Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Na szóval.
Ö a páka.Bővebben: Link Ő a szabályzó ![]()
Köszönöm a válaszodat, de az a baj nincs könyvem, így nincs kodszámom sem. Üdv.
Üdv mindenkinek! Tud valaki valamit a TIL 305-ös kijelzőről? Hogyan lehetne meghajtani és miben lehetne felhaszanálni? Az adatlapjából csak annyit értettem, hogy 5x7-es alfanumerikus kijelző. Számot, betűt meg lehet vele jeleníteni?A kijelző adatlapja Mivel van nekem 8 darab ilyen kijelzőm és nemtudom, hogyan és miben lehetne felhasználni.
Sziasztok nekem egy olyan kérdésem volna, hogy hol tudnék én ennek utánanézni, vagy Ti tudnátok-e nekem segíteni! Egy XP-n (asztali gépen)szeretnék én hibernálást végezni, mindent el is végez a gép lehibernál, kikapcsol de mikor újra bekapcsolom, kiírja, hogy Windows folytatása, betölt és lefagy! Ehhez kérnék én segítséget, az interneten utánanéztem, de sehol nem találtam erre a problémára megoldást. Előre is köszönöm szépen! Üdv:Oli
![]()
Használj jogtiszta szoftvert, telepíts újra, gondolom tele van szeméttel a gép. Vagy min. egy kis vírus, vagy csak simán windowsos!
Hát ha ez segít, nálam egyik gépemen sem volt problémamentes a hibernálás, kivétel ez alól egy gyári fujitsu siemens gép, ez minden gond nélkül működik, lehet hardveres probléma van.
Üdv!
Az én gépemen sincs eredeti XP, és nálam tökéletesen működik a hibernálás! ![]()
Nem de mindjárt adom a linket. Ird be a google-ba, hogy VoltAmper, és sok jól megfogalmazott magyarázat van.
Nagyon köszönöm a segitséget magtaláltam a megoldást illetve az átsámoást
![]()
Szia! Jó választásnak tűnik!
![]() Ha nagyon vigyázol, akkor nem lesz gond...
(#369496) zacc:
Ne halogasd az utolsó pillanatokra a kérdéseidet! ![]() ![]()
Most veszem észre,hogy 3k3-as trimmerem nincs,de van helyette 10k-s valahogy meg lehetne oldani,hogy ebből pakoljak be helyette vagy kell elé valami?
Sziasztok!
Lenne egy valószínűleg alap kérdésem, de valahogy sehol nem találtam rá választ és elektroból sajnos elég tájékozatlan vagyok. Olyan problémám van, hogy 12V-os 8A-es áramkörről szeretnék egy olyan leágazást ami 12V és 0,5A. Na most, az lenne a kérdésem, hogy ezt egyszerűen meg lehet oldani egy 24ohmos ellenállással (vagy valami hasonlóval kb-re, nemtom milyeneket lehet kapni, elsősorban az elv érdekelne, nem az értékek), kiindulva a I=U/R-ből, magyarul az eredeti áramerősség nem számít avagy ez nem egészen így működik. Előre is köszi mindenkinek! ![]()
Ha egy áramforrásra rákötsz egy fogyasztót, akkor a fogyasztó annyit vesz fel, amennyit ő szeretne.
I=U/R úgy lesz érvényes, hogy a fogyasztó ellenállása és az áramforrás feszültsége adja az átfolyó áramot. Ha az így számolt áram nem nagyobb, mint amink van - a Te esetedben 12/R<=8 és azt is tudjuk, 12/R = 0,5 -, akkor tehát oké minden. Az áramforrásod el fogja bírni a fogyasztódat.>
1000 köszönet a gyors és kimerítő válaszért!
![]()
Nagyjabol ugy kepzeld el, hogy van egy autod, ami kepes valamekkora sebessegre (V) es elbir valamennyi terhet (A).
Ha kisebb terhet raksz ra, akkor siman el tudja vinni ugyanolyan gyorsan. Ha nagyobb terhet raksz ra, mint amit elbir, akkor lassul (csokken a V) vagy akar le is all (sehova sem mesz az autoval) ![]()
Sziasztok segítségre lenne szükségem!
Mégpedig keresek egy olyan telyesítmény tranzisztort, tranzisztorokat ami, amik képesek 4v-ot elveszejteni! És egy olyan graitzhídra ami bírja a 12v 300v/a
Teljesitmeny-ellenallas nem jo?
Heló!
Ha a graetz-híd esetén a "300v/a" 300VA akar lenni, akkor neked egy 25A-re való hídra lesz szükséged. Ha bemész az első adandó alkatrészboltba, és mondod, hogy ilyet értékűt szeretnél, megfelelőt fognak adni. De pl. B100C25000 ami megfelelhet. (B100 = 100V, C25000 = 25A) A megfelelő tranzisztor kiválasztásánál nem csak azt kell tudni, hogy hány voltot kell rajta ejteni, hanem azt is, hogy ekkor hány ampernek kell rajta átfolynia. (a kettő szorzata megadja, hogy kb. mekkora teljesítményt kell majd disszipálnia.) Esetleg megírhatnád, hogy pontosan mi a célod, ahova használni szeretnéd, hátha nem is a tranzisztor lesz a te barátod, hanem egy ellenállás, ahogy bbalazs is írta.
SZia!
Még mindig a pesrtier elemes hűtéshez próbálok tápot kreálni.... De mivel nem vagyok jártas az elektronikában és nincs aki rendesen elmagyarázzon dolgokat így lassan kezdek belehüjülni a dolgokba....... Az a lényeg hogy találtam egy 12v 300VA es toroid trafót elérhető áron... De ahhoz hogy menyen a peltier elemem(Umax15.5V; Imax:31A ) egy graitzhiddal kell egyenárammá alakítanom és pufferelnem egy 25v 10000µF kondival.... ez idáig értem adolgokat... Csak ahhoz már hülye vagyok, hogy megmondjam hogy az egyenírányítás után menyi lesz az áramerősség és hány voltot fog leadni.... Egy szaki valami ilyesmit írt: A 24V-os trafót nem ajánlom! Mert sok lesz a veszteség ha áteresztőtranzisztoros feszültség szabályzót használsz... Még a 12V os transzformátornál is sok: 1.4142 * 12V = 16.9V Ucs. S ebből a diódák nyitófeszültségét le kell vonni! Ez SI dióda esetén KB: 1Volt. Így megközelítőleg már 16V lesz a szűrt egyenfeszültség a pufferkondenzátoron. Erre viszont már megéri áteresztőtranzisztoros feszültségszabályzót építeni. Mert csak 4Voltot kell elfűteni a teljesítménytranzisztoroknak. igen ám. de mivel nem értek hozzá ezért nem tom milyen fet vagy telyesítménytranzisztor vagy mi a pihe kellene nekem ahhoz hogy megmaradjon a 30A és kb 14V ot kapjak..... mert ezt még vinie kell a pertiernek.. vagy nem?
Heló
Csak hogy tisztába legyél a nevekkel, peltier elem van és graetz híd. Egyenirányítás után a kapott feszültség a bemenő váltakozófeszültség gyök kétszerese (1.41....)lesz.
Bocs elírtam!
Néha megfeletkezem a gépelési tudásomról! Egyébként tudnál segíteni nekem és elmagyaráznál dolgokat?
Hali. LEnne itt egy CMOS 4001-es IC. (Quad 2-input NOR gate) Mink a suliba már vettük ezeket, hogy OR , NOR stb. Ebben az esetben 4 NOR van az IC-ben. Tehát ha a bemenet A és B, akkor a kimenet A+B negálva. nem igaz? ÉS akkor ezt az elektronikában hogy használjuk. PL a bemenetre mit kötünk, és akkor a kimeneten mi lesz. Erre lennék kíváncsi. nagyon hülye kérdést tettem fel?
![]()
ez, igy biztos jó, de én mint kezdő, ebből semmit se értek
![]()
Először is a 4 kapu közös föld- és tápvezetékét kösd be. A tápfeszültség most legyen 10 volt ( lehet 3-tól 18 voltig ).
A 4 kapu - attól eltekintve, hogy a tápfeszültségük megegyezik - egymástól független. Megspóroltak 6 lábat azzal, hogy összeépítették őket. Ha egy kapu A és B bemenetére 0 voltot kötsz, akkor a kimenete 10 volt lesz. Minden más esetben 0 volt. A bemeneteket nem szabad levegőben hagyni. Ha csak 3 kapu kell, akkor a negyedik bemeneteit kösd földre ( vagy tápra, ahogy könnyebb ). L == low == föld ( 0 volt ) == hamis H == high == tápfesz ( 10 volt ) == igaz
Tehát az IC 7-es, és 14-es lábaira kössem a tápfeszültséget. Ha az A és B -re 0V-ot kötök, az nem ugyanaz, ha nem is kötök rá semmit?, és igy a kimenetén 10V lesz, amit ugy mérhetek le, hogy a kimenetére, és a földre kötöm a mérőműszert?
Tehát az IC 7-es, és 14-es lábaira kössem a tápfeszültséget.
Igen. Ha az A és B -re 0V-ot kötök, az nem ugyanaz, ha nem is kötök rá semmit?, Igen, nem ugyanaz. Ha levegőben hagyod, akkor nem meghatározott lesz az állapot. A kimeneten bármi lehet. Pici zavart is összeszedhet és... Kimenet maradhat szabadon. és igy a kimenetén 10V lesz, amit ugy mérhetek le, hogy a kimenetére, és a földre kötöm a mérőműszert? Igen. Természetesen egy kimenetet jó pár bemenetre köthetsz. Kimeneteket nem illik összekötni. Logikai műveletek Logikai áramkörcsaládokVita:Logikai műveletek
Szia!
Ha a bemenetet szabadon hagyod, az kb. 0V. de ha nincs szerencséd, akkor összeszed mindenféle zavarokat. Ami lehet akár logikai 1 szint is. Ez nagyon "titokzatossá" tehet egy kész áramkört. Egyébként a feszültségeket valóban a földhöz képest mérjük. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |