk-ben karácsony elött
499 Ft-os áron, de fellelhető kínai üzletekben, piacokon
és "100" Ft-os boltokban.(ami már 300Ft-os,és több,de a köznyelvben megmaradt.) A led körítése nem minden esetben teamécses,láttam már kockát is. Sikeres kisérletést.
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Tekertem, nézd meg a fotókat

...még az alkatrészek lábának a hosszára is ügyeltem.
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
A fotók az eredeti hozzászólásomban vannak. Arra próbáltam célozni, hogy már eredetileg is ugyanolyan tekercset csináltam az adó- és a vevőoldalra is.
Ha nem fogalmaztam egyértelműen, akkor elnézést. Ha rosszul látszik a fotókon, akkor pedig ezennel leteszem a nagyesküt, hogy a kék és a fekete tekercs egyforma
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Igen, az egyik fotón a fekete közelebb volt a kamerához, ezért látszik nagyobbnak. Igyekeztem nagyon precízen dolgozni, így mindkettő mm pontosan 35 mm lett. A kivezetések és a 4,7nF-os kondi lábai is egyformák, erre is ügyeltem.

Köszönöm szépen a tippet, 220pF-osom van is, meg ha minden igaz még 1-2 db 100nF-os is.

Azon már én is filóztam, hogy a dióda után tegyek egy kondit, bár én nagyobbra gondoltam (és azért, hogy az adóról levéve még világítson egy darabig)
Graetz egyenirányítás is eszembe jutott, de fenntartásaim vannak. Amit nyerek azon hogy mindkét félhullámot felhasználom, azt elvesztem a dupla diódák nagyobb feszültség-esésén. A shottky diódák bírják ezt a frekit? Úgy értem van olyan amelyik bírja és nem esik rajt túl nagy feszültség?
Próbálkoztál már ilyennel? Vagy valaki próbálta már?
(nem nagy ügy kipróbálni, de most nincs itthon ilyen diódám és nem mennék el külön ezért a boltba)

Ui : még valami. Az első hozzászólást nem azért írtam, mert elégedetlen voltam az eredménnyel, inkább hogy kedvet csináljak másoknak is a kísérletezéshez. A javaslataidat azért kipróbálom, nem árt azért az, ha javul a teljesítmény
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Igaz, a "mezítlábas" diódákkal is nyilván jól megy, max. a shottky javítana 1 cm-t a hatótávon, meg egy kicsit jobban feltöltődne a pufferkondi.
A hestore -on néztem, 10-20 Ft körül van egy ilyen dióda, ami nem tűnik olyan egetrengetőnek (más kérdés persze hogy mit lép néhány MHz frekire, de úgy sejtem nagy problémát nem okozna neki). Ettől függetlenül jogos az észrevételed, nem muszáj verébre ágyúval lőni

Pufferkondit majd kipróbálok többet is, valahogy kikísérletezem hogy ne csak 1-2 mp legyen amíg világít, de azért ne is kelljen fél órát tölteni. Max. majd sorbakötök a LED-del egy ellenállást, hogy az áramerősséget korlátozza kicsit kisütéskor.
Az igazi az lenne, ha 5 perc töltés után legalább egy fél órát világítana Lehet kéne csinálnom egy kondit alufóliából meg TES*O szatyorból és addig csipkedni a tetejéből ollóval, míg jó nem lesz

(#) gg630504 válasza Vandor76 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Üzemi frekvenciát tudsz mérni? Kíváncsi vagyok rá.
(#) Vandor76 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Sajnos nem Csak egy kínai piacos műszerem van, ami ha kicsit kevesebbet tudna, akkor szögnek hívnák...
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
...ebből is látszik, hogy nem értek hozzá Hiába na, aki gépész létére az elektronika irányába fordul az magára vessen
Meggyőztél, nem fogok elrohanni shottky diódáért. 1N4148-as még pont 4 db van itthon, azok holnap részt vesznek a hídépítésben
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Ez a kikapcsolós dolog jó ötlet. Én is bosszankodtam hogy nincs rajta ilyen kapcsoló, de eszembe nem jutott hogy csináljak
Holnap ezt a témát is körbejárom, ha találok valami kapcsolót a szekrényben.

Most el, holnap is lesz nap
Jóéjt mindenkinek
(#) TyeDa hozzászólása Jan 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy érdekesség, gondoltam megosztom! Minap vettem egy elektromos fogkefét, kicsomagolás után meglepődtem, a töltő és az gép között nincsenek érintkezők! Nem gondoltam volna, hogy ilyen megoldást alkalmaznak. Nagyon jó ötlet, mert így teljesen vízálló. Néhány óra alatt feltöltődik.
Működési elvben megegyezne a vezeték nélküli gyertyával?

oral-b.JPG
    
(#) hapro válasza TyeDa hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
(#) TyeDa válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
Nos, sorry, újszülöttnek minden új, bevallom a topicot nem olvastam el, úgy tűnik, más is mos fogat így
(#) bigbazsi hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
(RGB-led)
működik

DSC00833.JPG
    
(#) Vandor76 hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Egy érdekesség gondolatébresztőnek az Atmel cég ATTiny13V jelű AVR mikroprocijának az adatlapjáról :

Operating Voltage:
– 1.8 - 5.5V for ATtiny13V
– 2.7 - 5.5V for ATtiny13

Speed Grade
ATtiny13V: 0 - 4 MHz @ 1.8 - 5.5V, 0 - 10 MHz @ 2.7 - 5.5V
ATtiny13: 0 - 10 MHz @ 2.7 - 5.5V, 0 - 20 MHz @ 4.5 - 5.5V

Low Power Consumption
– Active Mode: 1 MHz, 1.8V: 240μA
– Power-down Mode: < 0.1μA at 1.8V

Én mindenesetre veszek egyet, nem nagy befektetés, kevesebb mint 200 Ft-ért már lehet kapni.>
(#) brezinajanika válasza TyeDa hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Ugyanilyen fogkefém van
(#) bigbazsi hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
Sziasztok
Én beleszereltem egy kis dobozba és szerintem nagyon jól mutat
(#) Norberto válasza bigbazsi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Ezt valóban jól eltaláltad! Frankón néz ki!
(#) sprofan válasza bigbazsi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Na igen, ez az egyetlen hátránya a viaszosnak, ha túlmelegítjük kihűlés után szép kráteres lesz
De amúgy tényleg jól néz ki!
(#) Vandor76 hozzászólása Feb 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Tegnap mértem néhányat és az eredmények egy kicsit zavarba hoztak.

Adóoldalon 4,5 V-al hajtom meg az áramkört (Skori-féle kapcsolás), a vevőoldalon viszont egy 1N4148-akból felépített Graetz egyenirányító és egy 100nF-os pufferkondi után 7,6 V-ot mértem.
Lehetséges ez? Vagy csak a multiméteremet hülyítette meg a kondi ellenére is lüktető feszültség?

Valami hozzáértő világosítson fel
(#) gg630504 válasza Vandor76 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Az adóban a tranzisztor 1 menetre dolgozik, ez a primer. A vevőben 2 menet van, ez a szekunder. 1:2 feltranszformálás.
(( 100 nanofarad 3.6 megahertzen rövidzár; a multiméter nem terhel; tehát nincs lüktetés. ))
(#) Novak válasza Vandor76 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Szia!

Már miért ne lenne lehetséges? Vagy mi a baj?
Ahol mérted, ott annyi, ahogyan távolítod a bázistól, nyilván csökkenni fog.
Egyébként a feszültséged lehet nagyobb (akár többszörös is), de nézd meg, hogy mennyit fogyaszt a bázis, és mennyit a LED! A vevőben jóval kisebb áram folyik, mint az adóoldali tekercsben. Ha kiszámolod a teljesítményeket, ki fog jönni, hogy a vevőben kapott teljesítmény mennyivel kisebb, mint az adóoldali. És látni fogod, hogy mennyi is a veszteség.
Szóval nincs itt semmi huncutság, nem nyertél a semmiből plusz energiát [gondolom valami ilyesmire gondolhattál a hozzászólásodban]
(#) Vandor76 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Köszönöm szépen, így most már világos. Jó hatásfok mellett akár 9 V körüli is lehet ezek szerint a vevőoldal feszültsége.

Ami a kondit illeti, ezek szerint megfelel simításra. Mondjuk annak úgy látom nem árt majd utánanéznem, hogy a kapacitásból hogy jön ki az a frekvencia amin még jó
(#) Vandor76 válasza Novak hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
Nem, nem erre gondoltam. Csak régi fizikai tanulmányaim alapján azt feltételeztem, hogy azonos menetszám mellett (és itt volt hibás a feltételezés, ahogy gg630504 is rámutatott) azonos a primer és a szekunder feszültség.
De közben kiderült ugye, hogy a menetszám nem azonos.

Ami a veszteséget illeti, az nyilvánvalóan van Mondjuk csökkenti a feszültséget a Gratez egyenirányító diódáinak a feszültségesése is, úgyhogy a "trafó" elég jól átviszi a feszültséget.
Az áramerősség az már más kérdés, 30 mA-t mértem, de a primer oldalt nem néztem (amíg a tranzisztor nem melegszik számottevően, addig nem is különösebben érdekel )
Következő: »»   31 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem