Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   64 / 608
(#) jandark válasza Cunici hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Szia!
Amit a képen látsz,az egy szilikongumi ami rózsaszin,
hagyományosan most a szürke az elterjedt de a régebbi dolgokban fellelhető,,pl pc tápban,,il a boltok is tartanak szinek közt nincs eltérés bármelyket teheted csak a mérete fedje el a tda hütőfelületét!
Legelterjedtebb mérete az ami nagyobb tokos tranzisztorokhoz van általában ezt használjuk...
Üdv
(#) jandark válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Nem a reklám helye,de fenn a hirdetésekben találsz magadnak valót,,,többek közt abban is amit hirdetek van még trafó ill tda üres nyák is..A pc táp felejtős..
Üdv
(#) Amarton válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Kell a 9es 10-es lábnak 5V fesz, különben nem szólal meg.
(#) sprofan válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Nem tudom mennyire értel az elektronikához, de a te barátod a TOP249Y -meghajtó IC, az bőven el tud látni egy oldalt (40v-on akár 5A). Én például 40V 2A-re tervezek 1 oldalt szimpla pc power trafóval, jelenleg tesztelés alatt áll mert én sem bíztam benne valami nagyon, de egyenlőre jónak tűnik. Most csak próbapanelen van összerakva, valószínűleg tervezek hozzá egy kis tesztelő nyákot, ha tényleg olyan jól sikerül, mint amilyennek most ígérkezik, akkor 3-at építek belőle, 2-őt az oldalaknak, 1-et pedig a többi cuccnak.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Oh milyen 'érdekes' , ha fejreálítod a képet amit küldtél. Az pont olyan mint a hangszóró impedancia görbéje.

Mondjuk ahhoz min 1Hz-es lépésenként ,kell mérned a hangszóróval sorosan kötött 1000 ohm ellenálláson eső feszültséget. Ha azt ábrázolod egy diagrammon akkor megkapod a hangszóró impedancia görbéjét.
Ahol az ellenálláson eső feszültség egyenesen arányos a hangszóró impedanciájával.

Ez az alap a hangszórók T-S paramétereinek meghatározására.

Lehet ,hogy én tévedek ,de nem 2,84 volt járna 1W teljesítményhez?

Ezen a képen is jól látszik ,az a bizonyos görbe.Aminek a csúcsa (Fs) éppen most alul van.Dobozba építve ez megemelkedik. Ebböl a két görbe külömbségéböl lehet kiszámítani az utolsó 5. T-S paramétert a VAS-t. Ez segítí az optimális doboztérfogat meghatározását.

Nekem inkább az érdekes , hogy alacsonyabb frekvencián ,tekerned kellet a hangerő potin. Ha meghatározod azt a pontot aminél még nem kellett jelentősen állítanod , akkor megtudhatod az erősítőd alsó határfrekijét.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Igen, valóban hasonlít arra a görbére, amit mutattál, csak a feje tetején áll

Nem 100% pontos görbének szántam, ahhoz tényleg komolyabb műszerezettség kellene, én csak 10 Hz-es lépésenként mértem. De így is jól látszik merre emelkedik, merre csökken.
Így nekem teljesen megfelel.

zoka
(#) zoka hozzászólása Feb 3, 2009 /

"Kevesebbet eszik, nagyobb U ki -nél, hát ez fura"

És itt is a magyarázat, hogy miért nem fura! Számoljunk egy kicsit...

Jobban megvizsgálva dobozban 15 Hz-nél
Rl = 5,1 Ohm
U ki = 16,3 V (itt kezd kopogni)
P ki = 52 W
P felvett = 132 W
P disszipált = 132 W - 52 W - (trafó 0 hangnál: 6,5V) = 73,5 W

Hogy "életszerűek" legyünk 70 Hz-nél hasonló eredmények születtek !!!

És 30 Hz-nél miért nem kopogott még 26 V -nál sem:
Rl = 14 Ohm
U ki = 26 V (sima hangszórótorzítás jelentkezik)
P ki = 48 W
P felvett = 84 W
P disszipált = 84 W - 48 W - 6,5 W = 29,5 W

Figyeljük csak meg a disszipációt! Nagyobb terhelésnél (alacsonyabb ellenállásnál) MAGASABB !

Milyen érdekes, az adatlapban is ezt az összefüggést közlik

Mi a másik dolog, ami növelheti: a minél magasabb tápfesz (lásd.: adatlap)

Gyengébb hűtéssel (csillám alátéttel) jóval kevesebb a kivehető teljesítmény - meggyőződésem, hogy ez így van
És ha fejre állok, akkor sem tudom eléggé hűteni, ezért én magamnak nem ajánlom ezt a tápfeszt 4 Ohm-ra. :yes:

zoka
(#) dbase válasza zoka hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Volt a kékperemes SAL hangszóróm, én trafóra tettem és mértem áramot és feszt, és 50Hz-en 4 ohm helyett 8ohmra jött ki az ellenállása. Utánna mikor mértem erősítőt, ráküldtem a bementre piaci trafót 3v-os állásba plusz potit, így volt 50Hz szinuszom, és mértem a hangszórón a feszt multimétereel, majd a 8ohmmal számoltam, mikor éppen még szépen szolt.
(#) gumicukor válasza Amarton hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

a 9-es 10-es lábnak honnan tudok varázsolni 5 voltocskát?

stefan: ez a TOP249 mütyürkének egész hasznos a funkcionalitása, de sajnos a környékemen (Szegeden és Orosházán) nem lehet kapni, s a guglin fellelhető kapcsolási rajzok meglehetősen túlszárnyalják az én tudásomat...
(#) Amarton válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hát több féle képen.
Segéd táp.
Feszültségosztó.
Vagy csak egyszerűen egy nagyobb ellenállással rákötöd a tápfeszt.

Az impedancia görbén könnyedén találhatsz olyan pontokat , ahol 5 ohm alatt van a hsz-ed imedanciája.

Azok mind kritikusak lehetnek...

(#) sprofan válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Amúgy Sprofan és Tamás a nevem
datasheetcatalog.com-on találsz adatlapot, az alapkapcsolás 20 alkatrészből áll, há gondolod holnap adok teljes dokumentációt. hqvideo.hu-n lehet kapni, azthiszem 1200ft/db
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hát bizony, a subnak nálam 125 Hz alatt lenne feladata és a 60 - 100 Hz közötti tartomány, amire a leginkább szükség lenne a zenében (bassgitár, dob, elektronikus mélyek stb.) az mind kritikus, gyakorlatilag az egész recseg-ropog. Hozzáteszem a csillám alátét eltüntetése sokat javított a helyzeten, de még nem az igazi. Még nincs az a :hide: mély, de a szomszédoknak már 1-2 Watt is . De én meg gonosz vagyok, és kihozom a maximumot előbb utóbb
(#) gumicukor válasza sprofan hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

elnézést, csak a nicknevedet (el)írtam. Rendben már előre is köszönöm a dokumentációt. Én most rákerestem, de nem találtam, bár lehet, hogy én vagyok a láma.
(#) jandark válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Egyszerüen,,ha nem fogod kihasználni a funkciókat akkor egy egy ellenálással egyszerüen mindkettőt a +tápágra kötöd és kész is,,nálam 22k van mindkettőn ,de van ahol 10k ill 470k is van,,enyi az egész semmi külön ketyere nem kell...
Üdv
(#) ptesza válasza jandark hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

De ha megnézel kész rajzokat ,ott találhatsz ,kész értékeket is. Sőt van valami diódás megoldás is ,ami a koppanást hivatott mellőzni.

Ha kell előkeresem , de biztosan nem kell sok oldalt visszaolvasnod (5-10)
(#) jandark válasza ptesza hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia!
Gumicukornak irj,,én nem keresek ebben a témában!
üdv
(#) gumicukor válasza ptesza hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Nézegettem a rajzokat, én ebből a kapcsolási rajzból próbáltam összehozni az erölködőt. Bár ameddig nincs normális tápom, addig nem eröltetem az Ic-t mert búgáson kívül mást nem hoztam ki belőle.
(#) ptesza válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Én ezt építettem meg

Ebböl ki tudod böngészni a neked fontos infót.

(+-30 V volt nálam a tápfesz)
(#) Amarton válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szerintem ez a rajz nem jó.
Ha a 9-es 10-es lábra földet kapcsolsz, akkor kikapcsol az erősítő. Ha 3,5V-ot vagy felette, akkor pedig bekapcsol.
A rajzban rossz feszültségek vannak feltüntetve.
Ha a tápfesz van rákapcsolva ellenálláson keresztül, akkor az a koppanás gátló funkciót szépen ellátja, de a kikapcsolás lassú lesz, mert lassan sülnek ki a kondenzátorok.
Az a jó megoldás, ha a kikapcsoláskor az ellenállásokra (9-es 10-es lábaknál) földet kapcsolsz. A kondik az ellenálláson keresztül azonnal kisülnek és az erősítő kikapcsol.
Ez a jobb megoldás, ha nincs külön hangfalvédelem, akkor ezekre a lábakra kikapcsolásnál föld.
(#) gumicukor válasza Amarton hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

ilyen problémám nincs, mivel nem szándékoztam az IC ezen funkcióit használni (egyenlőre). Nekem azt mondták, hogy nyugodtan hagyjam figyelmen kívül a 9-es & 10-es lábakat. Bár Te javasoltad nekem, hogy kössem rá őket 5 voltra. Én ezt megtettem: egy sima pc tápnak az öt voltját használtam. Változás nem történt. Bár a táp még mindig hiányzó pont a kapcsolásból.
(#) Amarton válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Kíváncsi vagyok ki javasolta, hogy hagyd ezeket a lábakat figyelmen kívül.
Tuti még egy ilyen végfokot sem rakott össze.
Nem tudom mennyire vágod az elektronikát, de gondolom a PC tápot összeföldelted az erősítővel.
Szimetrikus táp nélkül nincs értelme kisérletezni.
Valamit azonban nem értek. Amikor a mute és a stdby nem kap feszt, akkor egy nyikkanás nem jön ki az erősítőből. Nem értem, hogy nálad miért ad ki hangot, amikor nem kéne.
Szerintem a kapcsolást kellene átnézni nincs-e hiba benne.
(#) gumicukor válasza Amarton hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

nyikkan meg... átnéztem még egyszer azt a kábeldzsumbujt és láttam, hogy a kettes láb és hozzávaló ellenállás nem volt összekötve.

A földelés az megvolt...

Most kapok egy régi erősítőt: SABA 8080... állítólag max 2*25 W, de a régi tulaj elektroműszerés báttya átbütykölte 2*50 W-ra... ha jó az elgondolásom, akkor annak a tápjával már tudok mit kezdeni...
(#) ptesza válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Bővebben: Link

Pirossal bekereteztem azt a részt ami korrektül ,megoldja stby mute dolgot.

7293sby.jpg

(#) gumicukor válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Szia!

Nincs kép és link...
(#) ptesza válasza gumicukor hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Na mégegyszer!

7293sby.jpg

(#) Cunici válasza ptesza hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

szia

Most sincs
(#) ptesza válasza Cunici hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hm...

Érdekes , nekem bejön.

Lehet ,hogy túl nagy.

Na mégegyszer ,de most csak a lényeges részt.

Ha errejárna egy MOD , akkor a két hibás hozzászólást legyen szíves törölni.

7293sby.jpg

(#) ptesza hozzászólása Feb 5, 2009 /

Lenne egy kérdésem:

Hozzájutottam egy 1000VA toroid trafóhoz. Sajna a szekunder feszültségek nem voltak jók.(56v és egy 20 V) Már letekertem. Mivel ilyen nagy batár 0.57 V /menetre jön ki. Ujjra akarom tekercselni , dual mono kiépítésben akarok egy hidalt tda 7294-et. Négy azonos szekunderrel, és két kissebbet az előfoknak (2x15V) .

Az a kérdés ,hogy hány voltosra tekerjem a szekundereket ,hogy ne legyen túl nagy de ki is tudja hajtani a végfokot?

Következő: »»   64 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem