Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   117 / 730
(#) Andreas89 válasza Directors hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Én az MNC-t venném, egyrészt olcsóbb, másrészt szépen szól, és ha nagyobb hangot akarsz akkor meg tud szólalni. Persze nem mindent kell elhinni a gyártónak, de füllre is meg lehet mondani hogy mien ez a magas, szerintem jó. Aztán szerintem várd meg más véleményét, mert sokan ugyis leszólják.
(#) ptesza válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Erre nemigen tudnál példát is hozni.
(#) pl13 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Nem kell tenni hozzá, általában elvenni kell, mert a mélyközép érzékenységéből a BaffleStep szobában is eleve elvesz 3-4dB-t, és további 3dB-t kaphatsz, ha 4 ohm magas, 8 ohm mélyközép felállásban gondolkodsz.

Nem piezóról volt szó, hanem a H2000 2,5-es dómjáról, ami HiFi közeli alkalmazásokra azért sokkal jobban használható a minőségbeli különbségek miatt, mint egy MNC driver, persze utóbbi meg hangos, de ezért írtam, hogy előbb tudni kell, hogy mire használod, és mire van szükséged inkább.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Már mutattam egyik hasonló hangszórójuk átvitelét, középen ezek az MNC-k nagyon renzonánsak, és sajnos a gyártás pontossága is olyan mint a többi hangszórójuknál.
(#) djgombi válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ugy tudom, hogy a KHS 311M-et szeretné lecserélni!!!! Nem értem akkor ez nem piezo?????? Ettöl akárminek szebb hangja van még egy rezonáns MNC-nek is!! Mégse egy bádog/piezo/ sugároz hanem egy normális tekercses magas.ameik neki tetszik azt vegye meg mert ha huszan 150 félét ajánlunk akkor ö se jutott semmire. Ha már normális magasat akar akkor vegyen egy beyma-t azt kb 80 ezerböl megussza. Ha jót akar az ember költeni kell rá de ebbe az árkategóriába nemigen fér jobb de mindeggy! Azt vedd meg ameiket akarod :yes:
(#) Andreas89 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Hát igen ez egy piezzo, bocsi, én nem arra gondoltam, hanem amelyikek be lettek linkelve, hogy melyiket válassza a kettő közül, de amit én be raktam, mnc annak a dobozán ez áll: Dome tweeter.
Akkor az driver??
(#) djgombi válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Idézet:
Ringsugárzó • Ezüst színű • 80x80 mm • 8 ohm • 100/200 W • 2 kHz-22 KHz”
Ez áll az adatlapján Ő egy Ring
(#) Directors hozzászólása Feb 1, 2009 /

Hali!
Ezek vannak a most a hangfalamba:Sal SXA 3050 akkor 2db SA 1620(4 Ωra kötve), 1db HV 623 és 1db KHS 311M.
Szóval ide kell a magas.
Aztán az nem lesz nagy gond,hogy nem 4 ohmos lesz a magas?
Egyébként ez se lenne rossz Bővebben: Link csak nem tudom,hogy a hangváltóm megfelelő e hozzá.
Na meg ilyen hangszórót még sohasem hallottam.
Bár a másikat se.
(#) djgombi válasza Directors hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Elég gáz hogy 4 ohm-os a hangváltó és igy már más a felállás mert 4 ohm-os magas kell hozzá!
(#) agressiv válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Nincs szebb hangja egy rezonáns MNC-nek. Ha jól belövöd a piezo hangját nem olyan rossz a hangja mint a legtöbb piezonak amit valaki csak úgy beüzemelt és csörömpölt összevissza!!
(#) agressiv válasza Directors hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ha te egy sima hangváltóra kötötted a piezo-t akkor ne csodálkozz, hogy rossz hangja van!
(#) djgombi válasza agressiv hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

220nF-os kondi kell hozzá. Ki kellene próbálni azzal.
(#) agressiv válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Nem egészen, de semmiképpen sem jó egy sima tekercses hangszóróhoz való hangváltó. Lehet variálni a piezo karakterisztikáját 100 féleképpen.
Nekem volt olyan, hogy 100nf és kb 600Ohm párhuzamosan, de most a legújabb felállás az 700nf és 10Ohm így nagyon magas frekvenciákat is megszólaltat. Ezt ki kell kísérletezni a legjobb ha mérni is tudsz és akkor lehet jó dolgokat összehozni belőle.
Wharfedale VS hangfalban például gyárilag piezo magasakat szerelnek, és nagyon korrekt hangja volt, arról nem is beszélve, hogy többen is voltunk amikor teszteltük és senki sem mondta meg, hogy az piezo magas csak a tulajdonosa.
(#) Directors hozzászólása Feb 1, 2009 /

Nekem is van kondi a hangszórón.

Rá van ragasztva a hátuljára súlynak?
(#) Directors válasza agressiv hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Be van kötve a magasra a kondi.
Minek lenne ráragasztva a hátuljára súlynak?
(#) Andreas89 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Ismétlem magamat a dobozán ez áll: Dome Tweeter

Arra próbáltam kijukadni, hogy mégis mi módon van bekötve?
Milyen kondi? Hanyas? hogy van bekötve (sorosan párhuzamosan) miből áll még a hangváltó? Segíteni akarok ezzel átha meg lehet oldani a dolgot más hangszóró nélkül is!

MKP kondi van 1µF 250V

Ha csak 1uf-os kondenzátor van sorosan akkor nem csoda, hogy rossz a hangja. Próbálj a piezoval párhuzamosan kötni egy 10 Ohm-os ellenállást és úgy hallgasd meg. az ellenállás legyen legalább 5W-os de a 10W-os lenne a legjobb amíg próbálsz addig jó egy kis teljesítményű ellenállást is.

A kondi az maradjon?

Ha én rárakom az ellenállást akkor csak halkabb lesz nem?
Ha pedig halkabb akkor szerintem felesleges mert hangszínszabályzóval ez korrigálható.

Persze. A kondenzátort sorosan, az ellenállást párhuzamosan kötöd. Csináltam egy rajzot, hogy ne legyen félreértés.
Ha így sem tetszik a hangja akkor variálhatod az ellenállás és a kondenzátor értékeit, de nem kell sokat módosítani.
És a jelet közvetlenül az erősítőből jövő részre kösd, ne a már meglévő hangváltó magas kimenetére.
Nemtudom gyári hangváltód van e, de ha igen akkor azt a részt ami a magasat hajtaná kösd le a többiről, hogy feleslegesen ne fűtse az azon lévő ellenállásokat, vagy tekercseket.

Nem csak halkabb lessz, a vágási frekvencia is változik. Jobb lessz az biztos. Othton használok piezó hangszórót, és semmi bajom vele.

Nekem ez a hangváltóm van Bővebben: Link
Köszi a rajzot.

Az ilyen hangváltók nem jók a piezo hangszórókhoz, mivel ezekben bele van kalkulálva a magas ellenállása és induktivitása is, viszont egy piezo hangszóró teljesen más tulajdonságokkal bír.
(#) ptesza válasza agressiv hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Az 1µF kondival a vágás 26500 Hz-re tevődik !

A párhuzamos ellenállás ,ebben a formában ismeretlen.Nem tudom mi volt a célod.

Az eltérő érzékenységeket soros ellenállással , vagy feszültségosztó L-pad -al szokták korrigálni.

A párhuzamos ellenálás lecsökkenti az impedanciáját a piezo -nak.

Szerintem ez a hangváltó : Kitolja a vágást egy nem hallható tartományba ,és jól le is hallkítja.

Ennél már az is jobb ha kiszereli.
(#) djgombi válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Kisérletezz nyugodtan de a piezó az piezó marad!
De valamit nem értek: Az SA3050 az 8 ohm-os akkor van két SA1620 Párhuzamosan kötve az ugye 4 ohm. A hangváltó 4 ohm-os amit egy 8 ohm-os méllyel és egy piezó magassal hoztál össze. Ez egy kicsit zavaros nekem mert nem igazán passzol a 4 ohm-os váltó a 8 ohm-os méllyel és föleg nem a piezóval. Igy a hangváltó se ott vág ahol kéne!!!! Miért nem csináltál egy egyszerű 3 utas hangfalat 8 ohmos szettel?
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szerintem csinálj egy ujj előlapot a hangfaladnak , az egyik 1620-at vedd ki.

Ezt a hangváltót építeném meg hozzá. (elsőre...)
Bővebben: Link
Hány literes a doboz? Bassreflex?

Nem véletlenül lett kivéve a kép beszúrási lehetőség az oldalról.
Használd a linkelési lehetőséget helyette.
Jav.-szamóca
(#) agressiv válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Én már több éve foglalkozom piezo hangszórókkal. Miért kell mindíg a matekzseniknek elmagyaráznok,, hogy próbálja ki mielőtt beleköt!
Nézz utána neten a piezo hangszóróknak, és rájössz, hogy nem úgy működik mint egy sima dóm vagy ring sugárzó, főleg az impedanciára gondolok.
(#) ptesza válasza agressiv hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Akkor fejted ki bőven, hogy miben kell másképpen számolni egy piezzóval ?

Vagy mi értelme a 10 Ω ellenállásodnak párhuzamosan..

Vagy miért jó az hogy 26500 Hz-nél van vágva?

Már elmondtam , így a nem hallható tartományban sugároz. Nálatok a környéken biztosan nincs egér...

Egyébként az impedanciát nem módosítottam ,hanem csillapítottam 6dB .Mivel annyival hangosabb a többi hsz-nél.

Egyébként meg te tudod, de ha vitázol akkor indokoljál ,és ne személyeskedjél.
Következő: »»   117 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem