Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   12 / 62
(#) djyuri válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

HY

van fent egy jelerősítő a padláson....minden tv-n tökéletes a jel,mióta az van neki.

De ahogy betesszük ezt a leválasztót a tv-hez,minden csatorna hangyafocis lesz.

(#) Topi válasza djyuri hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Akkor rossz a leválasztó, zárlatos. Ugyanis ha beteszitek és akkor lesz rossz más TV-n is, akkor a zárlat leterheli az antennaerősítő kimenetét. Emiatt a gyenge jel miatt lesz hangyás a kép.

Rosszul építetted meg. Egyébként nem 10pF-ost írtam oda, hanem 10nF-ost! Nem mindegy.
Nézd meg a dobozt is rendesen meg a "kapcsolási rajzot".
A hideg és melegpontokat is meg kell szakítani!
(#) proba válasza Topi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Lehet távtáplált az erősítő és a tápot szüntette meg???
(#) djyuri válasza Topi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia

Lent közvetlen a tv-hez kötöttük be.

Közben kiderítettem és nF-os a kondi...nem pikós. Tehát ez jó

A hideg és a meleg pont is le van választva kondival. Tehát a nyáklapocskák el vannak a rézfelületen vágva...és a két szélen leforrasztva....
De próbáltuk csak a meleggel és csak a hideggel...próbáltuk másféle (nem kerámia) kondival és talán még rosszabb volt.

Az számít esetleg,hogy maga a kis doboz mekkora?
mert ez 2,5cm széles és magas és 7-8 cm hosszúő

(#) djyuri válasza proba hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

HY

fent van a fő bejövőn az hirsman erősítő és ott van közvetlen mellette a konektor a táppal...
(#) proba válasza djyuri hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Építs meg levegőben Ügyelve a kábel közepe ne érjen a köpenyhez.Szerintem is lezárlatosítottad a jelet
Esetleg egy ohm mérő is segít. Lent a TV csatlakozóján szakadás van, akkor fent kihúzod az erősítőből és rámérsz amíg nem szakadást látsz addig keresgélhetsz. A doboz két oldaláról elmenő testeknek szintén szakadtnak kell lenni ,bár ez jelcsökkenést nem okoz
Ez a "kapcsolás" tuti jó több helyen tesztelt a gyári dobozban is ez van tudtommal egy villámvédővel kiegészítve.
(#) djyuri válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

OK
Minden ki lesz próbálva.

Köszönöm!
(#) loky93 válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

kössz
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Egyik se jutott eredményre.
ui.: már több KV-os tűrésű kondival is próbáltuk)

Viszont:
Földhurok leválasztásra kiváló
Ma elméletileg ki lesz próbálva fázisleválasztóval a hirsman erősítő.
(#) proba válasza djyuri hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Összegezzük:
Van egy antenna erősítőd ami után szét van osztva a kábelTV jele több TV-re .
Így az egyik TV-nél földhurokra utaló jelenséget tapasztalsz.
Ha bekötöd a szűrőt a földhurok megszűnik,viszont az összes TV képe hangyás lesz.

Ha Így van ,akkor próbáld ki antenna erősítő nélkül mit csinál. (földhurok,szűrő eltúnteti e a jelet így is... mindent amit eddig próbáltál.)
Próbáld ki a szűrőt az erősítő előtt,próbáld azonos fázisról járatni az erősítőt és a TV ket (ha 3 fázisod van)
Az erősítő konnektorát próbáld ki ,mindenre (megvan-e benne a nulla ,esetleg ha földelt, a védőföld ,pl egy lámpa világít e róla .)
A földhurkot megszünteti e, ha a kábeltv antennát húzod ki fent az erősítő előtt ?
(#) maxxxis hozzászólása Feb 5, 2009 /

Sziasztok.Teljesen laikusként kérdeznék.(ha lehet.)Van egy régi Videoton erősítőm,ami nagyon zúgott,főleg lemezjátszóra kapcsolva.Azt vettem észre,ha hozzáérek a készülékhez,jelentősen alábbhagy a zúgás-sistergés- gerjedés.Namost "homemade" leföldeltem.Ezután szinte ne is zúg,csak kb "gyári "mértékben.A kérdésem az volna,okoztam-e ezzel bajt ,ill nem-e csapatom agyon magam,vagy a készüléket.Jelentkezhet-e földhurok(búgást nem tapasztalok,csak földeletlen eszközök vannak az erősítőbe dugva)..Egyebek közt a földhurok mindíg búgással jár?Köszönöm,ha valaki segítene megválaszolni,egy amatőr kérdését.
(#) besi99 válasza dilan hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Helló
Magnóéknál kötelező erejű a primer-szekunder közötti árnyékolás méghozzá átlapolva (kis +papír az átfedésnél, vagy egy sor kb 0.12-es zománchuzal-sor, egyik vége földön. RIAA-nál is célszerű.
(#) proba válasza maxxxis hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Én úgy gondolom ez nem okoz problémát.
Arra vigyázz ,hogy csak KIHÚZOTT állapotban variáld a bemeneti csatlakozókat.A földhurok csak azért káros mert búgást okoz (szerintem) Ha rendesen (nem a hálózati 0 hoz ,radiátorhoz ,fűtéscsőhöz ) földelted,akkor elvileg nem lehet életveszélyes .
(#) maxxxis válasza proba hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Köszi.Rendes levert földhöz van kötve.
(#) bgsf válasza maxxxis hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

nézd át a lemezjátszó kábelt, mert biztos az a hibás!ha a földön keresztül nem búg (50Hz) akkor tutira az a hibás! gyári videoton erősítő csak úgy nem lesz földhurkos, ez inkább saját gyártású erősítőknél gond!
ha a többi csatorna jelét búgás nélkül fogadja akkor semmi sem földhurkos. a lemezjátszó korrektor nagyot erősít és ha a kábel hibás akkor igencsak brummos jelet fog kiadni!
(#) CHZ válasza maxxxis hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Ha csak a lemezjátszóval zúg , akkor lehet , hogy a vezeték külön GND -jét nem kötötted be , vagy nincs is kihozva a lemezjátszódból . Ennek a vezetéknek az erősítő házával és a lemezjátszó mechanikájával kell összeköttetésben lenni . Ez nem jelföld!
(#) maxxxis válasza CHZ hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szia.Be van kötve a lemezjátszó grundja is,de a földelés előtt nem volt úgy sem változás,zúgutt.Most minden frankó,csak nem tudom okoztam-e hibát az erősítő földeléssel.
(#) maxxxis válasza bgsf hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Minden csatorna bemenetnél zúgott,ill ,csak a lemezjátszó gondolom érzékenységénél fogva jobban.De ha nem volt rádugva semmi akkor is zúgott.Nem hozzáértőként a trafóra gyanakodtam...Most földeléssel, mint írtam,szerintem "gyári"értéken zúg, de közel sem annyira mint földelés nélkül.
(#) djyuri válasza proba hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Szia

okés...még akad mit kipróbálni.

igen 3 fázis van.
A föld tökéletes...nem világít róla semmi,azonnal leüti az ÉV relét.

Az erősítőkön,keverőkön...stb... nincs semmilyen búgó jel...kizárólag a tv engedi át scart-on keresztül a dvd-be...és a dvd is be van kötve a keverőbe.
Így ha vagy a scart-ot kihúzzuk vagy a tv-ből az antenna kábelt,akkor megszűnik a gond.
A csak antenna kihúzás után a tv generál egy nagyfrekis jelet,így a scart kihúzása a legoptimálisabb.

Ez a földhurok leválasztó pedig azért lenne jó,mert bent maradhatna az antenna,így nem keletkezik a nagyfrekis jel a tv-n és a búgás is megszűnne..

ok,akkor még leteszteljük,amit mondasz.

üdv
(#) bgsf válasza maxxxis hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

mit értesz gyári értéken zúgással kapcsolatban? mert a gyári értéknek -40dB alatt kell lenni! a gyári trafó ha elromlik akkor annak annyi. szerencsére a videoton erősítőkben magyar trafók vannak, azok meg nemigen mennek gallyra, de ha mégis annak oka és kemény füstje van!
szerintem nézd át a földeléseket. egy másik megoldás amit néha használok mikor már én sem tudom mi a hiba. a bemenetre a testhez beforrasztok egy mérőzsinórt aztán szépen elkezdem keresni az erősítő testpontjai közül azt a pontot ahol megszűnik a brumm! csodálkozni fogsz hogy néha milyen brummos lesz a kimenőjel. ha szerencséd van akkor ki tudod oltani a brummjelet!
(#) bgsf válasza maxxxis hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

apáááámmmm!
most egy másik fórumot olvasva jutott eszembe egy régi hiba amire alig jöttem rá!
fémházas poti volt az erősítőben és fém tengelye volt. a hibajelenség az volt hogy finoman mozgatva-tekergetve a poti szárát néha iszonyatos brummot produkált. kezdhettünk vele bármit, csak az segített mikor direkt földeltük a poti fémházához a tengelyt. mérjél rá hogyha a potinak fém tengelye van, hogy testpotenciálon van-e!
(#) maxxxis válasza bgsf hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Köszi a segítséget,ezeket megnézem.Gyári érték alatt,egy enyhe-biztosan 40 alatti-, súgás-búgást értek,mivel ezeknek az erősítőknek volt valami alapzaja gyárilag is ezért gondoltam.
(#) maxxxis válasza bgsf hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Gyári érték alatt azt értem,hogy ezeknek az erősítőknek,volt valamennyi súgás-búgásuk,ami állítólag már fél hangerőtől hallható volt.Nekem is ezt csinálja,csak nem tudom,hogy valóban kellene-e ennyi is, és miért segített a földelés?
(#) Bolaca hozzászólása Feb 16, 2009 /

Szavasztok! A probléma lényege: sehol egy árva földelés: panelkamera + táp (egy kondenzátor mikrofont is ellát, dugasztáp+7812 stab ic) + tv

Eszement búgás, 6 db ilyen egység van és mindig másiknál jelentkezik, néha megszűnik, néha előjön. Általában földhurok által okozott jelenség, de ez nem lehet az, mivel semmi nincs földelve.

Megoldás lehet, ha a stab ic közös és kimeneti pontja közé 100n kondit teszek? Erre az adatlap azt mondja némileg javítja a szabályzási jellemzőket. Javíthatja annyira hogy nincs búgás?

Mindenképpen kipróbálom, valami más ötlet?

(#) hadnagyakos hozzászólása Feb 20, 2009 /

Én most építettem egy erősítőt, ami aksiról rendesen működik, amikor viszont rákötöm egy hálózati tápra akkor azonnal elkezd búgni. Az erősítőben a földelések csillagpontosan vannak kötve, azzal nem lehet baj. A tápban egy középkivezetéses trafó, szabványos egyenirányítás és 3000µF puffer van. A búgás rendes hálózati 50Hz. Hálózati zajszűrővel mát próbálkoztam, de nem hozott változást.
Mi lehet a gond?
(#) zolika60 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Nincs-e túl közel a trafó a végfokhoz? A végfok bemenetén nics-e túl hosszú árnyékolatlan vezeték?
(#) hadnagyakos válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

A trafó nem lehet túl közel hozzá, mivel nincsenek egybeépítve, a tápegység teljesen külön van. A végfokba szerintem nem túl hosszúak az árnyékolatlan kábelek, a másik, hogy az erősítő fémházba van és az is árnyékolásként van bekötve. :dumcsi:
(#) hadnagyakos válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ezzel most mire gondolsz? A táp sima középkivezetéses trafó két diódával egyenirányítva, a kimenetre 3000µF-nyi kondi kötve.
(#) hadnagyakos válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Az erősítő egy elég lightos darab 2*10W IC-s. Az IC 6-18V-ig működik, én 12-ről járatom. Azért lett ilyen diódával bekötve, mert így sokkal egyszerűbb, legelőször graetz volt rajta, de azt lecseréltem, azzal is ugyan ezt csinálta.
(#) zolika60 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Tegyél bele egy stabkockát is 7812 pl..
Következő: »»   12 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem