Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ui:
Ha MARCIBÁCSI olvasná: Köszönöm Neked a sok segítséget, trükköt amit megtanítottál a doboz elkészítésében, nélküled nem lenne most ilyen szép
Módosítom az előző hozzászolásomat, ez nem kezdeti elkeseredés hanem depresszió!
Sebaj kijössz belőle és minden megy szépen tovább! :yes:
Müszi ! igérd meg hogy építesz még sok sok csöves erősítőt . Én megigérem neked hogy ha legközelebb beszámolsz egy újjabb elkszült erősítőddel akkor nagyon sok sok csővel gazdagítom a gyüjteményed! Csak annyit mondok sok
Micsoda inspiráció, mennyi az a sok-sok cső?
Az a baj, hogy ezekben a téli csúnya napokban, nekem is csak annyi kedvem van, hogy picit bütykölök, meg itt vagyok veletek, pedig tervem annyi van... De majd a börzén gyűjtök energiát! Ha jön a tavasz, a kedvem is jobb lesz! Neked is elmúlik majd ez a kedvtelenség!
Ezt Müszinek szántad, de sebaj szerintem ez mindenkire érvényes néha!
Próbáltam ez ellen a sör-kúrát de beálmosodtam és elmentem aludni! Tessék, most is hazamegyek mindjárt, és nekiállok beforrasztani a 6*11 csőfoglalat lábat az aktuális projecten? NEM!
Egy kis kedvcsinálónak mindenkinek
Restauráltam a tulajdonomba került 2 APX 100-ast Hátravan még a festés, de már most gyönyörűek Élmény hallgatni őket. Maci egy deka se benne. Hálla a pufferelko-k cseréjének. A 75µF ból lett 235uF.
Köszi szépen
Cseréltem benne a puffer ELKO-kat, akkor a 2 hangerőszabályzót is új 500 kB Remixekre, mert nagyon recsegtek, tervezem még a festés mellett az egyenirányító diódák cseréjét valami korszerű gyors típusokra, a hálózati zavarok(villanykapcsolgatások) miatt pl Schottky diódákból graetz hidat építeni? Mi a véleményed erről? Mit ajánlasz? Köszi előre is
Igen, Müszinek szántam, csak a Te kiegészítésedként.
Idézet: Én dettó így vagyok vele.„Próbáltam ez ellen a sör-kúrát de beálmosodtam és elmentem aludni!” De hogy ne csak OFF-oljak: Idézet: Én hasonló elé nézek nemsokára.„nekiállok beforrasztani a 6*11 csőfoglalat lábat” Mindenkinek lelkesítésképpen elmesélem a tervem: Sztereó PCL86 PP Tápegység: 2db PY88-al Előfok: 1-1db ??? (valamelyik, beszerzés alatt) Végfok: 2*2db PCL86-al (minő meglepő) Kivezérlésmérő: meglepi lesz nektek! Extrák: pláne meglepi! Ez idáig 8 darab Noval9-es foglalat beforrasztása plusz az extrák. A passzív alkatrészek forrlécre kerülnek majd, a vezetékek korbácsba rendezve. Soroljam még a ház kialakításával, trafókkal...? Belegondolni is rossz, mi meló lesz, de a végeredmény kárpótolni fog, s elfeledtet minden nehézséget! Gondolkodjunk pozitívan!
Nagyon gyönyörűek így párban! Kár, hogy a patináját (porosodás, karcosodás) elfogja veszteni, de az új ruhában mesés lesz.
Irigyellek, hogy csak úgy a birtokodba kerültek! Vagy nem volt olyan könnyű szerzemény? Idézet: Nem lehetne csövekre? „tervezem még a festés mellett az egyenirányító diódák cseréjét...”
Gratu, azok ott az én csöveim ? Örülök, hogy hozzájárulhattam.
Azért egy jó sztereótér elmúlassza a kedvtelenséget. 1-2 nap és kész a gitárerősítőm tuti kedvet kapsz. 1 hónapig éjjel nappal dolgoztam, rajta igaz én már nyugdíjas vagyok megtehetem. Szedem ezeket a vacak endorfin pótló bogyókat (sajna a sok-sok évi stressz miatt) és dolgozom mint a güzü.
Hely Müszi! Pedig ez a 4. már elég pofásra sikeredett, szóval semmiképp se hagyd abba! Ha nincs kedved, tarts egy kis szünetet, aztán majd megjön! Én hányszor megfogadtam már, hogy nem építek soha többet semmit, meg kidobom az összes alkatrészem, aztán mégis már fejben a 10-ik épül (a valóságban csak az 5. ) Fel a fejjel!
Akkor bele kell húznom, mert már mindenki belőz a PCL86 PP-vel
Mi ez a nagyfokú alkotói váltság?
Én napi 10 óra meló után influenzásan boldogan tekerem a gu 50 kimenőjét. Az egyik majdnem készen van. Munkára fel!
Majd ha kijön a tavasz, és vége ennek a mocskos sz*ros időnek, megfog jönni a kedvem.
Már tervezgetem a PCL86 PP-t (Marcibácsinak ajándék, monitorládához, de psszt :yes: ). Kimenő OK, csövek OK, Hálozati OK, már csak a tavaszra várunk... üdv: Müszi
Nyugi Müszi pajtás, így télen, én is nagyon lassan haladok mindennel... Hazaérek 6-ra, Asszony mondja gyújts be-irány fát vágni...Aztán ha nagyon fontos meló, akkor esetleg 1-1,5 órára kivonulok a műhelybe.
Aztán mire belemelegednék, kopog az Asszony, hogy kéne még fa!, meg Jó lenne ha mostmár bejönnél!! Hát lehet így alkotni??? Aztán Anyátok közt, fürdi, NCIS stb és alvás, mert 6:00 kor csörren az óra! És minden kezdődik előről! NE LEGYÉL DEPI!! Amúgyis ebbe a dobozba akkormár tehettél volna egy sztereó EBL SE-t is. Szép a sok rézlemez! Lelakkoztad hőálló lakkal? Meg: Igenis tessék nagy PP-ket is építeni a közeljövőben. Te vagy itt lassan a legtermelékenyebb, ha abbahagyod, nem lesz versenyszellem!!
Hát így könnyű! /azaz súlyra nehéz.. /
2x100w-ot csinálni! Viszont egy egész polc kell hozzá! Én ezért gyötröm bele "szubminiatürizálással" a gyári FISHER dobozba a 2x100w-ot, mert így elfér a HIFI állványon...
Szepjoreggelt!
Hat, egyelore sarokban az MV3 kimenotrafo kontra 6L6 project, ugy gondolom jo ez az EL84-gyel is... Van a kimenotrafon UL csapolas, szerintetek a kapcsolas mindennemu valtoztatasa nelkul rakothetem a segedracsokat? Kell oda ellenallas? Valahol lattam, valahol nem, nyilvan fugg par dologtol... Mellekeltem a rajzot.
Én tennék ellenállást , gerjedés ellen és a segédrács védelmében .
Még csak deszkamodell szinten, de már hallgatható állapotban. A négyszögjel "helyrekalapálása" az ötleteitek alapján talán majd hétvégén, ha megint megkapom a generátort.
Ne is alakítsd át 6L6-osra, nagyon jó kimenő van benne EL 84-hez méretezve, a kapcsolás is egy korrekt klasszikus. Zenehallgatásra csak a végfok, a visszacstolás lazításával gyönyörű hangú erősítőt ad. A végcsövek disszipációját érdemes megnézni, mert 220-as a hálótrafója, ha elment 12 W fölé akkor növelni kell a katódellenállás értékét (még jobb egy plusz szűrőtagon edisszipáltatni a fölösleget, csak nem hiszem hogy elfér), különben elég hamar megeszi a végcsöveket.
Ha ki akarod próbálni UL-ben köss sorba egy-egy 100-200 ohmos ellenállást a segédrácsokkal (ami most van az jó). Két ilyenből igazi audiofeel végfok összerakható.
szia!Kosz a gyors valaszt!Igazabol 2db MV3-am van, de nem tok egyformak. Ezert csak 1 db-ot hoztam magammal(nem mo.-n elek). Az anodfesz terhelve a meleg vegfokkal 310 v korul van,+/- 1-2V,a vegcsovek katodjan kb 10v azt hiszem,uj csovekkel.Szoval ha erdemes, megtartom hifire. Meg egy masik fazisforditot kiprobalok, szerintem nyerek vele. Ha hazaerek ma, dobok fel egy kepet a deszkavaltozatrol.
Az jó, ha a csövek párba vannak válogatva. Ha új csöveket raksz bele feltétlenül párbaválpgatottakat vegyél (különben nem fog szépen szólni, és a magasak is sunnyadtak lesznek) és még akkor is ellenőrizd, hogy egyformák legyenek az anódáramok. Ennél a konstrukciónál ezt úgy tudod legegyszerűbben megoldani (hozzáférés miatt), ha az anódokkal (a kimenőtrafónál) sorbakötsz 1-1 db 1 ohmos ellenállást és multiméterrel (vezérlés nélkül természetesen) megméred hány mV esik rajta (Vigyázat nagyfesz !) (az ellenállás két végére megy a műszer), ahány mV-ot mérsz, annyi mA az anódáram. Ezt szorzod az anód és katód közötti feszültséggel, így megvan az anóddisszipáció). Pl. ha 40 mV-ot mérsz, az 40 mA anódáramot jelent, az 0,04 A, tehát az anóddisszipáció 12W, ha 300 V az Ua-k (0,04 A*300V=12 VA (W)), Ennél több nem lehet, inkább kisebb legyen 1-2 W-al. Érdemes lehet AB osztály felé is elkalandozni (20 mA körüli nyugalmi anódáramig), nem biztos, hogy rosszabbul szól, ki kell próbálni (katodellenállás növelésével).
Nem bántanám a fázisfordítót, a visszacsatolással, a tápegységgel (pl. Nippon vagy Siemens stb. szűrőkondik), az UL-el, a végcsövek munkapontjával érdemes inkább kisérletezni.
Az erosito nincs mar a dobozaban, a panel megegett, ugyhogy szetkaptam es ujraepitettem a vegfokot. Valogatott JJ csoveket vettem, sajnos nem volt mas. (sokat adnek 4db telefunken v siemens EL84-ert!) Nekem kicsit magashianyosnak tunik. KEF D160-as dobozaim vannak es Audionote konverter utanepites, 5687-es csovekkel. Ja, csak ugy rutinbol megmertem a kimeno ellenallasat es tizenegynehany ohm elteres van a tekercsek kozott... Uzem kozben sem egyforma a feszultseg a tekercseken. Nincs elkotve,nem melegszik, remelem nem menetzarlatos...
háát úgy került a birtokomba, hogy az egyiket a suliból az egyik tanáromtól kaptam, a másikat edig egy internetes hirdetési oldalon találtam 5000 Ft ért, és így valahogy nem hagytam, hogy rossz kezkbe kerüljön
Mind2 gyári állapotában került hozzám. Amúgy azért akarom diódásra, mert épp a minap volt itt egykis elmélkedés az egyenirányító cső vs szilícium diódáról talán Imi65 hozzászólásában. És ebben az esetben diódákra billen a mérleg nyelve, márcsak a táptrafó anódfesztekercse miatt is, mivel 2x166V os tekercs van sorba kötve, és így hozzák létre a 330V os anódfeszültséget, amiből a kondik után kb 470V lesz. tehát ebben az esetben csak akkor tudnék csöves egyenirányítást csinálni hozzá, ha 2x330V lenne az anódfesztekercs. ekkora teljesítménynél meg már legalább 2 egyencsövet kéne párhuzamba kötni mint az EAG AE760C ben van és az még csak 80W os. Ezért szeretnék a diódáknál maradni , és ott a lehető legjobb mai korszerű típusokra cserélni őket.
Nagyon jól jártál velük! Irigyellek. Persze, ebben az esetben a modern diódás egyenirányítás megérthető. Halkan, csak Neked súgom meg, hogy az én csövesemben is lesz kis aktív homok (szilícium), de nem azon a részen, ami a hangminőséget befolyásolhatja.
Nem gond az ohmos eltérés, akkoriban nem sokat fogalkoztak az ohmos szimmetriával, a menetszámok biztos egyformák. Nézd meg az anóddisszipációkat, mert lehet hogy az egyik cső már kicsit meg van feszítve (a tizenegynéhány ohm eltérés miatt).
A KEF biztos príma (legalábbis nehéz elképzelni egy gyenge KEF hangsugárzót). Cseréld ki a visszacsatoló ellenállást 15 Kohmosra (R 14- 6,8 K-st), attól változik a magas- mély arány is kicsit, szerintem jobb lesz. Kicserélném a 130 ohmos katódellenállást is 150 ohmra próbaképpen (meg a biztonság kedvéért).
valóban súlyra jó nehéz! én emelgettem az apx-100 at(csak az egyiket emeltem egyszerre de az is elég volt! ) azok a szubminiatűr csövek faintosak!
Hat nem panaszkodom a kef-re, csak sztem kenyes a vegfokra. Eddig az mv3 a legjobb hangu a cuccaim kozott. Ha lesz ma idom, atkotom es tudositok! Koszonom a tanacsokat!
nos,ahogy igértem,itt vannak képek az erősítőről ismételten! még nincs befejezve telljesen,de közel állok hozzá! festést kell befejeznem(csak a festékem elfogyott idő közben :S ),a kimenőket kellene valahogy átal tekertetni,meg a takaró lemezre hangfal csatlakozót tenni!(ezek is meg lesznek valósítva hamarosan! ) még így hogy a kimenők nincsenek áttekerve,így is szebb hangja van a sztereo csövesnek,mint a komplett 5.1 es házimozinak![ami megjegyzem hogy közel 30000 ft volt két éve,mikor vettük,és még most is 25000 környékén mozog] szóval egy szavam sem lehet ez ügyben! )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |