Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   118 / 730
(#) Directors válasza djgombi hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Látom rá se néztél a hangszóró adatlapjára mert a mély az 4 ohmos.Vagy esetleg elolvastad mert te SA3050 írtál.
Mielőtt mondasz valamit nézz utána.

ptesza

Semmiféleképpen nem akarom kiszedni egyik hangszórót sem és új előlapot sem szeretnék.
(#) karpi válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Most hogy honnan lett veve a kapcs rajz mindegy de kene tudni mifajta magas hangszoro , milyen piezzo .
De ha a "piezzo" nem illesztotrafos akkor bizony nagy a belso ellenallasa es egy soros kondenzator nem eleg szuronek.

Az integralo kapcsolas soros kondenzator utan ellenallas a foldre kotve= felulatereszto szuro.

Minel ksiebb az ellenallas erteke annal hamarabb kisuti a kondenzatort es feljebb fog vagni a felulatereszto szuro.Ezert tettek a 10 ohmos lezaro ellenallast , igy a 8 ohmos szuro egyseghez is illesztve van .

Itt van ket szimulacio eredmenye a mellekelt kepeken ( kb.-re veve a belso elenallasokat , csak peldakent)

Latszik ha a piezzo van egyedul es hatalmas belso ellenallast feltetelezunk majdnem a teljes savot atereszti.

Ha az ellenallas 10 ohm akkor pedig kb, 10KHz tol felulatereszto szuro.

Meg szimulaltam 100 ohm-al is akkor meg lemegy az also hatar ugy 1KHz-re.

1Kohm-al meg 100Hz az also hatar.

Azonkivul egy parhuzamos ellenallas lerontja a piezzo Q tenyezojet (josagot ) igy szelesiti es egyenletessebbe teszi a visszadott hangsavot .
(#) Andreas89 hozzászólása Feb 2, 2009 /

Valaki halott már, és használta a TONSIL márkáju hangszórókat? itthoni használatra jó lehet, jobb mint a SAL??
(#) ptesza válasza karpi hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Köszi. Értem ,lényegében nem vettem figyelembe azt ,hogy a piezo impedanciája > 1K ohm.

De mivel ez a rendszer 4 ohm -ra kell készüljön úgy az ellenállás 4 ohm , a kondi 10uF. Lemodelleztem ,olyan görbét kaptam mint amit te .

De mit tennél akkor ha mondjuk az érzékenységéböl el szeretnél venni 6 dB ?
(#) pl13 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

inkább egy hangszórókhoz tervezett váltó kellene, és akkor lényegtelen a dóm impedanciája.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Helyesbítenék, az ilyen hangváltók az eladók szeint mindenhez jók, a gyakorlatban viszint semmihez sem.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

agressiv majdnem jól gondolkodik, ez most egy piezo magas, kicsit más az impedanciamenete, mint egy elektrodinamikus hsznek.

Ha az érzékenységéből is el akar venni, akkor jön a soros ellenállás.

Az 1u egyébként valószínűleg kevés, de a 14u meg sok, ugyanis a piezo hsz átvitelét is bele kell venni a váltó számításaiba, mivel nem egyenes, középen jó kis kiemelései vannak.
(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Idézet:
„Semmiféleképpen nem akarom kiszedni egyik hangszórót sem és új előlapot sem szeretnék.”

Ezek a hangszórók nem is érnek annyit, hogy új előlapot faragj hozzájuk.
(#) Directors hozzászólása Feb 2, 2009 /

Akkor most mi legyen?
Csináljak új váltót hozzá?
Ha igen akkor mennyiből jönne ki kb.?
(#) djgombi válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Nekem volt Tonsil-om. Nagyon szép hangja volt a mélynek is és a magasnak is. Én szerintem jobb mint a sal de lehet hogy ez is tipusfüggő üdv
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Elöbb próbáljad ki azt amit összehoztunk.

10µF sorosan , 4Ω ellenállás párhuzamosan.

A mély ,és közép szekciót hagyjad úgy ahogy van a ,magasat meg úgy ahogy van kerüljed ki.

Aztán meglátod ,hogy szól. :yes:
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

De nem fog károsodni a hangváltó mert nincs rajta a magas kimenetén a magas hangszóró?

(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Szerencsére nem.
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

valószínüleg csak egy soros kondi volt a jel utjában.
(#) Blekk hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok ,egy kis segitséget szeretnék kérni,valakitöl akinek van bene tapasztalata vagy kicsit joban ért hozzá.Most akarok majd épiteni magamnak W ládát beltére ,és kültérre is használom de nagyrészt beltérben,és azt szeretném megtudni hogy igy beltérre megéri vagy érdemes e megipiteni egy ijen W ládát,elöre is köszi.Hello
(#) norbbie hozzászólása Feb 3, 2009 /

Üdv!
Sokak szerint azért nem jó a somogyi pa-40100as mert nagy a qts értéke és nem lehet megfelelő méretű dobozt csinálni neki aminek 0.65 a QTS értéke. Nekem M.N.C Eclipse 2 van 25cm es ennek a QTS értéke 0.95 és jelenleg 60literes dobozban van és szép lágyan szól megvagyok vele elégedve..MNC Eclipse 2
(#) Andreas89 hozzászólása Feb 3, 2009 /

Nekem van itthon egy SAL sr3040es mély beleraktam egy 51literes a dobozba hátulja meg van törve ne téglatest legyen, és két sub-lyukkal nagyon szépen szól, meg is lepődtem...
(#) norbbie válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Annak ellenére hogy sokan szídják még is lehet jó ládát csinálni belőle igaz hogy nem fogja elbírni pl a pa-40100as a 600/800at hanem lehet hogy csaksz a 300/600Wattot de ettől függetlenül még szólhat jól...
(#) Bassmester válasza norbbie hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Tud szólni a 40100-as 200-as erőlködőről is jó nagyot
Én kipróbáltam ezt a hangszórót, úgyhogy ismerem is
Mélyládához és háromutas kompakthoz jó, szubládába nem való sajnos
Felesleges túl nagy ládába rakni. 60-600 Hz ig nagyon jó az átvitele, de ha nagyon muszály akkor 2 kHz-ig is fel lehet menni vele, kétutasban, bár ez már nem az erőssége.
(#) norbbie hozzászólása Feb 3, 2009 /

És a PA-50100-as sub-nak pl egy garry thunder ládájában ami így nézki mint amit csatoltam?
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az a hangszóró még zártban sem működik elfogadhatóan, nemhogy ilyen reflexszerűben.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hát igen.. szólni szól, de kérdés, hogy hogyan, aki a pontatlan rezonáns, rossz impulzusválaszú mélytartományt szereti, annak biztos megfelel.
(#) Bassmester válasza norbbie hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az 50100-zal egyetlen program sem tud normális ládát modellezni sajna. Ha mélyládát tervezel és most készülsz hangszórót venni, akkor nézd meg a Beyma SM 118N-t. Nem sokkal drágább mint az 50100 és eléggé "univerzális", többfajta ládában lenne használható, térfogat igénye sem túl nagy.
(#) djgombi válasza norbbie hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Vagy veszel EMINENCE hangszórókat. Ezek is nagyon jók és ezek se sokkal drágábbak. Szerintem ebböl egy 15"-os is szebben és nagyobbat szól mint a sal-bol 18"-os
(#) feccus hozzászólása Feb 4, 2009 /

Sziasztok van egy somogyi SQP 3050-es mélynyomóm,eredetileg egy aktív bandpass ládában van.Szobai használatra,házimozihoz szeretnék építeni neki egy ládát,csak nem igazán tudom hogy milyenben érezné jól magát. Vagy lefelé sugárzású bassreflex,vagy pedig előre felé sugárzású bassreflex-re gondoltam.Egy kicsit gondban vagyok a hangfal tervező progikkal.

somogyi.jpg

(#) norbbie válasza djgombi hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Eminence-ből ezt választanám Bővebben: Link Ez nem sokkal drágább pa-50100-tól ez már jó lehet ebben a reflexes ládában?
(#) karpi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Hat abbol nem lesz baj ? nem hiszem hogy Ok a nyillasokat ossze vissza tobb helyre tenni ahol "meg van hely" megvaltoznak a fazis viszonyok a kulombozo ut hosszusag miatt adott frekvencian.

Nekem volt profi 18"-os bassreflex ladam .Az olyan volt hogy az elolap dupla volt egy adott tavolsagra szerelve es hezag volt a hangszoro szele "korul" ez alkotta a "reflexcsovet".Orgona erosito volt 200 W-os FBT ket ilyen kocka alaku ladaval . Amugy meg lattam, egy 1940-es szabadalmat "bassreflex" , ott is sok kicsi cso volt "szimetrikussan " a hangszoro korul.Nem tudom mi tortenik az "aszimetrikus" elhelyezes eseteben szerintem ilyen esetben kulombozoen kell hangolni kulon kulon a csoveket hogy teljesuljon a megfelelo fazisviszony.

Ott az adatlapján, hogy mekkora doboz javasolt neki. Miért pont ez a doboz érdekel? Egyébként jó választás lenne. Nekünk KAPPA van és nagyon megállja a helyét még szabadtéren is pedig kis méretű dobozban van
(#) norbbie válasza djgombi hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Javasolt felhasználás : PA woofer nyitott dobozban • doboz méretek : reflexes 96 - 198 Liter. Ez a doboz amit csatoltam kb 220liter Garry thunderé és elősször ilyen hangszórót tennék bele majd amikor bővíteném akkor garry 1835re cserélném ami ennek a doboznak a gyári hangszorója csak dupla annyiba kerül mint az eminence....

Csinálni kell a ládába egy ideiglenes rekesztést és ugy biztos jó lessz üdv
Következő: »»   118 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem