Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   21 / 132
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Oké, ez így van :yes: De egy kezdő számára az is mérvadó lehet, ha a "closed" vagy a "vented" irányába mutat az a kis piros vonal a JBL -ben Eddig úgy tudtam hogy a nagyon alacsony EBP-jű hsz az esetek többségében nem jó reflexbe. Mégsem így van?
(#) Bassmester válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Egy 50W-os végfok, egy 95 dB-es hangszórón már rendeset tud üvölteni, de egy 88 dB/1W/1m érzékenységű hifiboxon is képes meghaladni a normális otthoni zenehallgatás optimális hangerejét.
(#) csezoli21 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Na akkor maradjunk ennél a változatnál, szóval 2*65-70Wattos az erőlködő 8 Ohmon!
És a hifi kategóriánál maradok! Tudtok esetleg hangszórókat ajánlani? Vagy hangszoró márkát vagy akármit? Valahogy úgy kéne hogy 2 utas legyen, ezek a közép-mély hangszórók tudnak kellő mély hangokat produkálni? Mármint úgy értem hogy akkor elég a közép-mély, meg magas hangszóró ? Biztos nem kell mély-láda?
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Attól függ, melyik verziót akarod.
Ha külön szubot használsz, akkor lehet kisebb a két kétutas doboz, mivel mélytartományban nem lesznek terhelve. pl. 170mm-es mélyközepekkel, akár zártban is, 12-15 literben hangszórónként. Igazából neked kell eldönteni, melyik verziót szeretnéd jobban.
De ha szub nélkül indulsz neki, akkor is megoldható pl. két 220-as mélyközéppel, csak így természetesen azoknak nagyobb doboz kell majd úgy 40 liter/hsz.

Egyébként nem olyan nagy gond a 130W, legalább nem fog torzítani 70-nél. CSak tudni kell, hol a határ.

Ha lineáris közeli átvitelt akarsz, akkor nem kell szub. Azt inkább PA topládák kiegészítéséhez szokás használni, a hatás kedvéért, hogy nagyobb legyen a hangerőérzet, vagy akkor ha kicsik a topok és nem szólnak 100 Hz alatt kellően.
Ha hifit hallgatsz, minőségi zenével és nem akarod becsapni a füled, akkor felesleges a szubláda, meg az equalizer, loudness stb. (szerintem)
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hát vannak ellenpéldák, de mondjuk 33-nál már nincs mit tenni, ott ha reflex kell, akkor muszáj a mágneskör indukcióját emelni.
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hát akkor inkább a mély-láda nélküli! De akkor valami olyan mély-közép hangszoró kéne ami tényleg jó mélyet produkál! De ha csak 70 Watt az erősítő akkor is rá kell számolni nem? Tehát így is kell minimum 130 Wattos hangdoboz nem?

Hát nem tudom, ki hogy van vele, de én amellett vagyok, hogy az erősítő torzítás nélkül leadott teljesítménye legalább annyi legyen, mint a hangsugárzók mechanikai terhelhetősége.

Amit ilyen célra használni lehet sztem, az a Ha17-634/8 (90dB@1W és 110W mech. terhelhetőség, 37Hz alsó határfreki), vagy a HA22-599 (93dB@1W és 140W mech. terhelhetőség, 40Hz körüli f3 pont). Előbbinél megúszod össz. 50 literes dobozzal, utóbbinál kéne a két hsznek 80 lit. Persze duplázva érvényes amit írtam.

Ezeket a hangszórókat hol találom neten?
Linket dobnál? Meg milyen magas hangszórókat ajánlanál hozzájuk?
(#) csezoli21 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Közben megtaláltam hangszóró 2000 KFT!
De viszont 1 valamit nem vágok, a te általad megadott értékek nem azonosak a hangszórók adatlapján közöltekkel! Ez miért van?

Melyik nem egyezik? Írtam, hogy én ilyen célokra mindenképp dupláznám a hszeket, az érzékenységen ez emel 3dB-t, és a terhehetőség is így nő duplájára.

Magasnak én vennék egy DX25-öt, vagy ha olcsóbban akarod, akkor egy DT-99 is megteszi (reméljük szerencséd lesz vele).

Mármint akkor úgy gondoltad hogy dobozonként kettő mély-közép, meg 1 magas?
Nem lehetne úgy megoldani hogy csak 1 mély-közép, és 1 magas dobozonként? Ezeket a magasakat hol találom?
Esetleg ettől a cégtől(hangszóró 2000) nem lehetne mindet tőlük választani? csak mert van közel hozzánk viszonteladóhelyük(Tapolca)! És akkor nem kéne messzire mennem, meg postaköltség se lenne!

Hát én úgy gondoltam, mert a kisebb átmérőjű mélyközéppel nagyobb problémák nélkül lehet kétutas a rendszer, viszont hogy érzékenyebb legyen, és jobban terhelhető, nem árt neki a duplázás.

DX25 az Peerless dóm, elvileg itthon nem lehet venni, én is a hollandoktól rendelem ha kell most az € miatt kb 6700,- pénz, az olcsóbb DT-99 Monacor, az itthon is beszerezhető, tavaly olyan 3700,- körül volt darabja ha jól rémlik.
A H2000-től a HG2,5-639 lenne használható, de sajnos kevésbé jól sikerült hangszóró.
Viszont úgy tudom, h. van a fehérváriaknál pár darab DT-99 mindig az üzemben, meg kellene kérdezni.

Ehhez mit szólnál?
mély-közép: HA 31 1544-422
Magas: HG2,5 1544-639
Mind a kettő a hangszóró 2000 nél van!
Megnéznéd nekem hogy jók e együtt?
összeillenek e?
Mit szólsz hozzá? De úgy nézd hogy dobozonként egy-egy!
Meg a 70W os erőlkődőhőz jó igy? Várom válaszod!

Ez olyan félig PA stílus már. De 200mm-es átmérő fölött normális kétutas nem lesz a hangsugárzóból.

Szóval itt már nem lesz annyira jó a hangminőség?
És amúgy mennyire lenne ez az összeállítás hallgatható? Vagy abszolút nem javaslod ezt az összeállítást?

Én nem javaslom igen. Egyébként minden hallgatható valameddig, csak kérdés meddig, és h. mennyire elvislehető.

akkor melyik mély lenne onnan jó? amiből 1 is elég, és bírja a 70 Wattot?

Ezek a 20centis H2000 mélyek tényleg szépen szólnak.
Pár éve egy ismerősöm épített ilyennel kétutas hifi boxot, valamilyen drága dómmal (talán audix ) Van ilyen? mindegy...
Hallottam szólni egy párszor, döbbenet jó hangja van. Ő a sajátjának a membránját bekente impregnáló lakkal, mert úgy jobban szól szerinte
(#) csezoli21 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

de ha jól nézegettem nincs 20 Cm-esben 70Wattos vagy fölötte,....
Magas az oké lenne de mély-közép nem oké még
(#) Andreas89 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Hello
nekem van kettő ládám a szobámban amiben 2db 20cm mély dolgozik, vidik, igaz nem mai darab de még mindig szépen muzsikálnak! ha jól tudom össz telj. maximum 110w de ez bőven elég, szépen szól nagyon és ha akarom hangosan is, a strapát nagyon birja, nem sikerült még tönkretennem ( szerencsére, de nem is ez a célom..)

20centisben nem elég a 70W?? kettő sorban már 140

kicsik.jpg

(#) csezoli21 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

De elég lenne a 70Wattos, csak nincs 20cm-esben 70W rms hangszóró a hangszóró 2000 nél! Vagy legalábbis én nem találtam!

Ennek a zenei terhelhetősége 70W de egy 70W-os erősítőhőz én úgy tudom hogy az rms teljesítményt kell nézni, és még annál is jól rá kell tenni! Vagy tévednék?
Plusz 6 Ohm os de 8 Ohm os kéne!

Hello
meg kell keresni a pontos tipust, én csak belinkeltem egyet, ha ebből 2db-ot raksz egy ládába, akkor 4ohmos kell, a kettő sorbakötve 8ohm, és kétszeres teljesítmény, 140W az szerintem elég, de pl13 ehhez tud jó magast is ajánlani..

hát én nem tudom, amúgy sem értem annyira, de már kezdek belezavarodni! sorba kötve kettő 4 ohmos hangszoró az 8 ohm lesz? Hát úgy kell kitalálni a dolgot hogy az erősítő az lehet 2*65Watt vagy 2*130Watt 8 Ohmra! De hifit akarok nem pa-t! Tehát inkább minőség minthogy teljesítmény!
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Alapból impregnálva vannak. Vannak audax dómok, a napokban javítottam egy párat épp.
(#) ngyzoli válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

A hifihez még nem sok a 130W,amit írtam csak irányadó értékek.De azt tudni kell,minél feljebb lépsz a teljesítményben,annál nehezebb tartani az audio-minőséget.A 60-70W jó hatásfokú ládákkal igencsak(nagyon)hangos tud lenni,de a bulizásnál nem elsőrangú szempont a csúcsminőség,ha főleg erre használod,már lehet engedményt tenni.
(#) pl13 válasza ngyzoli hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Azzal a módszerrel, amt írtam, nagyjából meg is oldható.
(#) jandark hozzászólása Feb 12, 2009 /

Sziasztok!
Hangszóró paraméterek alapján kérdeznék,mély frekitartománya 50-12khz 87db magas 2khz-20khz 91db..
Kérdésem mekkora ferekinél kell vágnom és melyk vágás jobb első ill másodrendü..ezek alapján kezdeném a hangváltót,,ami adat van még(vágási meredekség 12db/okt..
Következő: »»   21 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem