Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Látom rá se néztél a hangszóró adatlapjára mert a mély az 4 ohmos.Vagy esetleg elolvastad mert te SA3050 írtál.
Mielőtt mondasz valamit nézz utána. ptesza Semmiféleképpen nem akarom kiszedni egyik hangszórót sem és új előlapot sem szeretnék.
Most hogy honnan lett veve a kapcs rajz mindegy de kene tudni mifajta magas hangszoro , milyen piezzo .
De ha a "piezzo" nem illesztotrafos akkor bizony nagy a belso ellenallasa es egy soros kondenzator nem eleg szuronek. Az integralo kapcsolas soros kondenzator utan ellenallas a foldre kotve= felulatereszto szuro. Minel ksiebb az ellenallas erteke annal hamarabb kisuti a kondenzatort es feljebb fog vagni a felulatereszto szuro.Ezert tettek a 10 ohmos lezaro ellenallast , igy a 8 ohmos szuro egyseghez is illesztve van . Itt van ket szimulacio eredmenye a mellekelt kepeken ( kb.-re veve a belso elenallasokat , csak peldakent) Latszik ha a piezzo van egyedul es hatalmas belso ellenallast feltetelezunk majdnem a teljes savot atereszti. Ha az ellenallas 10 ohm akkor pedig kb, 10KHz tol felulatereszto szuro. Meg szimulaltam 100 ohm-al is akkor meg lemegy az also hatar ugy 1KHz-re. 1Kohm-al meg 100Hz az also hatar. Azonkivul egy parhuzamos ellenallas lerontja a piezzo Q tenyezojet (josagot ) igy szelesiti es egyenletessebbe teszi a visszadott hangsavot .
Valaki halott már, és használta a TONSIL márkáju hangszórókat? itthoni használatra jó lehet, jobb mint a SAL??
Köszi. Értem ,lényegében nem vettem figyelembe azt ,hogy a piezo impedanciája > 1K ohm.
De mivel ez a rendszer 4 ohm -ra kell készüljön úgy az ellenállás 4 ohm , a kondi 10uF. Lemodelleztem ,olyan görbét kaptam mint amit te . De mit tennél akkor ha mondjuk az érzékenységéböl el szeretnél venni 6 dB ?
inkább egy hangszórókhoz tervezett váltó kellene, és akkor lényegtelen a dóm impedanciája.
Helyesbítenék, az ilyen hangváltók az eladók szeint mindenhez jók, a gyakorlatban viszint semmihez sem.
agressiv majdnem jól gondolkodik, ez most egy piezo magas, kicsit más az impedanciamenete, mint egy elektrodinamikus hsznek.
Ha az érzékenységéből is el akar venni, akkor jön a soros ellenállás. Az 1u egyébként valószínűleg kevés, de a 14u meg sok, ugyanis a piezo hsz átvitelét is bele kell venni a váltó számításaiba, mivel nem egyenes, középen jó kis kiemelései vannak. Idézet: „Semmiféleképpen nem akarom kiszedni egyik hangszórót sem és új előlapot sem szeretnék.” Ezek a hangszórók nem is érnek annyit, hogy új előlapot faragj hozzájuk.
Akkor most mi legyen?
Csináljak új váltót hozzá? Ha igen akkor mennyiből jönne ki kb.?
Nekem volt Tonsil-om. Nagyon szép hangja volt a mélynek is és a magasnak is. Én szerintem jobb mint a sal de lehet hogy ez is tipusfüggő üdv
Elöbb próbáljad ki azt amit összehoztunk.
10µF sorosan , 4Ω ellenállás párhuzamosan. A mély ,és közép szekciót hagyjad úgy ahogy van a ,magasat meg úgy ahogy van kerüljed ki. Aztán meglátod ,hogy szól. :yes:
De nem fog károsodni a hangváltó mert nincs rajta a magas kimenetén a magas hangszóró?
valószínüleg csak egy soros kondi volt a jel utjában.
Sziasztok ,egy kis segitséget szeretnék kérni,valakitöl akinek van bene tapasztalata vagy kicsit joban ért hozzá.Most akarok majd épiteni magamnak W ládát beltére ,és kültérre is használom de nagyrészt beltérben,és azt szeretném megtudni hogy igy beltérre megéri vagy érdemes e megipiteni egy ijen W ládát,elöre is köszi.Hello
Üdv!
Sokak szerint azért nem jó a somogyi pa-40100as mert nagy a qts értéke és nem lehet megfelelő méretű dobozt csinálni neki aminek 0.65 a QTS értéke. Nekem M.N.C Eclipse 2 van 25cm es ennek a QTS értéke 0.95 és jelenleg 60literes dobozban van és szép lágyan szól megvagyok vele elégedve..MNC Eclipse 2
Nekem van itthon egy SAL sr3040es mély beleraktam egy 51literes a dobozba hátulja meg van törve ne téglatest legyen, és két sub-lyukkal nagyon szépen szól, meg is lepődtem...
Annak ellenére hogy sokan szídják még is lehet jó ládát csinálni belőle igaz hogy nem fogja elbírni pl a pa-40100as a 600/800at hanem lehet hogy csaksz a 300/600Wattot de ettől függetlenül még szólhat jól...
Tud szólni a 40100-as 200-as erőlködőről is jó nagyot
Én kipróbáltam ezt a hangszórót, úgyhogy ismerem is Mélyládához és háromutas kompakthoz jó, szubládába nem való sajnos Felesleges túl nagy ládába rakni. 60-600 Hz ig nagyon jó az átvitele, de ha nagyon muszály akkor 2 kHz-ig is fel lehet menni vele, kétutasban, bár ez már nem az erőssége.
És a PA-50100-as sub-nak pl egy garry thunder ládájában ami így nézki mint amit csatoltam?
Az a hangszóró még zártban sem működik elfogadhatóan, nemhogy ilyen reflexszerűben.
Hát igen.. szólni szól, de kérdés, hogy hogyan, aki a pontatlan rezonáns, rossz impulzusválaszú mélytartományt szereti, annak biztos megfelel.
Az 50100-zal egyetlen program sem tud normális ládát modellezni sajna. Ha mélyládát tervezel és most készülsz hangszórót venni, akkor nézd meg a Beyma SM 118N-t. Nem sokkal drágább mint az 50100 és eléggé "univerzális", többfajta ládában lenne használható, térfogat igénye sem túl nagy.
Vagy veszel EMINENCE hangszórókat. Ezek is nagyon jók és ezek se sokkal drágábbak. Szerintem ebböl egy 15"-os is szebben és nagyobbat szól mint a sal-bol 18"-os
Sziasztok van egy somogyi SQP 3050-es mélynyomóm,eredetileg egy aktív bandpass ládában van.Szobai használatra,házimozihoz szeretnék építeni neki egy ládát,csak nem igazán tudom hogy milyenben érezné jól magát. Vagy lefelé sugárzású bassreflex,vagy pedig előre felé sugárzású bassreflex-re gondoltam.Egy kicsit gondban vagyok a hangfal tervező progikkal.
Eminence-ből ezt választanám Bővebben: Link Ez nem sokkal drágább pa-50100-tól ez már jó lehet ebben a reflexes ládában?
Hat abbol nem lesz baj ? nem hiszem hogy Ok a nyillasokat ossze vissza tobb helyre tenni ahol "meg van hely" megvaltoznak a fazis viszonyok a kulombozo ut hosszusag miatt adott frekvencian.
Nekem volt profi 18"-os bassreflex ladam .Az olyan volt hogy az elolap dupla volt egy adott tavolsagra szerelve es hezag volt a hangszoro szele "korul" ez alkotta a "reflexcsovet".Orgona erosito volt 200 W-os FBT ket ilyen kocka alaku ladaval . Amugy meg lattam, egy 1940-es szabadalmat "bassreflex" , ott is sok kicsi cso volt "szimetrikussan " a hangszoro korul.Nem tudom mi tortenik az "aszimetrikus" elhelyezes eseteben szerintem ilyen esetben kulombozoen kell hangolni kulon kulon a csoveket hogy teljesuljon a megfelelo fazisviszony.
Ott az adatlapján, hogy mekkora doboz javasolt neki. Miért pont ez a doboz érdekel? Egyébként jó választás lenne. Nekünk KAPPA van és nagyon megállja a helyét még szabadtéren is pedig kis méretű dobozban van
Javasolt felhasználás : PA woofer nyitott dobozban • doboz méretek : reflexes 96 - 198 Liter. Ez a doboz amit csatoltam kb 220liter Garry thunderé és elősször ilyen hangszórót tennék bele majd amikor bővíteném akkor garry 1835re cserélném ami ennek a doboznak a gyári hangszorója csak dupla annyiba kerül mint az eminence....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |