Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   101 / 840
(#) gtk hozzászólása Feb 6, 2009 /

Sziasztok !

Probaltam az inline -t hasznalni fuggvenyeknel. De az avr-gcc nem nagyon torodik vele, ha jol latom. inline, vagy anelkul, ugyanakkora a kod. Ha beforditana minden hivashoz a fuggvenyeket, nagyobb kellene legyen a kod.

Probalkozott ezzel valaki?
(#) Barbár hozzászólása Feb 6, 2009 /

Hali!

Lenne két kérdésem "avr-ügyben"...

1# A Nyolc lábbal cikkekben ATtiny13-al megvalósitott kapcsolások elkészíthetőek ATtiny45 -tel is ugyanezzel a programkóddal ugyanígy?

2# Az ATtiny13 és az ATtiny45 csak 1x programozhatóak, vagy tetszőleges számú alkalommal ujra lehet őket programozni?

Előre is köszi a segítséget!

U.I.: kérnék mindenkit, h CSAK az válaszoljon aki biztosat tud mondani, mert az ilyen "szerintem..." meg "úgyhallottam..." dolgokkal nincs kisegítve az ember. ... akinek nem inge ne vegye magára

Köszi!

Üdv!

Barbár
(#) Norberto válasza Barbár hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Idézet:
„Az ATtiny13 és az ATtiny45 csak 1x programozhatóak, vagy tetszőleges számú alkalommal ujra lehet őket programozni?”

Nem csak egyszer, gyakorlatilag megszámlálhatatlanul sokszor.
(#) Topi válasza Barbár hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Idézet:
„1# A Nyolc lábbal cikkekben ATtiny13-al megvalósitott kapcsolások elkészíthetőek ATtiny45 -tel is ugyanezzel a programkóddal ugyanígy?”

Nem. Ha egy sütihez élesztő kell, nem helyettesítheted vajjal.
Kódon, igaz parányit, de módosítani kell! Hogy mit? A cikk arra van, hogy megtanuld az önálló gondolkodást. Adatlap elő és nosza, gondolkodni.

Megelőzve az általános kérdés tendenciát, senki nem írja át Neked, viszont bárki - ezt biztosan állíthatom - szívesen segít ha elakadtál. A saját kivitelezésben!
(#) ft0mi hozzászólása Feb 6, 2009 /

Szevasztok!
Én is megépítettem a Topi féle avr programozót. Van 1 kis gixer mert még nem müxik tökéletesen.
a számítógépem nem ismeri fel az eszközt. Én a fuse bitekre gyanakszom.
Gondolom van már akinek sikerült...Ti milyen beállítást használtatok?
thx!

avr_doper.jpg

(#) Topi válasza ft0mi hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Pff.. Jól szét tekergetted a fuse biteket.
Minek kell matatni, ha nem tudod mit matatsz?

Vedd ki a BootRST bitből a pipát, bootloader cím sem kell, szintúgy a CKOPT-ból is pipa ki. Nem kell brownout sem. Alapból egyik sincs bepipálva, nem értem miért pipáltad be. A cikkben még utasítás is van, hogy kell beállítani a beégetéshez a fuse biteket.
(#) tpeter hozzászólása Feb 8, 2009 /

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne LCD bekötéssel kapcsolatban. A lomexben vettem egy 2x16-osat mókázási célokkal, de nem egészen világos a lábkiosztása. Van rajta egy felirat hogy "displaytech 162b" és ráguglizva találok is hozzá egy doksit, de abban 1-16-ig megy a lábkiosztás amiből az első kettő láb a háttérvilágítást kapcsolja (A/K). Nekem viszont erre külön vannak lábak és nem tudom hogy hogy kéne kötni. Valaki estleg tudja?
Előre is köszi
(#) tpeter válasza tpeter hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

na, közben rájöttem hogy az "external dimensions" alatt lévő rajz megfelel a valóságnak ott 16+2 láb van, de a block diagram már csak 16 lábbal játszik...
egy pillantás erre, légyszi.
(#) HERC válasza tpeter hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

9. oldal a 17-ből.

A kijelző szélén meg a 16 láb között is
ott van az háttérvilágítás anód -katód
tehát 2-2 közös.

Ha jobban megnézed 16 láb van egy sorban.
A többi nem számít csak beépíthetőség szempontból
vannak az oldalán is a háttér-LED lábak.(asszem)
(#) tpeter válasza HERC hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

köszi, megnézem.
amúgy néztem hogy vajon ugyan az-e, de látom hogy a nyákon nincsenek összekötve. Persze amúgy olyat kértem amiben nincs is háttérvilágítás, szóval nem is akarnám azokat semmire sem használni.
(#) TavIR-AVR válasza tpeter hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

1...2 - háttérvil
3....16 - mint a standard kiosztás 1...14 lába....
(#) fecus hozzászólása Feb 9, 2009 /

Érdeklődöm, van-e valami trükk, tanács az i2c tesztelésére? Az AVR300-as példaprogit vittem be. Annyit változtattam, hogy abban egy címbyte megy ki, nekem meg 2-őt kell kiküldeni a 24lc256-nak. Az eredményt a belső eepromba írom ahol meg tudom nézni. Olvas 64-et de mind 0x00-t. Az első byte-om a 24lc256-ban nem 0. Felhúzó ellenállások rendben.
(#) matrix64 válasza fecus hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

A twi részt még nem próbáltam,de a többi jól működik.Talán segít:Itt.Úgy tudom az avr300-ban időzitési problémák vannak,a Fleury féle iic C library kommenntjében van erről szó,ő is felhasználta .
(#) gtk hozzászólása Feb 9, 2009 /

Sziasztok !

attiny2313:
PD6 I/O-t kimenetnek allitom es H szintre.
Ha ciklusban hivom megjelenik a kimeneten a H szint (LED jelzi). Ha nem ciklusban hivom nem jelenik meg a H szint a kimeneten.
(timer0 fut -nem tudom van-e valami koze)

Valamit at kell configolni hogy normal I/O-kent mukodjon?

Koszi.
(#) huba válasza gtk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Próbáld ki más kompilátor optimizálás mellett. Engem az viccelt meg elég keményen.
(#) gtk válasza huba hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Nem szabadna ebbe belenyuljon az optimalizalas.

(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ha van egy if(akarmi) elotte, mar megy. Hmm.
(#) huba válasza gtk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Szerintem azért próbáld meg az optimizálást is, lehet elkever valamit, tudom nem szabadna, de nállam megetette. Mikor gépen futtatod sorról sorra akkor is átszöki?
(#) gtk hozzászólása Feb 9, 2009 /

Timer 0-val irtam egy idozitest, adott programkodot kellene vegrehajtson adott idokozonkent, de teljesen belassultak az idozitesek, es a kod sem ugy fut ahogy kellene.
Amugy az idozitesek pontosak, kiprobaltam kevesebb programkoddal.
OPT= 2 optimalizalas mellett 1752 bytes programkod van.
A timer0 megszakitas ido = 8MHz/64 presc.
Kodreszlet vegrehajtasi idok: 18Hz, ~2 Hz .Lehetseges hogy ekkora kod mellett tul gyakori a megszakitas?
A kod nagyresze a foprogramban van.

(#) gtk válasza huba hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Szimulatorra gondolsz ? Nem hasznalok szimulatort. Eddig sosem kellett.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ja es a fordito:
gcc version 4.2.1
(#) ATtiny válasza gtk hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Ha berakod a kódodat (jó egyszerűsítve is) akkor van esély, hogy kitaláljuk a hibát. De így látatlanba elég nehéz...
(#) gtk válasza ATtiny hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Elegge osszetett amit kerdeztem, tudom.
Holnap ujra nekiallok..
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Feb 9, 2009 /

Üdv!
Megcsináltam a szervo-tesztert a cikksorozatból, és bevittem munkahelyemre bemutatni a "kicsiknek"
Csakhogy odabent derült ki a turpisság:
itthon usb-ről gyönyörűen ment, de odabent, se 5V-os profi tápról nem akart menni, se 9V-os elemről, és 7805-ről nem akar menni.
Azaz a nem menés abban nyilvánul meg, hogy a szervó tápra csattintásával az elkezd zizegni, és csapkodni a fogaskerekek recsegését előidézve. Azaz megbolondul a szervótol az AVR. Később itthon tettem rá ledeket is időzítve, és a szervótol azok is összevissza "gerjedtek".
Próbáltam tápszűréssel is, de kb 10000µF-tól is zizegett, de nem csapkodott. 7805-nél is megvolt 100-330nf, és nem segített semmit. Ennyire bezavarna a szervó? USB-ről tökéletes, mi lehet a hiba?
(#) djhusi hozzászólása Feb 11, 2009 /

Heló, tiszteletem.

A helyzet az, hogy nagy elhatározásomban, hogy megtanulok AVR-t programozni megrendeltem egy KIT-et (HEKIT-1A - egyszerű dallamcsengő, ATTiny45-el ) illetve egy stk-200-as programozót. A kérdésem annyi lenne, hogy ugye az ATTiny-nek meg az stk-nak is van nyolc lába ami eddig szépen passzol, de mikor tudom programozni? Mert ez ugyebár In-system... magyarul összeforrasztom a kitet és utána lelki békével rákötheten a programozóra, vagy előtte kell?
(#) Lucifer válasza gtk hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Tudom nem vagy kispályás a témában, de azért megkérdezem, hogy a megszakítás és a főprogram által közösen használt változók volatile típusmódosítót kaptak-e?
(#) gtk válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Igen, termeszetesen volatile-ok.

(#) gtk válasza djhusi hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

A dallamcsengo KIT procija elore forasztott es programozott.
(#) djhusi válasza gtk hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Ne haragudj... rosszul tettem fel a kérdést. Át szeretném programozni, más dallamot akarok beletenni. Ha jól tudom ez lehetséges de javíts ha tévedek.
(#) BlueFox hozzászólása Feb 11, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy újabb kérdésem

Egy ATmega 164-essel szeretnék hőmérsékletet mérni.
Azt tudom, hogy 25 C° esetén az LM335 érzékelő 2,982V feszültséget ad rá az MC-re. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a ADC 610-et fog mérni (5 voltos referenciával dolgozom, amiről az LM335 is táplálva van).

Mivel kijelzőre szeretném kiírni az értékeket, valahogy át kellene "konvertálnom" ezeket a számokat fokba.
Nem halál pontos hőmérőre van szükségem, de azért ne is legyen nagyon pontatlan.

Jó ha valami rafinált képletet adtok, vagy programrészletet (ezt kérlek C-ben, mert abban írom a progit)

Előre is köszi
Következő: »»   101 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem