Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
HY
van fent egy jelerősítő a padláson....minden tv-n tökéletes a jel,mióta az van neki. De ahogy betesszük ezt a leválasztót a tv-hez,minden csatorna hangyafocis lesz.
Akkor rossz a leválasztó, zárlatos. Ugyanis ha beteszitek és akkor lesz rossz más TV-n is, akkor a zárlat leterheli az antennaerősítő kimenetét. Emiatt a gyenge jel miatt lesz hangyás a kép.
Rosszul építetted meg. Egyébként nem 10pF-ost írtam oda, hanem 10nF-ost! Nem mindegy. Nézd meg a dobozt is rendesen meg a "kapcsolási rajzot". A hideg és melegpontokat is meg kell szakítani!
Lehet távtáplált az erősítő és a tápot szüntette meg???
Szia
Lent közvetlen a tv-hez kötöttük be. Közben kiderítettem és nF-os a kondi...nem pikós. Tehát ez jó A hideg és a meleg pont is le van választva kondival. Tehát a nyáklapocskák el vannak a rézfelületen vágva...és a két szélen leforrasztva.... De próbáltuk csak a meleggel és csak a hideggel...próbáltuk másféle (nem kerámia) kondival és talán még rosszabb volt. Az számít esetleg,hogy maga a kis doboz mekkora? mert ez 2,5cm széles és magas és 7-8 cm hosszúő
HY
fent van a fő bejövőn az hirsman erősítő és ott van közvetlen mellette a konektor a táppal...
Építs meg levegőben Ügyelve a kábel közepe ne érjen a köpenyhez.Szerintem is lezárlatosítottad a jelet
Esetleg egy ohm mérő is segít. Lent a TV csatlakozóján szakadás van, akkor fent kihúzod az erősítőből és rámérsz amíg nem szakadást látsz addig keresgélhetsz. A doboz két oldaláról elmenő testeknek szintén szakadtnak kell lenni ,bár ez jelcsökkenést nem okoz Ez a "kapcsolás" tuti jó több helyen tesztelt a gyári dobozban is ez van tudtommal egy villámvédővel kiegészítve.
Egyik se jutott eredményre.
ui.: már több KV-os tűrésű kondival is próbáltuk) Viszont: Földhurok leválasztásra kiváló Ma elméletileg ki lesz próbálva fázisleválasztóval a hirsman erősítő.
Összegezzük:
Van egy antenna erősítőd ami után szét van osztva a kábelTV jele több TV-re . Így az egyik TV-nél földhurokra utaló jelenséget tapasztalsz. Ha bekötöd a szűrőt a földhurok megszűnik,viszont az összes TV képe hangyás lesz. Ha Így van ,akkor próbáld ki antenna erősítő nélkül mit csinál. (földhurok,szűrő eltúnteti e a jelet így is... mindent amit eddig próbáltál.) Próbáld ki a szűrőt az erősítő előtt,próbáld azonos fázisról járatni az erősítőt és a TV ket (ha 3 fázisod van) Az erősítő konnektorát próbáld ki ,mindenre (megvan-e benne a nulla ,esetleg ha földelt, a védőföld ,pl egy lámpa világít e róla .) A földhurkot megszünteti e, ha a kábeltv antennát húzod ki fent az erősítő előtt ?
Sziasztok.Teljesen laikusként kérdeznék.(ha lehet.)Van egy régi Videoton erősítőm,ami nagyon zúgott,főleg lemezjátszóra kapcsolva.Azt vettem észre,ha hozzáérek a készülékhez,jelentősen alábbhagy a zúgás-sistergés- gerjedés.Namost "homemade" leföldeltem.Ezután szinte ne is zúg,csak kb "gyári "mértékben.A kérdésem az volna,okoztam-e ezzel bajt ,ill nem-e csapatom agyon magam,vagy a készüléket.Jelentkezhet-e földhurok(búgást nem tapasztalok,csak földeletlen eszközök vannak az erősítőbe dugva)..Egyebek közt a földhurok mindíg búgással jár?Köszönöm,ha valaki segítene megválaszolni,egy amatőr kérdését.
Helló
Magnóéknál kötelező erejű a primer-szekunder közötti árnyékolás méghozzá átlapolva (kis +papír az átfedésnél, vagy egy sor kb 0.12-es zománchuzal-sor, egyik vége földön. RIAA-nál is célszerű.
Én úgy gondolom ez nem okoz problémát.
Arra vigyázz ,hogy csak KIHÚZOTT állapotban variáld a bemeneti csatlakozókat.A földhurok csak azért káros mert búgást okoz (szerintem) Ha rendesen (nem a hálózati 0 hoz ,radiátorhoz ,fűtéscsőhöz ) földelted,akkor elvileg nem lehet életveszélyes .
nézd át a lemezjátszó kábelt, mert biztos az a hibás!ha a földön keresztül nem búg (50Hz) akkor tutira az a hibás! gyári videoton erősítő csak úgy nem lesz földhurkos, ez inkább saját gyártású erősítőknél gond!
ha a többi csatorna jelét búgás nélkül fogadja akkor semmi sem földhurkos. a lemezjátszó korrektor nagyot erősít és ha a kábel hibás akkor igencsak brummos jelet fog kiadni!
Ha csak a lemezjátszóval zúg , akkor lehet , hogy a vezeték külön GND -jét nem kötötted be , vagy nincs is kihozva a lemezjátszódból . Ennek a vezetéknek az erősítő házával és a lemezjátszó mechanikájával kell összeköttetésben lenni . Ez nem jelföld!
Szia.Be van kötve a lemezjátszó grundja is,de a földelés előtt nem volt úgy sem változás,zúgutt.Most minden frankó,csak nem tudom okoztam-e hibát az erősítő földeléssel.
Minden csatorna bemenetnél zúgott,ill ,csak a lemezjátszó gondolom érzékenységénél fogva jobban.De ha nem volt rádugva semmi akkor is zúgott.Nem hozzáértőként a trafóra gyanakodtam...Most földeléssel, mint írtam,szerintem "gyári"értéken zúg, de közel sem annyira mint földelés nélkül.
Szia
okés...még akad mit kipróbálni. igen 3 fázis van. A föld tökéletes...nem világít róla semmi,azonnal leüti az ÉV relét. Az erősítőkön,keverőkön...stb... nincs semmilyen búgó jel...kizárólag a tv engedi át scart-on keresztül a dvd-be...és a dvd is be van kötve a keverőbe. Így ha vagy a scart-ot kihúzzuk vagy a tv-ből az antenna kábelt,akkor megszűnik a gond. A csak antenna kihúzás után a tv generál egy nagyfrekis jelet,így a scart kihúzása a legoptimálisabb. Ez a földhurok leválasztó pedig azért lenne jó,mert bent maradhatna az antenna,így nem keletkezik a nagyfrekis jel a tv-n és a búgás is megszűnne.. ok,akkor még leteszteljük,amit mondasz. üdv
mit értesz gyári értéken zúgással kapcsolatban? mert a gyári értéknek -40dB alatt kell lenni! a gyári trafó ha elromlik akkor annak annyi. szerencsére a videoton erősítőkben magyar trafók vannak, azok meg nemigen mennek gallyra, de ha mégis annak oka és kemény füstje van!
szerintem nézd át a földeléseket. egy másik megoldás amit néha használok mikor már én sem tudom mi a hiba. a bemenetre a testhez beforrasztok egy mérőzsinórt aztán szépen elkezdem keresni az erősítő testpontjai közül azt a pontot ahol megszűnik a brumm! csodálkozni fogsz hogy néha milyen brummos lesz a kimenőjel. ha szerencséd van akkor ki tudod oltani a brummjelet!
apáááámmmm!
most egy másik fórumot olvasva jutott eszembe egy régi hiba amire alig jöttem rá! fémházas poti volt az erősítőben és fém tengelye volt. a hibajelenség az volt hogy finoman mozgatva-tekergetve a poti szárát néha iszonyatos brummot produkált. kezdhettünk vele bármit, csak az segített mikor direkt földeltük a poti fémházához a tengelyt. mérjél rá hogyha a potinak fém tengelye van, hogy testpotenciálon van-e!
Köszi a segítséget,ezeket megnézem.Gyári érték alatt,egy enyhe-biztosan 40 alatti-, súgás-búgást értek,mivel ezeknek az erősítőknek volt valami alapzaja gyárilag is ezért gondoltam.
Gyári érték alatt azt értem,hogy ezeknek az erősítőknek,volt valamennyi súgás-búgásuk,ami állítólag már fél hangerőtől hallható volt.Nekem is ezt csinálja,csak nem tudom,hogy valóban kellene-e ennyi is, és miért segített a földelés?
Szavasztok! A probléma lényege: sehol egy árva földelés: panelkamera + táp (egy kondenzátor mikrofont is ellát, dugasztáp+7812 stab ic) + tv
Eszement búgás, 6 db ilyen egység van és mindig másiknál jelentkezik, néha megszűnik, néha előjön. Általában földhurok által okozott jelenség, de ez nem lehet az, mivel semmi nincs földelve. Megoldás lehet, ha a stab ic közös és kimeneti pontja közé 100n kondit teszek? Erre az adatlap azt mondja némileg javítja a szabályzási jellemzőket. Javíthatja annyira hogy nincs búgás? Mindenképpen kipróbálom, valami más ötlet?
Én most építettem egy erősítőt, ami aksiról rendesen működik, amikor viszont rákötöm egy hálózati tápra akkor azonnal elkezd búgni. Az erősítőben a földelések csillagpontosan vannak kötve, azzal nem lehet baj. A tápban egy középkivezetéses trafó, szabványos egyenirányítás és 3000µF puffer van. A búgás rendes hálózati 50Hz. Hálózati zajszűrővel mát próbálkoztam, de nem hozott változást.
Mi lehet a gond?
Nincs-e túl közel a trafó a végfokhoz? A végfok bemenetén nics-e túl hosszú árnyékolatlan vezeték?
A trafó nem lehet túl közel hozzá, mivel nincsenek egybeépítve, a tápegység teljesen külön van. A végfokba szerintem nem túl hosszúak az árnyékolatlan kábelek, a másik, hogy az erősítő fémházba van és az is árnyékolásként van bekötve. :dumcsi:
Ezzel most mire gondolsz? A táp sima középkivezetéses trafó két diódával egyenirányítva, a kimenetre 3000µF-nyi kondi kötve.
Az erősítő egy elég lightos darab 2*10W IC-s. Az IC 6-18V-ig működik, én 12-ről járatom. Azért lett ilyen diódával bekötve, mert így sokkal egyszerűbb, legelőször graetz volt rajta, de azt lecseréltem, azzal is ugyan ezt csinálta.
Tegyél bele egy stabkockát is 7812 pl..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |