Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   23 / 107
(#) edgar hozzászólása Nov 21, 2008 /

Novaknak:
Bővebben: Link
(#) edgar válasza edgar hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

The Transmitter Palace
(#) EcoPityu válasza Novak hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Szia
Ne haragudj, ha túl sok látszólag összefüggéstelen információval bombázlak, de:

Igaz
Idézet:
„, hogy a kimenet belül le volt osztva, elvégre a magnó/fejegység/ bemenetére csatlakozik, de szerintem két egyforma ellenállással a 100mw-ból biztos nem 50nw lesz...”

Ebben a mondatomban a gyári autós fm transmitter ,általatok közölt, linkelt szabványos kimenőteljesítményét taglaltam.

Itt a fejegység ANTENNA bemenetéről van szó, ezen a kis eszközön az autó rádióantenna jele van átvezetve, és ez a kis trm egy ellenállásos feszosztón, és csatolókondin keresztül csatlakozik az antennajelbe.

Ha ez egy ISO vagy bármel ezekre az eszközökre vonatkozó szabályozás által jóváhagyott, forgalomba hozható egység, akkor /gondolom én/ előzőek alapján nem lehet nagyobb a kimeneti teljesítménye annál az 50nw-nál, amit azóta innen tudok, hogy nem az elektromos kimeneti teljesítmény.

A leosztás, meg nizonyára azért van benne, hogy túl ne vezérelje a fejegység ANTENNA bemenetét.

Ha erre , mint mondtam antennát kötök, akár a bemenetére is, az kifelé is sugároz /mért eredmény/, innentől kezdve adó! Bár nem tudom, hogy még leosztáskivétel nélkül is egy 15-20m-es hatósugár mekkora ADÓTELJESÍTMÉNYNEK felel meg, de te biztos meg tudod saccolni, hogy belefér-e az 50nW-ba...

No így jött össze a teljesítmény, a leosztás, és a fejegység... Remélem mostmár érted, hogy mit akartam kifejezni.
(#) madage hozzászólása Dec 27, 2008 /

Engem az érdekelne, hogy 400 mW-os adóval, ha 200m-re akarok adni, épületen belül, akkor azt be tudják mérni, vagy mennyire legális, ha 88-108 FM-en nem lehet adni, adnám 87,5 ön, mert azt még tudják fogni a rádiók.
(#) Novak válasza madage hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Na akkor kezdjük az elején! 400 mW az már bőven az illegális kategória (valamelyik topikban volt róla szó, 5 mW körül van a határ elvileg).
87,5 MHz-et pedig minden épkézláb rádió tud venni, lévén a műsorszóró FM sáv frekitartománya 87,50-108,00 MHz Ha kimész ebből az FM sávból, akkor az még pluszban bajt hozhat rád, mert sokmindenkit zavarhatsz vele (fölfelé pl. repülőket, irányadókat).
(#) madage hozzászólása Dec 27, 2008 /

És ez a 4-5 mW mire elég?
Ha mondjuk ezzel egy MW sávon akarnék adni mondjuk 530 kHz.en akkor nem fülelnének le?
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

(#) gg630504 válasza madage hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Már akkor feltűnsz, amikor kihúzod a 282 méter hosszú antennát
(#) Novak válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Ez jó volt
(#) madage hozzászólása Dec 28, 2008 /

Na jó.Én ezt mostmár nem vágom.
Akkor mi az a legális teljesítmény, amiel legálisan normális sugárzási körzetet érek el,(kb 100-150 m), tisztán fogható, és nem mérik be, 500m-es antennák nélkül.
(#) Novak válasza madage hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Ilyen nincsen. Vagyis akkor van, ha építesz olyan extra érzékeny vevőt, ami az 50 nW-os legálisan üzemelő FM adód jelét veszi párszáz méterről. De szerintem ne fáradj vele

Akkor max hány méter amit még normálisan lehet fogni?

Gondolom olyan 50-70m-re csak elmegy.

Jó. Kérdezem másként. Mi az, amit nem mérnek be, ha épületen belül akarok adni.Nem házra gondolok, hanem egy budapesti belvárosi épület, ami kb 100-150 m2 alapterületű.Van egy udvara, ami körbe van véve ezzel az épülettel és egy második bérházzal.Nem ilyen 60-70W-os adókra gondolok, hanem pár mW-ra.
(#) Novak válasza madage hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Igazából 1-2 W-tal sem mérnek be, csak akkor ha valaki felnyom, szándékosan kiszúr veled.
Egyébként egy ekkora terület lefedésére 150-200 mW már elég neked egy 75 cm-es kis ntennával az adón.
(#) madage válasza Novak hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

És ilyet honnan lehet beszerezni?
(#) madage válasza madage hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

építeni sajnos nem tudok, mert nem nagyon konyítok az ilyen trimerkondikhoz meg tranzisztorokhoz meg ilyenekhez. A nagyon alapdolgokkal tisztában vagyok, hogy mi mire való, de a többi...az sötétség.
(#) Mikrosilver hozzászólása Jan 18, 2009 /

Heló mindenkinek megépitettem a ba1404-es ic-vel a transzmitert de nem megy, 38 khz kvarcot nem kaptam a boltba csak óra kvarcot (32.-valahány khz) át lehet ezt a problémát hidalni valahogy?
(#) Mikrosilver hozzászólása Jan 20, 2009 /

Mivel épiteni nem tudok olyan stabil mini fm adót mint a gyáriak ezért beszereztem egy gyári adót 50 méterig ad (dobozára csak 3-4 méter van ráirva) szétszedtem a tápkábelben van egy harmadik szál és ez tölti be az antena szerepét .Most ha teszek erre a pontra egy 75 cm-eres vezetéket akkor megnő a hatótáv?Vagy csak tönkre teszem?
(#) ZsoltyFM hozzászólása Feb 6, 2009 /

sziasztok !

néhány 100 miliwatt ?????
és már komoly jogszabályt sértek hmmm.
nos akkor engem a helyszinen le kellene lőniük
én ugyanis egy jó nyereségű j dipóllal adogattam meg ritkán adogatok is.
egy családi ház tetejéről nyomtam 20w-al.
haver tőlem 15 kilóméterre kielégítően halgatott a kocsijából
és itt lapul a szerszémosládikámban egy 2t931-es végfok is ami 80w-os.
bár mostanság nem a teljesítmény ami foglalkoztat inkábba minőség.
és hogy okésul menjen az rds is.
és ha valaki ráakad a rádióra olyan színvonalasan szóljon mint bármeik más legális adó.
(#) NémethBálint válasza Mikrosilver hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Egy "gyári" adó hatótávjának megemelése engem is érdekelne!
Ugyanis van egy Belkin TuneCast II adóm, de kb 10V tápfesz mellett lakáson belül max. 20 méterig fogható tisztán telórádióval a jele, zsebrádióval pedig max 5-6 méterig. Szabadtéren sikerült elérnem telórádióval az 50 métert is. De nekem ez nem elég! Jó lenne ha nem kéne elcipelni a számítógépet, hanem mondjuk csak egy autórádiót
Már kísérleteztem, de hogyha ráteszek egy nagyobb drótdarabot az antennakimenetre, akkor sem lesz nagyobb a hatótáv, csak hallható lesz a hálózati brumm, meg elkezd melegedni az egész mindenség. A pira.cz oldalon valami olyasmiről olvastam, hogy valami tranzisztort utána kell kötni, és akkor jó lesz. Azért nem csináltam ezt még meg, mert nem tudok csehül.

Ha valakinek van valamilyen ötlete, akkor ne tartsa magában : )
(#) Mikrosilver válasza NémethBálint hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Heló én ezel a nyitott dipolal adok és 150 méterig vehető.(autóval mértem le)

ant.jpg

(#) NémethBálint válasza Mikrosilver hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

És csak 50 nW teljesítményű adó van rákötve?
Mert ha igen, akkor ez egy ügyes munka!
(#) Mikrosilver válasza NémethBálint hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Azt nem tudom hogy hány nW a teljesitménye az adónak csak anyit tudok hogy "Sal sa 014" (Somogyi elektronic gyártja) a márkája és jól müködik. :yes: De pont most épitek hozzá egy erősitőt 4 W -osat ha meglesz beszámolok róla hogy mit tud.
(#) gg630504 válasza NémethBálint hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Az 50 nanowatt az ERP, azaz a kisugárzott teljesítmény. Ahhoz, hogy pár centiméteres antennával ennyit sugározzon ki, nagyobb teljesítmény kell. Vica versa: egy rendes antennával jóval nagyobb lesz az ERP. A vevőt pedig ez érdekli.
(#) dbase hozzászólása Feb 9, 2009 /

Ha már wattok, megint leírom én földfelszín magaságban egy 70cm es dróttal és kerek 0,45w nyi energiával sztereoba 1,5km re lévő házban kisrádióval sztereo tiszta minőségben befogtam.Müszerrel mérve kábeltvs spektrumanalizátor, ami nem csal ugyebár.
(#) Lyuwos hozzászólása Feb 11, 2009 /

Lassan már végigolvasom az egész fórumot, de nem találtam 1 olyat se nagyon amit pontosan leírt volna valaki hogy hogyan kell elkészíteni. Mindig valamilyen információ hiányzik

BSS- ről próbáltam megvalósítani amit Kovidivi ajánlott de nem értem hogy miért nem múkodik.

Tehát ha van 1 olyan ember akinek már sikerült megvalósítani és megvan vele elégedve akkor az kérem jelentkezzen!

(#) Novak válasza Lyuwos hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Szerintem nagyon sok ilyen ember van! De mégis milyen részletes leírást hiányolsz? Azt senki nem fogja a szádba rágni egy normál leírás esetén, hogy pl a tekercset hogyan készítsd el, meg hasonló dolgok. Egy rádióadónál igazából 3 dologra van szükség, ahhoz hogy működésbe hozd:
1. kapcsolási rajz
2. tekercsadatok (átmérő, menetszám)
3. ami a leglényegesebb: tapasztalat
Az első kettőn kívül a megépítéshez nem tudom mire lenne még szükséged?! A hamradikat pedig össze kell szedni Próbálkozni kell. Csak úgy lehet tanulni.
(#) Lyuwos hozzászólása Feb 12, 2009 /

ÉÉééééS Működik!

Hamarosan teszek fel képet, már be is dobozoltam

Hibás volt az egyik tranzisztorom
(#) kkovi hozzászólása Feb 14, 2009 /

Hello!
Azt szeretném megkérdezni hogy egy egyszerű 3 tranyós fm adó rezgőkörét ki lehet e cserélni egy kvarcra?
Következő: »»   23 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem