Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   409 / 1319
(#) icserny válasza slogan hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Lehet, hogy vonalkódot kellene ragasztani a kocsik aljára?

Mindenképp hasznos volna, ha megoldást lehetne találni arra, hogy kocsinként csak egy "ojjektumot" detektálj, a lelógó ütközők, egyebek jeleit pedig ki lehessen szűrni!
(#) slogan válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Én is ezen gondolkoztam ,de.......

Ezek értékek ,nem lehet ragasztgatni sajnos !
Másrészről meg nagyjából mindegy is lehetne ,hogy mennyi a jel ,vagy nem ?
Ez a kérdés foglalkoztat délután 5 óta

Idézet:
„Másrészről meg nagyjából mindegy is lehetne, hogy mennyi a jel, vagy nem?”

Úgy vélem, hogy nem, mert a szabályos struktúra a jelben felismerhető (ha nagyjából egyenletesen halad a vonat).

(#) kiralyz válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Ragassz a vagonok aljara magnest es azt figyeld
(#) skeletornb válasza slogan hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Reed-relé, vagy hall-ic alkalmas lehet erre a feladatra, ha elég alacsonyan van a kocsik allja. Igaz így preparálni kell oda kis mágneseket, cserébe viszont impulzus/kocsi.
(#) kiralyz válasza skeletornb hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Ezt gondoltam en is
(#) pixels válasza slogan hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

A kerekeket jobb lenne számolni. A sínbe egy apró (2-3 mm) lyukat kéne fúrni, amit a kerék eltakar, ha átmegy egy szerelvény. itt látna át az egér optokapuja (egy tokba kettő van).

Ha egy szerelvény elhalad, a kerék először az első kaput, aztán mindkettőt, utána csak a másodikat takarja el, és utána egyiket se. Ezt a jelsorozatot kell figyelni.

A számlálót csak akkor kell növelni/csökkenteni, ha mind a négy állapot megvolt ( hiszen mi van, ha már a második kaput kitakarta, és elkezd tolatni a szerelvény?)

Tehát akkor 1,0 1,1 0,1 0,0 sorozat lesz a növelő, a 0,1 1,1 1,0 0,0 meg lesz a csökkentő. Bármilyen más jelsorozat érvénytelen, és nem kell semmit se csinálni. Így szépen lehet egy szakaszt figyelni, és jó a vasuti átjáróhoz is.
(#) slogan válasza pixels hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Köszi ,köszi ,de.....

Ragasztgatás elfelejtve ,nem lehet !

Sínt fúrni nem kéne ,ráadásul 1,5 mm kb....

A sebesség tökmindegy ,mondom az alapkapcsolás tökéletes csak ennél a tolaásos dolognál akadtam el,ahol nem érinti a második kaput a szerelvény

A sebesség-és irányváltás hogy történik? Mert ha a sínre adott feszültséget szabályozod, akkor azt is figyelheti az áramköröd, s akkor a tolatásról is tudni fogsz.
(#) slogan válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Elmés !

Ezen is túl vagyok sajnos ,digitális és analóg pályára is alkalmasnak kell lennie
(#) kiralyz válasza slogan hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Figyeld milyen iranyban folyik az aram a sinben es ha megfordul (tolat a vonat ) akkor visszafele szamolsz
(#) lidi válasza slogan hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

A vágány foglaltság jezést az adott szakaszon felvett áram mérésével szokták megoldani. Ehhez az kell hogy a vagonok is fogyasszanak picit. (kerekekre forrasztott ellenállás, világítás, stb). Vagy lehetne még a sinek közé 5cm -enként (vagy a legrövidebb vagonáll sűrűbben) egy-egy optikai érzékelő. Így akármelyik fölött is áll valami, akkor foglalt a vágány. De ez amúgy mehetne a TTL logikai szintek átvitele tápon - Digitális modellvasút topikba is.
(#) sirály12 hozzászólása Feb 13, 2009 /

Kérnék még egy kis segítséget.

Egy pic18f4550-est kezelgetek, aminek usb-s kapcsolattal kellene a számítógéphez csatlakoznia, és egy GPS vevőtől kapott adatokat kellene első körben ami soros adat továbbítanom a pc-be.

Az usb már megy, itt a fórumban volt hozzá segítség. A soros port rutinjait, ahogy tudtam beleraktam a main.c és user.c állományokba, de nem jó. Megtudná valaki mondani, hogy mit rontok el? C-ben ez az első igazi nagy dolog amit készítek, ezért ha lehet konyhanyelven kellene valami segítség.
(#) icserny válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

1. OpenUSART (USART_TX_INT_OFF &
  2.              USART_RX_INT_ON &
  3.              USART_ASYNCH_MODE &
  4.              USART_EIGHT_BIT &
  5.              USART_CONT_RX &
  6.              USART_BRGH_HIGH, 103);

Milyen frekvencián megy a PIC? Fosc = 48 MHz feltételezésével ez a 103 érték a

Baud rate = Fosc / (16 * (spbrg + 1))

képlet alapján elég furcsa adatátviteli sebességet ad... Vagy 0x103-at akartál írni?
(#) sirály12 válasza icserny hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Ezt tényleg nem írtam át, mert most nemtudom melyikkel kell számolni, mert a panelen az oszcillátor 20MHz-es, de elvileg 48MHz-en jár a pic vagy mi. Akkor most melyikkel kell számolni?
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Én ott leakadtam, hogy miért nem jó a két érzékelő egymás után? Ha egy működik, akkor kettő is! Csak a sorrendet kell figyelni, és kész. Az egér is így működik(görgős).
(#) potyo válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

A 48MHz-el kell számolni. Ha megnézed az oszcillátorról szóló részben levő blokksémát, akkor kiderül, hogy a 20MHz csak a PLL előosztójáig megy.

(Egyébként nem értem, hogy miért mindenhol 20MHz-es kvarcot használnak 5-ös előosztóval, amikor akár 4MHz-es kvarccal is mehetne direktben a PLL).
(#) pixels válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Pont ezen gondolkodtam el én is... Az egér érzékelő ilyen célra szerintem jó, és akárhol állhat a vonat, ha egy kerék a szakaszba belóg, az foglaltnak minősül, és nem kell buherálni a nagyobb értékű vagonokkal, mozdonyokkal, csak a ~150ft-os sínre kell ragasztani az érzékelőt. A kerekeket számolásával pedig sokkal korrektebb értékhez lehet jutni, mint a szerelvény alján a barázdák számolásával
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Watt :

Az a baj ,hogy egy vagon nem = 1db jellel ,hanem sok jel ,mindenféle alkatrésze jelet jelent (ami az opto felett halad el).
Namármost ha épp az opto felett áll meg a vagon és elindul vissza ,akkor melyik opto kapcsol előbb ? nem biztos ,hogy az ,amelyik felől indul a vagon !

pixels : milyen ragasztás ? vagy mit ?
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Két vagon között van szünet, erre kéne hangolni az érzékelőt.
(#) pixels válasza slogan hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Az érzékelőt úgy kéne a sínre ragasztani, vagy bármilyen módon rögzíteni, ahogy az egérben van. Ha elmegy a vonat a sínen, akkor a kerék takarja el az infraled fényét, ami az érzékelővel szemben van. Innentől csak a jeleket kell figyelni, mert a két érzékelő egy tokban van, elég közel egymáshoz. A kerék kitakarja az egyiket, utána mindkettőt, aztán csak a másikat. Így lehet érzékelni, hogy merre megy a vonat. Egy vagon annyi jellel egyenlő, amennyi tengelye van, fix a szakasz bejáratánál, és kijáratánál is. Kell egy ilyen dupla érzékelős cucc a szakasz elejére, és végére. Innentől értelemszerűen csökkenteni meg növelni lehet a regisztert. Szerintem egy próbát megér a dolog.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 13, 2009

Mit szólnátok, ha ezt az inkább modellvasutas, mint PIC-es témát áthelyezném egy modellvasutas topikba?
(#) slogan válasza (») Feb 13, 2009 /

Igazából mindegy is ,de nem a modellvasút a téma ,hanem az opto meg a PIC !
Az hogy hova lesz felhasználva ,ne tévesszen meg.
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Nincs (szinte nincs) ,mert ott meg a "csatlás" van
(#) Beles hozzászólása Feb 13, 2009 /

Már két PIC16f877-et hazavágtam És nem tudom miért. Pedig PC tápról hajtom, szóval nemhiszem, hogy tápfesz probléma miatt. De írtam egy programot, és utána halt meg. Mintha a program nyírta volna ki. Lehetséges ez? Meg ugyanekkor kötöttem rá egy kapcsolót is az egyik lábára ellenálláson keresztül..ahogy kell. Még ez lehetet az ok,de ennek nem szabadna. Utána idegességemben direkt rövidre zártam a tápot,mert már nem tudtam programozni az ic-t egyáltalán, 220mA vett fel alapállapotban , és miután rövidrezártam az ic totál halott lett, fél ampert vett fel. Akkor mégis valami a tápommal lehet? De már elegem van, nincs több pénzem ic-re, és még csak most kezdtem el tanulni c-ben programozni. PLS Help!
(#) tomi134 hozzászólása Feb 13, 2009 /

Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni a PICAXE28X kapcsolatba.
Tudtok valamit rola hogyan kell beprogramozni stb.
Elore is koszonom a segitseget!
Udv. Thomas
(#) Norberto válasza Beles hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Azt elfelejtetted leírni, hogy milyen programozó-áramkörrel próbálkoztál...
(#) Beles válasza Norberto hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész-ben az első változatot.
(#) potyo válasza Beles hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Használj 78L05 tápot, kétoldalról egy-egy 100nF-os kerámiakondenzátorral szűrve, attól biztos nem megy tönkre a PIC. A PC táp jól viselkedik, ha a PC-ben van, de ott meg van rakva az alaplapon kondenzátorokkal, ami minden tüskét elnyel.
(#) Norberto válasza Beles hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Sajnos rosszul választottál

Inkább ezt építsd meg első körben: LINK

Szükséges hozzá párhuzamos (azaz LPT) port.
Következő: »»   409 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem