Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Tudom, nem olcsó, de hátha mégis van hely a világon!
![]()
Hát spórolni kell kicsit más dolgokon.
Oroszoktól kérdezd meg, szerintem tonnaszámra dobálnak ki ilyen cuccokat.
Még jó, hogy kapcsolatban vagyok a maffiával! Biztos szerez nekem egykét életért cserébe... :violent: :hide:
![]()
Egy kérdés,ami eszembe jutott-GDT(gate driver trafo) trafónak milyen fajta ferritgyűrűt keressek?A kapcsolásomhoz az angol oldalon a csávóka [EMI Ferrite Suppression core]-nevűt ajánl,ami feltételezésem szerint eredetileg valami féle RF szűréshez használható gyűrű,de itt meg is áll a tudományom a ferritgyűrűk világában.
Az oszcim 180-450Khz-en fog rezegni. Kérem,aki tud,give me input informations! Különben sajnos nekem is az oroszokhoz kell fordulni.. ![]() A kompaktfénycsöves miniatűr gyűrűim ehhez túl picik..
![]() Úgy tudom a Lomexben vannak ferritek... Megkérdezhetem milyen kapcsolást építesz meg? ![]() Először is nem tudom,milyen meghajtót készítsek el.A lényeg az lenne,hogy minnél egyszerűbben minnél nagyobb szikrákat szeretnék ![]() A skori "féle" 24V-os miniTeslára gondoltam.....de jó lenne egy kicsit durvább meghajtó(mint a 24-es miniTesla),szóval ha esetleg valakinek van jó meghajtó rajza(jöhet bármilyen 24V-tól 230-ig) Amim van:-0,25-ös huzal szekundernek -2db MOT(ha kell,még kettőt tudnék szerezni) -2db MOT kondi Szóval esetleg a szikraközös meghajtás is szóba jöhet,de a méretezésről,kivitelezésről ![]()
Cseréljünk..
![]() Én adok neked linkeket,te meg adsz nekem 1MOTot meg 1MOT kondit ![]() ![]()
Őőőő,nem
![]() De most komolyan nem tudsz egy pár rajzot.A szikraközöstől még igazából félek egy kicsit ![]() Tényleg,két fetet össze lehet kötni simán párhuzamosan,vagy kell D v.S-ellenállás?
Persze csak vicc volt.
SSTC-projectről egy időre lemondtam,infót gyűjtök,meg állítólag fet temető a cucc,úgyhogy vasárnap megyek a gu-81es csövemért ![]() Tudok neked sstc terveket felrakni,de művészet kell,hogy az IC-ket beszerezd hozzá. ![]()
![]() ![]() Tényleg,a GU50 anóddisszipációja 40W,esetleg egy kis teslát nem lehetne vele csinálni,vagy párhuzamosan kötni pár csövet?( ![]()
Hali!
Találtam a neten mikrosütőhöz való zavarszűrő panelt,az a kérdésem,hogy azzal ki lehet cserélni a MOT ballasztját?Gondolom igen,de hátha rosszul gondolom ![]() Collector!-mesélnél nekem egy picit az általad megépített VTCC-ről? Engem L1,L2,és a szekunder adatai érdekelnének,plusz annak a kis 2KV 4,7nF-os kondinak a szerepe a fűtésnél. ![]() ![]() ![]() És mindebben az az érdekes,hogy csak kb.110V-ot engedtem a MOT-ra. ![]()
![]() Azért csak óvatosan! ![]()
Percse vigyáztam
![]() Kis sámlin 1cm vastag gumilap,rajta a MOT,és a szikraköz.A sámlitól 1,5méteres tápkábel a toroidig,és én a toroidtól még fél méterre lévő fali kismegszakítót kapcsolgattam,élég biztonságos? ![]() ![]() Lassan kezdem tekerni a 24V-os minitesla szekunderét. ![]()
Skori 0,1mm huzalt említ,1800menet,63as PVC csővel,bepötyögöd a kis frekiszámoló skoris progiba,kiírja a frekit,és arra a frekire méretezed a tekercsedet.Egyébként kb. 315,21kHz tetőkapacitás nélkül.
Javaslom,hogy ne 63-as PVC csőre tekerd,hanem nagyobbra,mert a te huzalod ha jól emlékszem vastagabb.Én 110-es pvc csőre tekerném,akkor is 0,25-ös huzal mellett,25centit kell megtekercselned.(fáradt vagyok,lehet hülyeséget írok,számolj utánna azért) ![]()
Collector!-mesélnél nekem egy picit az általad megépített VTCC-ről?
Engem L1,L2,és a szekunder adatai érdekelnének,plusz annak a kis 2KV 4,7nF-os kondinak a szerepe a fűtésnél.
Ha egyszer felteszed a kérdést, akkor is el tudom olvasni, nem kell megismételni.
Elég rég csináltam, a szekunder nagyjából 63-as csövön 1000 menet 0,3-as huzallal ha jól emlékszem. Elég érzékeny a szekunderre. Persze primerrel meg VCS-vel ki lehet hangolni. Szóval ki kell kísérletezni. Mivel a cső közvetlen fűtésű, ezért érdemes 2kV-os kondit bevágni, de a szűrésen kívül nincs nagyon más szerepe.
Rakd be olaj alá, különben el fog égni. Mikrosütő kondival lehet rezonáns tápot csinálni, legalább 2x akkora ívet produkál vele.
Hali!
L1,L2 hány menetből áll? Kb mekkora frekin járatod a tekercsed? Tudsz esetleg vmi képletet,amivel a primert,meg a visszacsat tekercset lehet méretezni? VTCC esetében az áramkör frekijét mi határozza meg? Legközelebb nem írom 2x,látom elolvasod az összes új hszt.
"Szóval ki kell kísérletezni."
Persze ha ugyan azt akarod megcsinálni, mint ami nekem van, az is más. Primer nagyjából 20 menet, VCS 8 menet talán. Képlet van, rezonancia, cső munkapontjai, illetve a többi, ami rezgőkörökhöz tartozik. Külön nem hiszem hogy van kifejezettem VTTC-hez (és nem VTCC). A frekit elsősorban a primer rezgőkör határozza meg. Nagyon érzékeny amúgy a tetőkapacitásra (de mondjuk úgy, hogy az egész szekunder oldal ilyen), ha nincs kitörési pont, és nincs közvetlen földön a szekunder, nagyon érdekes potenciálok keletkeznek szerteszét rajta, és ha nem a primerről húz a szekunderre ívet, akkor a primer és a VCS közt is kialakulhat. Nagyon jól kell szigetelni, és méretezni a szekunderkört, különben hamar lehet új szekundert tekerni, mert kigyullad az egész. Még 1 évvel ezelőtt első teszteknél egy ilyen beütött: Bővebben: Link Mivel középen égett meg a szekunder, nem lehetett többé használni (a primer itt túl vékony huzalból volt, de utána megcsináltam vastagabb huzalból)
Egyenlőre csak infót gyűjtök,meg alapanyagokat.Neked már vannak tapasztalataid VTTC-vel,nekem egyenlőre nincsenek,így kézenfekvő számomra,ha a te megoldásaidból indulok ki.Nem ragaszkodom hozzá,hogy minden ugyanolyan legyen,de azért füstgépet sem szeretnék gyártani.
Neten alig találtam VTTC-s megoldásokat GU-81-hez,de még nem hagytam abba a keresgélést. Te hogyan méretezted a primer,VCS/szekunder kört?
"Szóval ki kell kísérletezni."
Ismét csak ezt írom, a kiidulási alap egy neten talált rajz volt, de nem tudom hol találtam, rég volt már.
Hali!
Párszor elírtam a VTTC-t ![]() Már van elképzelésem,milyen lesz a tekercsem,egy biztos,hogy nem 63-as PVC csővel fogom készíteni,110-es lesz.Belövöm 300kHz-re,és majd kísérletezek. Primer/visszacsatoló tekercs egymástól való elszigetelésére is láttam egy ötletes megoldást. Neontrafónak nincs annyi teljesítménye,hogy egy kis VTTC-t meghajtson?9000V jön ki belőle 30mA mellett,de meg lehet bontani 2x4500V-ra.Keresgéltem itthon,találtam még 4db 10kV 100nF orosz kondit,orosz HV egyenirányítót,meg még kettő darab doorknob lokátorba való kondit. ![]()
Mindegy, mire tekered. Ajánlom a műgyanta alapú lakkozást a szekunderen. Minél közelebbi csatolást érdemes kialakítani. Miért 300kHz? A csövek mehetnek 10MHz-en is.. persze ha nincs kondi hozzá az más. Kerámia kondi jó, de 3x-os csúcsfeszre kell méretezni! A VCS-ben is érdemes használni valami combosabbat, nekem elégett néhány fóliakondi, pedig bőven megvolt a 6kV. Így oda is 20kV-os kerámiát raktam.
Azért 300kHz,mert egyenlőre jobb ötletem nincs.
![]() Találtam egy rajzot is,ami szimpinek tűnik. Szigeteléssel nem lesz baj,szeretek lakkozni. ![]()
Hajrá!Majd rakj föl képeket is,ha elkészülsz a remekművel
![]() ![]() GU50 VTTC.Nagyon szuper,pont van otthon 10db vadi új GU50-em(csöves erősítőket is építgetek).Van MOT-om is,Toroiddal szabályozva talán jó lesz anódfesznek....nem is tudok mit írni,nagyon örülök... ![]() Itt ezen az oldalon van a rajz a Project--->VTTC-k között.Az egyik képen eléggé izzik a GU anódlemeze,de szerintem ha kettőt párhuzamosan kötök,jobban bírná.(2*40W). 2,2nF 2kV...hol lehet ilyen kondit venni?
Hali!
Sokára lesz még kész,holnap megyek a GU-81 csövemért,viszont ha egyszer elkészül,tuti rakok fel képeket. ![]() ![]()
Kondit tudsz venni lomexben,hqvideoban stb,de ahogy Collector is írta,nem árt túlméretezni.
Te sem hiszed el,de tegnap én is megtaláltam a GU-50-es VTTC-t.Ugyanezen az oldalon találhatsz tuti mini SSTC-ket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |