Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Még mindig EL84 SE az elektroncső.hu-ról. Eszembe jutott, hogy a szkópon is van 1KHz-es és 10KHz-es négyszögjel igaz, hogy fix. 30mV-os jelszintel, de így már meg tudom mutatni a torzult jelalakokat. A visszacsatoló ágban 330 ohm van, de 680-nál sincs változás, csak nagyobb a jelszint. A harmadik képen az 1KHz-es jel látható ha kikötöm a visszacsatolást.
Én ezt az alakzatot teljesen normálisnak látom. Nézd meg a kalibráló jeledet direktben a szkóppal, s fogod látni azokat a csillapodó hullámokat. A négyszögjel egyébként sok felharmonikust tartalmaz ebből az okból kifolyólag.
Szerintem a kimenő okozza , szórt kapacitásai és egyebek , nem nagyon tűri a nagyobb visszacsatolást .
Így hajlamos lehet a gerjedésre visszacsatolva . Próbáld meg 1Kellenállással visszacsatolni . Elsőre ellenállásal párhzamosan kötött kondival próbáld csökkenteni a túllövést , értéke az ellenállás nagyságától függ , nagyobb értékű ellenállás kisebb kapacitást igényel (200pf-1nf )
A helyzet az, hogy ez az első tapasztalatszerző építésem a csöves területen. Elötte vagy 15 évig csak félvezetős konstrukcióim voltak, szépre mérhetőek. Aztán meg vásárolt elektronikákon hallgattam zenét, de vagy úgy 5 éve megint "megcsapott a páka illata". Csövekkel kapcsolatba csak mint régi rádiókat gyűjtő kerültem. Azokat javítani a Kádár Géza könyvekből kézi műszerrel is lehet, a brummot is fülre hangoltam, eddig nem jutott eszembe szkópot kötni a végükre.
Pedig az elmélet ahogy megtekertettem nem tünt rossznak, és a cég ahol tekerték sem kezdő ezen a területen. Azért gondoltam, hogy én rontok el valamit. Amit írtál feltétlenűl kipróbálom, de csak a hétvégén lesz rá időm.
Ha mindent a rajz szerint csináltál , akkor nagyon nem ronthattad el .
Ez még nem jelenti azt , hogy rossz a kimenő . Szerintem van egy erőteljes kiemelése magasabb frekin. Ezt ki lehetne mérni , visszacsatolás nélkül , generátorral végigpásztázva megtalálható a kiemelés helye és mértéke .
Udv!
Nah, megtortent az atalakitas! Meg elotte megmertem, a disszipacio 8,79/8,85W-ra adodott. Az anodfeszultsegekben volt nemi elteres, de az anodaram mindkettonel 30mA volt. Atkotes utan megjottek a varva vart magasok is, bar nem tudom, hogy ez a lazabb visszacsatolas vagy az ultralinear mod eredmenye. Mindenesetre klasszisokkal jobban szol! Szerinted erdemes lehet a vegcsovek katodellenallasat kulonvalasztani? Ha lesz ra erkezesem, kuldok fotot meg az atalakitott rajzot. Jo alapanyag lehet meg kezdoknek is. Megegyszer koszonom az otletet es a segitseget!
Udv!
Megtortent tegnap keso este az atalakitas. Meg elotte megmertem mindent: A-K fesz: 293/295V, Ia: 30/30mA, Pa: 8,79//8,85W, Uk: 8,5V. Azt hiszem eleg szimmetrikus ehhez a trafohoz kepest. Ezutan vcs. ellenallas 15k-ra csere, atforraszt ultralinearba, es lass csodat: megjottek a magasok! Nem tudom mitol valtozott ennyire meg, az ul-tol vagy a lazabb vcs-tol, de tobb klasszissal jobb a hangja. Szerintem megtartom Ha lesz ra erkezesem, feldobom az atalakitott rajzot, meg par kepet. Szerintem meg a csovel most kezdoknek is jo alapanyag ez a kapcsolas. Koszonom megegyszer az otletet es a segitseget!
Bocs, azert ment el ketszer, mert kozben lerohadt a netem fel orara, es azt hittem nem kuldte el, hat ujrairtam....
Sziasztok!
Csatolok egy rajzot, mert nem vilagos rajta egy-ket dolg. Pl. az 1. cso utan az az 1M-as poti az trimer? és az mit szabalyoz? Es a presence feliratu poti az lenne a hangero?
Az 1M potival állíthatod be a középfokozat meghajtását. A "presence" pedig a hangzás beállítása.
Es akkor az trimmer vagy linearis? Es akkor ez ele be kell meg tenni egy hangeroszabalyzo potit is nem?
Szia Droot!
Eppen ilyen jcm900-nak alltam neki, a panel megvan mar, csak en a torzitos csatornat epitem, de alig van kulonbseg. Az elso poti a csatornahangero, a bass mid treble a mely-kozep-magas szabalyzo, a presence meg amolyan kozepkiemelo. Ezek mind nyeles potik, linearisak. Meg egy aprosag, ha nincs nagyfesz trafod, epits 555-tel konvertert. Talalsz rajzot sokfele, vagy ha kell kuldok. Regota hasznalom csoves elofokokhoz, kicsi, konnyu es nem zajos. Ja, es ezutan mar csak a vegfok ele kell poti, de tehetsz ennek a kimenetere is, mondjuk 330-470k logaritmikus.
Az első 1 megás poti a hangerő, máshova már nem kell. A magas, mély, közép potikkal (hangszínezet) lehet beállítani az átvitt sáv frekvenciamenetét. Ebből a beállított hangképből lehet a közép tartományt előrébb hozni vagy hátrább vinni a presence (jelenlét) potméterrel. Ez egy tágabb tartomány mint amit a hangszínszabályozó mid (közép) potijával lehet állítani. A presence tulajdonképpen a "loudness inverze" (ott a két szélet emeljük a középhez képest).
Hatásában olyan mintha közelebb kerülnénk a zenéhez, énekhez. A zenész oldaláról nézve pedig Ő kerül közelebb a hallgatósághoz egy szélesebb középtartomány kiemelésével. Mint minden tekerhető dolognál ami a hangzásra hatással van, természetesen önmérséklet és jóízlés kell ennek a kezeléséhez is. Mindegyik potméter forgatógombbal szabályozható, nem trimmer.
Ez a rajz nekem is nagyon tetszik épp most gondolkodok egy olyan gitárelőfokon amiben van zengető is. ehez hogyan lehetne hozzá
toldani ?
Sziasztok!
A sok dicséret és a kihívás miatt elhatároztam, építek egy csöves végfokot. Régóta olvasgatom a különböző irodalmakat ezzel kapcsolatban, mindeddig a kimenőtrafó ijesztett meg a legjobban (pedig pár hálózati trafótekerésen túl vagyok már). Viszont felfedeztem egy kimenőtrafó nélküli kapcsolást. http://bsselektronika.hu/bss/index.php?id=391 Kérdésem a következő: ennek a teljesítménye elegendő e egy szobai zenehallgatásra, a csövek fűtésére használható e szűrt egyenáram.
Szia !
Igen fejhallgatóval használva elég szobai zenehallgatásra , másra nem is jó . Hangszóróval nem .
Oké! Akkor olyan potikat hasznalok amiket mondtatok. Meg egy kerdesem lenne. Az nembaj ha az 1M-as poti helyett 1.5M-at hasznalok?
Kozben meg tekerem a trafot az iskolaban a GU50-hez, mar majdenm kesz, mar csak 480 menet nagyon kiraly lesz nagyon precizre csinalom. Remelem a hangjaval meghalalja(mar vagy 6 oraja tekerem)
Szívesen , sajnos nem nagyon úszod meg kimenő nélkül .Lehet ugyan csinálni de , drága és bonyolult lenne .
Nem igazán jó egy erősítő bemenetét kb 8:1 osztással kezdeni, nameg a normál árnyékolt kábellel becsatlakozó inputok némi magasvágást szenvednek fölöslegesen
Annyival még kiegészíteném Sturbi, és mackomester írását, hogy az első 1 megás poti (ide logaritmikus kell) a torzítás "mértékét" szabályozza, azaz, hogy menniyre legyen meghajtva (tóúlvezérelve) a fokozat. A bass, és treble potméterek logaritmikusak legyenek, különben nagyon hirtelen kezd el szabályozni. A prsence szerepét igen jól leírték előttem, ez lineáris legyen. A katódkövető után (vagy a végfok elé) még kell egy "master" hangerőszabályozó poti (1M/log)
Nem árt, ha az első triodát DC-vel fűtöd. A többi fűtését "közepeld ki" két db 100 Ohm a testre, vagy +20-30 volt potenciálra. Mégjobb az a módszer, amit Besi99 már sokszor leírt : egy 100 Ohm körülii huzalpoti két "vége" a fűtésre, a csúszkája testre, vagy +20-30 V potenciálra, és a poti "tekergetésével" megkeresed a brumminimumot.
Sziasztok!
Kocosnak igaza van, a hangeropotik vagy ami a torzitast tekeri, jobb ha logaritmikusak. En viszont nemtennek log. potit a hangszinbe, mert kozepallasban elmeletileg linearis atvitelt kellene adjon. Egy masik dolog, hogy a konkret peldanal maradjak, nekem van egy csoves Marshall 9200-am es egy Valvestate 8008-am (tranyos ez utobbi) Ezekben minden poti linearis... Marshallek nem szeretik a log potikat... Azt hiszem a drtube.com-on van sok erositorajz, erdemes bongeszni.
Ahol közvetlen a hang jel erősségét (amplitudóját) szabályozzuk, ott nem lehet lineáris potit használni a fülünk logaritmikus karakterisztikája miatt. (Illetve lehet, de nem lesz folyamatos a hangerő szabályozása a fülünk szerint.)
És kocosnak abban is igaza van, hogy az 1M-s potival azt állítod be, hogy mennyire legyen meghajtva az azt követő fokozat. (Mint első hozzászólásomban - ebben a témában - én is említettem.)
6P14P PP, Pacsirtahangszóró, Marshall JVC előfok erősen módosítva.
Nem vasaltam. A dekor boltban 60 féle öntapadós átettsző fóliát lehet kapni, direkt lézerprinterhez. Az alut vizescsiszoltam, aztán hígított vaskloriddal kentem le egyenletesen. Aztán lemosás, finom ronggyal alkohollal erős áttörlés. Aztán akrillakk. Elképesztően tapad rá ez a fólia. A lézernyomat kopásállónak tűnt, de azért adtam még rá lakkot.
Akarom írni JNC.
Ezzel kapcsolatban írtam kb.10 oldallal hátrébb. Dióhéjban. Nálam a MID poti min állásában a 3. trióda padlótfog. A 33K-22NF beterheli. Ezért is voltam kénytelen módosítani.
Haliho!
Igen, tudom, hogy log poti kell a jelszintekhez. Nekem viszont mindket marshallomban linearis potik vannak mindenhol, gyarilag. (9200 csoves, 8008 tranyos) Amit irtam, az ezekre a tapasztalatokra epul, gondolom ezek alapjan erdemes utanepiteni. Aztan persze lehet kiserletezni.
Vigyázz, mert angol, amerikai, és japánföldön az "A" jelű poti a logaritmikus!!! (audio) És ott a B a lineáris
Oops... Ezt a fajta jelolest nem tudtam... Legjobb lesz, ha ramerek.
Tegnap este volt egy teszt az MV3-as UL vegfokkal! Nem maradt szegyenben a Marshall EL84 20/20-szal szemben. Csak ugye annak az arabol tizenot ilyet lehet epiteni...
Így állok a PCL86 PP-vel ! káva levágatva, majd a megfelelő helyeken marni, fúrni kell, aztán ragasztani, csiszolni, pácolni, lakkozni, és a táp+bemenetválasztó nyákja elkészült ( sajnos az ónozás nem lett valami jó ) a trafók már rég kész vannak, jövő hétvégén lesz levágva a fémsasszi. Hónap végére talán kész is lesz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |